Emelten bestrijden kan op verschillende manieren. Er zijn namelijk verschillende producten tegen emelten, zowel biologische als chemische producten. Ieder van deze producten heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Het is geen vraag OF je emelten moet bestrijden, maar de vraag is HOE je dat het beste kunt doen. Als je emelten niet bestrijdt, is er binnen de kortste keren niets meer over van het gazon. De emelten eten letterlijk elk grassprietje op. Daar komt nog bij dat natuurlijke vijanden van de larven het hele gazon overhoop zetten in hun zoektocht naar de emelten.
Hoe eerder je de emelten bestrijdt, hoe minder schade de insecten kunnen aanrichten aan het gazon. In dit artikel worden verschillende manieren voor het bestrijden van emelten besproken. Kies de manier en het product tegen emelten wat jij het beste vindt.
Ben je nog niet zeker of er emelten bij jou in het gazon aanwezig zijn? Lees dan eerst dit artikel waarin je kunt lezen hoe je emelten herkent en welke schade de insecten aanrichten>>
#1 Emelten bestrijden met aaltjes
Aaltjes zijn microscopisch kleine wormen die met het blote oog niet te zien zijn. De aaltjes die geschikt zijn voor het bestrijden van emelten zijn insect-parasieten aaltjes. Dat wil zeggen dat de aaltjes de emelten binnen dringen en van binnenuit doden.
Dit product tegen emelten heeft een selectieve werking. Dat wil zeggen dat de aaltjes tegen emelten alleen de ongewenste larven bestrijden, waardoor het overige bodemleven ongedeerd blijft. Hierdoor blijft de gezondheid van de bodem intact. Aaltjes zijn daarom toegestaan in de biologische tuin.
Het aanbrengen van aaltjes is heel gemakkelijk. Pak een gieter, vul deze met lauw water, voeg de aaltjes toe aan het water en giet de gieter leeg over het gazon. That’s it! De aaltjes gaan in de bodem zelf opzoek naar hun slachtoffers. Binnen enkele weken zijn alle emelten in het gazon gedood.
Het nadeel van aaltjes is de prijs. Deze is relatief hoog in vergelijking met chemische producten tegen emelten. In een tuin kleiner dan 250 m2 is dit verschil nihil, maar naarmate de tuin groter wordt loopt dit verschil op.
Lees dit artikel om alles te weten te komen over het toepassen van aaltjes tegen emelten. Van het kopen tot en met het aanbrengen van de aaltjes.
#2 Korrels tegen emelten
Weet jij niet zeker of het emelten zijn die jouw gazon aantasten? Dan is deze tweede manier voor het bestrijden van larven wellicht de beste optie voor jou. Er bestaan namelijk speciale korrels die niet specifiek emelten bestrijden, maar ongewenste bodeminsecten in het algemeen op afstand houden.
De korrels zijn geen chemisch bestrijdingsmiddel, maar zijn samengesteld uit niet-giftige kruidenextracten. Deze kruidenachtige korrels worden opgenomen door de graswortels waardoor het gras dusdanig gaat ruiken en proeven dat emelten en andere insecten het gras met rust laten.
Insecten die door het strooien van de korrels het gazon met rust laten zijn:
- Emelten
- Engerlingen
- Ritnaalden (koperworm)
- Bodemrupsen (nachtvlinder)
- Taxuskever
- Groentevliegen
- Wortelduizendpoot
Dit product tegen emelten is niet schadelijk voor mens, dier en milieu. De emelten of andere insecten worden niet gedood door de korrels, maar verjaagd. Hierdoor is jouw tuin vrij van gazonverwoestende insecten zonder de insecten te doden. De korrels zijn daarom geschikt voor de Biologische tuin.
Het toepassen van de korrels is zeer gemakkelijk. Strooi de korrels over het grasveld op dezelfde manier als dat je bemesting strooit over het gazon. Doseer 1 kilogram korrels per 12 vierkante meter gazon. Na het aanbrengen het gazon eenmalig vochtig maken.
Belangrijke tip!
Herhaal de behandeling elke 4 weken om de planten opnieuw te voorzien van het sterk geurende luchtje dat de ongewenste insecten op afstand houdt.
#3 Knoflook voor het bestrijden van emelten
Emelten zijn ook te bestrijden met knoflook of andere geurende planten. Denk aan Citroenkruid, Goudsbloem en Papaver. Deze laatste 2 krijgen zelfs nog prachtige bloemen. Dat is dus een win-win situatie.
Deze planten hebben min of meer hetzelfde effect als de korrels die hierboven beschreven staan. Door de penetrante geur van knoflook worden ongewenste insecten op afstand gehouden. Emelten zijn geen fan van deze penetrante geuren en vertrekken uit de tuin. Plaats de planten daarom op verschillende plaatsen rondom het gazon.
In onderstaand video wordt uitgelegd hoe je zelf knoflook planten kunt kweken.
Het nadeel van knoflook of andere planten voor het bestrijden van emelten is dat deze ook onderhouden moeten worden. Een ander nadeel is dat de plantperiode voor knoflook in oktober is. Hierdoor zijn de knoflook geuren te laat actief om de emelten die in augustus geboren zijn te bestrijden.
Voor het bestrijden van de emelten uit de geboortegolf van de koollangpootmug in het voorjaar zijn knoflookgeuren nuttig. Echter, uit persoonlijke ervaring weet ik dat de knoflook geuren niet alle emelten uit het gazon verjagen als deze insecten er eenmaal inzitten.
De combinatie van aaltjes of korrels tegen emelten met de knoflook planten is in mijn ogen een hele krachtige. Verjaag eerst de emelten uit het gazon met korrels of aaltjes. Vervolgens houd je de emelten preventief buiten de ‘deur’ door op verschillende plekken langs het gazon knoflook planten te plaatsen.
#4 Emelten vangen
Een vierde manier voor het bestrijden van emelten is het vangen van de insecten. In mijn ogen is dit niet de meest krachtige en effectieve manier, maar wellicht helpt deze manier wel in jouw tuin. De reden daarvoor is dat het vangen van emelten een enorm arbeidsintensief proces is wat meerdere dagen op rij herhaal moet worden. Er zijn 2 manieren om emelten te vangen:
- Het gazon afdekken met zwart plastic
- Aardappels op het gazon te leggen
Wanneer de bodem vochtig is komen emelten in de nacht bovengronds om de grassprieten op te eten. Door het gehele gazon met een zwart plastic af te dekken, lijkt het voor de emelten nacht en verdwijnen ze niet opnieuw in de bodem. De volgende ochtend kun je achtergebleven emelten op het gazon vangen.
Het proces van het gazon afdekken gaat als volgt:
- Maak het gazon vochtig door minimaal 1 uur te sproeien
- Dek het gazon ’s avonds af met een zwart plastic zeil, zoals landbouwplastic of vijverfolie.
- Haal het plastic de ochtend erop van het gazon af.
- De emelten liggen nu allemaal op het gras. Pak snel een hark en hark zoveel mogelijk emelten bij elkaar.
- Voer de emelten aan kippen of vogels.
- Herhaal dit proces enkele weken op rij om alle emelten uit het gazon te verwijderen.
De andere techniek, die van de aardappels op het gazon leggen, werkt als volgt:
- Maak het gazon vochtig door minimaal 1 uur te sproeien
- Snijd aardappels doormidden. Er zijn 5 aardappels (10 halve) per m2 nodig.
- Leg de aardappels met de aangesneden kant op de dorre plekken in het gazon.
- In de nacht kruipen de emelten in de aardappels
- Verwijder ’s ochtends de aardappels
- Herhaal dit proces enkele weken op rij om alle emelten uit het gazon te verwijderen.
Tips voor het voorkomen van emelten:
Voorkomen is beter dan genezen. Nietwaar? De kans dat emelten in jouw gazon terecht komen kun je verkleinen met enkele praktische tips:
- Maai het gazon in het augustus extra kort, pakweg 2 tot 3 cm. Langpootmuggen geven namelijk de voorkeur aan lang gras om hun eitjes in te leggen.
- Wals het gazon regelmatig aan met een tuinwals. Emelten houden namelijk van een losse toplaag in de bodem.
- Houd het gazon in goede conditie door tijdig te bemesten met het juiste gazonmest.
- Beperk tuinverlichting op het gazon tot een minimum. De verlichting trekt namelijk insecten, zoals emelten, aan.
Veel succes! Wat zijn jouw ervaringen met het bestrijden van emelten? Laat het hieronder weten!
Theo Leenen
op 04 Jun 2021Koen
op 05 Jun 2021