Buxusrups en buxusmot bestrijden of voorkomen? Alle technieken op een rij (#4 is mijn favoriet)
18 april 2019 

Buxusrups en buxusmot bestrijden of voorkomen? Alle technieken op een rij (#4 is mijn favoriet)

Bij het horen van de woorden buxusrups en buxusmot bestrijden denken veel tuineigenaren dat bestrijding onmogelijk is. Wanneer de buxus haag of struik aangetast is met buxusmot of buxusrups wordt de buxus haag of struik eruit gehaald en vervangen. Dat is zonde!

Bestrijding tegen buxusmot en buxusrups is goed mogelijk. Er zijn tegenwoordig verschillende manieren om de ongewenste gasten uit de buxus te verjagen, vangen of doden. De ene bestrijding werkt beter dan de andere.

In dit artikel worden technieken om de buxusmot en buxusrups te bestrijden en voorkomen besproken. Dit artikel bevat technieken voor buxusrups bestrijding met water, AveVe, aaltjes, azijn en nog enkele andere technieken.

Wil je eindelijk een einde maken aan de buxusrups of buxusmot plaag in je tuin? Lees dan snel verder!

Van buxusrups tot buxusmot

Om de technieken die hieronder besproken worden toe te passen, is het belangrijk om het verschil te weten tussen de buxusrups en de buxusmot. Buxusrupsen zijn namelijk de voortbrengselen van de buxusmot.

Buxusmotten, ook wel buxusvlinders genoemd, leggen eitjes in buxusplanten. Uit deze eitjes worden buxusmotten geboren die direct na hun geboorte aan de buxusplanten gaan eten.

De buxusvlinders zelf eten niet van de buxusplaten. Ze veroorzaken daarom geen schade aan de planten. Het zijn de rupsen van de buxusmot die de enorme schade veroorzaken.

Weet jij zeker dat er buxusrupsen aanwezig zijn in je tuin? De schade die buxusrupsen aanrichten komt veel overeen met de schade van buxusschimmels. Door aandachtig door de buxusplanten te kijken zou je de buxusrupsen moeten zien lopen.

Allerlei witte draadjes en spinsel in buxusplanten is een indicator die kan duiden op de aanwezigheid van de rupsen. Het lijkt op een soort spinnenweb in de buxusplant. 

buxusmot-en-buxusrups-bestrijden-doden

Het herkennen van buxusmotten en buxusrupsen kan door middel van deze tips>>

Wanneer bestrijd je de buxusmot en buxusrups?

Veel particulieren wachten met het bestrijden van buxusmot of buxusrups omdat het “niet het juiste moment” is. Er bestaat geen beste moment voor het bestrijden van de buxusvernielers!

Zodra een buxusvlinder of buxusrups gespot wordt moet deze direct bestreden worden. Dit voorkomt uitbreiding van de plaag en verdere schade aan de buxus.

De buxusvlinders vliegen van maart tot en met september rond in onze tuinen. In deze hele periode is de buxusmot te bestrijden. Het nageslacht van de buxusmot wordt 2 keer per jaar geboren.

De eerste generatie buxusrupsen wordt in de maanden juni en juli geboren. Indien er sprake is geweest van een warme winter of warm voorjaar kan de eerste generatie buxusrupsen al in mei geboren worden.

Half augustus tot eind oktober komt de 2e generatie buxusrupsen ter wereld. Indien het een warme herfst is kunnen zelfs in november nog rupsen geboren worden.

generaties-buxusmot-buxusrups 

Bestrijding van buxusrupsen is altijd mogelijk. Echter, hoe sneller je de buxusrupsen weet te bestrijden des te minder schade de rupsen aan kunnen richten. Controleer de buxusplanten daarom in de geboorteperiodes extra goed op de eventuele aanwezigheid van de rupsen.

Buxusrups biologisch bestrijden

Biologische bestrijding van buxusmot en buxusrups bestaat uit bestrijdingstechnieken die geen schade aanrichten aan overige dieren of planten. De bestrijding is daarom specifiek gericht op het verjagen of doden van buxusrupsen.

Andere belangrijke mechanismes blijven hierdoor leven. Denk bijvoorbeeld aan een gezond bodemleven wat buxusplanten helpt bij het opnemen van voedingsstoffen. Of bijen die planten en bloemen in de tuin bestuiven zodat deze prachtig gaan bloeien.

Selectief buxusrupsen bestrijden is daarom altijd aan te raden. De manier van bestrijden is duurder dan chemische bestrijding. Maar de betere gezondheid van het bodemleven en andere planten in de tuin maakt dat prijsverschil ruimschoots goed.

Biologische manieren genieten daarom mijn voorkeur voor het bestrijden van buxusmot en buxusrupsen. Hieronder worden 5 biologische bestrijdingstechnieken benoemt.

#1 Buxus uit tuin halen

Een vaak gehoorde manier om buxusrupsen te verwijderen uit de tuin is door simpelweg alle buxus planten uit de tuin graven. Helaas wordt deze manier nog door veel tuineigenaren toegepast.

Veel particulieren doen doordat de lokale hovenier of tuincentrum ze dat adviseert. Dat is zonde! Er zijn tal van andere manieren om een buxusmot of buxusrups te bestrijden zonder de buxus uit de tuin te halen.

Wist je dat? Een compleet kaal gevreten buxus door buxusrupsen nog steeds kan overleven? Door de rupsen te verwijderen en de plant de juiste verzorging te geven groeien de bladeren terug aan de plant. Een buxusplant is namelijk een enorm sterke plant.

Wanneer is het verwijderen van de complete buxus uit de tuin dan een goede optie? Dat was in 2017 en 2018 een goede optie. Toen was er een hevige plaag aanwezig in Nederland en België.

Tegenwoordig zijn er steeds meer natuurlijke vijanden aan het vormen tegen buxusmot en buxusrups. Wanneer je last krijgt van een plaag buxusrupsen in de tuin adviseer ik om eerst andere bestrijdingstechnieken te gebruiken.

Mochten die niet baten, dan is de laatste optie om de buxusplanten uit de tuin halen. Houd er wel rekening mee dat andere planten terug plaatsen veel geld kost.

Bekijk hier goede alternatieven voor Buxus

#2 Rupsen uit buxus verwijderen

Een andere biologische manier om de buxusrupsen te bestrijden is door ze handmatig uit de planten te halen. Dit doe je door binnenin een buxus te kijken en elke rups die je ziet kruipen eruit te halen.

Een optie is om een zeil onder de buxus te leggen. Ga vervolgens flink met de buxus schudden. De buxusrupsen schrikken van de flinke schudding en verstijven. Hierdoor vallen de rupsen uit de buxus op het zeil onder de plant.

Het handmatig verwijderen van de rupsen is een zeer tijdrovende klus. Heb je een of enkele buxusplanten in de tuin staan? Dan is het handmatig verwijderen van de rupsen een optie.

In tuinen met vele buxusplanten is het ongelofelijk veel werk om alle buxusrupsen te bestrijden op deze manier. Insecticide tegen buxusmot is dan wellicht een betere optie.

#3 Biologische insecticide tegen buxusmot en buxusrups

Er bestaan verschillende biologische insecticiden voor het bestrijden van buxusrups. Deze insecticiden zijn contact middelen. Dat betekent dat de rupsen dood gaan doordat ze in contact komen met de middelen.

De insecticiden mogen biologisch genoemd worden omdat ze als werkzame stof Pyrethrum bevatten. Pyrethrum is als extract afkomstig uit een in Afrika geteelde Margriet plant.

buxusmot-rups-bestrijden-biologisch

Er zijn verschillende soorten insectside verkrijgbaar. Zo zijn er middelen die gemengd moeten worden met water om buxusmot en buxusrups te bestrijden. Ook zijn er insecticide sprays op basis van Pyrethrum die buxusrupsen doden.

De toepassing van insecticiden is erg makkelijk. Sprays tegen de rupsen zijn kant-en-klaar voor gebruik. Andere insecticide tegen buxusrups moeten gemengd worden met water. Door het water met pyrethrum te verspreiden met een plantenspuit bereikt de dodelijke stof de rupsen.

AveVe Conserve Garden tegen buxusrups is een voorbeeld van een insecticde voor het bestrijden van buxusmot en buxusrups. Maar er zijn meer middelen. Zoals de Pyrethrum spray van ECOStyle. Of Edialux tegen buxusrups.

Hoe het werk: De insecticide op basis van pyrethrum werken direct tegen buxusrupsen. Tevens kunnen de middelen een dodelijke werking hebben tot 10 dagen na toepassing. Alles weten over de verschillende insecticide tegen buxusmot rupsen? In dit artikel vergelijk ik de verschillende middelen met elkaar.

#4 Aaltjes tegen buxusrupsen

Buxusrupsen bestrijden met parasieten aaltjes is een onbekende bestrijdingsmanier voor veel particulieren. Aaltjes zijn minuscule kleine rondwormen die met het blote oog niet te zien zijn.

De aaltjes dringen de buxusrupsen binnen. Eenmaal binnen gedrongen doden de aaltjes de rupsen door bacteriën af te geven. Ook paren de aaltjes in een buxusrups, zodat meer aaltjes de rups verlaten.

Deze manier van bestrijden is niet schadelijk voor mensen of andere dieren dan de buxusrups. Aaltjes worden geleverd in een zakje wat lijkt op meel. Los de parasieten rondwormen op in water en stop het mengsel in een plantenspuit.

Bij het toepassen van aaltjes in het water is het belangrijk dat de rupsen geraakt worden. Tevens moet de temperatuur overdag hoger zijn dan 14 graden.

Wist je dat? Buxusrupsen binnen 2 tot 3 dagen sterven na het toepassen van aaltjes? Lees hier alle tips voor het kopen en toepassen van aaltjes tegen de rupsen van de buxusmot.

Conclusie: dit is de beste biologische bestrijding

Hierboven zijn 4 biologische manieren besproken om de rupsen van de buxusmot te bestrijden en doden. Twee manieren bevatten bestrijding met water. De andere zijn arbeidsintensief.

Zo bestaan er verschillende voor- en nadelen voor de verschillende manieren van bestrijding. In het overzicht hieronder zijn de eigenschappen van de bestrijdingsmanieren weergegeven.

Buxus verwijderen en vervangen

Rupsen eruit halen

Biologische insecticide

Aaltjes tegen buxusmot

 • Zeer effectief: nooit meer bestrijding tegen buxusmot nodig
 • Veel en zwaar werk
 • Duur om buxus te vervangen
 • Kost geen geld
 • Effectief indien meerdere keren uitgevoerd
 • Zeer tijdrovende klus
 • Zeer handig toe te passen
 • Lange werking
 • Altijd toepasbaar
 • Insecticide's doden ook andere insecten
 • Doden alleen buxusrupsen
 • Snel resultaat
 • Niet schadelijk voor mensen
 • Prijzig
 • Alleen toepasbaar bij 14+ graden 

Ik kan niet adviseren wat de beste keuze is voor jou. Beslis voor jezelf welke hierboven genoemde eigenschappen jij belangrijker vindt bij het bestrijden van buxusrupsen. Persoonlijk ben ik fan van aaltjes omdat het gebruiksgemak en de effectiviteit hoog zijn.

Buxusrups en buxusmot chemisch bestrijden

De rupsen van een buxusmot zijn ook chemisch te bestrijden. Sommige middelen hebben een langere werking dan biologische middelen.

Persoonlijk raad ik chemische manieren voor het bestrijden van buxusmot rupsen niet aan. Dit komt omdat de middelen vaak negatieve neveneffecten hebben. Denk aan verzuring van de bodem of het afsterven van het bodemleven.

Buxusrupsen chemische doden werkt doordat rupsen buxusbladeren met het dodelijke middel eten.

Hieronder worden 3 chemische middelen voor het doden van rupsen van de buxusmot benoemt.

#5 Chemische insecticide tegen buxusrups

Naast biologische insecticiden zijn er ook chemische insecticiden tegen buxusrupsen. Het voordeel van chemische insecticiden is dat ze langer actief blijven.

Chemische insecticiden worden namelijk opgenomen in de sapstroom. Hierdoor werkt deze manier van buxusmot rupsen bestrijden tot 4 weken. Bij biologische insecticiden is het nodig om de behandeling vaker te herhalen indien de rupsen de eerste keer niet dood zijn gegaan.

De dodelijke stof in chemische insecticide is lambda-cyhalothrine. Cyhalothrine is een giftige stof die zenuwimpulsen bij insecten veroorzaakt. Het gevolg is dat de buxusrupsen in een coma terecht komen en even later dood gaan.

chemische-bestrijding-buxusmot-rupsen

Lambda-cyhalothrine is een combinatie van verschillende soorten cyhalothrine.

Compo Karate Garden is een van de meest gebruikte chemische insecticiden voor het bestrijden van insecten. Het bedrijf heeft kant-en-klare verpakkingen voor het bestrijden van buxusrupsen.

Voor grotere hoeveelheden buxus is de variant die aangemengd moet worden met water goedkoper. Na het aanmengen met water moet de vloeistof verneveld worden over de Buxus.

#6 Rupsen van buxusmot bestrijden met zeep

Er zijn mensen die beweren dat bruine of groene zeep helpt bij het bestrijden van buxusmot. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het nooit geprobeerd heb.

Dat komt omdat de zeep schadelijk is voor buxus en andere planten in de tuin. Buiten dat is het gebruik van groene of bruine zeep voor het bestrijden van rupsen van de buxusmot door de EU verboden.

Persoonlijk vind ik het daarom geen slim idee om zeep te gebruiken. Omdat ik in dit artikel alle mogelijkheden voor bestrijding wil benoemen haal ik het toch aan.

Om rupsen van buxusmot te bestrijden moet de zeep vermengd worden met lauw tot warm water. Vermeng 25 tot 30 gram groene of bruine zeep per liter water. Dreft kan ook gebruikt worden.

Voor het toepassen van het mengsel van zeep en water is een plantspuit nodig. Vernevel het mengsel met de planten spuiten over de buxusplanten.

Let Op: Houd er rekening mee dat de zeep de bladeren van de buxus minder smakelijk maken voor de rupsen. Het is daarom belangrijk om de zeep tegen de rupsen van de buxusmot regelmatig opnieuw toe te passen.

#7 Buxusmot rupsen bestrijden met azijn of spiritus

In plaats van zeep kan er ook azijn gemengd worden met water voor de bestrijding van buxusmot rupsen. De Nederlandse overheid heeft het gebruik van azijn en spiritus als onkruidbestrijder verboden.

LandelijkeGilden beweert dat azijn en spiritus voor het doden van buxusrupsen verboden is. Ik raad daarom niet aan om de rupsen van een buxusmot te bestrijden met azijn.

Toch aan de slag met azijn en spiritus? Meng dan 2 borrelglaasjes spiritus of azijn, ongeveer 80 tot 100 ml in totaal, op één liter water. Doe het mengsel van azijn/ spiritus en water in een plantenspuit en vernevel over de buxus.

buxusmot-rupsen-bestrijden-met-azijn

Eventueel kan azijn of spiritus gemengd worden met water én groene of bruine zeep. Dat mengsel zou sterker moeten werken.

Op het internet zijn veel verschillende ervaringen te vinden van het gebruik van azijn en zeep. De een beweerd dat deze bestrijdingstechnieken uitstekend werken. Een ander zegt dat het totaal niet werkt. 

Vergeet niet om de behandeling regelmatig te herhalen als de rupsen blijven leven.

Buxusmot preventief bestrijden

Bovenstaande technieken werken curatief voor het bestrijden van buxusmot rupsen. Maar er zijn ook technieken om buxusrupsen en buxusmotten te weren uit de tuin. Dit onder het mom van:

“Voorkomen is beter dan genezen!”

Lees hieronder de manieren om buxusmot te voorkomen in de tuin.

#8 Juiste verzorging

Een Buxus is van zichzelf een sterke plant. Wanneer je de plant extra verzorging geeft verbeterd de weerstand van de buxus. Hierdoor herstelt een buxus makkelijker na een rupsen aanval.

Herstelt inderdaad. Een goede weerstand voorkomt helaas niet dat buxusrupsen zichzelf vestigen in de Buxus.

buxusmot-voorkomen

Een buxus onderhouden bestaat uit regelmatig bemesten. Ook kalk strooien is erg belangrijk, aangezien buxus een kalkminnende plant is.

Geef in lange droge periodes water aan de buxus. Probeer zoveel als mogelijk het water op de wortels van de plant toe te dienen. 

#9 Buxusmot vangen met feromoonval en geurstof (mijn favoriet!)

Het vangen van een buxusmot met een feromoonval is persoonlijk mijn favoriete manier voor het voorkomen van buxusrupsen.

Een Feromoonval is een soort plastic emmertje met een geurstof erin. Wanneer een buxusmot in het emmertje vliegt kan hij er niet meer uitvliegen en gaat dood. De geurstof in het plastic emmertje is een feromoon van de vrouwelijke buxusmot.

Buxusmot bestrijden met een feromoonval werkt als volgt:

 1. Koop een feromoonval
 2. Vul de val met lokgeurstof
 3. Hang de val op in de tuin
 4. Mannelijke buxusmotten worden aangetrokken door de lokgeurstof
 5. Eenmaal de feromoonval ingevlogen kunnen de motten er niet meer uit
 6. De vrouwelijke buxusmotten worden niet bevrucht
 7. Er worden geen nieuwe buxusrupsen geboren
 8. Uiteindelijke sterft de plaag uit

val-buxusmot-vangen

Een feromoonval moet je op tijd ophangen. Anders zijn de vrouwelijke motten al bevrucht en verliest de val zijn werkingskracht. Hang een feromoonval dus vóór de paartijd van buxusmotten op. Deze paartijd is in april tot eind mei en eind juli tot augustus.

Praktische Tip: Houd er rekening mee dat de geurstof in een buxusmot val 4 tot 6 weken effectief is. Vervang de geurstof hierna. Alles weten over het kopen en gebruiken van een feromoonval voor het bestrijden van buxusmot? Klik hier!

#10 Lavameel stuiven over buxus

Lavameel kan zowel preventief als curatief gebruikt worden tegen buxusmot rupsen. Echter, curatief vertraagt het lavameel de buxusrupsen alleen.

Preventief heeft lavameel een krachtige werking tegen buxusmot en buxusrupsen. Het middel vormt namelijk een fysische barrière. Deze barrière maakt de buxus minder aantrekkelijk. 

Door de fysische barrière legt een buxusmot haar eieren niet in de buxus. Hierdoor blijven jouw buxus planten vrij van buxusrupsen.

Een zeer krachtig en biologisch lavameel is DCM Vitasilica Lavameel. Dit product voor het voorkomen van buxusmot is verkrijgbaar in 2 en 13 kg verpakkingen.


Het makkelijkste is om het poeder via een poederverstuiver aan te brengen. Maar het is ook mogelijk om het poeder handmatig uit te strooien. Echter, is mijn ervaring dat er dan meer poeder nodig is omdat het niet zo effectief gebruikt wordt.

Wat is jou favoriete manier?

In dit artikel heb je 10 manieren gelezen voor het bestrijden of voorkomen van buxusmot en buxusrupsen. De ene manier werkt beter dan de andere.

Persoonlijk verzorg ik mijn buxus planten goed zodat ze een goede weerstand hebben. Ook hang ik net voor de paartijd een feremoonval op. Dit voorkomt (bijna) alle overlast van buxusrupsen.

Ik heb wel eens buxusrupsen in mijn tuin gehad. Deze bestrijd ik het liefste met aaltjes teen buxusmot rupsen omdat mijn ervaringen met deze bestrijdingstechniek goed zijn.

Nu je weet wat mijn favoriete manieren zijn, ben ik benieuwd wat jou favoriete manieren zijn. Misschien mis ik een techniek die erg goed werkt als bestrijding? 

Laat me in de reacties hieronder weten welke bestrijdingsmanier jij gebruikt. En wat jouw ervaringen zijn met buxusmot bestrijding.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen