Engerlingen bestrijden? Dit zijn de beste manieren!

engerlingen bestrijden manieren

Engerlingen bestrijden kan op verschillende manieren. Er zijn chemische middelen die de Engerlingen doden, zoals speciaal samengestelde korrels. Ook bestaan er biologische manieren, zoals het bestrijden van Engerlingen met aaltjes. Dit product om Engerlingen te determineren werkt zeer effectief.

Er zijn zelfs manieren om Engerlingen te voorkomen. Deze manieren bestaat uit het gebruiken van geuren in de tuin. De geur van knoflook helpt bij het voorkomen van Engerlingen. Ook andere geuren, zoals die van look en soja extracten, helpen bij het weren van de rupsachtige beestjes uit het gazon.

In dit artikel lees je verschillende manieren voor het bestrijden van Engerlingen in het gazon.

Wat zijn Engerlingen?

Voor het effectief bestrijden van ongewenste insecten in het gazon, zoals Engerlingen, is het belangrijk dat je met zekerheid kunt zeggen dat het Engerlingen betreft. Een andere ongewenste gast in de bodem van het gazon zijn Emelten.

Engerlingen zijn larven van diverse soorten kevers. De uiterlijke kenmerken van Engerlingen zijn:

 • Wit tot witgeel lichaam
 • Oranje tot bruinachtige kop en voorpoten
 • C-vormig lichaam
 • 1 tot enkele centimeters groot

Als je een insect met deze kenmerken in de bodem onder het gazon aantreft is er sprake van Engerlingen in het gras. Ben je niet helemaal zeker of het Engerlingen zijn? In dit artikel lees je meer over wat Engerlingen zijn en hoe je deze gazonverwoesters kunt herkennen>>

Beste periode voor het bestrijden van Engerlingen

De ongewenste larven in de gazonbodem hebben 2 tot 3 jaar nodig om zichzelf te ontwikkelen tot kever. Een kever legt haar eitjes in mei tot eind juni. Deze eitjes zijn in juli en augustus allemaal uitgekomen waarna de 1e jaars Engerlingen fanatiek aan de wortels van het gras beginnen te eten. Dit maakt de Engerlingen in hun eerste levensjaar het actiefst in juli, augustus en september.

In het 2e en 3e jaar ontwaken Engerlingen in het voorjaar van hun winterslaap waarna ze direct opzoek gaan naar eten. Dit is in de periode eind maart tot mei. De momenten waarop Engerlingen actief opzoek zijn naar voedsel zijn de beste periodes om de insecten te bestrijden.

De beste periode voor het bestrijden van Engerlingen is daarom in april/ mei en augustus/ september.

beste periode engerlingen bestrijden

Een voorwaarde hierbij is dat de bodemtemperatuur rond de 12 graden moet liggen. Hierdoor kunnen deze 2 periodes per jaar 1 maand eerder of later vallen. Bijvoorbeeld in een jaar waarin het in het voorjaar warm is. De beste periode om Engerlingen te doden is dan maart/ april.

Het is verstandig om Engerlingen 2 periodes op rij te bestrijden. Het maak niet uit of deze 2 periodes in hetzelfde jaar vallen of niet. Door Engerlingen 2 keer op rij te determineren is de kans dat de ongewenste insecten wegblijven aanzienlijk groter. Met eenmalig bestrijding kunnen nog een aantal larven in leven blijven die de periode erop zichzelf voortplanten waardoor het gazon opnieuw vol zit met Engerlingen.

Biologische manieren om Engerlingen te doden

Er zijn verschillende biologische manieren om Engerlingen te doden. Een van de meest gebruikte manieren is de bestrijding met aaltjes en nematoden. De andere biologische manier is een gratis manier. Echter, is deze methode minder effectief en kost het veel tijd.

Persoonlijk heeft een biologische manier van Engerlingen doden mijn voorkeur boven een chemisch product. Met chemische producten sterven niet alleen de Engerlingen, maar ook andere insecten. Dit verstoort het bodemleven, wat enorm belangrijk is voor het luchtig houden van de bodem en het beschikbaar maken van voedingsstoffen voor het gazon.

Hieronder worden beide manieren voor biologische bestrijding besproken.

Aaltjes tegen Engerlingen

Aaltjes zijn zeer kleine wormen die je met het blote oog niet kunt zien. Deze aaltjes zijn zo effectief voor de doden van Engerlingen omdat deze micro-wormen in de larven kruipen.

Zo werken aaltjes:

 1. Aaltjes kruipen rond in de bodem opzoek naar eten (larven)
 2. De aaltjes komen een larf tegen en dringen deze binnen
 3. Van binnenuit wordt de larf opgegeten door de aaltjes
 4. Binnenin de Engerling vermenigvuldigen de aaltjes zichzelf
 5. De aaltjes verlaten de dode larf en gaan andere larven doden

De eerste Engerlingen gaan 2 tot 4 dagen na het aanbrengen van de aaltjes dood. Vervolgens duurt het ongeveer 4 tot 6 weken voordat 95% van de larven gedood is. De snelheid van het determineren van Engerlingen is afhankelijk van hoeveelheid larven in de bodem en aantal aaltjes dat gestrooid wordt.

product tegen engerlingen

Het advies is om een 0,5 miljoen tot 1 miljoen aaltjes per vierkante meter (m2) te strooien. Bekijk dit blogartikel voor meer informatie over de toepassing en werking van aaltjes tegen Engerlingen>>

Het gazon afdekken

Een andere biologische manier voor het doden van Engerlingen is het gazon afdekken met zwart plastic. Door vochtige omstandigheden te creëren onder het plastic komen de larven naar boven en kan je deze verwijderen.

De stappen voor het afdekken van het gazon zijn:

 1. Besproei de bodem van het gazon overmatig
 2. Trek in de avond een zwart plastic zeil over het gazon
 3. Leg het zeil vast door op de zijkanten zwarte objecten, zoals stenen, te leggen
 4. Haal de ochtend erop het zeil eraf
 5. Verwijder de Engerlingen die naar boven zijn gekomen
 6. Herhaal dit proces enkele dagen

Het determineren van larven is op deze manier gratis. Zorg ervoor dat je het afdekken vaak genoeg doet, zodat alle Engerlingen afsterven. Vaak is hiervoor 10 tot 14 dagen op rij nodig. 

Chemisch product tegen Engerlingen

Er zijn verschillende chemische producten die helpen bij het bestrijden van Engerlingen. Persoonlijk raad ik deze producten af, aangezien het gezonde bodemleven lijdt onder het gebruik van deze middelen. Dit gezonde bodemleven is cruciaal voor het luchtig houden van de bodem en het omzetten van meststoffen in voedingsstoffen voor planten. Maar de keuze is uiteraard aan jou.

Een product tegen Engerlingen is Merit Turf van Bayer. Het is een chemisch product met imidacloprid als werkzame stof. Dankzij deze werkzame stof wordt het zenuwstelsel van de larven verdoofd en vallen langzaam alle lichaamsfuncties uit totdat de Engerling dood gaat.

Het gebruik van deze werkzame stof als doder van Engerlingen heeft de laatste jaren nogal wat kritiek gekregen. Op vrijdag 27 april 2018 heeft de Europese Unie gestemd voor een verbod van 3 insectsides waaronder Imidacloprid. Vanaf 19 december 2018 mag dit chemische product van Bayer niet meer gebruikt worden voor de bestrijding van Engerlingen.

korrels tegen engerlingen

Pychlorex Garden is een ander chemisch product wat voorheen veel gebruikt werd tegen de bestrijding van insecten, zoals Engelringen, in het gazon. Echter, ook dit chemische product is verboden. Momenteel zijn er nog geen alternatieven op de markt. Hoveniers en particulieren stappen daarom over op biologische manieren voor het doden van de larven.

Kalkcyanamide als wondermiddel

Na het verbod van verschillende chemische bestrijdingsmiddelen prijzen tuincentra Kalkcyanamide aan als wondermiddel tegen Engerlingen. Kalkcyanamide is een korrelachtige samenstelling van steenkool, kalk en stikstof.

Door deze samenstelling hebben korrels kalkcyanamide 3 functies, namelijk:

 • Bemesten: de stikstof in kalkcyanamide komt langzaam vrij waardoor het gazon voorzien wordt van de juiste voedingsstoffen. Tevens hebben de korrels een pH waarde verhogende werking, wat de bodem minder zuur maakt.
 • Onkruid bestrijding: de organische verbinding Cyanamide zorgt voor een onkruid dodende werking zodra de korrels in contact komen met het onkruid.
 • Insecten dodende werking: Cyanamide heeft naast onkruid ook een dodende werking op insecten en het bodemleven. Door het middel worden insecten (waaronder Engerlingen), schimmels, bacteriën en aaltjes gedood.

In de eerste 8 tot 14 dagen na de toepassing van kalkcyanamide korrels begint het product te werken. De eerste signalen van het afsterven van onkruiden en Engerlingen worden duidelijk. Na 14 dagen is 99,99% van de Engerlingen gedood. In de komende 6 tot 10 weken is de stikstof aanwezig in de bodem zodat graswortels de bemesting op kunnen nemen.

In de biologische tuin hoort kalkcyanamide niet thuis en het product is bij wet verboden in de biologische landbouw. Dit komt vanwege de chemische oorsprong van kalkcyanamide en de niet-selectieve werking van het middel. Gebruik daarom aaltjes tegen Engerlingen in plaats van deze chemische korrels voor het bestrijden van de larven.

Meer weten over de werking van korrels met kalkcyanamide? Lees deze productbeschrijving over Fertigreen Perlka.

Engerlingen preventief bestrijden

Het preventief bestrijden van Engerlingen zorgt ervoor dat de larven zich niet gaan nestelen in de tuin. Want zoals het gezegde luidt:

“Voorkomen is beter dan genezen”

De komst van Engerlingen kan verkleind worden door het onderhouden van een vitaal gazon. Engerlingen verkiezen een zwak gazon boven een sterk geworteld gazon met een dicht wortelstelsel. Een gazon houd je vitaal door regelmatig:

Ook kunnen Engerlingen bestreden worden met geuren, zoals met knoflook of look en soja extracten. Echter, deze geuren kunnen niet op tegen de kracht van een vitaal onderhouden gazon. Bij een zwak gazon en gebruik van de knoflook en extract geuren is de kans nog steeds aanwezig dat Engerlingen zich vestigen in het gazon.

Een goed product op basis van look en soja extracten is EcoKuur Stop Engerlingen. Deze korrels zijn zowel preventief als reactief te gebruiken tegen de ongewenste larven. Er is 30 gram korrels nodig voor elke vierkante meter gazon. Met 1 kilogram Ecokuur kan 33 m2 bestrooid worden per keer. Behandel het gazon 2 keer per jaar met de korrels tegen Engerlingen.

Kale plekken herstellen

Indien je op tijd actie ondernomen hebt voor het doden van Engerlingen zijn er geen kale plekken in het gazon ontstaan. Mocht dat wel het geval zijn, dan is het belangrijk om deze te herstellen voor het creëren van een vitale grasmat.

Er zijn 2 manieren om de kale plekken te herstellen, namelijk door het leggen van grasmatten of door het inzaaien met graszaad. Indien er enkele kleine kale plekken zijn is het makkelijk om graszaad te gebruiken voor het herstellen van de kale plekken. Bij grote schade aan de grasmat zijn graszoden een geschikter product.  

 • Koen
 • 19 maart 2019
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>