waar-welke-graszoden-kopen

Waar en welke graszoden kopen?

15 november 2021

Kwalitatief goede graszoden kopen is niet zo makkelijk als het lijkt. Er zijn een aantal factoren die de kwaliteit bepalen van nieuwe graszoden. Denk bijvoorbeeld aan de versheid of de leeftijd van de grasmatten. Jezelf verdiepen waar en welke graszoden je het beste kunt kopen bespaart een boel geld en kopzorgen.

Een gazon aanleggen met graszoden is de laatste jaren enorm populair. Niet gek, want er is direct resultaat en het gazon is snel beloopbaar. Door deze populariteit zijn er veel aanbieders van graszoden te vinden. De kwaliteit graszoden die deze aanbieders leveren is niet hetzelfde.

Om jezelf te beschermen tegen een miskoop zijn er een aantal punten om op te letten. In dit artikel wordt uitgebreid besproken wat deze punten zijn. Zo weet jij waar en welke graszoden jij het beste kunt kopen.

Aandachtspunten bij het kopen van grasmatten

Iedere graszodenkweker is anders. Er wordt een eigen kweekmethode gebruikt en het proces van oogsten tot bezorging van graszoden is uniek. De kwaliteit van graszoden is daarom te bepalen aan de hand van een aantal punten.

De punten waar je op moet letten bij het kopen van graszoden zijn:

  • Gebruik van plastic netten in graszoden
  • Hoe de grasmatten bemest zijn
  • De versheid van het gras
  • Aanwezigheid van onkruid
  • Leeftijd van de grasmatten
  • Het type graszoden
  • Bodemleven in de zoden

Houd er rekening mee dat graszoden niet het hele jaar door te koop zijn. In extreem natte periodes of periodes met vorst is het voor kwekers niet mogelijk om de graszoden van het land te halen. De periode wanneer je graszoden kunt kopen is ongeveer van maart tot eind oktober.

Punt 1: Gebruik van plastic netten in graszoden

Sommige kwekers maken gebruik van plastic netten tijdens het kweken van graszoden. Deze plastic netten zitten vergroeid in de graszoden en zorgen voor extra stevigheid tijdens het oogsten. Ook tijdens het leggen van de grasmatten geeft dit stevigheid. Grasmatten met plastic netten erin zijn dus goede grasmatten. Of toch niet?

Nee, grasmatten met plastic erin zijn slecht! Kwekers gebruiken de plastic netten om graszoden eerder te oogsten. Tevens is door het gebruik van een net minder grond nodig. Dit betekent dat de grasmat minder ‘body’ heeft en meer moeite heeft met aangroeien in de tuin. Daarnaast hebben de plastic netten nog meer nadelen, namelijk:

  • Plastic is schadelijk voor het bodemleven.
  • Tijdens het vverticuteren van het gazon komt het plastic naar boven.
  • De kwaliteit van het gras is lager.

Bodemleven is cruciaal voor het gazon. De diertjes in de bodem verbeteren namelijk de structuur van de bodem en zorgen ervoor dat het gazon meststoffen kan opnemen. Er zijn ook graszodenkwekers die biologische netten gebruiken. Deze netten zijn minder slecht voor het bodemleven, maar de kwaliteit van de graszoden is niet beter.

Het gebruik van netten in graszoden heeft als doel om de graszoden snel te kunnen oogsten, vaak al binnen een half jaar. Door deze korte groeiperiode zijn de graszoden niet volledig dichtgegroeid en is de kans groot dat er onkruid in jouw nieuw aangelegde gazon gaat groeien.

waar-opletten-kopen-graszoden


Het gebruik van graszoden met plastic netten erin raad ik af. Koop alleen grasmatten die stevig zijn zonder het gebruik van netten. Je kunt er dan vanuit gaan de matten dichtgegroeid zijn en het bodemleven niet aantasten.  

Punt 2: Hoe de graszoden bemest zijn

Er zijn veel verschillende soorten bemesting op de markt. Iemand die gezocht heeft naar welke bemesting het beste is voor de tuin kent de vele keuzes die verkrijgbaar zijn. Informeer bij het kopen van graszoden over de hoeveelheid en welke bemesting gebruikt is tijdens de kweek.

Grasmatten die bemest zijn met kunstmeststoffen bevatten weinig bodemleven. De zouten in kunstmest doden het bodemleven namelijk. Toch wordt kunstmest nog door verschillende kwekers gebruikt omdat de mest het gras snel laat groeien. Bij een te grote hoeveelheid leidt dit tot een geforceerde groei, wat de kwaliteit van de graszode verlaagt.

Zoek een kweker die uitsluitend gebruik maakt van organische meststoffen. Deze meststoffen zijn stukken beter voor het bodemleven en de kwaliteit van de graszoden. Belangrijke meststoffen voor het gazon zijn:

  • Stikstof, fosfor en kalium; zogenaamde NPK-bemesting voor groei-, bouw- en voedingsstoffen.
  • IJzer; maakt gras sterker en groener
  • Magnesium; zorgt voor een diepgroene kleur van het gras.

Door te kijken naar de kleur van het gras en het bodemleven in de zoden kun je zien op de graszoden goed bemest zijn. Als het gras fris kijkt en een diepgroene kleur heeft weet je dat de graszoden van goede kwaliteit zijn. Niet in elke rol gras zie je bodemleven, zoals wormen, kruipen. De aanwezigheid van bodemleven kun je herkennen aan gangetjes die de diertjes gemaakt hebben in de zode.

Punt 3: Versheid van de graszoden

De versheid van de graszoden is een zeer belangrijk punt als je graszoden gaat kopen. In de periode dat graszoden opgerold zijn gaat de kwaliteit hard achteruit. De wind en zon drogen de graswortels aan de buitenkant van de rol uit. Dit gaat sneller dan je denkt. Bij temperaturen boven 15 graden ontstaat er broei in graszoden die langer opgerold zijn.

Graszoden zijn geen voorraadproduct. Veel graszodenkwekers oogsten in de ochtend de grasrollen die de vorige dag verkocht zijn. Echter, zijn er ook kwekers die graszoden één of zelfs meerdere dagen op voorraad zetten. De kwaliteit van deze rollen is aanzienlijk lager.

Kwaliteit kwekers bewaren graszoden tussen het moment van oogsten en ophalen door de klant in een koelcel. Hierdoor blijft de graszode vers.

wanneer-grasmatten-kopen

Let bij het kopen van graszoden op de versheid. Als je dat niet doet kost het je extra werk, zoals meer water geven en droge graszoden zijn lastiger te leggen. Ook loop je het risico dat de graszoden niet (goed) aangroeien. Het is makkelijk om de versheid te controleren. Voel aan de binnenkant van de rol. Is deze warmer dan 30 graden? Dan is de zode aan het verstikken. Voel ook aan de buitenkant van de rol; is deze droog of vochtig?

Punt 4: Aanwezigheid van onkruid

Onkruid in het gazon is als een doorn in het oog voor veel tuineigenaren. Wanneer je graszoden koopt wil je dat deze vrij zijn van onkruid. Als er onkruiden in graszoden aanwezig zijn duurt het niet lang voordat deze in het hele gazon zitten. Onkruiden belemmeren het gras van groeien en verdrukken het uiteindelijk.

Kijk daarom aandachtig naar de graszoden alvorens ze te kopen om ervoor te zorgen dat er geen onkruiden inzitten. Hoge kwaliteit grasmatten zijn vrij van onkruiden omdat deze een dichte structuur hebben waar geen onkruid tussenin kan groeien.

Punt 5: Leeftijd van grasmatten

Met het gebruik van plastic netten zijn graszoden binnen 5 tot 6 maanden te oogsten en klaar voor verkoop. Zonder deze netten kunnen grasmatten na ongeveer 8 tot 9 maanden van het land gehaald worden. Beide is te vroeg!

Goede grasmatten zijn namelijk minimaal 1 jaar oud. Bij deze leeftijd hebben de graszoden minimaal 1 winter doorgemaakt. Dit heeft de graszoden ‘afgehard’ wat de kwaliteit ten goede komt. Ook zijn grasmatten van minimaal 1 jaar oud dichter van structuur. Dit geeft niet alleen een mooier gazon, maar zorgt ook voor minder onkruid.

waar-op-letten-kopen-grasmatten

Vraag bij het kopen van de graszoden daarom naar de leeftijd. Kwekers horen dit duidelijk inzichtelijk te hebben.

Punt 6: Het type graszoden

Er zijn 3 verschillende gazontypes. Dit zijn:

  • Speel- en recreatiegazon
  • Siergazon
  • Schaduwgazon

Ieder van deze types gazon heeft zijn eigen samenstelling van graszaad. Het type graszoden is afhankelijk van de samenstelling van graszaad die de graszodenkweker gebruikt heeft. Let bij het kopen van de graszoden dus op het type graszoden. Zorg dat het type graszoden overeenkomt met het doel wat het gazon in jouw tuin heeft.

Kwaliteit kwekers gebruiken goedgekeurde graszaadmengsels. De Nederlandse Algemene Keuringsdienst voor zaaizaad en pootgoed (NAK) is de enige wettige instantie die graszaadmengsel keurt. De NAK staat onder toezicht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij het kopen van graszoden kan je vragen of de kweker kan aantonen of er graszaad gebruikt is met het NAK keurmerk.

Punt 7: Aanwezig bodemleven

De aanwezigheid van bodemleven in graszoden is een goed teken. Het geeft namelijk aan dat de graszoden op de juiste manier bemest zijn, er niet (teveel) gebruik is gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen en dat er waarschijnlijk geen plastic netten aanwezig zijn.

Het bodemleven in graszoden zorgt voor:

  • Een goede structuur van de bodem
  • Dat gras voedings- en meststoffen makkelijker kan opnemen
  • Minder uitspoeling van mineralen
  • Dat de bodem luchtig wordt en blijft
  • Betere waterdoorlatendheid van de bodem
  • Kleinere kans op ziekten en plagen in het gazon

Kortom; het bodemleven is zeer belangrijk voor een vitaal en diepgroen gazon. Let daarom bij graszoden kopen op sporen van aanwezigheid van bodemleven.

Plaatsen waar je graszoden kunt kopen

Graszoden zijn door het hele land te koop. Op hoofdlijnen zijn er 3 plaatsen waar je graszoden kunt kopen, namelijk:

  • Het internet
  • Een graszodenkweker bij jou in de buurt
  • Een tuincentrum

Elk van deze plaatsen heeft zijn voor- en nadelen voor het kopen van graszoden. Op het internet vind je over het algemeen scherpere prijzen dan in tuincentra. Dit komt omdat dit kwekers zijn die zonder tussenpersoon verkopen. Ook is het vergelijken van prijzen makkelijker. Echter, is het lastig om de kwaliteit te controleren als er geen reviews aanwezig zijn.

waar-grasmatten-kopen

In onderstaande matrix zijn de voor- en nadelen van elk van de plaatsen waar je graszoden kunt kopen opgesomd.

Criteria

Online

Kweker

Tuincentra

Prijs

++

+

-

Kwaliteitscontrole

- *

++

+

Vergelijken

++

+

+

Thuisbezorging

++

/

/

++ = uitstekend

+ = prima

- = neutraal

/ = niet mogelijk (in veel gevallen)

*Indien geen reviews aanwezig zijn.

Houd er rekening mee dat niet alle kwekers graszoden verkopen aan particulieren. Kies daarom de plaats waar jij het liefst je graszoden wilt kopen. Veel succes met het maken van een keuze! 

Bekijk deze praktische en complete handleiding voor het aanleggen van een gazon met grasmatten.

Reactie plaatsen