wat-zijn-aaltjes

Wat zijn aaltjes?

15 november 2021

Aaltjes zijn microscopisch kleine wormen die in de bodem leven. Samen met een tal van andere wormen en insecten maken aaltjes deel uit van het gezonde bodemleven in de tuin. De aaltjes zijn maximaal 1 millimeter (mm) groot, waardoor ze niet met het blote oog te zien zijn.

Aaltjes behoren tot de nematoden familie, ook wel rondwormen genoemd. Deze rondwormen familie bestaat uit meer dan 25.000 verschillende soorten wormen. Veel van de nematoden leven van organisch materiaal, maar er bestaan ook parasitaire aaltjes.

Aaltjes zijn parasieten, wat betekent dat de rondwormen andere dieren of planten opeten om zichzelf te voeden. Parasitaire aaltjes bestaan uit 2 soorten, namelijk:

 • Plant-parasieten aaltjes
 • Insect-parasieten aaltjes

Door deze parasieten kenmerken kunnen de aaltjes zowel een vriend als een vijand in de tuin vormen. Veel boeren bestrijden plant-parasieten aaltjes aangezien de minuscule wormen de oogst ernstig kunnen aantasten. In dit artikel lees je uitgebreid wat aaltjes zijn en waartegen parasitaire aaltjes helpen in de tuin.

Aaltjes zijn de beveiligers van de tuin

In de tuin kunnen een tal van ongewenste insecten voorkomen. Denk aan mieren, buxusmot en slakken. Met het aanbrengen van aaltjes kunnen veel van de ongewenste gasten uit de tuin verdreven worden.

Omdat aaltjes parasieten zijn dringen ze het lichaam van de ongewenste insecten binnen en doden ze het insect van binnenuit. De parasitaire rondwormen vormen een natuurlijke vijand tegen tal van insecten. Dit maakt het gebruiken van aaltjes een ecologisch bestrijdingsmiddel en aaltjes als bestrijdingsmiddel past binnen biologische tuinieren.

Aaltjes zijn van nature aanwezig in de bodem van de tuin. Bij een gezond bodemleven komen tot wel 1 miljoen aaltjes per vierkante meter (m2) voor. Deze parasitaire aaltjes dienen als beveiligers van jouw tuin, aangezien ze ongewenste insecten uit de tuin verdrijven.

parasitaire-aaltjes

Bij een gebrek aan werk, wanneer er te weinig insecten zijn, verlaten aaltjes het gazon en gaan de parasieten opzoek naar nieuw voedsel. De ongewenste insecten hebben dan de kans om de tuin te betreden. Dat kan leiden tot aantasting en afsterving van verschillende soorten planten en het gazon.

Waar helpen aaltjes tegen?

Als de beveiligers (aaltjes) hun post verlaten hebben, is de kans groot dat ongewenste insecten de tuin betreden. Dit met alle gevolgen van dien.

Het kan een lange tijd duren voordat de aaltjes van nature terugkomen naar de tuin om de ongewenste insecten te doden. Gelukkig kunnen aaltjes in poedervorm aangebracht worden. In tal van tuincentra en online winkels zijn aaltjes voorverpakt te koop.

Het poeder is een meelachtige samenstelling met aaltjes die oplost in water. Er zijn verschillende soorten aaltjes in poedervorm verkrijgbaar. Ieder van de verschillende soorten poeders vormt een natuurlijke vijand tegen een andere groep insecten. Zo zijn er aaltjes verkrijgbaar in poedervorm tegen:

 • Slakken
 • Engerlingen
 • Mieren
 • Taxuskever
 • Varenrouwmuglarven
 • Emelten
 • Buxusmot rupsen
 • Rouwvliegjes en rouwmuggen

Let op: het is dus niet dat één soort aaltjes al deze ongewenste insecten dood. Er zijn verschillende soorten aaltjes. Stel daarom eerst vast welke ongewenste insecten in de tuin aanwezig zijn en pas vervolgens de juiste soort aaltjes toe.

Het gebruik van 2 of meerdere soorten aaltjes door elkaar kan geen kwaad. Het is niet mogelijk om een overdosis aaltjes aan te brengen. Dit komt omdat aaltjes vanzelf uit de bodem verdwijnen als het voedsel in de bodem op is.

Houdbaarheid van aaltjes

Nematoden, of beter gezegd aaltjes, zijn slechts beperkt houdbaar in poedervorm. In een zakje blijven de aaltjes slechts enkele dagen in leven. Zodra je aaltjes gekocht hebt is het daarom belangrijk om de aaltjes zo snel mogelijk aan te brengen in de tuin.

Aaltjes kunnen tot maximaal 7 dagen bewaard blijven in poedervorm. Zorg dat de aaltjes tijdens het bewaren gekoeld blijven door ze in de koelkast te leggen (4 tot 7 graden).

Ondanks dat het toepassen van aaltjes zo snel mogelijk moet gebeuren is het niet altijd direct mogelijk. Aaltjes toepassen bij een felle zon wordt ten zeerste afgeraden. De aaltjes verbranden door de waterdruppels die door de felle zon als vergrootglazen werken.

houdbaarheid-van-aaltjes

Het beste moment om aaltjes toe te passen is in de avond rond zonsondergang. De zon verdwijnt dan langzaam en is bij lange na niet zo sterk als rond het middaguur.

Aandachtspunten bij het kopen van aaltjes

Aaltjes zijn aaltjes toch? Nou… Niet helemaal! Er zijn namelijk tuincentra die aaltjes op voorraad houden. Dit tast de vitaliteit van aaltjes ernstig aan, omdat de aaltjes hierdoor langer opgesloten zitten in de plastic verpakking.

Doordat aaltjes in poedervorm levende organisme zijn is het van cruciaal belang dat de vitaliteit goed is. Aaltjes zijn niet het hele jaar door te gebruiken. De periode waarin de aaltjes het beste toegepast kunnen worden is afhankelijk van de insecten die je wilt bestrijden.

Klik op een van de onderstaande links en lees alle tips over de aaltjes. Van het kopen tot aan het toepassen van de aaltjes.

 • Aaltjes tegen Engerlingen
 • Aaltjes tegen rouwvliegjes en rouwmuggen
 • Aaltjes tegen buxusmot
 • Aaltjes tegen varenrouwmug
 • Aaltjes tegen emelten
Reactie plaatsen