gras-zaaien-grasmatten

Verschillen tussen gras zaaien of grasmatten leggen

15 november 2021

Bij het aanleggen van een gazon is de keuze voor het gras zaaien of grasmatten gebruiken een lastige. Veel particulieren zitten met dit dilemma. Ze vragen zich af welke van de 2 technieken de beste is.

Dat is lastig te zeggen, aangezien er niet één beste techniek aan te wijzen is. Afhankelijk van jouw wensen kan een keuze gemaakt worden tussen gras zaaien of grasmatten leggen. Het verschil tussen deze 2 technieken zit in prijs, aanlegtijd en snelheid van resultaat. Zo is het prijsverschil tussen het gras zaaien en grasmatten leggen aanzienlijk.

Zelfs de periode van het jaar beïnvloedt de keuze tussen graszoden of gras zaaien. Graszoden kunnen praktisch het hele jaar door gelegd worden. Bij gras zaaien moet er rekening gehouden worden met de kiemkracht van het graszaad.

De keuze voor het type gazon

Er bestaan veel verschillende soorten en samenstellingen graszaad. De producenten van graszaad beweren dat iedere soort speciaal samengesteld is. In de praktijk blijkt dat deze zaadmengsels veel gelijkenissen vertonen en zijn er 3 types gazon te onderscheiden:

  • Speel- en recreatiegazon
  • Siergazon
  • Schaduwgazon

Zowel met graszoden als graszaad zijn deze 3 types gazons aan te leggen. De keuze voor het gazontype hangt af van je wensen en behoeften. Voor een gezin met kinderen is een speel- en recreatiegazon aan te raden, omdat er intensief gebruik gemaakt wordt van het gazon. Siergazons passen perfect in tuinen waar het resultaat belangrijker is dan het gebruik. Een schaduwgazon is aan te raden in tuinen waar weinig uren per dag de zon op het gazon schijnt. Deze schaduwrijke gazons ontvangen in het zomerseizoen maximaal 3 uur zonlicht per dag.

Laat de keuze van het type gazon, of je nu graszaad of matten gebruikt, puur afhangen van het gebruik. Soms wordt er beweerd dat een siergazon meer onderhoud nodig heeft dan een speelgazon. Daar geloof ik niet in. Beide types gazon dienen gemaaid, geverticuteerd, bemest en bekalkt te worden. Echter, vaak wordt er aan een siergazon meer onderhoud gepleegd omdat men wil dat het er 100% perfect uit ziet.

prijsverschil-gras-zaaien-grasmatten

Verschillen grasmatten leggen en gras zaaien

Er zijn duidelijke verschillen tussen het leggen van grasmatten en het zaaien van gras. Om de juiste keuze te maken voor een van deze 2 is het belangrijk om deze verschillen te kennen. Anders zou je een miskoop kunnen begaan!

Verschil in tijd tijdens de aanleg van graszoden en gras zaaien

Een gazon met grasmatten aanleggen kost aanzienlijk meer tijd dan de aanleg met graszaad. Vooral voor gazons met een oppervlakte van meer dan 100 m2. Een particulier kan ongeveer 35 tot 45 vierkante meter (m2) graszoden per uur per persoon leggen. Daarbij is het aanwalsen van de zoden na het leggen meegerekend.

Het zaaien van graszaad kost minder tijd. In 1 uur tijd kan 400 tot 600 vierkante meter (m2) gazon gezaaid worden. In dit geval is ervan uitgegaan dat een handstrooier of strooiwagen gebruikt wordt. Ook de tijd voor het inharken van het graszaad is hierin meegerekend.

Grasmatten hebben als voordeel dat je met 2 of meerdere personen tegelijk de graszoden kunt leggen. Een buurman, vriend of collega vragen om je te helpen kan dan ook aanzienlijk veel tijd besparen. In de tabel hieronder zie je hoeveel uur het kost om een gazon aan te leggen met grasmatten (alleen en met 2 personen) of met graszaad:

Opp. gazon

Grasmatten 1 persoon

Grasmatten 2 personen

Graszaad

50 m2

1 uur en 15 minuten

38 minuten

10 minuten

100 m2

2 uur en 30 minuten

1 uur en 15 minuten

20 minuten

150 m2

3 uur en 45 minuten

1 uur en 53 minuten

30 minuten

200 m2

5 uur

2 uur en 30 minuten

40 minuten

300 m2

7 uur en 30 minuten

3 uur en 45 minuten

1 uur

400 m2

10 uur

5 uur

1 uur en 20 minuten

500 m2

12 uur en 30 minuten

6 uur en 15 minuten

1 uur en 40 minuten

1000 m2

25 uur

12 uur en 30 minuten

2 uur

*Let op: deze tijden zijn exclusief het verzamelen van het benodigd materiaal. 10 minuten gras zaaien kost daarom ongeveer 20 minuten totaal omdat de juiste materialen, graszaad etc uit de schuur gehaald moeten worden.

**Let op: deze tijden zijn exclusief de voorbewerking van de grond, zoals bemesten en egaliseren.

Tip: lees mijn artikel waar ik aan de hand van testresultaten onderzoek wat het beste graszaad is voor elk type gazon.

Prijsverschil gras zaaien en grasmatten aanleggen

Gazonzoden zijn gezaaid, bemest en onderhouden door gazonkwekers. De kosten die daarvoor gemaakt zijn betaal jij als consument in de vorm van een hogere prijs voor graszoden.

verschil-grasmatten-gras-zaaien


Echter, zijn graszoden een heel ander product dan graszaad. Door puur naar de prijs te kijken is het appels met peren vergelijken. Toch begrijp ik dat het fijn is om een indicatie te hebben van wat een graszoden gazon en een graszaad gazon gaat kosten.

Graszoden kosten ongeveer €1,70 tot €2,10 per vierkante meter (m2). De prijs van graszoden fluctueert op basis van de tijd van het jaar. Ook de intensiteit van het onderhoud bepaalt de prijs. In 2018 waren graszoden aanzienlijk duurder vanwege de extreem droge zomer, die voor veel extra kosten aan beregening zorgde.

De prijs van graszaad ligt tussen de €8 en €14 dollar per kilogram. Met 1 kilogram graszaad kan tussen de 30 en 50 m2 gazon gezaaid worden. Graszaad is ook gevoelig voor prijsfluctuaties. Echter, ontstaat er in graszaad een groter verschil in prijs door de verschillende types gazon. Bij grasmatten speelt het type gazon minder een rol in het prijsverschil.

In de tabel hieronder is te zien hoeveel geld het kost om een gazon van grasmatten of graszaad aan te leggen. Hierbij is uitgegaan van een gemiddelde prijs van €1,90 per m2 voor grasmatten en €0,3 per m2 voor gras zaaien.

Opp. gazon

Grasmatten

Gras zaaien

50 m2

€ 95

€ 15

100 m2

€ 190

€ 30

150 m2

€ 285

€ 45

200 m2

€ 380

€ 60

300 m2

€ 665

€ 105

400 m2

€ 760

€ 120

500 m2

€ 950

€ 150

1000 m2

€ 1900

€ 300

*Let op: bij de prijs van graszaad is uitgegaan van een zak graszaad van 10 kg. Graszaad is niet altijd te koop per kilogram, of de prijs is aanzienlijk hoger.  

Ontdek wat het beste graszaad is

Overige verschillen

De prijs voor de aanschaf en de tijd die het kost om het gazon aan te leggen zijn 2 belangrijke factoren in de keuze tussen gras zaaien of grasmatten.

Er zijn ook nog enkele andere factoren die in het voordeel of nadeel van een van de 2 technieken zijn. Deze factoren zijn:

  • In gebruik name: graszoden mogen na ongeveer 2 weken betreden worden. Wacht echter 5 tot 6 weken om de graszoden intensief te gebruiken. Wanneer het gazon gezaaid is duurt het ongeveer 3 maanden voordat het gazon actief gebruikt kan worden.
  • Onderhoud: in de eerste 3 maanden heeft een gezaaid gazon meer onderhoud nodig dan graszoden. Belangrijk is om regelmatig het opkomend onkruid uit een gezaaid gazon te verwijderen.
  • Periode van het jaar: graszoden kunnen gelegd worden zodra de bodemtemperatuur hoger is dan 5 graden. Gemiddeld genomen is dat van maart tot en met november. Graszaad daarentegen ontkiemt alleen boven een temperatuur van 10 graden. Kijkend naar de gemiddelde temperatuur is gras zaaien mogelijk vanaf half april tot eind oktober.  

Weeg alle voor- en nadelen van beide technieken met elkaar af om tot de juiste keuze te komen. Bekijk hier waar je op moet letten bij het kopen van graszoden om te bepalen waar en welke grasmatten je koopt!

Reactie plaatsen