wat-zijn-gecoate-meststoffen

Wat zijn gecoate meststoffen, en wat zijn de voordelen?

Gecoate meststoffen zijn bemestingsproducten waarbij de mestkorrels voorzien zijn van een dunne laag harscoating. Door die milieuvriendelijke coatingslaag worden de voedingsstoffen in de gecoate meststof langzamer vrijgegeven aan de bodem.

Gecoate mestkorrels worden door hun trage voedingsafgifte ook wel Gecontroleerde Vrijkomende Meststoffen genoemd. In het Engels is dat afgekort tot CRF (Controlled Release Fertilizers). Voor het gemak worden gecoate meststoffen ook wel omhulde meststoffen genoemd.

De coatingslaag van een gecoate meststof is gemaakt van een dunne laag elastische hars. Deze hars is milieuvriendelijk, en dus niet schadelijk voor de planten en dieren in je tuin.

Hoe werkt een meststof met een coating?

De werking van gecoate meststoffen wordt ingang gezet zodra de mestkorrels gestrooid worden over je gazon of in je border. Vervolgens doet moeder natuur haar werk.

Zodra de bodemtemperatuur na een koude winter stijgt, krijgen de plantwortels een seintje dat het groeiseizoen gaat beginnen. Langzaam ontwaken planten uit hun winterslaap en wordt je tuin groen. Een meststof met een coatingslaag helpt hierbij. De biologische coating van de meststof lost namelijk langzaam op naarmate de bodemtemperatuur stijgt. Hierdoor lossen de voedingsstoffen in de meststofkorrels langzaam op.

Door de gecontroleerde afgifte van meststoffen vindt er geen uitspoeling plaats van de voedingsstoffen, wat een efficiënter gebruik van meststoffen betekent.

Zo wordt de gecoate mest langzaam vrijgegeven. Maar bovenal vrijgegeven op momenten wanneer de plant het nodig heeft. Ook treedt het gevaar van verbranding van de plantwortels als gevolg van overbemesting niet op. Dit gevaar is aanzienlijk aanwezig bij kunstmeststoffen, waarvan de voedingstoffen in grote hoeveelheden tegelijk vrijkomen. Door die overbemesting in combinatie met scherpe voedingsstoffen, zoals stikstof, kan kunstmest tot afstervende wortels leiden.

Voedingsstoffen in gecoate meststoffen

Net zoals kunstmest en organische meststoffen zijn gecoate meststoffen in verschillende NPK-verhoudingen verkrijgbaar. Dat betekent dat er verschillende mest samenstellingen zijn, afgestemd voor de bemestingsbehoefte van jouw tuin.

Nu bestaat NPK-bemesting uit stikstof, fosfor en kalium. Naast deze 3 basis voedingsstoffen kunnen gecoate mestkorrels ook secundaire voedingstoffen bevatten. Denk aan magnesium voor een diepgroene blad- of graskleur of calcium wat zorgt voor de stevigheid van een plant.

Kortom: er is niet één soort gecoate meststof, maar wel tientallen soorten met ieder een andere samenstelling van voedingsstoffen.

Verschillende korreldiktes

Naast de verschillende samenstellingen van gecontroleerd vrijkomende meststoffen, zijn deze ook in verschillende korreldiktes verkrijgbaar. De korreldikte geeft aan hoeveel voedingsstoffen in een korrel zitten.

Des te dikker een korrel is, des te meer voedingsstoffen erin zitten. Hierdoor kan de werkingsduur van gecoate bemesting variëren van 2 of 3 maanden tot 8 of 9 maanden. Een aanzienlijk verschil.

Voordelen van gecoate meststoffen

Zoals je hebt kunnen lezen hebben meststoffen met een biologisch afbreekbare harscoating (CRF) verschillende voordelen. Hieronder zie je alle voordelen van gecoate bemesting op een rijtje:

  • Gecontroleerde afgifte van voedingstoffen.
  • Geen kans op overbemesting en verbranding van de wortels.
  • Efficiënter bemesten doordat voedingsstoffen beter worden opgenomen.
  • Minder bemestingsrondes en meststoffen nodig voor hetzelfde resultaat.
  • Bemestingsafgifte staat in verband met de bodemtemperatuur, en dus ook de wortelactiviteit.
  • Beter voor het milieu.


Reactie plaatsen