Roest in het Gazon Bestrijden? Denk Hieraan!

​Roest in het gazon is geen pretje. Toch is dit één van de grasziektes die het meest voorkomt in ons land. Deze ziekte is te herkennen aan een roestachtige kleur die terugkeert in bepaalde delen van jouw grasmat.

Zie jij plots oranje- of bruinachtige vlekken in jouw gazon? Dan is de kans groot dat het om roest gaat. Veel mensen hebben echter geen idee dat zij in actie moeten komen tegen deze schimmel. Dit is echter wel nodig. Indien jij niets doet, verspreidt roest in het gazon zich namelijk ontzettend snel.

Niet bekend met roest in het gazon? Dan weet je vast ook niet hoe je deze grasziekte moet bestrijden. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres.

Wij vertellen jou eerst alles over roest in het gazon en de verschillende soorten. Daarna gaan we in op het bestrijden van roest in het gazon.

Hoe komt roest in het gazon terecht?

Roest in het gazon kan van de ene op de andere dag opduiken. Lang niet iedereen heeft echter direct in de gaten dat het om deze grasziekte gaat. Dit wordt vaak pas duidelijk naarmate de plekken groter worden en er steeds meer van opduiken in jouw grasmat.

Maar hoe komt roest eigenlijk in jouw gazon terecht? Deze grasziekte duikt voornamelijk op in warme, vochtige zomers. En deze komen vaak voor in Nederland. Heb jij jouw gazon niet goed gemaaid of is de bodem arm aan voedingsstoffen? Dan is de kans op roest in het gazon groot.

Drie verschillende soorten roest in gazon

Heb jij te maken met roest in jouw gazon? Dan wil je zo snel mogelijk van deze grasziekte verlost worden. Alvorens jij begint met het bestrijden van roest in jouw gazon, moet je weten dat er verschillende soorten zijn.

In totaal onderscheiden we drie verschillende soorten roest in het gazon.

Kroonroest

Deze variant van roest in het gazon duikt meestal op in de periode van juli tot oktober. Kroonroest herken jij in eerste instantie aan oranje strepen op de grassprieten. In een later stadium kunnen grassprieten afsterven als gevolg van deze roest in het gazon.

Kroonroest ontstaat alleen op de grasbladeren. Komt deze roest voor in jouw gazon? Dan hoef je niet bang te zijn dat de stengel of wortels aangetast worden. Kroonroest in het gazon richt namelijk uitsluitend schade aan de bladeren aan.

Dit maakt bestrijding ervan echter niet minder belangrijk.

Oranje strepenroest

Zie jij plots gele of oranje strepen op de bladeren van jouw gras? Dan is de kans groot dat het oranje strepenroest betreft. Deze variant van roest in het gazon duikt vaak in het voorjaar op in het gazon. Vooral in de maanden mei en juni.

Verschil met kroonroest is dat oranje strepenroest in het gazon in het begin lastig te herkennen is. De grasziekte begint namelijk als een kleine plek. Deze breidt zich langzaam maar zeker uit, zeker wanneer de roest niet bestreden wordt.

Oranje strepenroest tast zowel de bladeren als stengels van gras aan.

Bruine vlekkenroest

Zijn er bruine vlekken aanwezig in jouw gazon? Kijk dan eerst of het geen zand betreft. Is dit niet het geval? Dan gaat het zeer waarschijnlijk om bruine vlekkenroest. Deze grasziekte ontstaat voornamelijk vanaf de maand april en kan ook in de zomer opduiken in jouw gazon.

Deze schimmelsoort verspreidt zich vooral snel bij warm en vochtig weer. In tegenstelling tot oranje strepenroest en kroonroest tast bruine vlekkenroest jouw gehele gazon aan. Wortels kunnen dus ook bezwijken onder deze variant van roest in jouw gazon.

Roest in het gazon bestrijden

Jij weet nu dat roest in het gazon behoorlijk wat schade aan kan richten. De hoogste tijd dus om in actie te komen. Roest in het gazon kun je het beste bestrijden door jouw gras te maaien. Laat het maaisel niet op het gazon liggen, maar voer dit af. Zodoende stop je de groei van roest in het gazon.

Heb jij jouw gazon gemaaid en het maaisel afgevoerd? Zorg er dan ook vooral voor dat jij jouw grasmaaier schoonmaakt. Doe je dit niet? Dan blijft de schimmel aanwezig in de grasresten in de machine. Na de volgende maaibeurt kan roest in het gazon dus opnieuw opduiken.

Naast het maaien van gras is regelmatig bemesten ook van belang. Op deze manier zorg jij er namelijk voor dat de bodem onder jouw grasmat rijk aan voedingsstoffen is. Bekijk hier alles tips voor het bemesten van het gazon>>

  • Koen
  • 23 oktober 2019
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>