Wat is korrelkalk?

Korrelkalk is een kalksoort voor in de tuin waarbij de kalkstof in korrels van 2 tot 4 mm samengeperst zit. Het is een soort bemesting voor de planten en het gazon in de tuin.

Kalk strooien in de tuin is een belangrijke jaarlijkse onderhoudstaak om planten en het gazon vitaal te houden. Zelf verkies ik hiervoor korrelkalk boven poederkalk. Dit komt omdat korrelachtige kalk makkelijk toe te passen is op het gazon en in plantenborders.

Formule van kalk

Korrelkalk kan uit verschillende samenstellingen bestaan. De herkomst van de kalk bepaalt namelijk de samenstelling van de verschillende ingrediënten in kalk. De 2 belangrijkste elementen in kalk voor de tuin zijn:

  • Calcium (CaO)
  • Magnesium (MgO)

Kalk kan afkomstig zijn van een kalkgroeve met dolomiet of coccoliet. Korrelachtige coccolietkalk bevat minder magnesium dan dolomietkalk. Daartegenover staat wel dat deze vorm van korrelkalk meer calcium bevat.

Door het lagere gehalte aan magnesium wordt coccolietkalk sneller opgenomen in de bodem. Het heeft dus een snelle pH-waarde verhogende werking. Korrelkalk op basis van dolomiet wordt geleidelijker door de bodem opgenomen. Tevens bevat deze kalk magnesium wat ervoor zorgt dat planten en het gazon een diepgroene kleur krijgen. Ook helpt magnesium de plant bij de bladproductie, waardoor struiken en hagen voller worden.

De korrelkalk die veel in de tuin wordt gebruikt bestaat vaak uit een combinatie van coccolietkalk en dolomietkalk. Hierdoor wordt het beste van beide kalksoorten gecombineerd. De formule van een dergelijke kalk mix is vaak ergens in de buurt van 30% calcium en 15% magnesium.

korrelkalk voor tuin

Voordelen van korrelkalk

Kalk in korrelvorm is nog niet superlang verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Ik denk dat deze zakken kalk nu pakweg 10 tot 15 jaar in de Nederlandse winkelschappen liggen.

In die tijd is de populariteit van korrelkalk enorm hard gestegen. De reden hiervoor zijn de voordelen die korrelkalk biedt. Deze voordelen zijn:

  • Korrelkalk is handig te strooien
  • Kalk verhoogt de pH-waarde van de bodem
  • Korrelachtige kalk helpt planten met het opnemen van voedingsstoffen
  • Kalk neutraliseert giftige stoffen in de bodem
  • Het bestrijdt mos in het gazon
  • Draagt bij aan het voller worden van de struiken en hagen in de tuin

Korrelkalk kan zowel met een handstrooier als strooiwagen gestrooid worden. Dit scheelt enorm veel tijd en doseert de hoeveelheid kalk beter, waardoor planten en het gazon de juiste hoeveelheid kalk krijgen.

Nadelen van korrelkalk

Aan korrelkalk kleven weinig nadelen. Als je het vergelijkt met poederkalk kan een mogelijk nadeel de prijs van korrelkalk zijn. Die is iets hoger dan die van poederkalk.

Waar je wel voor moet opletten is dat je geen kalk strooit bij zuurminnende planten. Dit zijn bijvoorbeeld rhododendrons, blauwe hortensia’s en azalia’s.

De prijs van korrelkalk

Omdat veel tuineigenaren na de komst van korrelkalk deze kalksoort zijn gaan gebruiken, is het aantal merken extreem hard gestegen. Momenteel zijn er veel verschillende merken die de korrelachtige kalksoort verkopen. De prijzen van deze merken kunnen enorm verschillen.

Ook zijn er verschillende formaten verpakkingen. Enkele veel voorkomende formaten zijn:

  • 2 kg
  • 5 kg
  • 10 kg
  • 15 kg
  • 20 kg

Om de prijs van korrelkalk van verschillende aanbieders eerlijk met elkaar te vergelijken moet je kijken naar de prijs per kilogram en hoe goed de kalk werkt. Kijk dus altijd naar de prijs/kwaliteit verhouding. Welke kalk jij het beste kunt kopen voor de tuin lees je hier!

Reactie plaatsen