Zelf graszoden leggen? Voorkom deze fouten!
08 maart 2019 
in Gazon

Zelf graszoden leggen? Voorkom deze fouten!

Een gazon aanleggen door graszoden te leggen levert direct resultaat op. Direct na het leggen van de grasmatten ligt er een volwaardig gazon. Tenminste, dat lijkt zo. Een nieuw aangelegd grasveld van graszoden kan pas enkele weken later betreden worden.

Graszoden of gras zaaien verschillen in veel opzichten van elkaar. Een voordeel van het grasrollen is dat het onderhoud na het aanleggen stukken minder intensief is. Bij graszoden hoeft na aanleg niet elke dag gecontroleerd worden op de opkomst van onkruid.

Voor de aanleg van een gazon met graszoden is het belangrijk om de juiste meststof te gebruiken. De juiste ondergrond bepaalt namelijk voor bijna 70% het succes van de aangroei van graszoden. Geen of te weinig aandacht besteden aan de bodem onder grasmatten is een van de meest gemaakte fouten door particulieren die zelf een gazon willen aanleggen.

Stap 1: Verbeter de bodem

Zelf graszoden aanleggen kan heel snel en makkelijk. De bovengrond egaliseren, een korrel meststof strooien en de graszoden erover rollen. Dit is wat veel particulieren doen waardoor het gazon er het 1e en wellicht het 2e jaar ook nog prachtig uitziet. Daarna gaat de kwaliteit snel achteruit en zijn deze particulieren handen vol geld kwijt aan meststoffen om het gazon enigszins groen te krijgen.

Om een gazon aan te leggen wat er over 3, 5 of 10 jaar nog steeds prachtig bij ligt is meer aandacht voor de bodem nodig. Het is belangrijk om te kijken naar de pH waarde van de bodem, de luchtigheid van de bodem en het waterhoudend vermogen van de bodem.

In Nederland zijn er op hoofdlijnen 5 verschillende bodemsoorten te onderscheiden. België kent 4 bodemtypes. Ieder van deze grondsoorten heeft zijn eigen voor- en nadelen als het gaat om graszoden aanleggen. Kleigrond heeft bijvoorbeeld een erg dichte structuur waardoor er weinig lucht in de bodem kan komen en graswortels moeilijk wortelen.

De grondsoort in jouw tuin bepaalt dus op welke manier je het beste de bodem kunt verbeteren.

pH waarde op peil brengen

De Bodemkundige Dienst België (BDB) heeft een onderzoek gedaan naar de pH waarde in particulieren tuinen. Hieruit werd geconcludeerd dat meer dan de helft van de tuinen een te hoge pH waarde heeft.

Door een te hoge of te lage pH waarde (zuurgraad) in de bodem worden graszoden belemmert bij het opnemen van voedings- en meststoffen. Lang werd gedacht dat alleen een te lage pH waarde schadelijk is, maar ook een te hoge pH waarde is schadelijk. Hierdoor worden er jaarlijks duizenden Euro’s verspilt aan meststoffen die niet opgenomen kunnen worden door het gazon.

Op basis van hun onderzoek is de BDB met streefwaardes gekomen. Deze streefwaardes zijn de ideale waardes voor graszoden:

Grondsoort

Streef pH-waarde

Kleibodem

5,7 tot 6,4 pH

Lössbodem

5,7 tot 6,2 pH

Veenbodem

5,0 tot 5,5 pH

Zandbodem

5,1 tot 5,6 pH

Indien de zuurgraad (pH-waarde) te laag is breng deze dan omhoog door het strooien van kalk. De pH waarde verlagen doe je door het strooien van tuinturf. Benieuwd wat de pH waarde in de bodem is? Op deze manieren kan je de pH waarde van de bodem in jouw tuin meten>>

Luchtigheid en waterhoudend vermogen

De luchtigheid van de bodem is belangrijk, maar het is ook belangrijk dat een bodem een waterhoudend vermogen heeft. Een zandbodem is bijvoorbeeld zeer luchtig, maar in veel gevallen niet waterhoudend. Hierdoor spoelt regenwater samen met meststoffen uit, en kunnen nieuwe graszoden niet profiteren van deze meststoffen.

Door organische stof aan de bodem toe te voegen verbetert de luchtigheid en het waterhoudend vermogen van de bodem. Organische stoffen die geschikt zijn voor het aanleggen van graszoden zijn paarden- en koeienmest.

Let echter wel op dat deze meststoffen minimaal 1 jaar gecomposteerd hebben. Anders zitten er nog veel levende onkruidzaden en ammoniak in. Tevens ligt het gevaar van overbemesting op de loer aangezien er relatief veel stikstof in deze organische meststoffen zit. Mocht je paarden- of koeienmest willen gebruiken strooi dan een laag van 5 tot 10 centimeter meststoffen.

welke-meststof-gazon-aanleg

Een makkelijkere manier om de bodem luchtig en waterhoudend te maken is door een voorverpakte bodemverbeteraar, zoals DCM Vivimus Gazon, te gebruiken. Het advies is om 5 tot 10 liter van deze bodemverbeteraar per vierkante meter (m2) te strooien.

Meng de bodemverbeteraar met de bodem door handmatig te spitten of met een tuinfrees. Een tuinfrees bespaart je een boel werk en is te huur bij verhuurbedrijven zoals Boels.

Stap 2: Egaliseer de bodem voor een recht gazon

Graszoden leggen op een hobbelige ondergrond geeft een slordig resultaat. Het is daarom belangrijk om de bodem na het inwerken van de bodemverbeteraar te egaliseren. Gebruik voor het egaliseren het liefst een hooihark, ook wel rijf genoemd. Een ijzeren hark kan wel, alleen is dat een stuk lastiger met egaliseren.

Trek met de hooihark zand wat op hopen ligt naar plekken waar kuilen zijn. Door continue de hark op en neer te bewegen verdwijnen de hopen en kuilen. Zo ontstaat er een ondergrond die rijk is aan voedingsstoffen, luchtig en waterhoudend is en er strak bijligt.

Tijdens het harken kunnen wortelpennen, puin of ander afval naar boven komen. Verwijder dit afval uit de bodem.

Stap 3: Maak het ‘bed’ voor de graszoden gereed

Om de ideale omstandigheden te creëren waarin nieuwe graszoden snel kunnen wortelen is het belangrijk om een ‘bed’ te maken voor de grasmatten. Met een bed wordt de toplaag bedoeld waarop de grasmatten komen te liggen.

Het bed voor de graszoden maak je gereed door de toplaag flink nat te maken. Wals vervolgens met een gazonwals de grond flink aan. Daarmee voorkom je dat de grond gaat zakken als de graszoden erop liggen. Het is ook mogelijk om de bodem aan te lopen. Dit doe je door voet naast voet te zetten totdat het hele gazon aangelopen is. Zorg ervoor dat de bodem 1,5 tot 2 cm lager ligt dan een stoeprand. Dit is namelijk de dikte van een grasmat.

Hark na het walsen de toplaag lichtjes los. Dit is de bovenste 1 tot 2 centimeter. Het harken zorgt ervoor dat de graswortels van de graszoden goed met de bestaande grond mengen.

Stap 4: Bepaal wanneer je graszoden gaat aanbrengen

Graszoden leggen KAN praktisch het hele jaar door. Een uitzondering vormen de dagen (inclusief nachten) waarop het vriest. Over het algemeen kan je dus zeggen dat je grasmatten kunt leggen van maart tot eind oktober. Echter, de beste periode om een nieuw gazon aan te leggen met grasmatten kenmerkt zich door:

  • Temperaturen rond de 15 tot 20 graden
  • Geen regen op de dag van het leggen
  • Warme dagen na het leggen van de grasmatten

Op basis van deze voorwaarden ligt de meest geschikte periode om graszoden te leggen ergens in het voorjaar. Zo rond april – mei. Het voordeel hiervan is dat het nieuwe gazon ongeveer 1 groeiseizoen de tijd heeft om te wortelen voordat het de winterslaap ingaat.

wanneer-grasmatten-aanleggen

Het is natuurlijk geen ramp om graszoden aan te brengen in augustus of september. Alleen is er dan intensief onderhoud nodig, zoals watergeven. En het gazon komt in het voorjaar later op gang.

P.s.: heb jij al graszoden gekocht? In dit artikel schrijf ik waar je op moet letten bij het kopen van graszoden. Zo voorkom je een miskoop, want ‘een grasmat is een grasmat’ gaat niet op!

Stap 5: De graszoden aanbrengen

Zodra voorgaande stappen zijn uitgevoerd en de graszoden bij jou op de stoep staan kan er begonnen worden met het leggen ervan. Persoonlijk vind ik het fijn dat tijdens het aanbrengen de graszoden dichtbij liggen. Ik maak daarom enkele hoopjes met graszoden langs het gazon. Dit werkt een stuk sneller.

Stappen voor het leggen van graszoden:

  • Leg 1 strook graszoden rondom de rand; deze rand is het kader van het gazon.
  • Maak ook een kader rondom grote obstakels in het gazon, zoals een vijver of terras. Rondom kleine obstakels, zoals bomen, is dit niet nodig.
  • Begin binnen het kader langs de lange zijde graszoden af te rollen; start een plek achterop het gazon zodat je er niet meer overheen hoeft te lopen tijdens het leggen van de andere graszoden.
  • Waarschijnlijk komt het niet uit op het einde van baan en moet er een stuk tussen gesneden worden. Dit kan met een gekarteld broodmes of handzaag. Gebruik hiervoor een oud mes of zaag aangezien deze snel verslijten door de graszoden.
  • Rol de andere banen gras uit. Zorg dat deze goed aansluiten tegen de eerste baan en dat de naden verspringen. Dit doe je door het reststuk van de eerste baan te gebruiken. Bij baan 3 kan je vervolgens het reststuk van baan 2 gebruiken enzovoorts.
  • Start elke baan vanaf dezelfde zijde zodat de grassprieten allemaal dezelfde kant op staan na het leggen. Dit geeft het mooiste resultaat, al hoewel hier na 1 week niets meer van te zien is.
  • Egaliseer tussendoor voetstappen en oneffenheden die ontstaan zijn tijdens het leggen.
  • Ga door totdat het hele gazon erin ligt.

Graszoden leggen volgens een Youtube video

In deze Youtube video worden de stappen voor het leggen van de graszoden duidelijk uitgebeeld.


Stap 5: Afwerking van het gazon

Zodra de graszoden gelegd zijn is het een kwestie van de ‘finishing touch’ om het leggen van graszoden af te ronden. De afwerking van een aangelegd gazon bestaat uit:

  • Graszoden aanwalsen
  • Plekken nalopen waar de wals niet kan komen
  • Besproeien van het nieuwe gazon

Het aanwalsen of aanrollen van het gazon is ervoor bedoeld om de graszoden goed contact te laten maken met de ondergrond. Op die manier kunnen de wortels van de graszoden snel wortelen en de voedingsstoffen opnemen die in de bodem zijn aanbracht (stap 1).

Maak tijdens het aanwalsen van de graszoden geen scherpe bochten op het gras. Het is überhaupt beter om in rechte lijnen over het gazon te walsen. Draai de wals vervolgens op de stoep. Dit voorkomt dat graszoden verwrongen worden. De wals kan niet in kleine ruimtes komen. Loop op die plekken de grond aan met je voeten.

Tot slot is het tijd om de graszoden te ‘douchen’. Maak de graszoden goed nat met een tuinslag of nog beter met een zwenksproeier. Gebruik je een zwenksproeier? Besproei dan eerst de randen van het gazon met een tuinslang. Deze veel water nodig omdat ze snel uitdrogen.

Stap 6: Onderhoud na het leggen van graszoden

Na het aanleggen van graszoden is het belangrijk om de ontwikkeling in de eerste weken goed in de gaten te houden. Controleer dagelijks of het besproeien van de grasmatten nodig is. Op hete dagen (20+ graden) is het verstandig om dagelijks water te geven. Het is dan beter om 3 keer een beetje water te geven dan 1 keer heel veel. Bij 1 keer water geven trekt veel water weg, omdat het gras dit niet allemaal kan opnemen.

Maai het gras voor de eerste keer zodra het een hoogte van 8 tot 10 cm heeft bereikt. Bij deze hoogte zijn er enkele haarwortels die in de bodem geworteld zijn. Vaak is dit binnen 1 tot 2 weken. Maai de eerste keer niet met een zitmaaier. Daar zijn de graszoden nog te zwak voor. Probeer zo min mogelijk scherp te draaien op het gras, aangezien je de haarwortels dan losrukt uit de grond. Na 2 tot 3 keer maaien zijn de naden tussen graszoden verdwenen.

Kijk hier voor meer tips om nieuwe graszoden op de juiste manier te onderhouden.

Strooi na de tweede maaibeurt een organische meststof om de grasmatten een goede start te geven. Gebruik een meststof die vrij is van zouten, aangezien dat verbrandingsgevaar oplevert. Strooi ongeveer 1 kilogram per 25 vierkante meter. Zelf gebruik ik DCM Gazonstart. Dit geeft niet alleen voedingsstoffen aan het gazon maar zorgt ook voor een diepgroene kleur. Hieronder zie je het resultaat van deze meststof.

meststof-graszoden-aanleggen

Tips voor het aanleggen van graszoden

Bij deze wil ik nog enkele praktische tips delen voor het aanleggen van een gazon met graszoden. Deze tips zijn:

  • Bestel 5% meer graszoden dan het oppervlak van het gazon i.v.m. verlies door reststukken.
  • Leg graszoden dezelfde dag als dat je ze koopt. Anders gaat de kwaliteit van de zoden snel achteruit.
  • Bewaar graszoden op de dag van leggen in de schaduw. Dit voorkomt uitdroging. Eventueel kun je ze onder een zeil leggen.
  • Onderhoud de graszoden jaarlijks.

Benodigdheden

De benodigdheden hieronder zijn beschreven in dit artikel en zijn dus nodig voor het aanleggen van graszoden:

  1. Schop
  2. Eventueel een tuinfrees
  3. Bodemverbeteraar. Mijn keuze: DCM Vivimus Gazon
  4. pH waarde meter. Mijn keuze: ECOstyle bodemtest
  5. Eventueel kalk. Lees mijn artikel over de meest geschikte kalk.
  6. Hooihark. Mijn keuze: Schuine hooihark
  7. Graszoden. Bekijk deze tips voor het kopen van graszoden.
  8. Gazonwals
  9. Oud broodmes of handzaag
  10. Slang en zwenksproeier. Mijn keuze: Gardena Aquazoom
  11. Organische meststof. Mijn keuze: DCM Gazonstart
Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Abdilgani
Door

Abdilgani

op 22 Aug 2021

Hoi KoenIk heb 2 weken na het leggen en na 2 keer maaien dcm gazonstart gestrooid omdat er her en der bruine plekken te zien zijn en het onderste deel van het blad van het gras vrijwel overal geel bruin ziet. Ik denk dus dat er een voedingstekorten is. We waren dus half augustus bij de bemesting. Ik heb mij ondertussen proactief ook een zak dcm vital-green aangeschaft. Kan u mij aub zeggen wanneer ik deze mag gebruiken? Mvg

Reactie plaatsen