engerlingen-herkennen

Wat zijn Engerlingen?

15 november 2021

Engerlingen zijn larven van diverse soorten kevers. Het zijn kleine rupsachtige beestjes die enorme schade aanrichten in de tuin en het gazon. De larven eten voornamelijk graswortels, waardoor er dode plekken ontstaan in het gras. Engerlingen vormen daarom een plaag voor het gazon en zijn een doorn in het oog van veel tuineigenaren.

Een larve van een kever uit de bladsprietkeverfamilie wordt een Engerling genoemd. Door deze grote keverfamilie zijn er verschillende soorten Engerlingen. De meest voorkomende Engerling in het gazon is de larve van de Meikever. De Engerlingen van een Meikever zijn te herkennen aan het witte lichaam met bruine kop.

Het ontstaan van Engerlingen

Engerlingen ontstaan door de voortplanting van kevers uit de bladsprietfamilie. De Meikever is een keversoort uit deze familie. Andere soorten kevers die Engerlingen voortbrengen zijn:

  • Johanneskever
  • Neushoornkever
  • Junikever
  • Sallandkever
  • Mestkever
  • Vliegend hertkever

Deze larven van de eerste 4 kevers inclusief de Meikever vormen een bedreiging voor het gazon. Engerlingen van mestkevers en vliegend hertkevers zijn niet schadelijk voor het gazon. De larven van mestkevers eten namelijk dierlijke uitwerpselen en larven van de vliegend hertkever zijn zeldzaam en leven in bossen.

In de periode april tot half juni, wanneer de natuur begint te ontwaken van haar winterslaap, komen de kevers tevoorschijn. De kevers gaan direct opzoek naar voedsel wat voornamelijk bestaat uit bladeren en andere plantdelen. Zodra de magen van de kevers gevuld zijn, start het voortplanten. De kevers leggen ongeveer 20 eieren per keer in de bodem onder het gazon.

Na ongeveer 4 tot 6 weken komen de larven uit de eieren. Deze larven worden Engerlingen genoemd. De larven zijn direct op zichzelf aangewezen en moeten zichzelf voorzien van voedsel. De Engerlingen beginnen direct aan de wortels van het gazon te eten. In de maanden juli en augustus zijn de eieren allemaal uitgekomen en is de honger van de Engerlingen het grootst. Hierdoor is in deze periode de schade van de rupsachtige beestjes pijnlijk zichtbaar.

Engerlingen herkennen

Om Engerlingen effectief te bestrijden is het belangrijk om vast te stellen of het de rupsachtige beestjes zijn die de schade in het gazon veroorzaken. Emelten vormen namelijk ook een plaag voor veel gazons in Nederland en België.

Ondanks dat er verschillende soorten kevers zijn die Engerlingen op de wereld zetten zien de larven van de kevers uit de bladsprietkeverfamilie er hetzelfde uit. De kenmerken om Engerlingen in het gazon te herkennen zijn:

  • Wit tot witgeel lichaam
  • Harde oranje tot bruine kop
  • Oranje tot bruine poten vooraan
  • C-vorming en rupsachtig lichaam
  • Zwart gedeelte aan de achterkant van het rupsachtige beestje

wat-zijn-engerlingen


De witte larven met hun bruine kop variëren qua grootte. De larven van een Sallandkever zijn kleiner dan de overige Engerlingen. De gemiddelde grootte varieert van 4 tot 5 centimeter.   

Schade van Engerlingen in het gazon

Engerlingen knabbelen aan de wortels van het gras in het gazon. Wanneer de Engerlingen beginnen met eten, in de maanden juli en augustus, begint het gazon langzaamaan af te sterven. Totdat alle graswortels opgegeten zijn en er kale plekken in het gazon over gebleven zijn.

Deze vraatschade wordt de directe schade genoemd van Engerlingen. Daarnaast bestaat er ook indirecte schade als het gevolg van Engerlingen in het gazon. Deze schade ontstaat door de natuurlijke vijanden van de witte larven met een bruine kop.


Mezen, spreeuwen, kraan en buizerds zijn vogels die graag de larven uit het gazon eten. Om de Engerlingen te pakken te krijgen wroeten de vogels in de bodem van het gazon. Het gevolg is dat het gazon min of meer omgeploegd wordt. Egels houden ook wel van een Engerling als maaltijd. Met hun poten en neus wroeten de egels in het gazon om de Engerlingen te pakken te krijgen.

Deze indirecte schade is in sommige gevallen zelfs groter dan de directe vraatschade.

Leefwijze van Engerlingen

Om goed te begrijpen wat Engerlingen zijn is het belangrijk om te weten hoe deze rupsachtige beestjes leven. De witte larven met bruine kop doen er gemiddeld 2 tot 3 jaar over om uit te groeien tot een kever. In die jaren kan de kever meerdere malen het gazon in je tuin vernielen.

Als je in oktober denkt dat het gazon Engerling vrij is, kunnen dezelfde beestjes in het voorjaar weer opduiken. Engerlingen trekken vanaf september of oktober richting dieper gelegen delen van de bodem om te overwinteren. Zodra het voorjaar begint en de bodem onder het gras opwarmt komen de Engerlingen weer naar de toplaag toe.

Deze 2-jarige larven beginnen niet in juli en augustus te eten. Maar starten al vanaf mei en juni schade aan te richten aan de graswortels. Na 2 tot 3 jaar zijn de larven uitgegroeid tot kevers die in het jaar erop zichzelf weer gaan voortplanten. Zo ontstaat er een heuse Engerlingenplaag onder je grasveld. Voorkom dat door tijdig de Engerlingen te bestrijden!

Reactie plaatsen