wanneer en hoeveel compost gebruiken

Wanneer en hoeveel compost gebruiken?

wanneer en hoeveel compost gebruiken AFBEELDING

Wanneer strooi je compost in de tuin? En hoeveel compost moet je dan toepassen? Dat zijn 2 goede vragen die we op deze pagina uitgebreid beantwoorden.

Beide, zowel het tijdstip als de hoeveelheid compost, zijn belangrijk voor een goede werking.

Wanneer compost strooien?

Voor veruit de meeste toepassingen van compost is 1 keer per jaar compost strooien voldoende. Zelf vind ik het prettig om de compost tijdens de voorjaarsbeurt af te strooien in mijn borders. Dat is in maart en april.

Als jij liever in mei, juli of welke maand dan ook in het jaar de compost strooit is dat ook goed. Het moment wanneer je compost strooit maakt namelijk niet uit. Als je het jaarlijks maar rond dezelfde maand doet. Dus niet het ene jaar in maart en het andere jaar in juli pas.

Voor zware klei adviseer ik om de compost aan te brengen na een nattere periode. De klei is dan losser, waardoor het bodemleven de compost makkelijker kan opnemen. Vaak is de herfst daarom een geschikte periode.

Eenjarige planten, rozen en het gazon groeien het beste met 2 keer composten per jaar. Verdeel deze 2 rondes over het groeiseizoen. Zelf doe ik de eerste ronde tijdens de voorjaarsbeurt en de tweede in juni of juli.

Kortom: het komt niet heel specifiek wanneer je compost strooit, zolang je het maar ongeveer in dezelfde maanden doet als het voorgaande jaar.

Hoeveel compost gebruiken?

Op de pagina 'Waarvoor kan je compost gebruiken?' zette ik de meest gebruikte toepassingen voor compost uiteen. Ik ga hier niet uitgebreid in op welke toepassingen compost heeft en wat de aandachtspunten zijn. Hieronder zie je overzichtelijk per toepassing hoeveel compost je het beste kunt gebruiken:

hoeveel-compost-gebruiken-tuin-gazon-moestuin

Berekenen hoeveel compost je nodig hebt

Hoeveel compost heb je in jouw situatie nodig? Dat is natuurlijk afhankelijk van hoeveel vierkante meter gazon, plantvak enzovoorts je hebt. Meet daarom op hoeveel vierkante meter plantvak, gazon en moestuin je hebt. Dit komt niet op de laatste vierkante meter. Gebruik vervolgens onderstaande formules voor een juiste bepaling van de hoeveelheid compost.

  • Bestaande plantvakken: aantal m2 x 0,015 = benodigd aantal m3.
  • Bestaand gazon: aantal m2 x 0,010 = benodigd aantal m3.
  • Moestuin/ nieuw gazon of plantvak: aantal m2 x 0,030 = benodigd aantal m3.

Tel vervolgens het totaal aantal m3 op. Op basis van het totaal wat je per strooironde nodig hebt kun je bepalen wat voor jou situatie het meest voordelig is. Je kunt compost namelijk kopen in zakken van 60 liter, zelf ophalen met een aanhanger of thuis laten bezorgen met een vrachtwagen.

Als maatstaf hou ik vaak aan:

  • Minder dan 1000 liter (1 m3) = zakken compost kopen
  • 1 m3 tot 10 m3 = zelf ophalen met een aanhanger
  • Meer dan 10 m3 = laten bezorgen met de vrachtwagen

Natuurlijk kan het voor jou wensen anders zijn. Stel je hebt geen aanhanger en je moet er een gaan huren. Het is dan al snel goedkoper om een vrachtwagen de compost te laten bezorgen.

Reactie plaatsen