Wat is kunstmest? + Voor- en nadelen

Kunstmest is een vorm van bemesting die samengesteld is van niet organisch gewonnen of niet organische verwerkte stoffen. Hierdoor wordt kunstmest ook wel anorganisch mest genoemd.

Met deze vorm van bemesting is het mogelijk om planten en bomen in je tuin een flinke groeispurt te geven. Dit in tegenstelling tot organische meststoffen of gecoate meststoffen die geleidelijk in het groeiseizoen worden vrijgegeven aan de bodem.

De bekende roze en blauwe mestkorrels

Kunstmeststoffen kun je herkennen aan de bekende roze en blauwe mestkorrels. Vooral de blauwe korrels zijn bij veel tuineigenaren bekend, omdat deze kunstmestkorrels vaak worden voorgeschreven als planten achterblijven in de groei.

Deze gekleurde mestkorrels zijn altijd een soort kunstmest. Er bestaan namelijk geen organische meststofkorrels die roze of blauw van kleur zijn. Überhaupt bestaan er geen gekleurde organische bemestingskorrels.

In veel tuincentra kom je de roze en blauwe korrels tegen in de schappen. Toch komen steeds meer nadelen van kunstmest aan het licht en verliezen kunstmeststoffen aan populariteit.

wat-is-kunstmest

Samenstelling van kunstmest

Justus von Liebig, een Duitse chemicus, wordt gezien als de bedenker en eerste gebruiker van kunstmest. Hij heeft een uitgebreid onderzoek gewijd aan het achterhalen van de behoeften die planten nodig hebben om de groeien. Daaruit kwam naar voren dat planten behoefte hebben aan 2 soorten meststoffen, namelijk:

  • Primaire meststoffen: dit zijn stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K), een NPK-Meststof.
  • Secundaire meststoffen: hieronder vallen onder ander calcium en verschillende spoorelementen, zoals magnesium, koper etc.

Daarbij ontdekte hij dat de verhouding van deze elementen niet voor iedere plant hetzelfde zijn. Wel werd duidelijk dat iedere plant de primaire meststoffen nodig heeft om goed te groeien.

Dankzij het werk van Von Liebig bestaat nu elke kunstmestsoort uit de 3 NPK-elementen. De secundaire meststoffen vind je niet terug in iedere zak kunstmestkorrels. Over het algemeen geldt hoe goedkoper de meststof hoe minder verschillende elementen er in de bemesting zitten.

Voordelen van kunstmest

Dankzij de voordelen van kunstmest heeft de bemestingssoort snel aan populariteit gewonnen bij landbouwers en tuinders. Deze voordelen zijn:

  • Kunstmest is relatief goedkoop.
  • De bemesting zorgt voor een boost in de groei van planten.
  • Het stinkt niet

Nadelen van kunstmest

Steeds meer zijn kunstmeststoffen terrein aan het verliezen. Organische meststoffen daarentegen winnen steeds meer terrein. Dit komt omdat de nadelen van het gebruik van kunstmest steeds meer aan het licht komen. Deze zijn:

  • Kunstmest vernietigt het bodemleven: de zouten in kunstmest trekken het vocht uit de bodem waardoor wormen en andere bodemdieren niet meer kunnen overleven.
  • Overbemesting ligt op de loeren met als gevolg het afsterven van planten
  • Niet-efficiënte bemesting: Vanwege de enorme bemestingsboost kan een plant niet alle voedingstoffen opnemen en spoelt een groot gedeelte weg.

Wel of niet kunstmest gebruiken?

Na het lezen van deze voor- en nadelen van kunstmest is het aan jou om te bepalen of je wel of niet kunstmest gaat gebruiken in je tuin. Ik adviseer je om het niet te doen.

Mocht je toch kunstmeststoffen willen gebruiken, doe het dan maximaal 1 keer per jaar. Strooi de kunstmest in het voorjaar. Omdat de tuin dan uit de winterslaap komt hebben de planten en gazons veel voedingsstoffen nodig. Deze snelle voedingsstoffen kunnen je planten en gazons makkelijk vinden in kunstmeststoffen.

Zie het als snoepjes van druivensuiker. Deze zijn goed om je suikerlevel terug op niveau te brengen na een flinke inspanning. Maar het is niet gezond om deze de hele dag door te eten zonder intensieve inspanning. Zo werkt het ook met kunstmest!

Reactie plaatsen