Kale plekken in het gazon herstellen?
06 augustus 2019 
in Gazon

Kale plekken in het gazon herstellen?

Na verloop van tijd kunnen er kale plekken in het gazon ontstaan. Dat het gras niet meer egaal is kan verschillende oorzaken hebben. Zoals uitval van grasplantjes na een strenge winter, mollen of insecten, verticuteren en het verwijderen van mos.

In dit artikel lees je hoe je jouw gazon kunt herstellen. Geniet snel weer van een egaal gazon.

De oorzaken van kale plekken in een gazon

Een van de oorzaken van een gazon dat kale plekken vertoont is droogte. Dit is echter niet altijd het geval.

Het is belangrijk om te weten waardoor de kale plekken in het gazon veroorzaakt worden. Een aantal oorzaken vereist namelijk extra maatregelen. Zo verergert het probleem niet.

Een kaal gazon kan de volgende oorzaken hebben:

  • Een te droge zomer
  • Winterschade door een strenge winter met sneeuw en vorst.
  • Een te kort gemaaid gazon
  • Gazonschimmels of wateroverlast
  • Teveel schaduw op uw gazon
  • Een dichtgeslagen bodem
  • Uitwerpselen van huisdieren op het gras
  • Intensief gebruik door bijvoorbeeld kinderen, een opblaasbadje, of tuinmeubilair
  • Het verticuteren van het gazon en het verwijderen van mos
  • Mollen of bepaalde insecten zoals engerlingen en emelten

Hoe is het gazon te herstellen?

Tref voorbereidingen voor het herstellen van het gazon. Verwijder het dode gras, onkruid en eventueel mos. Meestal kan je dit gewoon met de hand doen.

Bij veel kale plekken in het gazon kan je hiervoor een verticuteermachine gebruiken. Hiermee haal je gemakkelijk het onkruid, dode gras en mos weg. Daarnaast zie je beter waar de kale plekken in het gazon zich bevinden.

Verticuteren gaat als volgt te werk:

  • Voor het verticuteren dien je eerst het gazon te maaien.
  • Vervolgens verticuteer je het een keer in de lengte en een keer in de breedte.
  • Ten slotte hark je zo het overtollige materiaal van het gras.

Zijn er eventuele gaten en putten in het gazon aanwezig, vul deze dan met tuingrond of bodemverbeteraar.

Kies de methode voor het herstellen van het gazon

Na het maaien en verticuteren bepaal je op welke manier je het gazon gaat herstellen. Dit kan door graszoden op de kale plekken in het gazon te leggen. Dit beveel ik echter alleen aan wanneer er sprake is van kleine kale plekken.

kale-plekken-bijzaaien

In andere gevallen kies je het beste voor het bijzaaien van het gazon met graszaad. De laatste is de meest gebruikte methode. Deze methode kan ook bij slecht bezette gazons worden toegepast.

Wanneer het gazon bijzaaien?

Heb je last van grote kale plekken in je gazon? Dan kun je het beste het gras bijzaaien. Dit is ook de meest eenvoudige methode. Voor 25 m2 gazon heb je zo’n kilo graszaad nodig voor bijzaaien.

Bijzaaien van het gazon doe je als volgt:

  • Maak de bodem met een hark los op de plekken waar je bij wil zaaien.
  • Verdeel het graszaad gelijkmatig over de plekken die je wil herstellen.
  • Dek het graszaad vervolgens af met een zeer dunne laag tuingrond en gezeefde compost. Zo kiemen de graszaden sneller en zijn ze beschermd tegen vogels.
  • Je kan het gazon eventueel ook afzetten met een net wanneer je last hebt van veel vogels in de tuin.

Praktische Tip: In welke maanden kan je het gazon zaaien? Het gazon (bij)zaaien doe je bij voorkeur in het voorjaar of aan het begin van de herfst. Dus in de maanden maart tot mei en van half augustus tot eind oktober. In het voorjaar gebruik je hierbij snelle ontkiemers. In het najaar juist langzame ontkiemers. Houd ook rekening met de bodemtemperatuur: in de winter is de grond te koud en zullen de graszaden kapotvriezen. In de zomer kunnen ze niet wortelen door de warme grond.

Graszoden leggen om het gazon te herstellen

Graszoden leggen kan het hele jaar rond, behalve wanneer het vriest. Je kan dit het beste doen wanneer de temperatuur boven de 15 graden is.

Zorg eerst dat je het nodige aantal graszoden en tuinaarde met gazonmest in huis hebt. Je kan hiervoor ook compost en grond uit je tuin gebruiken.

Vervolgens begin je met het leggen van de nieuwe graszoden:

  • Leg (een deel van) de graszode over een kale plek heen zodat deze ruim bedekt is.
  • Steek met een spade precies de vorm van de graszode uit het gazon. Dit is eenvoudig te doen door langs de randen van de graszode een spade in de grond te steken.
  • Maak de grond luchtig en breng deze tot 2 cm onder het gazon aan.
  • Strijk de grond glad en breng de graszode erop aan.

Je gazon onderhouden voor snel herstel

Na al dat werk wil je een natuurlijk en snel herstel bevorderen. Bovendien wil je het gazon mooi houden. Nietwaar? Zorg daarom voor voldoende voeding en water. Betreed het gazon de eerste paar weken vooral niet.

Bij het plaatsen van graszoden is het belangrijk om het gras dagelijks water te geven. Na de tweede maaibeurt voorzie je het daarnaast van voeding. Je mag het gras 2 weken lang niet betreden.

snel-herstel-kale-plekken-gras

Na bijzaaien dien je de grond vochtig te houden. 2 weken nadat het graszaad is ontkiemd geef je het voeding. In het geval van bijzaaien kan je het gazon 4 tot 6 weken niet betreden. Geef je nieuwe gazon een eerste maaibeurt als het gras zo’n 4,5 centimeter hoog is.

Een kaal gazon voorkomen

Zijn de kale plekken in het gazon niet meer te herstellen? Dan kan je beter het gazon vervangen.

Met een gazon wat geheel uit graszoden bestaat heb je direct een groen gazon. Je kan het bovendien in korte tijd weer betreden. In dit uitgebreide artikel lees alles wat je moet weten als je een nieuw gazon met graszoden gaat aanleggen >>

In het vervolg kan je kale plekken in het gazon voorkomen. Verbeter hiervoor de conditie van het gazon. Door voldoende onderhoud, maaien op de juiste momenten en door driemaal per jaar het gazon te bemesten. Zo zal het gazon zich sneller kunnen herstellen.

Heb je nog vragen of deel je graag jouw ervaring bij het herstellen van kale plekken in het gazon? Laat dan hieronder even een reactie achter.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen