waarvoor compost gebruiken

Waarvoor kan je compost gebruiken?

Compost kan je voor verschillende doeleinden gebruiken. Denk daarbij aan bodemverbeteraar voor plantvakken, bemesting in de moestuin of bij de aanplant van nieuwe planten en bomen.

In dit artikel bekijken we waarvoor je compost wel en niet kunt gebruiken.

Toepassingen compost

Om het overzichtelijk te maken som ik hieronder op waarvoor compost te gebruiken is:

  • Bestaande plantvakken: als bodemverbeteraar en bemesting door het af te strooien of lichtelijk in te harken.
  • Bestaand gazon: als bodemverbeteraar en bemesting door het af te strooien.
  • Moestuin: verhoging van het humusgehalte zodat de groenten beter groeien.
  • Nieuwe aanplant: Structuur verbetering van het plantgat, zodat de planten beter aangroeien.
  • Nieuw gazon: Voor het luchtig maken van de bodem zodat nieuwe graswortels makkelijk zijn weg kunnen vinden in de bodem.

Dit zijn de meest voorkomende toepassingen van compost. Compost is eigenlijk goed voor elke bodem voor het verbeteren van de structuur. Door compost wordt de bodem luchtig, houdt de bodem meer vocht en voedingsstoffen vast en compost verhoogt de vruchtbaarheid van de bodem.

Kan je compost voor alle planten gebruiken?

Er bestaan zuurminnende planten (planten die het best groeien op een zure bodem) en kalkminnende planten (planten die van een basische bodem houden). Een goede vraag is dan; is compost zuur of basisch?

Compost bevat ongeveer 4 tot 5 kilogram kalk per 100 kilogram compost. Hierdoor heeft compost een pH-waarde van 7 tot 8 pH. Daarmee is compost neutraal tot licht basisch. Betekent dit dat compost alleen voor kalkminnende planten geschikt is?

Niet helemaal. Jaarlijks verzuurt een bodem als gevolg van zure regen. Compost gaat deze jaarlijkse verzuring tegen, waardoor de behoefte om kalk te strooien verdwijnt als je compost afstrooid. Compost kan je dus gebruiken voor alle neutrale en kalkminnende planten.

Compost strooien bij zuurminnennde planten?

Als je bovenstaande leest zul je denken; "Compost en zuurminnende planten gaan niet samen". Maar niets in minder waar.

Compost is juist een hele welkome toevoeging voor zuurminnende planten. Turf is belangrijk bij de aanplant en onderhoud van zuurminnende planten, omdat het van nature zuur is. De nadelen van turf zijn dat het lastig vocht vasthoudt, het geen bodemverbeteraar is en turf levert geen voeding voor de langere termijn.

Het is daarom verstandig om compost en turf samen te gebruiken bij de aanplant en het onderhoud van zuurminnende planten. De juiste verhouding van beide is daarbij van cruciaal belang. Zo geniet de plant van de voordelen van de compost, zonder dat de bodem te kalkachtig wordt.

De juiste verhouding compost en turf is 20/80%. Meng 2 liter compost met 8 liter turf voor een juiste verhouding. Zodoende kun je ook compost strooien bij zuurminnende planten.

DCM Vivimus voor zuurminnende planten is een product wat de juiste verhouding van turf en compost bevat. Hierdoor hoef je dit niet meer zelf te mengen.

Gebruik compost niet voor...

Compost heeft veel toepassingen zoals je eerder in dit artikel hebt gelezen. Het is zelfs mogelijk om compost toe te passen bij zuurminnende planten. Maar let op: compost is niet voor alles geschikt. Gebruik compost niet voor het volledig vullen van plantplaatsen en plantenbakken.

De kans bestaat dat de wortels van de planten dan gaan verbranden. Compost is een prima bodemverbeteraar door door te mengen met teelaarde of potgrond, maar niet om een bloembak volledig mee af te vullen. Ook kan je compost gebruiken om de toplaag in de plantenbak af te strooien.

Daarnaast is compost vaak niet genoeg als enige bron van voeding voor planten. Hoewel compost voeding afgeeft aan de plant is dit vaak niet genoeg. Vul de voeding aan met specifieke meststoffen voor bijvoorbeeld het gazon, borders en bomen.

Reactie plaatsen