wat is compost

Wat is compost?

Compost is een natuurlijk product dat gemaakt is van snoeiafval, onkruidafval, plantentwijgjes, groente- en fruitafval en ander tuinafval zoals grasmaaisel. Deze materialen worden op een hoop gezet, de composthoop genoemd.

Een composthoop kun je zelf maken in de tuin. Natuurlijk kun je groenafval ook in de groene kliko stoppen of naar de gemeentewerf brengen. Dan zet de gemeente het groenafal op een composthoop.

Hoe ziet compost eruit?

Composteren van het natuurlijke afval duurt voor een particulier ruim een half jaar. Na die periode herken je het groenafval niet meer terug. Al het groene is vergaan.

Door het afbraakproces is er een luchtige en korrelachtige massa overgebleven. Compost heeft een donkerbruine tot zwarte kleur. In de compost zie je vaak nog korte stukjes takjes terug.

hoe ziet compost eruit

Compost weegt er weinig. Met een soortelijk gewicht van ongeveer 700 kilogram per kuub (m3) weegt het de helft van zand, wat 1500 tot 1750  kg per m3 weegt.

Compost als bodemverbeteraar

Compost is een bodemverbeteraar. Doordat compost volledig uit organisch materiaal bestaat, brengt het veel organische stof in de bodem. Organische stof in de bodem is belangrijk om het bodemleven aan te trekken, water vast te houden en voedingstoffen af te geven.

Tevens is compost is luchtig product wat de structuur van de bodem verbetert. Zo worden kleigronden luchtiger van het materiaal.

Compost wordt afgestrooid als toplaag of ingewerkt tussen de bestaande grond.

Reactie plaatsen