Welke plantenspuit kopen? Een top 3 + enkele handige tips!

welke plantenspuit kopen voor tuin

Sommige producten zijn ideaal voor zowel gebruik in huis als voor gebruik in de tuin. Eén van de voorbeelden daarvan is een plantenspuit. Met een plantenspuit kan je binnenshuis (kleine) plantjes van water voorzien, maar kan je ook prima gebruiken tijdens bijvoorbeeld strijken. In de tuin kan je een planten ook voor meerdere doeleinden gebruiken; daarbij is het wel van belang dat je voor de beste plantenspuit kiest. In dit artikel zoomen we nader in op de vraag ‘Wat is de beste plantenspuit’?

Voordat we die vraag beantwoorden, geven we graag relevante achtergrondinformatie over een plantenspuit. We bespreken onder meer waar je een plantenspuit voor kunt gebruiken, op welke vlakken je verschillende plantenspuiten met elkaar kunt vergelijken en hoe je een plantenspuit het beste kunt gebruiken.

Daarnaast hebben we ook onderzoek gedaan naar het huidige aanbod van plantenspuiten. Dit aanbod hebben we aan een strenge keuring onderworpen, waarna we een top 3 samen hebben weten te stellen. Over de drie beste plantenspuiten vind je in dit artikel óók meer informatie; we hebben namelijk korte reviews over deze verschillende varianten opgesteld. Kortom; lees het artikel op je gemakje door en schaf vervolgens de juiste plantenspuit aan!

Waar kan je een plantenspuit voor gebruiken?

Zoals we hierboven al in het kort besproken hebben, kan je een plantenspuit voor meerdere doeleinden gebruiken. Zo kan je de plantenspuit in huis gebruiken voor het geven van water aan de plantjes en als hulpmiddel voor tijdens het strijken. In de tuin kan je de plantenspuit óók voor meerdere doeleinden gebruiken:

  • Met een plantenspuit kan je aaltjes in de tuin verspreiden.
  • Met een plantenspuit ben je in staat om de bestrijdingsmiddelen (bijv. tegen bladluizen) in planten/struiken te spuiten.
  • Een plantenspuit kan je kleine plantjes en bloemetjes in de tuin water geven.

Wat is jouw reden om voor een plantenspuit te kiezen? Meerdere mensen gebruiken de plantenspuit met name voor het spuiten van bepaalde bestrijdingsmiddelen in planten en struiken. Daarbij gaat het met name om bestrijdingsmiddelen tegen bladluizen. Deze kleine luizen kunnen complete planten en struiken ‘opeten’, waardoor het aan te raden is om deze bladluizen op de juiste manier te bestrijden. Daarvoor kan je dus onder meer de bestrijdingsmiddelen in combinatie met een plantenspuit gebruiken.

Verschillende soorten plantenspuiten

Het is goed om te weten dat er meerdere soorten plantenspuiten bestaan. Mocht je een plantenspuit voor in huis gebruiken, gebruik je hoogstwaarschijnlijk een kleinere spuit. Mocht je een plantenspuit voor in jouw tuin gebruiken, is het aan te raden om voor een drukspuit te kiezen. Een drukspuit is qua werking vergelijkbaar met een plantenspuit, maar is dan een stuk groter.

Je kunt daardoor een stuk sneller, efficiënter en prettiger werken. Je kunt bijvoorbeeld enkele liters aan bestrijdingsmiddel in het reservoir doen, waarna je op jouw gemakje alle planten en struiken kunt besproeien. De drukspuit levert hierbij de druk en doet eigenlijk al het werk; jij hoeft alleen maar het bijbehorende sproeikop goed te richten.

welke drukspuit kopen

In dit artikel hebben wij de focus met name gelegd op de drukspuiten. Deze drukspuiten zijn namelijk ideaal voor in de tuin en worden daardoor ook veelvuldig in de tuin gebruikt. Maar, in de wereld van drukspuiten bestaan ook weer behoorlijk veel verschillende varianten. Zo kan je kiezen voor een drukspuit met een inhoud van 1,25 liter, maar je kunt ook kiezen voor een drukspuit met een inhoud van 5 liter. Over de verschillen van de drukspuiten bespreken we hieronder graag het een en ander.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van een plantenspuit/drukspuit?

Heb je voor jezelf bepaald dat je graag een plantenspuit voor gebruik in jouw tuin wenst te hebben? Dan is het advies om eerst een keus te maken tussen een reguliere plantenspuit of een zogeheten drukspuit. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het advies om voor gebruik in de tuin voor een drukspuit te kiezen.

Bij het vergelijken van de verschillende drukspuiten moet je goed naar de inhoud van het reservoir kijken. Dit reservoir is namelijk bij elke drukspuit van een andere grootte. Mocht je een grote tuin met veel struiken hebben, is het advies om voor een zo’n groot mogelijk reservoir te gaan. Mocht je een niet al te grote tuin hebben, ben je prima uit met een kleinere drukspuit.

Hierbij moet je ook goed naar het gewicht van de drukspuit kijken. Des te groter het reservoir van de drukspuit is, des te zwaarder de drukspuit is. Je moet echter alleen voor jezelf zien te bepalen of jij in staat bent om een hele zware drukspuit door jouw tuin te tillen. Een drukspuit heeft namelijk geen wieltjes en moet dus echt opgetild worden.

Ook willen wij je aanraden om goed naar de sproeikop van de drukspuit te kijken. Bij sommige varianten krijg je meerdere sproeikoppen meegeleverd; die sproeikoppen kan je dan met elkaar wisselen. In andere gevallen krijg je echter maar één sproeikop geleverd die ook nog eens vast zit aan het reservoir. Met een dergelijke drukspuit ben je dus iets minder flexibel.

Tot slot willen we je ook nog wijzen op prijskaartje van de drukspuit. Bepaal voor jezelf hoeveel je aan een drukspuit uit wenst te geven en ga vervolgens gericht op zoek naar de beste drukspuit. Daarbij kom je er al snel genoeg achter dat de prijzen nogal variëren. Ons advies is om je pijlen niet volledig op een lage prijs te richten, maar juist naar de prijs-kwaliteitsverhouding te kijken. Daar helpen we jou graag een handje mee; lees onderstaande reviews maar eens door!

De 3 beste plantenspuiten

Wil je graag een plantenspuit in jouw tuin gebruiken? Dan is het aan te raden om een goed vergelijk tussen de verschillende drukspuiten te maken. Graag helpen we jou daar een handje bij. Wij hebben namelijk allerlei drukspuiten aan een strenge keuring onderworpen, waarna wij een top 3 samen hebben weten te stellen. Meer informatie over deze drie beste drukspuiten vind je in onderstaande reviews!

Gardena drukspuit – 5 liter

In onze ogen is deze Gardena drukspuit de allerbeste keuze voor gebruik in de tuin. Deze drukspuit heeft een inhoud van 5 liter en is daarmee óók geschikt voor de grotere tuin. Met dank aan het veiligheids-overdrukventiel en het zichtbare vloeistofpeil kan je de drukspuit altijd op de juiste manier gebruiken.

gardena drukspuit 5 liter review ervaring

De sproeikop kan je traploos verstellen; je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een fijne sproeinevel of voor een volle/harde straal. Met dank aan de ergonomische handgreep kan je zeer comfortabel aan de slag gaan met deze drukspuit. Bijkomend voordeel is dat je deze Gardena drukspuit comfortabel over jouw schouder kunt dragen met dank aan de schouderdraagriem.

Al met al een prima drukspuit waar wij zeer over te spreken zijn. Waar wij ook over te spreken zijn, is de relatief gunstige aanschafprijs. Niet voor niets dat deze drukspuit 4,5 van de 5 sterren krijgt op basis van 60 Bol.com recensies.

Gloria Drukspuit Prima 5 Plus

Voldoet de hierboven beschreven Gardena drukspuit niet helemaal aan jouw verwachtingen? Dan kan je ook voor deze vergelijkbare variant van Gloria kiezen. Deze drukspuit heeft namelijk ook een ergonomische handgreep, een inhoud van 5 liter en een prima werking.

gloria prima 5 plus review ervaring

Bijkomend voordeel is dat je bij deze drukspuit een kunststof verlengstuk meegeleverd krijgt. Met dank aan dit verlengstuk hoef je nooit gebukt te werken; je kunt de sproeikop namelijk dusdanig lang maken, waardoor je heerlijk overeind kunt blijven staan.

Ook over deze drukspuit zijn we zeer te spreken. Je moet alleen wel rekening houden met het feit dat je de drukspuit op moet tillen. Mocht je de drukspuit met 5 liter aan bestrijdingsmiddel vullen, is de drukspuit behoorlijk zwaar. Hou daar goed rekening mee. Op Bol.com krijgt deze drukpuit een waardering van 4,7 van de 5 sterren.

Gardena Comfort Drukspuit

Gaat jouw voorkeur uit naar een kleinere drukspuit? Dan kan je wat ons betreft het beste voor deze Gardena Comfort drukspuit kiezen. Deze drukspuit heeft namelijk een inhoud van 1,25 liter en is daarmee eigenlijk een stuk praktischer dan de twee hierboven genoemde variant. Dat is zéker het geval als je een kleine(re) tuin hebt en dus ook geen reservoir van 5 liter nodig hebt.

gardena comfort drukspuit 1,25 liter review ervaring

Deze drukspuit kan je met één hand vasthouden en tegelijkertijd bedienen. Je kunt jouw hand om de handgreep heen leggen, waarna je met bijvoorbeeld jouw duim de drukknop van deze drukspuit kunt bedienen. Erg handig! Mede dankzij de compacte vormgeving is deze drukspuit overigens ook geschikt voor gebruik binnenshuis.

Al met al een hoogwaardige, multifunctionele en handige drukspuit met een gunstig prijskaartje. En 4,8 van de 5 sterren op Bol.com

Hoe moet je een drukspuit gebruiken?

Wil je graag één van de drie bovenstaande drukspuiten aanschaffen? Dan is het uiteraard wel van belang om de drukspuit op de juiste manier te gaan gebruiken. Ons advies is daarbij om onderstaand stappenplan op te volgen:

  1. Vul de drukspuit met het juiste bestrijdingsmiddel.
  2. Stel de straal op de gewenste sterkte in (bijv. een harde straal of juist een wijd verspreide nevelstraal)
  3. Richt de sproeikop nu op de struiken en druk de knop/de hendel van de drukspuit in.
  4. Werk zo alle struiken in jouw tuin af en bestrijd daarmee al het ongedierte in jouw tuin op een handige manier!

Kijk je liever naar bewegend beeld? Dan raden wij onderstaande video aan:

Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>