Wat is NPK meststof?

NPK Meststof is een verzamelnaam van meststoffen die bestaan uit de 3 elementen: Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K). Deze 3 NPK-elementen vormen de basis voor vele planten, gazons en bomen om vitaal te blijven en groeien. Veel fabrikanten van bemesting zetten daarom "NPK Meststof" of "NPK Bemesting" op hun producten.

De drie elementen van NPK bemesting zijn:

  • Stikstof
  • Fosfor
  • Kalium

De verhouding van deze drie elementen is per fabrikant en zelfs per soort meststof verschillend. Zo kan fabrikant A bijvoorbeeld een NPK Meststof leveren met een verhouding van 12-5-10, terwijl fabrikant B een meststof heeft samengesteld met een NPK-verhouding van 10-15-5. Wat is het verschil tussen deze samenstellingen?

Samenstelling van NPK Bemesting

Hierboven heb je de 3 elementen van een NPK Meststof kunnen lezen. Deze drie elementen komen in een wisselende samenstelling voor in meststof zakken en bij verschillende leveranciers.

Een zak bemesting met een NPK-samenstelling van bijvoorbeeld 10-15-5 betekent dat het product 10% stikstof, 15% fosfor en 5% kalium bevat.

npk-meststof

De totale NPK inhoud van die zak bemesting is dan 30%. Wat zit er dan in de overige 70% van de zak? Dat overige gedeelte van de zak is opgevuld met andere voedingsstoffen voor planten, zoals magnesium of calcium.

Hoe bepaal je welke NPK-waarde geschikt is?

Omdat er verschillende bemestingsproducten zijn met verschillende NPK samenstellingen is het belangrijk om een product te kiezen met de juiste voedingsstoffen voor jouw tuin. Sommige tuinen hebben namelijk meer stikstof nodig, terwijl andere tuinen meer behoefte hebben aan kalium. 

Om precies te weten komen aan welke voedingstoffen er een tekort is kan je een bodemonderzoek doen. Zo'n onderzoek kan je zelf uitvoeren. 

Een andere manier om vast te stellen waaraan je planten behoefte hebben is de optische methode. Hierbij kijk je aandacht naar de ontwikkeling van de planten in je tuin om vast te stellen aan welke meststoffen een plant een tekort heeft. Dit voorkomt zowel een bemestingsoverschot als een bemestingstekort. Bekijk hiervoor Gebreksverschijnselen bij planten.

Reactie plaatsen