Wat is poederkalk?

Poederkalk is een soort kalk voor in de tuin. Het wordt ook wel droge poederkalk genoemd vanwege de droogte van het poeder. Deze vorm van kalk is te gebruiken om kalk te strooien in je tuin.

Echter, poederkalk vind ik persoonlijk niet zo fijn om de tuin te voorzien van kalk. Deze soort kalk is namelijk lastig toe te passen. Zelf ben ik voorstander van korrelkalk, maar wellicht dat jouw voorkeur uitgaat naar poeder.

Samenstelling van poederkalk

Droge poederkalk wordt gemaakt van een rots dolomiet, ook wel bitterspaat genoemd. Dolomiet wordt in de volksmond dolosteen genoemd, omdat het veel gebruikt wordt om tuinpaden mee aan te leggen.

Zodra het dolomiet uit het gesteente is gehaald wordt het gemalen en gedroogd. Het poeder wat dan vrijkomt is droge poederkalk. Dolomiet bevat veel calcium en magnesium. Daarnaast zitten er nog enkele andere voedingsstoffen in zeer lage percentage in.

Calcium is belangrijk voor een plant en het gazon omdat het een bouwstof is. Door calcium wordt de plant sterker. Ook verhoogt calcium de pH-waarde van de bodem, ofwel de zuurgraad van de bodem verlaagt. Een goede pH-waarde van de bodem is belangrijk om mos in het gazon te bestrijden of zelfs voorkomen. Dat betekent dat je minder of niet het gazon hoeft te verticuteren.

Magnesium is in mindere mate aanwezig in dolomiet. Echter, planten en het gazon hebben niet zoveel magnesium nodig als calcium. Het magnesium in poederkalk zorgt ervoor dat het gazon en planten in de tuin een diepgroene kleur krijgen. Ook speelt het mineraal een belangrijke rol bij de bladontwikkeling van planten. Hierdoor worden planten, hagen en struiken voller.   

Poederkalk is dus een volledig organische meststof.

wat is poederkalk

Voordelen van poederkalk

Na de productie van poederkalk wordt het poeder verpakt in tilbare en mooi ontworpen verpakkingen. Deze verpakkingen zijn dan te koop in verschillende tuin- en doe-het-zelfwinkels.

Echter, poederkalk is de laatste jaren minder populair geworden door de komst van korrelkalk. Hierdoor is het aanbod van de poederige vorm van kalk afgenomen.

De voordelen van poederkalk zijn:

  • Het is relatief goedkoop
  • Werkt goed tegen mos in het gazon
  • Voorziet planten en het gazon van bouwstoffen
  • Zorgt voor vollere struiken, hagen en planten
  • Verhoogt de pH-waarde van de bodem

Nadelen van poederkalk

Het is niet voor niets dat poederkalk steeds meer terrein verliest ten opzichte van korrelkalk. Dit komt omdat het poeder niet altijd even makkelijk toe te passen is.

Stel je voor, het is een windachtige dag. Als je probeert het kalkpoeder te strooien waait het alle kanten op behalve het goede. Knappe jonge die dan niet volledig wit is geworden van de kalk. Poederkalk is namelijk alleen met een handstrooier te strooien, terwijl korrelkalk zowel met de hand als met een strooiwagen gestrooid kan worden.

Naast het nadeel dat kalk moeilijk toe te passen is, ontstaat er ook een nadeel als het strooien van poederkalk wel gelukt is. Als de kalk de bodem heeft bereikt wordt het niet direct opgenomen door de bodem. Dit heeft 2 tot 4 weken nodig. In de tussentijd is het risico groot dat de poederachtige kalk (deels) wegwaait.

John
Door

John

op 02 Jul 2023

Kun je poederkalk ook verdunnen om te spuiten? Ik wil de kalk gebruiken voor tussen mijn tegels om de kattenstaart terug te dringen/te stoppen. Strooien is dan niet handig

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 03 Aug 2023

Ja John, dat is een optie.

Reactie plaatsen