Bio insecticiden tegen buxusmot gebruiken en kopen?

bio insecticiden voor buxusmot rups bestrijden

Biologische insecticiden zijn krachtige producten om de rupsen van een buxusmot te bestrijden. De biologische insecticiden worden vaak bio-insecticiden genoemd.

Chemische insecticiden tegen buxusrupsen bevatten de dodelijke stof lambda-cyhalothrine. Deze stof is schadelijk voor mensen, huisdieren en het bodemleven in de tuin.

De werkzame stoffen in bio-insecticiden hebben als verzamelnaam Pyrethrum. Dat klinkt giftig, maar niets in minder waar. Pyrethrum zijn plantenextracten. Onder andere afkomstig van een Afrikaanse variant van een Margriet.

Dit maakt biologische insecticiden alleen dodelijk voor buxusrupsen. Pyrethrum is niet gevaarlijk voor mensen, huisdieren en vogels.

Hoe werkt Pyrethrum tegen buxusmot rupsen?

Pyrethrum is verkrijgbaar in kant-en-klare verpakkingen. Deze verpakkingen bevatten pyrethrum wat in de juiste verhouding met water is aangemengd.

Met de sproeikop op de fles kan het mengsel over buxusrupsen verneveld worden.

Er zijn ook verpakkingen die pure Pyrethrum bevatten. Deze biologische insecticiden moeten aangemengd worden met water. Daarna zijn ze via een plantenspuit te gebruiken als bestrijdingsmiddel tegen buxusrupsen.

Bio insecticiden op basis van Pyrethrum zijn contactmiddelen. Dat wil zeggen dat pyrethrum werkt doordat het middel in contact komt met buxusrupsen.

Wanneer de rupsen in contact komen met pyrethrinen veroorzaakt deze werkzame stof een knock-down effect. Dat wil zeggen dat de buxusrupsen binnen enkele minuten dood zijn.  

Toepassen van bio-insecticiden tegen buxusmot rupsen

De kant-en-klare verpakkingen zijn het makkelijkste toe te passen. De verpakkingen met pure Pyrethrum moeten namelijk eerst aangemengd worden met water.

Gebruik voor het aanmengen 10 ml Pyrethrum per liter water. Giet dit mengsel in een plantenspuit en vernevel het over de buxus en de rupsen.

Probeer tijdens het toepassen het middel zoveel mogelijk op de rupsen te richten. Door direct contact sterven de rupsen binnen enkele minuten. De larven van de buxusmot zitten aan de onderkant van de Buxusbladeren.  

Maak tijdens het toepassen cirkelvormige bewegingen met de spuitbus of plantenspuit. Hierdoor wordt het middel goed verdeeld over de buxus en worden veel van de rupsen geraakt. 

Houd de spuitbussen op ongeveer 30 cm afstand van de buxus tijdens het gebruik. Dit voorkomt dat de drijfgassen in de spuitbus de buxus aantasten. 

exclamation-triangle

Let Op

Het is bijna onmogelijk om alle rupsen in één keer te raken. Controleer daarom dagelijks of er rupsen aanwezig zijn in de buxus. Herhaal de behandeling dagelijks zolang dat het geval is.

Wanneer pyrethrinen toepassen?

De Pyrethrinen spray tegen buxusmot rupsen kan niet bij temperaturen boven 25 graden toegepast worden. Toepassing bij felle zon komt de werking ook niet ten goede.

Pas de bio-insecticiden daarom toe in de ochtend of avond.  

Biologische insecticiden kopen: welk merk kies je?

Er zijn verschillende merken insecticiden op de markt. Enkele merken die biologische bestrijdingsmiddelen verkopen zijn:

 • Edialux
 • ECOStyle
 • Luxan
 • Bayer Garden
 • EcoLogic

Zelf heb ik over 10 verschillende biologische insecticiden gebruikt. Hieronder vertelt ik wat mijn top 3 is.

Hiermee voorkom jij dat je een niet werkende insecticiden tegen buxusmot larven koopt.

Edialux Conserve Garden

Edialux Conserve Garden is een zeer krachtig biologisch middel om buxusmot rupsen te bestrijden. Het middel is verkrijgbaar in een verpakking van 20 ml.

Aanmengen met water is eerst nodig voordat het middel toegepast kan worden. Echter, het middel bevat een hoger en sterker concentraat werkende stof.

Hierdoor is slechts 1 ml van het middel per liter water nodig. Met een verpakking van 20 ml kan dus 20 liter water aangemengd worden. Dat is genoeg voor ongeveer 150 tot 175 m2 buxus.

Volgens Lucia werkt Edialux goed tegen buxusrupsen.

ervaring edialux tegen rupsen buxusmot

De prijs van het middel is 19,85 inclusief gratis verzending. Voor nog geen 2 tientjes kun je de buxusrupsen in de tuin bestrijden. Dat is 11 tot 13 cent per vierkante meter buxus.

Bayer Natria Pyrethrum

Bayer Garden Natria Pyethrum is als kant-en-klare spray en puur concentraat verkrijgbaar. Het Pyrethrum concentraat wordt geleverd in een verpakking van 30 ml.

Met een verpakking kan 15 liter bestrijdingsmiddel tegen buxusrupsen aangemengd worden. Dat is goed voor 125 m2 buxus.

De kant-en-klare Pyrethrum spray van Bayer heeft een inhoud van 400 ml. Met één spuitbus kan ongeveer 10 tot 15 m2 buxus behandeld worden. Dit maakt de sprays vooral toepasbaar wanneer je slechts enkele buxusplanten hebt.

Het product van Bayer tegen buxusmot rupsen heeft vele goede recensies. Moviefever zegt niet alleen dat het product zeer efficiënt is, maar beveelt het ook aan.

ervaringen bayer Natria Pyrethrum

De Bayer pyethrum spray tegen buxusmot larven kost 15,99. Dat is vrij prijzig aangezien slechts 10 tot 15 m2 Buxus behandeld kan worden met 1 spuitbus. Heb je niet meer vierkante meter Buxus? Dan raad ik de spray aan, omdat toepassing een stuk makkelijker is.

Voor een groter oppervlak adviseer ik Bayer Natria vloeibaar. Met een prijs van 15,95 kost deze manier van buxusmot bestrijden nog geen 13 cent per m2.

Luxan Delete Concentraat

De laatste biologische insecticide in deze top 3 is Luxan Delete Concentraat. Dit biologische middel tegen de larven van een buxusmot is alleen als concentraat verkrijgbaar.

In een verpakking zit 20 ml Pyrethrum. Luxan beweert dat het middel zo krachtig is dat slechts 0,5 ml nodig is voor 1 liter water. Met een verpakking van 20 ml zou theoretisch dus 40 liter bestrijdingsmiddel aangemaakt kunnen worden.

Persoonlijk vind ik die dosering aan de positieve kant. Ik heb daarom zelf 20 ml gebruikt om 30 liter bestrijdingsmiddel aan te maken. Dit omdat Luxan een hoger gehalte werkzame stof heeft dan Edialux en Bayer.

Met deze 30 liter water en pyrethrum kon ik 225 tot 250 m2 buxus behandelen. Vansir zegt dat je geen spijt krijgt van het kopen van dit middel tegen buxusmot:

biologisch middel tegen buxusrupsen

Sabje zegt dat het middel super middel is dat perfect werkt tegen buxusmot.

Buxusmot rups bestrijden Luxan

De prijs voor Luxan Delete Concentraat is 17,41 voor één verpakking. Dat is 7 tot 8 cent per m2 Buxus. Met onderstaande link krijg je tot 25% korting bij het kopen van meerdere verpakkingen.

Conclusie

Hierboven heb ik de 3 best werkende biologische insecticiden voor het bestrijden van buxusmot rupsen besproken.

Voor welk merk ga jij kiezen? Laat het me weten in de reacties hieronder!

#1: Luxan Delete

#2 Edialux Conserve

#3 Bayer Natria

 • € 17,41
 • 7-8 cent per m2
 • 225-250 m2
 • 20 ml pyrethrum
 • € 19,85
 • 11-13 cent per m2
 • 150 -175 m2
 • 20 ml pyrethrum
 • € 15,95
 • 13 cent per m2
 • 125 m2
 • 30 ml pyrethrum
 • Koen
 • 19 april 2019
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>