wat-zijn-graszoden-grasmatten

Wat zijn graszoden en grasmatten?

15 november 2021

Graszoden en grasmatten zijn opgerolde stukken gras waarmee relatief snel een gazon aan te leggen is. Een graszode is een samenstelling van gras, wortels en grond. Het kweken van kwaliteit graszoden duurt minimaal 1 jaar tot 14 maanden. Door het gebruik van graszoden ligt er direct een groen gazon, wat snel na het aanleggen betreden kan worden. Bij het aanleggen van een gazon door het zaaien van gras duurt het enkele weken voordat het gazon beloopbaar is.

Er bestaan 3 soorten graszoden, namelijk de rol graszoden, de zogenaamde Big Slabs en Big Rolls. De afmetingen van het gazon bepalen welke soort het meest geschikt is voor jouw tuin. Rol grasmatten worden veel gebruikt door particulieren. Ook professionele hoveniers gebruiken deze rol graszoden voor het aanleggen van kleine tot middelgrote gazons.

Wanneer het gazon groot is, maken hoveniers gebruik van Big Slabs. Door particulieren worden deze Big Slabs niet of nauwelijks zelf gebruikt. Big Rolls worden maar zelden gebruik in de tuin. Deze zijn vooral bedoeld voor het aanleggen van voetbalvelden.

Hoe worden graszoden gemaakt?

Graszoden worden gekweekt op enorm grote weilanden. Door de juiste voorbereiding en verzorging ontkiemt graszaad snel en ontstaat er een dichte structuur. Het weiland lijkt dan net op een biljardlaken.

Het maken van graszoden bestaat uit 5 stappen, namelijk:

  1. Bodembewerking
  2. Gras zaaien
  3. Onderhouden
  4. Oogsten
  5. Verzenden naar de klant

Net zoals het bewerken van de bodem in jouw tuin belangrijk is als je graszoden gaat aanleggen, is het bewerken van de bodem van de grote weilanden cruciaal voor het kweken van vitale graszoden. Met grote tractoren wordt de bodem luchtig gemaakt. Eventueel worden er organische meststoffen toegevoegd aan de bodem.

Zodra de bodem in topconditie is wordt het graszaad machinaal gezaaid. De kwaliteit van het graszaad bepaald uiteindelijk de kwaliteit van de graszoden. Zodra het gras ontkiemt is er veel onderhoud nodig om er een dichte en sterke grasmat van te maken. Zo moet het gras regelmatig gemaaid en gesproeid worden. Ook moet onkruid en ziekten en plagen bestreden worden.


Vervolgens is de 4e stap het oogsten van de graszoden. Dit gebeurt volledig automatisch met een tractor en speciale machine die het grote groene ‘biljartlaken’ in kleine stukken snijdt en er graszoden, Big Slabs of Big Rolls van maakt. Nu de graszoden van het land zijn is het een kwestie van verzendklaar maken voor de klant.

Let op: de kwaliteit van graszoden verschilt enorm per graszodenkweker. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kopen van graszoden>>

Rol graszoden en grasmatten

Met graszoden, grasmatten of rol zoden wordt hetzelfde bedoeld. Een rol graszode is een opgerold stuk gras van 250 cm lang en 40 cm breed. Dit komt neer op precies 1 vierkante meter (m2). De dikte van een graszode varieert van 1,5 tot 2 cm.

Het gewicht van een graszode varieert van 13 tot 23 kilogram. Deze range is zo ruim omdat een natte graszode aanzienlijk zwaarder is dan een droge graszode. Ook de grondsoort, zoals klei of zand, waarop de graszoden gekweekt zijn bepaald het gewicht.

Door het gewicht zijn graszoden relatief makkelijk zelf aan te leggen voor particulieren.

Big Slabs en Big Rolls

Big Slabs zijn grote plakken graszoden waarmee een professional sneller een gazon kan aanleggen. Tevens bevat het gazon minder naden bij het gebruik van Big Slabs in plaats van rol graszoden. Er bestaan 2 afmetingen Big Slabs, namelijk:

  • 50 meter lang en 0,50 meter breed = 25 m2
  • 50 meter lang en 1 meter breed = 50 m2

Voor het leggen van Big Slabs zijn speciale materialen nodig, zoals een motorisch aangedreven kruiwagen. Hierdoor en de grote afmetingen worden Big Slabs niet vaak in particulieren tuinen gebruikt. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het leggen van deze grote afmetingen grasmatten.

Big Rolls zijn geschikt voor de aanleg van voetbalvelden, golfbanen of grote velden in recreatieparken. De afmetingen van Big Rolls zijn minder uniform in de markt dan die van Big Slabs en rol graszoden. Dit komt waarschijnlijk doordat Big Rolls klant specifiek worden geproduceerd.

Reactie plaatsen