Buxusmot vangen? Gebruik deze feromoonval (+gebruikstips!)

buxusmot vangen met buxusmotval

Buxusmotten vangen voorkomt dat er een buxusrupsen plaag ontstaat. Het vangen van buxusmot is mogelijk met een feromoonval.

Een feromoonval is een buxusmotval die motten aantrekt met vrouwelijke buxusmot geuren (feromonen). Mannelijke buxusmotten komen op de geur af en vliegen in de trechterval.

Het vangen van buxusmot met een mottenval kan heel effectief zijn. Kan inderdaad! Wanneer de feromoonval niet op de juiste manier en tijdstip gebruikt wordt, worden er geen buxusvlinders gevangen.

Het kopen van een feromoonval is dan totale geldverspilling. In dit artikel vertel ik je precies hoe je buxusmotten kunt vangen met een feromoonval. En vertel ik welke mottenval je het beste kunt kopen.

Wat is een feromoonval?

Een feromoonval is een hardplastieken trechterval die mannelijke buxusmotten vangt. De mannelijke motten worden aangetrokken door een vrouwelijke seksgeurstof.

Deze vrouwelijke seksgeurstof zit in een feromooncapsule die in de val geplaatst wordt. Er bestaan 2 verschillende soorten feromoonvallen, namelijk:

 • Deltaval
 • Trechterval/ funnelval

Een deltaval heeft een lijmbodem. Op deze bodem wordt de feromooncapsule geplaatst. Wanneer een buxusmot in de deltaval vliegt gaat de mot langs de feromooncapsule zitten.

Zodra de buxusmot gaat zitten plakt hij vast aan de lijmbodem en kan niet meer wegvliegen. De mot sterft dan uiteindelijk in de val.

Een trechterval, ook wel funnelval genoemd, is een val waar buxusmotten invliegen via een trechtervormige buis. Deze buis is een éénrichtingsweg voor de motten die erin vliegen.

welke buxusmotval kopen

Hierdoor kunnen de motten de val wel invliegen. Maar uit de val vliegen lukt niet omdat de trechtervormige buis vanuit de binnenkant van de mottenval te klein is.

Enkele dagen na het vangen van de buxusmot sterft de mot in de funnelval door een gebrek aan eten en drinken.

Mijn favoriete buxusmot val

Beide vallen om buxusmot te vangen hebben voor- en nadelen. Persoonlijk heb ik betere ervaringen met de trechterval dan met de deltaval.

Ik vind de deltaval een stuk minder gebruiksvriendelijk. Ook vangt de deltaval minder buxusmotten dan een funnelval.

Dit komt omdat de lijmbodem in de buxusval regelmatig vervangen moet worden. Daarnaast plakt een buxusmot niet altijd vast aan de lijm. Of komt de mot los na enkele minuten tot uren spartelen.

Mijn favoriete feromoonval voor het vangen van buxusmotten is daarom de trechterval.

Voordelen trechterval

De reden dat een funnelval mijn favoriete buxusmotten val is komt door deze voordelen:

 • Funnelval is een preventieve manier van buxusmot bestrijden
 • De val is meerdere jaren te gebruiken*
 • Een trechterval vangt meer motten dan een deltaval
 • De buxusmottenval is een biologische bestrijdingstechniek

*vervang de feromooncapsule regelmatig om buxusmotten te blijven lokken.

Nadelen funnelval

Aan een funnelval kleven ook enkele nadelen. Deze nadelen van een trechterval zijn:

 • Het is lastig om alle buxusmotten te vangen
 • Een trechterval is duurder dan een deltaval
 • De val is niet mooi in de tuin

Met een fermoonval is het lastig om alle buxusmotten in de tuin te vangen. Ondanks dat is het momenteel de beste manier om een buxusrupsen plaag te voorkomen.

Bereik van een feromoonval

De feromooncapsule in een feromoonval heeft een bereik van 15 meter in diameter rondom de mottenval. Dat is een oppervlakte van 200 vierkante meter (m2).

Maar deze straal zegt niet alles over het aantal feromoonvallen je in de tuin moet ophangen. Het effectief gebruik van een trechterval is ook afhankelijk van de omvang van de mottenplaag.

Bij een grote plaag is het verstandig om meer feromoonvallen te gebruiken. De seksgeurstof in een feromoonval werkt dan minder krachtig. Dat komt omdat er bij een grote plaag veel vrouwelijke buxusmotten buiten de val aanwezig zijn die de geurstof ook afstoten.

Er wordt daarom ook wel eens gezegd:

“Hoe meer je hangt, hoe meer je vangt”

Het aantal buxusmotvallen die in jouw tuin nodig zijn bepaal je door:

 • Aantal vierkante meters op te meten
 • Omvang van de plaag waarnemen
 • Bepalen op welke plaatsen buxus staat. Bijvoorbeeld voortuin en achtertuin

Wanneer er een grote plaag is, adviseer ik om 1 buxusmotval te plaatsen per 25 m2 oppervlakte. Hang nooit meer dan 1 buxusmot val per 10 m2. Anders werken de lokstoffen elkaar tegen en is het vangen van buxusmot minder effectief.

buxusmotval kopen

Indien je 10 m2 buxus in de achtertuin hebt en 15 m2 in de voortuin is het nodig om 2 feromoonvallen te gebruiken.

Trechterval met feromooncapsule gebruiken

Om buxusmotten echt volledig te bestrijden is het verstandig om de buxusmotval meerdere jaren achter elkaar op te hangen. Vooral als er sprake is van een plaag.

Hierdoor neemt het aantal buxusvlinders in je tuin jaarlijks af. Op een gegeven moment komt het aantal motten onder de zogenaamde schade drempel.

Dat is het punt waarop het aantal motten te klein is om zichtbare schade aan te richten. In sommige tuinen wordt de schade drempel al na 1 jaar bereikt. Bij andere duurt dit 2 of 3 jaren.

Om buxusmot te vangen moet de trechterval zonder water gebruikt worden. Hierdoor blijft de pot schoon en is er weinig onderhoud nodig. Het vervangen van de feromooncapsule eens per 6 weken is het enige onderhoud dat nodig is.

Hoe een funnelval gebruiken?

Om effectief buxusmot te vangen moet een funnelval op de volgende manier gebruikt worden:

 • Maak de verpakking van de feromooncapsule open
 • Plaats de feromooncapsule in het plastic mandje van de trechterval door het vanuit de verpakking in het mandje te laten vallen
 • Sluit het mandje af met de bijgeleverde dop
 • Plaats het plastic mandje in de opening van de deksel
 • Maak de plastic pot vast aan de deksel
 • Hang de val op in de buurt van de buxus. Zorg dat de trechterval niet kapot kan waaien.
exclamation-triangle

Let Op

Raak het feromoon absoluut niet aan met je handen. Dit zorgt ervoor dat jouw geur op de lokstof komt. Daardoor is de seksgeurstof van de vrouwtjes buxusmot minder sterk.

Wanneer de trechterval ophangen?

Er zijn particulieren die een slechte ervaringen hebben met een trechterval en claimen dat de val niet werkt voor het vangen van motten.

Wat vaak fout gaat bij deze particulieren is dat ze de buxusmottenval te laat ophangen.

Jaarlijks zet de buxusmot 2 generaties buxusrupsen op de wereld. Vlak voordat de paartijd begint is het belangrijk om de funnelval met feromoon op te hangen.

 • 1e paartijd: juni en juli
 • 2e paartijd: eind augustus en september

Indien er een warme winter of warm voorjaar is geweest kan de eerste paartijd al in mei beginnen. De 2e paartijd kan tot in oktober duren wanneer er sprake is van een warme herfst.

Het moment om een trechterval op te hangen is dus deels afhankelijk van het weer. Er kan gezegd worden dat een funnelval op de volgende tijdstippen opgehangen moet worden:

Paartijd

Weersomstandigheden

Periode

1e paartijd

Warme winter/ voorjaar

April – mei

1e paartijd

Normale winter/ voorjaar

Mei – juni

2e paartijd

Alle omstandigheden

Juli – augustus

Laat de buxusmot val hangen tot het eind van de paartijd. Voor de eerste paartijd is dat eind juni of juli. Het einde van de 2e paartijd is eind september of eind november.

Feromooncapsules vervangen en bewaren

Voor het vangen van buxusmotten is het belangrijk dat de feromooncapsules regelmatig vervangen worden. Na verloop van tijd gaat de geur van de capsule verloren.

Er worden dan geen mannelijke buxusmotten meer aangetrokken tot de val. Hierdoor blijven ze vrij rondvliegen en paren ze met een vrouwelijke buxusmot.

Hoe vaak de feromooncapsules vervangen moeten worden is afhankelijk van de temperatuur, namelijk:

 • Elke 6 weken indien temperatuur lager is dan 20 graden
 • Elke 4 weken indien temperatuur hoger is dan 20 graden (warme zomerdagen)

Het is verstandig om minimaal 1 feromooncapsule op voorraad te hebben. Mocht een capsule dan vroegtijdig zijn geur verliezen, dan kan je deze direct vervangen.

De capsules voor het vangen van buxusmot kunnen bewaard worden in de diepvries of koelkast. Voor enkele weken volstaat de koelkast.

Feromooncapsules voor een langere periode bewaren is beter in de diepvries. De geur blijft dan beter behouden. Hierdoor werkt de capsule krachtiger voor het vangen van buxusmotten.

Welke buxusmotval kopen?

Er zijn veel verschillende buxusmot vallen te koop. De trechterval met een feromooncapsule erin is de beste manier om buxusmot te vangen.

Een trechterval wordt ook wel een funnelval genoemd. Ik heb verschillende van deze buxusmot vallen gebruik. De ene met meer succes dan de andere.

Uiteindelijk ben ik bij één absolute favoriete funnelval terecht gekomen. Dit is de funnelval met feromoonstof van BioGroei.

funnelval buxusmot kopen

Deze val wordt verkocht als losse buxusmotval of als compleet pakket. In het complete pakket zitten de volgende onderdelen:

 • Losse buxusmot val
 • 4 feromooncapsules

Wanneer je voor het eerst een buxusval koopt is dit het ideale pakket om snel veel buxusmotten te vangen. Het pakket wordt zowel via Bol.com als op Biogroei verkocht.

Buxusmot val ervaringen

Persoonlijk heb ik zeer goede ervaringen met de trechterval van Biogroei. Met deze funnelval had ik in 2018 zoveel buxusmot gevangen dat de hele val binnen 2 weken vol zat.

Dit resultaat had ik met andere buxusmot vallen niet eerder behaald.

Maar waarom zou je mij geloven? Er zijn veel andere positieve ervaringen met de Biogroei buxusval. Op Bol.com krijgt deze val een rating van 4,6 sterren van de 5.

Dat is enorm hoog! Hieronder zie je enkele van deze ervaringen.

Mirel had al een buxusmot gevangen voordat ze de trechterval opgehangen had. Na 1 nacht zat er al een laag van 4 centimeter aan buxusmotten in.

ervaringen buxusmot val

Moielia raad de trechterval van Biogroei iedereen aan. In de eerste nacht zag Moielia veel motten rond de funnelval vliegen. Na 2 dagen had ze al 50 motten gevangen!

trechterval feromonen ervaringen

Wil jij deze resultaten ook? Start het vangen van buxusmot met een trechterval waar veel mensen goede ervaringen mee hebben.

Schaf de buxusmotten tegen de scherpste prijs aan via onderstaande link.

 • Koen
 • 22 april 2019
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>