Rooddraad in het gazon bestrijden? 3 Tips

​Heb jij te maken met rooddraad in het gazon? Dan is het zaak om snel in actie te komen. Deze gazonziekte kan jouw grasmat namelijk behoorlijk aantasten. Doe jij niets tegen rooddraad in jouw gazon? Dan kan de schimmel op meerdere plekken in jouw grasmat opduiken.

Veel mensen hebben nog niet eerder te maken gehad met rooddraad in hun gazon. Geldt dit ook voor jou? Dan weet je vast en zeker niets of weinig over deze gazonziekte. Hieronder vertellen wij jou daarom wat rooddraad is, hoe het in jouw tuin komt en hoe jij het kunt bestrijden!

Wat is rooddraad precies?

Rooddraad is een schimmel. De draden van deze schimmel groeien boven de grond en hebben wel wat weg van gewone grassprieten. Voornaamste verschil is dat de draden niet groen van kleur zijn, maar rood. Deze rode draden groeien vaak te midden van een ronde, gele plek in jouw gazon.

De schimmel duikt voornamelijk op wanneer het buiten broeierig en vochtig is. Dit zijn voor schimmels namelijk ideale omstandigheden om zich te ontwikkelen. Roodraad verspreidt zich niet door jouw gazon, maar kan wel op meerdere plekken in de grasmat opduiken.

Hoe komt rooddraad in jouw gazon?

Het ontstaan van rooddraad in jouw gazon kan verschillende oorzaken hebben. Zo groeit de schimmel bijvoorbeeld makkelijk en snel in een grond met een te laag stikstofgehalte. Jouw gras raakt hierdoor vermoeid, waardoor rooddraad in principe vrij spel heeft.

Slechte wortels van een grasmat kunnen er echter ook voor zorgen dat rooddraad opduikt in jouw gazon. Dit gebeurt voornamelijk in het eerste jaar. Bij het aanleggen van een nieuwe grasmat is regelmatige bemesting en besproeiing noodzakelijk. De wortels groeien zodoende goed de grond in.

Ook het weer kan de ontwikkeling van rooddraad in jouw gazon bevorderen. We gaven al kort aan dat deze schimmel snel groeit bij broeierig en vochtig weer. Valt er in de zomermaanden veel neerslag? Dan wordt er minder stikstof opgenomen door het gras. En dit is natuurlijk koren op de molen van rooddraad.  

Manieren om rooddraad in het gazon te bestrijden

Is er rooddraad aanwezig in jouw gazon? Dan zorgt dit voor een lelijke uitstraling van jouw grasmat. Reden genoeg dus om rooddraad te bestrijden. Dit doe je door het gras meerdere malen te bemesten. Door de mest komt er stikstof in de grond, waardoor rooddraad op den duur verdwijnt.

Sommige mensen denken dat de rooddraad handmatig verwijderd moet worden, maar dit is niet nodig. Indien er genoeg mest wordt toegediend, bant jouw gazon rooddraad zelfstandig uit. De schimmel zorgt er overigens niet voor dat een grasmat afsterft.

Zelf ben ik enorm fan van ECOStyle Gazon AZ voor het bestrijden van Rooddraad. Deze meststof bevat alle voedingsstoffen die je gazon nodig heeft. Strooi het 2x per jaar over het gazon en Rooddraad verdwijnt vanzelf. De beste maanden om dat te doen zijn april en augustus, maar enkele maanden eerder of later kan ook.

  • Koen
  • 21 oktober 2019
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>