Grasziekten en Grasplagen? Alle ziekten en plagen op een rijtje!
07 september 2019 
in Gazon

Grasziekten en Grasplagen? Alle ziekten en plagen op een rijtje!

Grasziekten en grasplagen vormen een probleem voor menig gazon in Nederland. Menig Nederland krijgt hiermee te maken. Niet gek ook, want voor, achter en rondom de huizen in ons land is behoorlijk wat gras te vinden.

Gras zorgt voor een mooie, groene uitstraling. Er zijn echter een aantal oorzaken waardoor het gras er aanzienlijk minder mooi uitziet. Het kan bijvoorbeeld uitdrogen, maar jouw gazon kan ook te maken krijgen met grasziekten en grasplagen.

Wil jij dat jouw gazon weer zijn vertrouwde groene kleur aanneemt? Dan moet je in actie komen tegen deze grasplagen en grasziekten. Voor je echter in actie kunt komen, is het wel makkelijk om te weten met welke plaag of ziekte jij te maken hebt.

We lichten hieronder onder meer de verschillende symptomen van grasziekten en grasplagen uit. Aan het einde van de tekst geven we je ook nog een aantal manieren om de verschillende plagen en ziekten te behandelen.

Wat zijn grasziekten?

Grasziekten is een verzamelnaam voor de aantasting van het gazon. Problemen aan de grasmat kunnen veroorzaakt worden door bepaalde ziekten of schimmels, maar ook door ongedierte en insecten.

Indien jouw grasmat getroffen is door een grasplaag, zijn er waarschijnlijk kale, witte of bruine plekken te zien in het gazon. Ligt jouw grasmat er al betrekkelijk lang in? Dan is de kans op grasziekten een stuk groter.

Zie jij schade aan jouw grasmat? Wacht dan niet af, maar kom direct in actie. Door snel in te grijpen kun jij jouw grasmat mogelijk nog van de ondergang redden.

Welke grasplagen zijn er?

Zijn er sinds kort plekken zichtbaar in jouw grasmat? Dan duidt dit zeer waarschijnlijk op een grasplaag. Er zijn echter verschillende soorten grasplagen. We zetten er hieronder een aantal op een rijtje.

1. Emelten

Eén van de oorzaken van grasplagen zijn emelten, de larven van langpootmuggen. Deze beestjes hebben een grijze lichaamskleur en zijn niet in het bezit van pootjes. Hun lichaam heeft de vorm van een koker en ze kunnen tot 45 millimeter groot worden.

emelten-grasplaag

Emelten worden tot de grasplagen gerekend omdat zij vreten aan de wortelhals van jouw gazon.  Hierdoor groeit het gras niet goed vast. Onder meer vogels kunnen jouw gazon zo verder beschadigen, want zij eten de emelten op.

2. Engerlingen

Een ander beestje dat veel schade aan het gras kan veroorzaken is de engerling. Engerlingen zijn larven van de bladsprietkever en hebben een wit lichaam met een oranjebruine kop. Ze hebben zes poten en zijn goed te herkennen dankzij hun C-vormige lichaam.

engerlingen-grasplaag

Net als emelten vreten ook engerlingen aan de wortels van jouw gazon. Hierdoor kunnen de graspollen zich niet goed nestelen in de grond. Delen van jouw gazon kunnen zodoende afsterven en vogels en andere dieren kunnen in de jacht op deze beestjes schade aan de grasmat aanrichten.

3. Sneeuwschimmel

In tegenstelling tot de bovenstaande twee grasplagen wordt sneeuwschimmel niet veroorzaakt door diertjes. Deze grasziekte ontstaat namelijk als gevolg van het weer. Sneeuwschimmel ontstaat vaak bij temperaturen tussen de 0 en 8 graden. Vaak in combinatie met mist en hoge luchtvochtigheid en geen of weinig wind.

Sneeuwschimmel is een grasplaag omdat het bruine plekken in het gazon veroorzaakt. Deze bruine plekken zijn cirkelvormig.

Zit er eenmaal sneeuwschimmel in jouw gazon? Dan kan dit behoorlijk wat schade veroorzaken. In sommige gevallen vallen de plekken niet of nauwelijks op. Maar de plekken kunnen ook grootse vormen aannemen.

Sneeuwschimmel kennen we overigens ook wel onder de naam voetrot. Plekken met voetrot kunnen een doorsnee hebben van een paar centimeter, maar in extreme gevallen kan de doorsnee wel 25 centimeter zijn. Het is dus wel degelijk nodig om snel op te treden tegen deze grasziekte!

4. Rooddraad

Is er roodkleurig draad zichtbaar tussen jouw grassprieten? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met de grasziekte rooddraad. Deze grasziekte begint vaak met een kleine plek in het gazon, maar kan binnen de kortste keren uitgroeien tot een ware plaag.

Indien jij niet overgaat tot bestrijding kan deze schimmel jouw graszoden behoorlijk aantasten. Het gras zelf lijdt er flink onder, maar de wortels niet. Bij deze grasziekte sterft het gras dus nooit in zijn geheel af. Tips voor het bestrijden van Rooddraad>>

5. Roest

Valt het jou op dat jouw gazon roestkleurige sporen bevat? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met de grasziekte roest. Deze ziekte komt behoorlijk veel voor in Nederland.

Deze grasziekte duikt voornamelijk op in de zomermaanden. Vooral op warme, vochtige dagen verspreidt roest zich betrekkelijk eenvoudig over jouw gazon. Roest ontwikkelt zich voornamelijk goed in gras met een behoorlijke lengte.

Het is belangrijk om snel over te gaan tot bestrijding wanneer er roest in jouw gazon zit. Doe je niks? Kijk dan niet raar op wanneer deze grasziekte zich binnen de kortste keren over jouw gehele grasmat heeft verspreid.

6. Bladvlekziekte

Veel Nederlanders denken te maken te hebben met roest bij bruine vlekken in hun gazon. Het kan echter ook zijn dat jouw grasmat getroffen is door bladvlekziekte. De grasvlekkenziekte komt steeds vaker voor in gras.

Hoe jij de grasziekte bladvlekziekte kunt onderscheiden van roest? Door je tot de sprietjes zelf te richten. Indien er sprake is van bladvlekziekte bevatten de grassprieten namelijk kleine bruine vlekjes.

bladvlekkenziekte-gras-plaag

Het kan zijn dat de sprieten al onder de grote bruine vlekken zitten. In dat geval is het raadzaam snel over te gaan tot bestrijding van deze grasziekte. Wanneer jij niets doet kan jouw grasmat op korte termijn zelfs een strokleur krijgen.

Hoe kun je grasplagen bestrijden?

Zoals gezegd moet jij zelf in actie komen wanneer je te maken hebt met grasziekten. De grasplagen en -ziekten zijn op verschillende manieren te bestrijden.

Grasplagen Emelten en Engerlingen

In het geval van engerlingen of emelten kun je bijvoorbeeld het beste aaltjes inzetten.

Waarom aaltjes? Omdat deze beestjes de emelten en engerlingen in jouw gazon doden. Je hoeft ze alleen maar uit te zetten in het gazon en de beestjes doen vervolgens de rest.

De diertjes kruipen de engerlingen en emelten binnen en verspreiden hier een bacterie. Dit doen zij net zo lang tot alle beestjes gestorven zijn. Wanneer de emelten en engerlingen allemaal dood zijn, sterven ook de aaltjes uit.

Grasziektes Sneeuwschimmel en Rooddraad

Heb jij te maken met sneeuwschimmel of rooddraad? Dan heeft het geen zin om aaltjes te verspreiden over jouw gazon. Nee, in dat geval kun je beter een andere bestrijdingsmethode toepassen.

Wij raden je aan het gras eerst goed te harken en de schimmels vervolgens handmatig in de container te gooien. Prik daarna gaatjes in de grasmat en bemest het gras. Het verticuteren van het gras in het voorjaar kan voorkomen dat je te maken krijgt met deze grasziekten.

Grasziektes Roest en Bladvlekkenziekte

In het geval van roest en bladvlekziekte moet jij je ook tot het gazon zelf richten. Bij roest is het zaak je grasmat goed te bemesten en deze regelmatig te maaien. Verwijder het gras na een maaibeurt van het gazon en maak ook je grasmaaier schoon.

roest-bladvlekkenziekte-bestrijden-grasziekte

Bij bladvlekziekte is het zaak ervoor te zorgen dat het gazon voldoende kalium bevat. Daarnaast kun jij deze ziekte bestrijden door het gras te verticuteren. Jouw gazon krijgt zo voldoende water en lucht, wat de kans op deze grasziekte verkleint.

Laatste redmiddel: gazon vernieuwen

Slaag jij er niet in om van de grasziekten of grasplagen af te komen? Ga dan niet ellenlang door met het bestrijden van de ziekte of plaag, maar kies voor een nieuwe grasmat.

Voor jij nieuw gras in kunt zaaien, moet je natuurlijk wel eerst de oude grasmat verwijderen. Verwijder de volledige grasmat en vergeet ook niet de bodem goed door te harken. Op deze manier voorkom je dat je binnen de kortste keren weer te maken hebt met grasziekten of grasplagen.

Zodra de grasmat eenmaal verwijderd is, kan het aanleggen beginnen. Je hebt in dat geval twee opties:

Bij graszaaien breng jij het graszaad zelf aan op de ondergrond en bij grasmatten leggen breng je complete graszoden aan op het zand.

Indien jij kiest voor graszaaien of grasmatten leggen is het zaak dat je het gazon in het begin met zorg behandelt. Bemest de grond regelmatig en voorzie het gras ook zo nu en dan van water. Het gras groeit in dat geval sneller, waardoor jij binnen de kortste keren weer een mooi gazon hebt.

Wat doe jij tegen grasplagen?

Hierboven gaf ik je meer informatie over grasziekten en grasplagen. Daarnaast geef ik een aantal opties om van dergelijke problemen af te komen. Natuurlijk zijn er nog meer manieren om schimmels en beestjes in jouw gazon te lijf te gaan.

Heb jij een andere succesvolle manier om grasziekten of grasplagen te bestrijden? Dan verneem ik dat graag van je. Laat het hieronder weten middels een reactie en help ook anderen om zo snel mogelijk van hun grasplagen en grasziekten af te komen!

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen