Gras Onderhoud: Stappenplan en Tips per maand
06 januari 2022 
in Gazon

Gras Onderhoud: Stappenplan en Tips per maand

Heb je in jouw tuin voor een grasmat gekozen? Goed bezig! Met een grasmat geniet je in jouw tuin namelijk van de nodige voordelen. Zo is de uitstraling van een grasmat fraai, is een grasmat perfect te combineren in een tuin én geniet je van een leuke tijdsbesteding. Indien je een grasmat in jouw tuin hebt liggen, moet je namelijk enig gras onderhoud uitvoeren.

In dit artikel vind je alle informatie over het onderhoud van gras. We geven je hierbij niet alleen een compleet stappenplan, maar ook nog tal van handige tips. Een compleet artikel dus waardoor je direct uit de voeten kunt. Direct uit de voeten kunt met het onderhouden van het gazon in jouw tuin.

Waarom een grasmat onderhouden?

 1. Goed voor de conditie van het gras. Als je het gras met enige regelmaat weet te onderhouden, verbeter je de conditie van het gras. Dát zorgt voor een langere levensduur van de graszoden.
 2. Goed voor de uitstraling van het gras. Heb je het liefste groen gras? Dan is het zaak om jouw gras goed te verzorgen. Je behoudt hiermee de fraaie groene kleur, waardoor de fraaie uitstraling van gras behouden blijft.
 3. Leuke tijdsbesteding. Tot slot is het onderhouden van een grasmat ook nog een leuke tijdsbesteding. Je bent gezond in de frisse buitenlucht nodig, terwijl je ook nog een voldaan gevoel krijgt. Gras tuin onderhoud is dus leuk, gezond en vermakelijk.

Wat heb je nodig voor het onderhouden van gras?

Hoe onderhoud je gras? Dit is een vraag die wij echt met enige regelmaat voorbij zien komen. Wij – als Online Tuinman – hebben daarom besloten om een uitgebreid antwoord op deze vraag te geven. Om dát te kunnen doen, moeten we ook naar de hulpmiddelen kijken.

Als je gras gaat onderhouden, heb je hier sowieso goede tuingereedschappen voor nodig. Je kunt hierbij denken aan een goede grasmaaier, een goede verticuteermachine, een goede graskantensnijder en een goede gazonhark.

Tevens heb je veilige kleding nodig. Doe altijd stevige schoenen aan en draagt ook altijd werkhandschoenen. Om jouw gras te onderhouden, moet je bovendien de nodige tijd vrijmaken. Het onderhouden van gazon kost nu eenmaal veel tijd. Maar, het is wel tijd die je op een leuke manier weet te besteden.

Vervolgens is het zaak om de volgorde gras onderhoud aan te gaan houden. Hoe je dat kunt doen, vind je in onderstaand stappenplan voor gras onderhoud.

Gazonkalender

Ben je benieuwd wat voor graszoden onderhoud je moet verrichten? Of ben je benieuwd wat je tegen geel gras kunt doen? Als je met dergelijke vragen zit, hebben wij eigenlijk maar één tip voor je: volg onderstaande gras onderhoud kalender op. In deze gazonkalender zie je per maand/periode precies wat je moet doen.

Gazononderhoud januari

In januari moet/mag je eigenlijk niks met het gazon doen. In deze periode kun je het gazon het beste laten rusten.

Gazononderhoud februari

In de maand februari is het advies om het gazon ook nog met rust te laten. In deze periode kun je wel alvast jouw tuingereedschappen klaar gaan maken. Zo kun je bijvoorbeeld de messen van jouw grasmaaier gaan slijpen.

Gazononderhoud maart

Gras onderhoud in het voorjaar; in de maand maart gaat eigenlijk het onderhouden van het gazon van start. In deze maand kun je de grasmat voor het eerst maaien. Doe dit echter alleen als het gras vrij hoog is.

Verder kun je in de maand maart alvast een bodemtest uitvoeren. Merk je op dat de boden te zuur is? Dan kun je de bodem ontzuren met kalk. Mocht de bodem juist te weinig zuur bevatten, kun je het verzuren met behulp van tuinturf.

Is dit al het onderhoud van het gras in het voorjaar? Nee, in de maand maart kun je het gras ook afsteken. Gebruik hier goed tuingereedschap voor en steek het gras ná de eerste maaibeurt direct af. Daarmee creëer je een fraaie grasmat voor de rest van het jaar.

Gazononderhoud april

In april is de gras onderhoud kalender behoorlijk volgepland. In deze maand kun je namelijk met de volgende punten aan de slag gaan:

 1. In deze maand kun je het gazon bemesten.
 2. In deze maand kun je eventuele nieuwe graszoden aanleggen. Ook kun je het gras bijzaaien; dit doe je simpelweg door gras zaaien op de plekken waar dit benodigd is.
 3. In deze maand kun je de grasmat voor het eerst gaan verticuteren.

Is het ’s nachts nog behoorlijk koud in de maand april? Pas dan op met het bemesten van de grasmat. In dat geval kun je beter tot bijvoorbeeld mei of juni wachten met de bemesting.

Gazononderhoud mei

In mei is het zaak om het gras regelmatig te gaan maaien. Sterker nog; wij adviseren je om het gazon enkele week te maaien. In deze periode groeit het gras namelijk bijzonder snel, puur doordat de temperaturen hoger oplopen.

In deze maand kun je het grasmat ook met enige regelmaat sproeien. Doe dit echter alleen als er géén regen valt. Mocht er wel gewoon regen vallen, is het onnodig om de grasmat nog bij te sproeien. In deze maand kun je ook met het bemesten van het gazon aan de slag gaan.

Tot slot kun je in mei het onkruid uit de grasmat verwijderen.

Gazononderhoud juni

In juni is het ook zaak om het gras met enige regelmaat te maaien. Kun je gras maaien in de zon? Ja, dat is geen probleem. Het enige waar je scherp op moet zijn, is dat de messen van je grasmaaier (erg) scherp zijn.

Gras onderhoud in de zomer kenmerkt zich verder door sproeien, sproeien en nog eens sproeien. Valt er in de maand juni relatief veel regen? Dan is het uiteraard niet nodig om de grasmat regelmatig te sproeien.

Gazononderhoud juli

Ook in de maand juli kun je het gras met enige regelmaat maaien. Het advies is om hierbij een gazonhoogte van 3,5 tot 4,5 centimeter aan te houden. In deze maand kun je het graas ook regelmatig sproeien.

Tip: is het in de zomerperiode behoorlijk droog? Onderhoud van het gras bij droogte kent enkele aandachtspunten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je het gras met voldoende water sproeit. Ook moet je oppassen met kinderen die op jouw gazon gaan spelen. Mocht het gazon erg droog zijn, kan dit voor beschadigingen aan de grasmat zorgen. 

Gazononderhoud augustus

In de maand augustus kopieer je eigenlijk de voorgaande maanden:

 1. Maai het gras één á twee keer per week. Houd ook hierbij weer een gazonhoogte van 3,5 tot 4,5 centimeter aan
 2. Blijf het gazon goed sproeien.

Gazononderhoud september

Gras onderhoud in september kent ook enkele aandachtspunten. Zo is het niet meer nodig om regelmatig het gras te maaien. De groeisnelheid van het gras neemt namelijk flink af.

gras onderhoud september

In de maand september kun je verder ook kale plekken in het gazon gaan herstellen. Verder kun je het gras afsteken, kun je het gazon bemesten en kun je het gazon verticuteren. Gras onderhoud in het najaar begint in de maand september; dit is één van de drukste maanden van de gazonkalender.

Gazononderhoud oktober

Gras onderhoud in oktober is op zich niet al te ingewikkeld. In deze maand kun je voor de laatste keer in dit jaar het grasmaaien. Daarnaast kun je met een goede gazonhark de bladeren van de grasmat harken.

Gazononderhoud november

In de maand november is het zaak om de grasmat goed schoon te houden. Dit doe je door bladeren te verwijderen, maar ook door takjes en grasmaaisel goed te verwijderen. Mocht het gras in oktober nog relatief lang geworden zijn, kun je de grasmat in november voor écht de laatste keer maaien.

Gazononderhoud december

In de maand december hoef je ook niks te doen. Wel kun je er in deze maand voor kiezen om nieuwe graszoden te leggen. Het onderhoud van het gras in de winter is al met al vrij simpel!

Tips voor het beste gazononderhoud

 1. Pak geel gras zo snel mogelijk aan. Help, mijn gras wordt geel. Het is iets waar veel mensen mee te maken krijgen. Mocht je het gele gras zelf ook opmerken, is het zaak om hier zo snel mogelijk iets tegen te doen. Door bovenstaande gazonkalender strikt op te volgen, weet je de vorming van geel gras zoveel mogelijk te voorkomen.
 2. Maai het gras echt regelmatig. Gras maaien in het voorjaar, in de zomer en in het najaar; je ontkomt er eigenlijk niet aan. Om het gras zo gezond mogelijk te houden, is het zaak om het gras echt regelmatig te maaien. Tot wanneer je gras kunt maaien? Tot de maand november!
 3. Gebruik louter de beste tuingereedschappen. Wij raden je ook graag aan om alleen van de beste tuingereedschappen gebruik te maken. Slijp bovendien de messen van de grasmaaier met enige regelmaat.

FAQ over gazononderhoud

Gras onderhoud; wanneer verticuteren?

Het advies is om het gazon twee keer in het jaar te verticuteren. De eerste keer doe je bij voorkeur in het voorjaar; in de maanden april of mei. In het najaar – in september of oktober – kun je het gazon nogmaals verticuteren. Mocht je nou veel mos in de grasmat opmerken, kun je het gazon in het najaar ook twee keer verticuteren.

Hoe onderhoud je gras?

Om gras te onderhouden, is het zaak dat je de gazonkalender op gaat volgen. In deze kalender vind je per maand wat je precies moet doen. Verder is het zaak om veel geduld te hebben, om hier de nodige tijd voor vrij maken en om het juiste tuingereedschap te gebruiken. Op die manier ben je in staat om het gras op de best mogelijke manier te onderhouden.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen