Gazon verticuteren? 7 onmisbare tips voor het perfecte gazon!
17 november 2017 
in Gazon

Gazon verticuteren? 7 onmisbare tips voor het perfecte gazon!

Een groen gazon creëren of behouden kost tijd. Er is onderhoud voor nodig. Bemesten, maaien, besproeien, bekalken en niet te vergeten het gazon verticuteren.

Verticuteren. Wat is dat? Hoe doe je dat? Dat zijn waarschijnlijk al snel vragen die in je opkomen.

In dit artikel geef ik antwoord op deze vragen. Daarnaast lees je in dit artikel wat de beste manier is om het gras te verticuteren; de keuze voor het machinaal of handmatig verticuteren van het gazon.

Om het effect van verticuteren te vergroten is een goede verzorging ná het verticuteren nodig. Hierdoor zorg je voor een blijvend groen gazon. Lees in dit artikel de stappen voor een groen gazon.

Wat is verticuteren?

Het verticuteren van het gazon is een van de onderhoudstaken om een groen gazon te creëren. Er is meer dan verticuteren nodig om het gazon groen te houden. Denk aan bemesten, besproeien, kalk strooien en maaien.

Het gazon verticuteren draagt wel voor een groot deel bij aan een groen en mosvrij gazon. Maar wat is het nu precies? Verticuteren is het doorbreken van de viltlaag die in het gazon groeit. Zo’n viltlaag bestaat uit afgestorven grassprieten, onkruid en mos.

Het gevolg van zo’n laag is dat graswortels minder zuurstof en voedingsstoffen aankunnen. Wat mos en onkruid in het gazon meer kans geeft om te groeien. Zonder hier wat aan te doen zal het mos en onkruid winnen van het gras.

Dit doet verticuteren met je grasmat

Het gras verticuteren doorbreekt de viltlaag, zoals ik hierboven al zei. Dit doe je met de pennen van de verticuteerhark of verticuteermachine. De ijzeren pennen snijden door de viltlaag en raken lichtjes de bodem.

Het lichtjes raken van de bodem heeft drie voordelen:

  1. De bodem krijgt meer zuurstof
  2. Graswortels worden doorgesneden
  3. De bodem laat beter water door

Graswortels worden doorgesneden? Dat kan toch niet goed zijn, zal je denken. Toch is dat niet waar. De graswortels worden door het doorsnijden gestimuleerd om opnieuw te gaan wortelen.

In combinatie met meer zuurstof en een betere waterdoorlating, zorgt dat voor een dichter, groener en mosvrij gazon.

Wanneer verticuteren?

Het nut van het gazon verticuteren heb ik je zojuist verteld. Wellicht ben je zo enthousiast geworden dat je direct wilt starten. Wacht daar even mee. Lees eerst hier wat de beste periode is om je gras te verticuteren.

groen-gazon-door-verticuteren

Gras groeit van half maart tot oktober. In dat groeiseizoen heeft gras twee belangrijke groeiperiodes. April/ mei en september/ oktober. In de periodes groeit het gras hard, is de bodem vochtig en is de temperatuur aan het stijgen of dalen.

Nét voor deze twee periodes ligt het beste moment om het gras te verticuteren. De beste periodes om te verticuteren zijn dus begin april en september.

Hoe vaak verticuteer je het gazon?

Goed, er zijn dus twee periodes om het gazon te verticuteren. Moet het in beide periodes? En welke periode kan je het beste kiezen als je maar één keer verticuteert per jaar?

Of je één of twee keer per jaar verticuteert is afhankelijk van de conditie van het gazon. Veel mos in je gazon krijg je er met één verticuteerbeurt per jaar meestal niet uit. Heb je al enkele jaren niet meer geverticuteerd? Plan dan twee verticuteerbeurten in.

Als je jaarlijks verticuteert, en er weinig mos groeit in het gazon, volstaat één beurt per jaar. Toch is een tweede verticuteerbeurt ook dan zinvol. Die tweede verticuteerbeurt verwijdert het mos dat is aangegroeid tijdens het groeiseizoen. Met die tweede verticuteerbeurt bereid je het gazon voor op de winter.

Techniek voor het gras verticuteren

Er zijn twee manieren om je gazon te verticuteren. Met een verticuteermachine of met een verticuteerhark. Voor beide manieren zal ik de voor- en nadelen bespreken.

Wat voor beide manieren gelijk is, is de techniek die je toepast. Deze techniek houdt in dat je eerst het gazon in de lengterichting verticuteert, en vervolgens in de breedterichting. Haaks op elkaar dus. Na het verticuteren in de lengterichting, zal de vrijgekomen hoeveelheid mos en onkruid je verbazen. Hark dit vrijgekomen materiaal van je gazon. Verticuteer vervolgens de breedterichting. Deze tweede keer verwijdert het mos wat achtergebleven is.

Is je grasmat heel dun? Verticuteer dan alleen in de lengterichting. Je houdt anders geen gras over. Als de hoeveelheid mos in je gazon meevalt tijdens de 2e beurt in september, is alleen verticuteren in de lengterichting ook voldoende.

Tip: maai het gras eerst op 2 cm en vang het maaisel op vóór het verticuteren. Dit scheelt enorm veel harkwerk. Immers, al het gras wat je hebt afgemaaid hoef je niet meer van het gazon te harken.

Verticuteren met een verticuteerhark

Het verticuteren met een verticuteerhark heeft een aantal voordelen. Maar ook nadelen.

Het grootste nadeel is dat het handmatig verticuteren van je gazon veel tijd kost. Handmatig werk je nu eenmaal niet zo snel als met een machine. Daarnaast is het verticuteren met een verticuteerhark een zware klus.

Daarentegen zijn er ook voordelen. Een verticuteerhark is aanzienlijk goedkoper dan een verticuteermachine. Niet alleen in aanschaf, maar ook in de brandstof. Een verticuteermachine loopt op dure benzine. Terwijl jouw brandstof water en brood is.

Weeg voor jezelf deze voor- en nadelen af. Ik adviseer een verticuteerhark tot een gazongrootte van 75 m2.

Gebruik van een verticuteerhark

Ga je een verticuteerhark gebruiken voor het verticuteren? Lees dan hier hoe je die hark gebruikt.

Een verticuteerhark heeft aan de onder- en bovenkant ijzeren messen. Aan de ene kant zijn de messen langer dan aan de andere kant. Gebruik de kant met de korte messen voor het verticuteren. Houd 1 centimeter aan als verticuteerdiepte.

Begin aan een uiteinde van het gazon, en werk naar de andere kant toe in de lengterichting. Allereest trek je de verticuteerhark naar je toe, en vervolgens duw je hem van je af. Vervolgens pak je een ander stuk gazon en verhaal je dit.

Zodra je het hele grasveld geverticuteerd hebt, hark je het vrijgekomen afval bij elkaar. Dit kan met de verticuteerhark. Gebruik daarvoor de kant met de lange messen. Je kunt ook een bladhark of hooihark gebruiken.

Nu de lengterichting klaar is, herhaal je dit proces voor de breedterichting. Ben je klaar? Maak de hark schoon met water, en spray hem in met WD-40. Dit zorgt ervoor dat de hark niet gaat roesten.

Bekijk de beste top 10 verticuteerharken

Verticuteren met een verticuteermachine

Het verticuteren met een verticuteermachine brengt andere voor- en nadelen met zich mee.

Het grootste nadeel van een verticuteermachine is de prijs. Dat betreft niet alleen de aankoopprijs. Maar ook de prijs voor het onderhoud, zoals benzine, nieuwe messen etc. Daarnaast neemt een verticuteermachine veel ruimte in beslag in je gereedschapsschuur.

Persoonlijk vind ik de voordelen de nadelen ruim overtreffen. Met een verticuteermachine verticuteer je het gazon vrij snel. Tevens levert een verticuteermachine een egaler resultaat op.

Gebruik van de verticuteermachine

Hoe gebruik je een verticuteermachine? Zoals al verteld verticuteer je in zowel de lengte- als breedterichting. Doe dit ook met een verticuteermachine.

Houd voor de diepte van het verticuteren ongeveer 0,5 tot 1 cm aan. De messen van de machine raken dan lichtjes de bodem. Je voelt dan dat de verticuteermachine zichzelf lichtjes vooruit trekt.

Moet je (bijna) achter de machine aanhollen? Dan ben je te diep aan het verticuteren. Pas de diepteregeling van de machine aan. Voor op een verticuteermachine zit altijd een handvat of schroef om de verticuteerdiepte in te stellen.

Verzorging ná het gazon verticuteren

Aan het begin van dit artikel vertelde ik het al; ‘’met alleen verticuteren krijg je niet een perfect groen gazon’’. Daarvoor is meer zorg nodig. Om het meeste effect te behalen met het verticuteren zijn er nog drie dingen belangrijk.

Gazon doorzaaien, kalk strooien en het bemesten van het gazon.

Gazon doorzooien na het verticuteren

Tijdens het verticuteren trek je veel mos en onkruid uit het gazon. Daardoor ontstaan er kale plekken in het gazon. Voorkom dat onkruiden op die plekken gaan groeien en zaai het gazon bij na het verticuteren.

Gebruik hiervoor een graszaadsoort die snel kiemt. Zo’n snel kiemende soort wint het van onkruid. Graszaad kiemt boven een temperatuur van 5 graden Celsius. Houd daar even rekening mee.

Om te voorkomen dat het graszaad wegwaait kun je het zaad lichtjes inharken of mengen met compost. Wacht de eerste week met maaien, aangezien de graszaden de kans moeten krijgen om te kiemen.

Handstrooier-om-kalk-voor-het-gazon-te-strooien

Het gazon doorzaaien met de hand is een optie. Anderzijds kun je ook een handstrooier of strooiwagen gebruiken. Met deze gereedschappen krijg je een egale verdeling van het graszaad.

Kalk voor het gazon

Een oorzaak dat mos snel kan groeien is een te zure grond. Ofwel een te lage pH-waarde in de bodem (pH

Bij een lichtzure grond (pH-waarde tussen 6 en 7) neemt het gazon makkelijker voedingsstoffen op. Dit draagt bij aan het sterker worden van het gazon, waardoor mos en onkruiden geen kans krijgen.

Ontdek welke kalk het beste werkt voor je gazon

Klak strooien: wanneer doe je dat?

Strooi jaarlijks kalk over het gazon. De zuurgraad van het gazon bepaalt de frequentie van het kalk strooien. Is de pH-waarde tussen 5,5 en 6,0? Dan volsta je met 1 keer kalk strooien per jaar. De beste periode is dan oktober, november of december.

Is de pH-waarde van je gazon lager dan 5,5? Dan raad ik je aan om twee keer per jaar kalk te strooien. Doe dit dan in voorjaar (februari of maart) én in het najaar (oktober of november).

Met het weer hoef je geen rekening te houden. Zelfs als er sneeuw ligt kun je nog kalk strooien. Zodra de sneeuw smelt, bereikt de kalk je gazon.

Aanwateren kallk gazon

De kalk moet de kans krijgen om in de bodem te trekken. Strooi kalk als er regen voorspelt is. Wacht tot het een keer heeft geregend, voordat je gaat maaien. Mocht de regen op zich laten wachten, dan kun je het gras ook besproeien.

Kies de juiste kalksoort

Kies een kalksoort met magnesium (MgO) erin. Magnesium zorgt ervoor dat het gazon een diepgroene kleur krijgt.

Tevens raad ik je aan voor om kalkkorrels te gaan in plaats van kalkpoeder. Kalkpoeder is niet handig te gebruiken. Het waait snel weg.

Strooi de juiste hoeveelheid kalk op je gazon

Meer is niet altijd beter. Met kalk is dat niet anders. Strooi per beurt nooit meer dan 2,5 kg kalk per 10 m2 gazon. Ook niet als de pH-waarde zeer hoog is. Je kunt dan beter een extra strooibeurt inplannen. De juiste hoeveelheid kalk voor je gazon verschilt per pH-waarde. Bekijk wat de juiste hoeveelheid kalk per 10 m2 voor jouw gazon is:

  • Lagere pH-waarde dan 5,5: 2 kg kalk 2 keer per jaar
  • pH-waarde tussen 5,5 en 6,5: 1 kg kalk 1 keer per jaar
  • Hogere pH-waarde dan 6,5: 0,5 kg kalk 1 keer per jaar

In de meeste tuinen ligt de pH-waarde tussen de 5,5 en 6,5. Wil je de pH-waarde zeker weten? Dan raad ik een pH-meettoestel aan. Online zijn deze voor zo’n 25 euro te koop.

Gazon bemesten

Kalk en mest tegelijk strooien gaat niet. Tussen het gazon bemesten en kalk strooien moet minimaal 4 weken verschil zitten. Strooi eerst kalk. Bemest daarna het gazon

Het gazon kan je het hele groeiseizoen bemesten. In het voorjaar zorgt bemesting voor een frisse start van het gazon. Terwijl bemesten in het najaar vooral zorgt voor een betere wortelontwikkeling.

Persoonlijk gebruik ik aan het begin van het jaar altijd één keer kunstmest om het gazon een boost te geven. Hierdoor wordt het gras snel groen. Daarna gebruik ik gecoate organische meststoffen. Deze meststoffen zorgen voor een geleidelijke afgifte en lange werking.

Ontdek welke meststoffen er bestaan, en wat ik het beste gazonmest vind>>

Materialen voor het gazon te verticuteren

In dit artikel heb je gelezen wat het nut is van het verticuteren van het gazon. Ook las je hoe je jouw gazon kunt verticuteren, en wat de vervolgstappen zijn. Gebruik de juiste materialen om het verticuteren makkelijker, sneller en vooral goedkoper te maken. Ik zeg altijd:

Goed materiaal is het halve werk!

Om je te helpen bij het vinden van een geschikte verticuteermachine, bemesting of hark heb ik een pagina met aanbevolen producten gemaakt.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen