Aaltjes tegen emelten: ervaringen en tips!
01 april 2019 

Aaltjes tegen emelten: ervaringen en tips!

Aaltjes tegen emelten zijn een natuurlijk bestrijdingsmiddel. De aaltjes vormen een natuurlijke vijand tegen de emelten. Hierdoor vormen de aaltjes geen bedreiging voor het gezonde bodemleven in de tuin. Aaltjes zijn toegestaan in de biologische tuin.

Na het toepassen van aaltjes gaan de eerste emelten na 3 tot 5 dagen dood. Zodra aaltjes een emelt gedood hebben gaan ze opzoek naar een nieuw slachtoffer. Dit proces gaat ongeveer 6 weken door. Na die 6 weken vertrekken de aaltjes uit de bodem. In 98% van de gevallen zijn dan alle emelten gedood.

Overwinterde emelten zijn lastig te bestrijden met aaltjes. Deze emelten zijn in het voorjaar groot en sterk geworden. Er is dan een hogere hoeveelheid aaltjes nodig per m2. Het beste is dus om emelten te bestrijden voordat de larven in hun winterslaap gaan.

Wat zijn emelten?

Emelten zijn de larven van de langpootmug. In Nederland en België komen 2 soorten langpootmuggen voor. De koollangpootmug en de weidelangpootmug. Deze eerste soort legt 2 keer eitjes per jaar. Weidelangpootmuggen leggen 1 keer per jaar eitjes.

De muggen richten geen schade aan. De larven van deze muggen beschadigen het gazon wel degelijk als deze in grotere aantallen aanwezig zijn. Emelten vormen daarom een plaag voor het gazon die flinke schade kan aanrichten.

De larven zijn te herkennen aan het grauwbruin tot zwart gekleurde lichaam. Het lichaam ziet er wormachtig uit en is tussen de 2 en 5 centimeter lang.

emelt-bestrijden-met-aaltjes

Emelt larven voeden zichzelf met grassprieten. Deze grassprieten knagen ze zowel boven- als ondergronds af. Een veel gemaakte denkfout is dat emelten ook graswortels aantasten. Dat is niet waar. Ook vogels en andere natuurlijke vijanden van de emelt richten veel schade aan voor het gazon. Dit doen de natuurlijke vijanden in hun zoektocht naar de emelten.

Hoe werken aaltjes tegen emelten?

Aaltjes zijn een andere natuurlijke vijand tegen emelten. Gelukkig richting de aaltjes geen schade aan voor het gazon. Ze beperken zelfs de schade door de emelten te bestrijden voordat andere natuurlijke vijanden dat kunnen doen.

De aaltjes die gebruikt worden voor het bestrijden van emelten zijn insect-parasieten aaltjes. Dat wil zeggen dat de aaltjes hun prooi binnen dringen en van binnenuit doden.

De stappen vanaf het aanbrengen van aaltjes tot het doden van alle emelten in het gazon zijn:

  1. Aaltjes gaan opzoek naar emelten.
  2. Eenmaal hun slachtoffer gevonden te hebben dringen de aaltjes de emelt binnen.
  3. Aaltjes geven giftige bacteriën af binnenin de emelt.
  4. De emelt stopt enkele dagen hierna met eten en gaat dood.
  5. De aaltjes paren in de dode larf.
  6. Meer aaltjes verlaten de larf dan dat er oorspronkelijk naar binnen zijn gegaan.
  7. Het grotere leger aan aaltjes gaat opzoek naar nieuwe emelten.
  8. Stappen 2 tot en met 7 worden herhaald totdat alle emelten onder het gazon dood zijn.

Na 6 weken verdwijnen de aaltjes uit de bodem van het grasveld.

Bekijk mijn favoriete aaltjes

Aanbrengen van aaltjes om emelten te bestrijden

Aaltjes zijn levende organismes die zijn eigen weg zoeken in de bodem tijdens de speurtocht naar emelten. Om snel en makkelijk te bewegen moet de bodem vochtig en luchtig zijn. De meeste bodems in België en Nederland zijn luchtig genoeg voor aaltjes.

Is de bodem in jouw tuin dat niet? Maak de bodem dan luchtig door de bodem te perforeren met een mestriek tot een diepte van ongeveer 10 cm. De bodem maak je vochtig door ongeveer 1 uur een sproeier op het gazon te zetten.

Het aanbrengen van de aaltjes is vervolgens erg simpel. De stappen voor het aanbrengen van aaltjes tegen emelten zijn:

  1. Koop een verpakking aaltjes tegen emelten
  2. Vul een gieter met kraanwater van een lauwe temperatuur.
  3. Voeg de aaltjes toe in de gieter
  4. Meng de aaltjes en het lauwe water totdat het één geheel is.
  5. Giet de gieter leeg over het gazon.

De juiste dosering tegen emelten is 0,5 miljoen aaltjes per vierkante meter gazon. Een verpakking aaltjes bevat vaak 25 tot 125 miljoen aaltjes. Dat is goed voor 50 tot 250 m2 gazon. Is het gazon groter dan de hoeveelheid aaltjes in de verpakking? Koop dan meerdere verpakkingen en maak voor iedere verpakking een aparte gieter aan.

Overdosering van aaltjes is niet mogelijk. Te weinig aaltjes aanbrengen wel. Zorg daarom dat je altijd 0,5 miljoen aaltjes per m2 gebruikt. Indien het met de verpakkingen niet perfect op 0,5 miljoen uitkomt, zorg dan dat je iets meer doseert dan iets minder.

Belangrijke tip!

Na het aanbrengen van aaltjes is het belangrijk om de bodem gedurende 6 weken vochtig te houden. In een vochtige bodem kunnen aaltjes effectiever de emelten bestrijden. Sproei daarom dagelijks 30 minuten het gazon in de periode dat de aaltjes actief zijn.

Toepassingsperiode van aaltjes

Emelten zijn het beste te bestrijden met aaltjes kort nadat ze uit de eieren gekomen zijn. Als je enkele maanden wacht met het bestrijden kunnen de larven te groot en te sterk geworden zijn voor de aaltjes.

Omdat er 2 soorten langpootmuggen zijn in Nederland en België, zijn er ook 2 periodes waarin de aaltjes het beste toegepast kunnen worden. De juiste periode is afhankelijk van de soort emelten die in de tuin aanwezig zijn. Een voorwaarde waar de periode voor het bestrijden van emelten aan moet voldoen is dat de bodemtemperatuur hoger is dan 10 graden. Anders functioneren de aaltjes niet goed.

Eind april tot begin mei zijn de eieren van de eerste generatie koollangpootmuggen uitgekomen. Half mei tot eind juni is de bodemtemperatuur altijd boven 10 graden, wat dit de geschikte periode maakt voor het bestrijden van larven van koolpootmuggen. Soms kan april ook een geschikte periode zijn als de bodemtemperatuur boven de 10 graden uitkomt.

In augustus komen de eieren uit van de tweede generatie koolpootmuggen. Ook komen de eieren van de weidelangpootmuggen dan uit. September en oktober zijn daarom geschikte maanden om de emelten die uit deze eieren voort zijn gekomen te bestrijden.

periode-toepassen-aaltjes-tegen-emelten

Zijn er emelten in het gazon aanwezig die je niet direct bestreden hebt? Je kunt de schade van deze te groot geworden emelten beperken. Dit doe je door een dubbele dosering aaltjes toe te passen. Herhaal het aanbrengen van de aaltjes elke 6 weken. Op die manieren houd je de emeltenplaag onder controle zodat er geen grote schade wordt aangericht aan het gazon.

Aaltjes tegen emelten kopen

Het belangrijkste aspect om naar te kijken bij het kopen van aaltjes is hoe vers de aaltjes zijn. Aaltjes zijn levende organisme en kunnen niet langer dan 7 dagen bewaard blijven. Hoe langer de aaltjes bewaard worden, des te lager de vitaliteit en dus werkingskracht is. Het kopen van aaltjes in een tuincentrum geniet dus niet mijn voorkeur. Ik koop mijn aaltjes altijd via het internet, waardoor ze snel bij mij thuis bezorgd worden. Maar nog belangrijker is dat de vitaliteit van de aaltjes hierdoor stukken hoger is.

Een partij waar ik mijn aaltjes vaak koop is Biogroei. Met hun aaltjes heb ik goede ervaringen. Zowel wat betreft de werking van de aaltjes als de prijs ervan. Ga ook voor beste resultaat én een scherpe prijs met de C-Green aaltjes tegen emelten van Biogroei.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen