Aaltjes tegen rupsen van buxusmot effectief toepassen? Gebruik deze tips!
19 april 2019 

Aaltjes tegen rupsen van buxusmot effectief toepassen? Gebruik deze tips!

De larven van een buxusmot zijn te bestrijden met aaltjes. Aaltjes tegen buxusmot rupsen zijn een biologische manier van bestrijding. Maar veel particulieren kennen deze manier van buxusrupsen bestrijden niet.

Naast aaltjes zijn er nog andere manieren om buxusrupsen te bestrijden. Of buxusmot te voorkomen. De bestrijding met aaltjes is mijn favoriete manier.

Aaltjes zijn maximaal 1 mm groot, waardoor ze met het blote oog niet te zien zijn. In een zakje aaltjes zitten enkele miljoenen aaltjes. Deze aaltjes zitten in poedervorm tegen elkaar.

Wat zijn aaltjes tegen buxusmot rupsen?

Aaltjes tegen buxusmot rupsen zijn parasieten die rupsen binnen 2 tot 3 dagen doden. De aaltjes behoren tot de Nematoden familie.

Deze Nematoden familie is beter bekend als rondwormen familie. Veel van de aaltjes in deze familie zijn plant-parasiet. Aaltjes tegen buxusmot larven zijn insect-parasieten nematoden.

Dat wil zeggen dat de aaltjes de buxusrupsen binnendringen. Eenmaal binnengedrongen geven de aaltjes een bacterie af die de rupsen verlamd en even later dood.

Vervolgens verlaten de aaltjes de dode buxusrups en gaan opzoek naar nieuwe rupsen. Dit doen ze totdat alle larven van de buxusmot bestreden zijn. Aaltjes worden gebruikt voor curatieve bestrijding van de larven van buxusmot.

Aaltjes tegen larven buxusmot gebruiken

Het toepassen van aaltjes tegen buxusmot is zeer makkelijk. De aaltjes worden vermengd met water en vervolgens over de buxusplanten en buxusrupsen gesproeid.

Bij het toepassen van de aaltjes zijn er 3 hulpmiddelen die je kunt gebruiken, namelijk:

Een gieter is de goedkoopste manier om de aaltjes te verdelen. Echter, kunnen de aaltjes hierdoor niet gericht aanbracht worden. Het gericht aanbrengen is voor het bestrijden van buxusmot rupsen belangrijk.

Met een rug- of plantenspuit kunnen de aaltjes veel gerichter op de rupsen aangebracht worden. Zorg er voor dat filters in de spuit en de spuitmond groter zijn dan 1 mm. Voer de druk in de rugspuit niet hoger op dan 5 bar.

Een nematodenspuit is een goede optie als grotere oppervlaktes buxus voorzien moeten worden van aaltjes. Het is een nieuw systeem voor het aanbrengen van aaltjes tegen buxusmot larven.


Aantal aaltjes per m2

Het aantal benodigde aaltjes is afhankelijk van de hoeveelheid rupsen die in de buxus zitten. Gemiddeld genomen volstaan 1,5 tot 2 miljoen nematoden per 10 vierkante meter (m2) buxus.

Vaak worden aaltjes verkocht in verpakkingen waar het aantal vierkante meters op vermeld staat. Als er enorm veel rupsen in de buxus zitten kan dit aantal m2 te hoog zijn. 

De aaltjes blijven namelijk actief totdat de laatste rups dood is. Of wanneer het kouder wordt dan 14 graden overdag. Indien je last hebt van veel buxusrupsen én temperaturen beginnen te dalen dan is een hogere dosering aan te raden.

Ook wanneer je laat opmerkt dat er buxusmot larven aanwezig zijn, is het verstandig een grotere dosering aaltjes te gebruiken. Hierdoor kunnen de aaltjes de buxusmot larven sneller bestrijden. 

Praktische Tip: Gebruik een dubbele dosering aaltjes wanneer: 

  • Veel buxusrupsen aanwezig zijn
  • Temperaturen dalen en richting 14 graden gaan
  • Je de buxusmot larven sneller wilt bestrijden

In deze gevallen is een hoeveelheid van 3 tot 4 miljoen aaltjes per m2 aan te bevelen. Overdosering is niet mogelijk met aaltjes. De aaltjes verdwijnen namelijk vanzelf uit de bodem bij een gebrek aan voedsel (rupsen).

Het juiste moment om aaltjes toe te passen

Nematoden tegen buxusmot rupsen kunnen ingezet worden wanneer de temperatuur overdag hoger is dan 14 graden Celsius.

Aaltjes houden niet van zonlicht. Ze verbranden door de felle straling. Pas aaltjes daarom toe in de ochtend of avond. Op een bewolkte dag is het mogelijk om aaltjes op elk moment van de dag toe te passen.

Aaltjes werken het beste als ze direct in contact komen met de buxusrupsen. Buxusrupsen bevinden zich vooral aan de onderkant van het buxusblad.

Spuit daarom vanaf de onderkant tegen de bladeren van de buxus. Hierdoor komen de aaltjes direct in contact met de larven van de buxusmot. Over het algemeen zijn 3 tot 5 behandelingen nodig om alle rupsen te doden.

Praktische Tip: Maak buxus planten nat voordat de aaltjes toegepast worden. Hierdoor kunnen de aaltjes makkelijker bewegen en zijn de nematoden sneller bij hun prooi. De buxusrupsen.

Ervaringen met aaltjes en nematoden

Aaltjes of nematoden zijn een relatief onbekende manier van buxusrups bestrijding. Veel particulieren willen daarom weten wat de ervaringen van anderen zijn.

Persoonlijk heb ik erg goede ervaringen met aaltjes tegen buxusmot larven. De rondwormen werken snel en doeltreffend tegen buxusrupsen. En wat ik belangrijk vind is dat de aaltjes niet gevaarlijk zijn voor mensen en huisdieren.

Er zijn 3 voorwaarden om een goede ervaring met aaltjes te krijgen:

  • Juiste dosering; liever iets te veel dan te weinig
  • Correcte toepassing; spuit de nematoden tegen de onderkant van het blad
  • Juiste moment; dagtemperatuur 14+, in ochtend of avond.

Er zijn ook negatieve ervaringen te vinden van aaltjes gebruikers. In hun recensies stellen ze dat de aaltjes niet werken.

Persoonlijk denk ik dat deze slechte ervaringen komen omdat degene die de ervaring deelt niet aan alle 3 de voorwaarden van hierboven heeft voldaan.

Ervaringen van anderen met buxusmot aaltjes

Zelf heb ik goede ervaringen met aaltjes. Maar waarom zou je alleen afgaan op wat ik zeg? Hieronder zie je wat andere tuiniers vinden van aaltjes. Deze tuiniers hebben de aaltjes gebruikt voor het bestrijden van buxusmot rupsen. 

  • Frans heeft een buxushaag van 60 meter, buxuswolken van 8 m2 en enkele buxusbollen weten te redden dankzij aaltjes.

ervaring-aaltjes-buxusmot-rupsen

  • De ervaring van Markus met aaltjes tegen buxusrupsen is zéér positief. Hij heeft een grote Buxus met bruine bladeren weten te redden van de ondergang.

aaltjes-buxusmot-bestrijden-ervaringen

  • In zijn recensie is Philip kort maar krachtig over zijn ervaring met aaltjes.

resultaten-aaltjes-tegen-buxusmot-rupsen

Wil jij ook een positieve ervaring met aaltjes tegen buxusrupsen? Start dan met het kopen van de juiste aaltjes.  

Aaltjes kopen: waar moet je rekening mee houden?

Bij het kopen van aaltjes is de houdbaarheid van de nematoden één van de belangrijkste aspecten om op te letten. Aaltjes zijn levende organismen, waardoor houdbaarheid zeer kort is.

Nematoden zijn maximaal enkele dagen houdbaar mits gekoeld bewaard. Het beste is om aaltjes direct na het kopen te gebruiken. Is dat niet mogelijk? Bewaar de aaltjes dan in een koelkast.

Tuincentrums hebben vanwege deze beperkte houdbaarheid geen aaltjes op voorraad. Op het internet aaltjes kopen verhoogd de kwaliteit en vitaliteit van de nematoden.

Een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden bij het kopen van aaltjes is het aantal. Dit is al eerder in dit artikel gezegd. Maar het verdient de aandacht.

Bij een te lage dosering worden niet alle rupsen gedood. Hierdoor verdwijnt het schadebeeld aan de buxus niet.

ECOstyle aaltjes voor bestrijding van buxusmot rupsen

De aaltjes van ECOStyle zijn verkrijgbaar in slechts één verpakkingsgrootheid. Dat is een verpakking van 20 m2.

De prijs voor deze verpakking is 26,95 euro. Het bestrijden van grotere oppervlaktes buxus kost met ECOStyle aaltjes enorm veel geld.

ecostyle-aaltjes-tegen-buxusmot

Stel dat je 200 vierkante meter buxus wilt bestrijden. Dit kost met de ECOStyle aaltjes 269,50 euro.

Wat betreft kwaliteit is er niets mis met de aaltjes. De aaltjes doen wat ze moeten doen.

BioGroei nematoden tegen buxusrupsen

Een goedkoper alternatief voor ECOStyle zijn de aaltjes van BioGroei. Het voordeel is dat het bedrijf aaltjes heeft in verpakkingen van 20 én 200 m2.

De prijs voor de 20 m2 verpakking is 19 euro. Voor de 200 m2 verpakking moet 38,95 euro betaald worden. Nogal een verschil met ECOStyle vind je niet?

Deze lagere prijs doet niets af van de kwaliteit van de aaltjes. De aaltjes werken zeer effectief tegen de larven van een buxusmot.

Met de aaltjes van BioGroei heb ik het snelste bestrijdingsresultaat behaald. Binnen 1,5 dag lagen de eerste larven al dood op de grond.  

Mijn aanbeveling is daarom om de aaltjes van BioGroei te gebruiken.

Bestel BioGroei aaltjes direct

Conclusie

In dit artikel heb je gelezen hoe je aaltjes tegen buxusmot rupsen effectief gebruikt. Ook heb je mijn ervaring en ervaringen van anderen met nematoden tegen buxusmot gelezen.

Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk actie onderneemt. Dit beperkt de schade aan buxusplanten. Bestel daarom de aaltjes nu en pas ze direct toe zodra je ze ontvangen hebt.

Mijn keuze zijn de aaltjes van BioGroei vanwege de prijs én krachtige werking.

Ik hoop dat je met de informatie in dit artikel aan de slag kunt. Wanneer je de informatie en tips goed toepast weet ik zeker dat de buxusrupsen binnen no-time uit je tuin verdwenen zijn.

Veel succes!

P.s.: heb je vragen of wil je jouw ervaringen met het bestrijden van buxusmot larven delen? Laat hieronder een reactie achter en ik geef zo snel mogelijk antwoord.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Eric
Door

Eric

op 27 Sep 2020

Ik wil het volgend voorjaar ook eens proberen. Bij het oppervlak staat nergens of het grondoppervlak of het buitenoppervlak bedoeld wordt. Bij mij is dat resp. 15 en 45 m2. Ik neem aan dat ik dan van die 45 moet uitgaan? Tot nu toe bestrijd ik de plaag door elke winter de mezen fors te voeren met zo'n 20 kg zonnebloempitten en zo veel mezen de winter door te helpen. Of ze de rupsen eten weet ik niet, maar ze jagen wel actief op de vlinders.

Koen
Door

Koen

op 01 Oct 2020

Hoi Eric, Succes ermee alvast! Het klopt dat je van die 45 m2 uit moet gaan. Excuses dat dat niet helemaal duidelijk was. De mezen bijvoeren in de winter is slim om zowel de rupsen als vlinders van de buxusmot te bestrijden. laat je weten wat je ervaringen zijn na deze winter?

Reactie plaatsen