Buxus struiken verwijderen is in sommige gevallen niet te voorkomen. Bijvoorbeeld wanneer een plaag rupsen van de buxusmot de buxus struiken en hagen in je tuin vernield hebben.
Ook de Buxusziekte of andere buxusschimmels kunnen complete buxushagen doden. De buxus uit de grond halen is dan de enige optie.
De buxus heeft de laatste jaren veel te verduren gehad met deze ziekten en plagen. In veel tuinen moet de buxus sempervirens ruimte maken voor alternatieven hagen die de dode buxus vervangen.
Maar hoe verwijder je een buxus haag of struik? Bij het uitdoen van een buxus is het belangrijk om zowel het lof als de wortels te verwijderen.
Klaar om afscheid te nemen van de dode buxus? Stroop je mouwen maar vast op, want na het lezen van dit artikel kan je direct aan de slag!
Waarom een buxus uitdoen?
Buxus sempervirens (palmboompje) was afgelopen decennia mega populair. Er zijn maar weinig buurten in Nederland en België waar geen buxus te vinden is.
Vanaf 2015 is deze populariteit sterk afgenomen. Dit komt doordat de rupsen van de buxusmot vanaf toen als een plaag werden aangemerkt.
Dat betekent dat er te veel buxusrupsen zijn voor het aantal natuurlijke vijanden. Door het gebrek aan natuurlijke vijanden is de populatie buxusrupsen enorm hard gestegen.
Als je even niet oplet zit de buxus vol met rupsen en is het bestrijden van buxusmot larven (bijna) onmogelijk. Daarbovenop komen nog de schimmels, zoals buxusziekte, die veel buxushagen beschadigd hebben.
Voor een dode buxus haag is nog maar één oplossing; de buxus uitdoen en een nieuwe haag planten.
Stappen om dode buxus te verwijderen
In veel tuinen zijn buxus planten gebruikt als laagblijvende hagen. Deze hagen hebben een hoogte tot 100 cm.
Het voordeel hiervan is dat de dode buxus relatief makkelijk te verwijderen zijn.
De 7 stappen voor het uitdoen van buxus zijn:
- Kies het juiste moment
- Verzamel de benodigde materialen
- Verklein de buxus
- Steek de wortels door
- Verwijder de wortelkluit
- Gooi het vrijgekomen afval weg
- Spit en bemest de plantstrook
#1 Juist moment om buxus te verwijderen
Een dode buxus in de tuin ziet er niet mooi uit. Als een buxus haag dood is, kan die maar het beste op korte termijn verwijderd worden.
Er is niet zoiets als ‘de meest geschikte periode’ voor het uitdoen van buxus.
Toch zijn er een aantal factoren die ervoor zorgen dat de ene dag meer geschikt is dan de andere. Deze factoren zijn:
- Regenval: een kleibodem is beter te bewerken als deze vochtig is. Graven in een zandbodem is makkelijker als de grond droger is.
- Aanwezigheid van vogelnesten: kies een dag dat de vogels uitgebroed zijn of verwijder de vogelnesten zorgvuldig.
- Temperatuur: kies een dag met lage temperaturen, want tijdens het uitdoen van buxushagen kan het nog wel eens warm worden ;)
Met het wisselvallige weer in Nederland en België kan dus praktisch elke maand de buxus verwijderd worden.
#2 Benodigde materialen verzamelen
Er wordt wel eens gezegd:
“Het juiste gereedschap is het halve werk”
Natuurlijk is dit niet helemaal waar. Door alleen het kopen van het juiste gereedschap verdwijnen er geen dode buxus planten.
Echter, de quote geeft aan dat met het juiste gereedschap het werk een stuk sneller gedaan kan worden. Misschien wel in de helft van de tijd?
Gereedschap wat je nodig hebt voor het uitdoen van buxus struiken is:
- Roestvrije en scherpe spade (idealiter met kunststof steel)
- Scherpe takkenschaar
- Heggenschaar
- Eventueel hakbijl of grove zaag
Een goede spade is het meest belangrijk. Weet je niet zeker of jouw spade geschikt is? Of heb je helemaal geen schop? Klik op de knop hieronder voor meer informatie.
Bekijk dit overzicht met meest gebruikte spaden en schoppen
#3 Buxus terug snoeien
De derde stap in het verwijderen van een dode buxus haag is het terug snoeien van de buxus. Door een buxus in te perken kan je beter bij de wortels.
Ook wordt het door het terug snoeien handiger om de buxus op en neer te wrikken.
Knip een hoge buxus haag terug tot een hoogte van ongeveer 50 cm. Gebruik hiervoor een scherpe takkenschaar.
Pak vervolgens een heggenschaar en snoei de zijkanten van de buxushaag zo kort mogelijk af. Laat alleen het skelet van de buxus over.
#4 Wortels doorsteken
Buxus planten zijn aanzienlijk makkelijker te verwijderen dan andere haagplanten, zoals een beukenhaag of laurierhaag. Dit komt door het compacte wortelpakket dat een buxus heeft.
Het wortelpakket van een buxus bestaat uit vele dunne en vaak vertakkende wortels. Een buxus wortelt niet diep, maar oppervlakkig. De worteldiepte van buxus is tussen de 15 en 30 cm.
Tevens wordt het wortelpakket van een buxus haag gekenmerkt door vele kleine wortels in plaats van enkele dikke. Dit maakt het uitdoen van de buxus makkelijker.
Tijdens deze 4e stap is het belangrijk om de wortels van de buxus door te steken. Steek aan beide kanten van de buxus de wortels door. Doe dit 20 tot 30 cm uit het hart van de stam. Met een goede spade kost dit weinig moeite.
Maar wat doe je als er geen 20 tot 30 cm ruimte is langs de buxus? Dat kan het geval zijn bij een buxus die langs een stoep staat. Probeer in zo’n geval de wortels dichter langs de buxus door te steken. Dit is een stuk zwaarder en moeilijker.
Wanneer dat niet lukt, steek dan alleen langs één kant de wortels door.
Let Op: Staan er lampen in je tuin, heb je een sproeisysteem of andere systemen? Let dan op kabels en leidingen die eventueel langs of onder het wortelpakket van de buxus haag kunnen liggen.
#5 Buxus wortels uit de grond halen
Na doorsteken van de wortels aan beide kanten is het een kwestie van het wortelpakket loswrikken. Gebruik hiervoor een schop met kunststof steel. Deze breekt minder snel dan een houten steel.
Steek de schop schuin onder de buxus plant en wrik de schop op en neer. Doe dit vanuit beide kanten van de buxus haag.
Na wat trekken, wrikken en steken met schop komt het wortelpakket los. Haal dit pakket uit de grond. Er zullen ongetwijfeld enkele wortels achterblijven in de grond.
Dit is niet erg omdat dit kleine wortels zijn die vanzelf afsterven. Door het verwijderen van het wortelpakket is de voedingsbron van deze worteltjes weggehaald.
Praktische Tip: Gebruik geen azijn, zout of andere middelen voor het afsterven van buxus wortels. Het probleem met het gebruik van deze middelen voor het afsterven van buxuswortels is dat deze de grond verontreinigen. Hierdoor groeit de vervanger voor de buxus haag niet of minder goed.
#6 Dode buxus afvoeren
Na het uitdoen van de buxus wortels moeten deze en de bladeren afgevoerd worden.
Verpak de buxus bladeren in een dichte vuilniszak of BigBag. Voer deze vervolgens af naar de gemeentewerf bij jou in de buurt of een erkent verwerker.
Dit voorkomt dat buxusrupsen of schimmels verder kunnen verspreiden.
Gooi de besmette buxus hagen nooit op een composthoop. Hierdoor kan de mest besmet raken waardoor de ziektes en schimmels snel in je tuin verspreiden
#7 Plantstrook spitten en bemesten
Na het uit de grond halen van de buxus is er een gat ontstaan. Tevens zijn er nog enkele kleine haarworteltjes achtergebleven in de grond.
Wil je een nieuwe haag planten op dezelfde plaats als waar de buxus stond? Maak de bodem dan luchtig door deze 30 tot 40 cm diep te spitten.
Verwijder de wortels die tijdens het spitten naar boven komen. Vul vervolgens nieuwe grond aan met de juiste meststoffen erin. Potgrond en compost zijn goede opvullers van de sleuf.
Meng de potgrond of compost met de grond die aanwezig is in de sleuf. Vul de plantsleuf iets hoger af dan de grond erlangs. De grond in de plantsleuf klinkt nog iets in.
Komen er geen planten meer op de plaats waar de buxus haag heeft gestaan? Maak de sleuf dan dicht met grond en druk deze stevig aan.
Hup, aan de slag
Nu je weet hoe je een buxus kunt verwijderen is het tijd om aan de slag te gaan. Kies een geschikte dag, verzamel de juiste materialen en ga aan de slag.
Veel moeilijk dan dat is het verwijderen van buxus struiken niet.
Met behulp van bovenstaande 7-stappenplan kan iedereen buxus struiken en hagen uit zijn of haar tuin verwijderen.
Het is een kwestie om aan het vervelende kwarweitje te beginnen.
Heb je vragen of opmerkingen over het verwijderen van dode buxus planten? Laat het weten in de reacties hieronder.
Guest1
op 22 Aug 2020David
op 17 Apr 2022Koen Bijvelds
op 02 May 2022aletta
op 26 Oct 2020Koen
op 28 Oct 2020Peter
op 10 Sep 2021Koen
op 18 Sep 2021P.G.M.Giezeman
op 14 Oct 2021Koen
op 16 Oct 2021jeroen delft
op 18 May 2023