Welke kalk kun je het beste kopen? Ontdek het hier!

Welke kalk kopenOp het internet worden vele soorten kalk aangeboden. Maar welke kalk kun je het beste kopen?

Waarschijnlijk ben je al verschillende merken kalk tegen gekomen. De ene beweert een snellere werking. Een andere een rijker bodemleven. En weer een ander een groener gazon of tuin.

Je wilt natuurlijk de beste kalk kopen tegen de laagste prijs. Daarvoor is het belangrijk om een eerlijke keuze te maken. Vergelijk dus geen appels met peren.

Met de informatie op deze pagina ga ik je helpen bij het aanschaffen van de juiste kalk voor jouw tuin. Dit doe ik gratis en 100% onafhankelijk van producent of merk.

Ontdek snel welke kalk het meest geschikt is voor jou!

Verschillende soorten kalk

“Kalk is kalk” zou je zeggen.

Om het heel plat te drukken is dat waar. Elke kalk heeft als doel het verhogen van de pH-waarde in je gazon of border. Wat de voordelen van deze verhoging zijn lees je verderop in dit artikel.

Toch bestaan er wel degelijk verschillen tussen verschillende soorten kalk.

Voordat je kalk voor het gazon gaat kopen moet je weten of je een korrelkalk of juist poederkalk wilt gebruiken.

Ook is het belangrijk om te weten dat er kalk soorten zijn met extra functies.

Poederkalk: geen ideale kalk voor het gazon

Wanneer je kalk gaat kopen let dan goed op dat je geen poederkalk koopt. Vooral niet als je kalk wilt strooien op je gazon.

Poederkalk is lastiger te strooien. En bij een zuchtje wind waait poederkalk al snel alle kanten op. Ik denk niet dat je echtgenoot of vriend/vriendin blij is als de net gepoetste ramen wit zijn van de kalk.

Om deze reden wordt poederkalk steeds minder in particuliere tuinen gebruikt. Boeren en tuinders gebruiken poederkalk nog wel. Hierdoor is poederkalk vaak alleen nog maar te koop in grote hoeveelheden.

Poederkalk is dus niet de ideale kalk voor het gazon. Is korrelkalk dat wel?

Voordelen van korrelkalk

Waar vroeger in tuinen nog veel poederkalk gebruikt werd, is dat nu 180 graden gedraaid naar korrelkalk.

Wanneer kalk strooien gazon

En dat is niet gek ook. Korrelkalk heeft veel voordelen:

 • Strooit veel makkelijker
 • Gaat goed samen met magnesium voor een diepgroene bladkleur of gazon.
 • Werkt langdurig
 • Verkrijgbaar in kleine hoeveelheden (vanaf 2 kg)

Omdat korrelkalk de standaard is geworden, zijn er veel verschillende producenten en merken. Dit heeft de prijs van korrelkalk flink laten dalen over de afgelopen jaren.

Ook is de kwaliteit van korrelkalk flink toegenomen in deze periode. Mijn advies is om korrelachtige kalk te kopen voor je gazon en beplanting.

Dit doet kalk met je tuin en gazon

Door klimaatverandering krijgt de tuin steeds meer te voorduren. Lange droge periodes, extreme vorst of flinke regenbuien. Vooral deze laatste zorgt ervoor dat kalk strooien belangrijker is geworden dan ooit.

Door heftiger regenbuien verzuurt de bodem snel. Uit een zure bodem kunnen de meeste planten en het gazon geen voedingsstoffen opnemen.

Dit zorgt ervoor dat je planten minder goed groeien en bloeien, de vitaliteit van je tuin afneemt en dat meststoffen minder goed werken. Mos houdt juist van een zure grond en gaat hierdoor harder groeien.

Met kalk maak je de bodem minder zuur. De zuurtegraad van de bodem wordt uitgedrukt als de pH-waarde. Hoe zuurder de bodem is, hoe lager de pH-waarde is.

Met het strooien van kalk zorg je ervoor dat de pH-waarde op een gezond peil blijft. Planten en het gazon nemen hierdoor makkelijker voedingstoffen op. Dit komt de groei, vitaliteit en eventuele bloei ten goede.

Maar ook dood je mos. Met regelmatig kalk strooien voorkom je zelfs volledig de vorming van mos.

Hoeveel en hoe vaak kalk strooien nodig is

Regelmatig kalk strooien is belangrijk om de pH-waarde stabiel te houden. Hoeveel en hoe vaak je kalk moet strooien is afhankelijk van de zuurgraad van de bodem.

Ook speelt er mee wat voor planten je in de tuin hebt staan. Zo zijn er planten die graag in een zure bodem staan. Maar ook planten die graag in een kalkrijke bodem staan.

In de tabel hieronder zie je welke pH-waarde voor iedere soort planten gewenst is.

Soort planten Optimale pH-waarde
Gazon 6,0 – 7,0
Kalkminnende planten 6,0 – 7,0
Bomen 5,5 – 6,5
Borders algemeen 5,5 – 6,5
Zuurminnende planten 5,0 – 6,0
Uitzonderingen: Rododendron, Azalea en heide 4,0 – 5,5

Aan de groei van de bovenste 2, gazon en kalkminnende planten, zie je als eerste een kalk te kort. Om precies te weten hoeveel kalk je moet strooien kan je grondtest doen.

Maar…

Zo’n test is duur en kost veel tijd. Gelukkig zijn er richtlijnen waarmee je prima kunt vaststellen hoeveel en hoe vaak je kalk moet strooien.

Richtlijnen voor kalk strooien

Veen en zandgronden verzuren sneller dan andere gronden, zoals klei. Een kleibodem heeft van zichzelf zelfs al een te hoge pH-waarde voor zuurminnende planten. En al helemaal voor de uitzonderingen in de tabel.

Op veen en zandgronden groeien deze planten wel goed. Tenminste, als je GEEN kalk strooit rondom deze planten. Strooi dus alleen kalk bij de bovenste 4 soorten planten.

Voor een gezonde groei van de bovenste 4 plantsoorten uit de tabel is kalk strooien essentieel. Zowel op zand- en veengronden als op kleibodems.

De richtlijnen voor hoeveel en hoe vaak je kalk moet strooien op deze gronden vind je in de tabel hieronder.

Bodem Hoeveel Hoe vaak
Zand en veen 1 kg per 10 m2 2 keer per jaar
Klei en löss 1,5 kg per 10 m2 1 keer per jaar

Kalk in de juiste hoeveelheid strooien is belangrijk. Maar wat daarbij ook belangrijk is, is dat deze kalk gelijkmatig over het gazon wordt verdeeld. Met een strooiwagen voor het gazon zorg je voor dat egale resuultaat.

Waarom kalk strooien niet werkt

Zonder een gezonde pH-balans heb je weinig aan bemesten. Maar wat als het kalk strooien niet werkt?

Dan heb je bemesting en kalk gestrooid voor Jan met de korte achternaam.

Redenen dat het kalk strooien niet werkt:

 • Te veel of te weinig kalk gestrooid
 • In de verkeerde periode kalk gestrooid

Eigenlijk is het niet zo moeilijk. Hierboven heb je al kunnen lezen hoeveel en hoe vaak kalk strooien nodig is. Wanneer je kalk moet strooien is als 3e element belangrijk.

De beste periode om kalk te strooien is februari of begin maart en oktober – november.

In welke maand je kalk op het gazon en in de tuin het beste kunt strooien zie je hieronder:

 • Zand en veen: februari – begin maart én oktober – november.
 • Klei en löss: oktober – november

Als je afwijkt van deze maanden komt de kalk in conflict met bemesting. Het resultaat is dat beide niet werken.

Beste kalk voor het gras en tuin

In dit artikel heb je gelezen waar je rekening mee moet houden bij het strooien van kalk. Natuurlijk is als 4e element belangrijk dat je weet welke kalk je moet kopen.

Zonder een goede kalk heb je weinig of zelfs helemaal geen resultaat.

Dat zou zonde zijn.

Aan het begin van dit artikel zei ik al dat korrelkalk de beste kalk is voor gazon en tuin. Ook vertelde ik dat de ontwikkeling van kalk soorten heel hard is gegaan.

Hieronder kun je lezen welke kalk momenteel de beste kalk is. Daarbij heb ik gekeken hoe goed de kalk werkt, maar ook naar de prijs per kg.

ECOstyle AZ-kalk

Als je opzoek bent naar de beste kalk kom je al snel uit bij ECOstyle AZ-kalk. Ook is dit mijn favoriete kalk die ik al vele jaren gebruik.

Door de zeer kleine korrels wordt deze kalk sneller en beter opgenomen door de bodem.

De kalk van ECOstyle zorgt ervoor dat:

 • Mos verdwijnt
 • Directe en langdurige werking
 • Bodemstructuur verbeterd

En het makkelijke is dat deze meststof voor de HELE tuin te gebruiken is. Je gazon, borders, moestuin en bomen kan je bestrooien met deze kalk.

Voordat je deze kalk voor gazon en tuin gaat kopen wil je natuurlijk weten wat ervaringen van anderen zijn. Op de afbeelding hieronder zie je enkele van de vele positieve reacties.

AZ kalk ecostyle ervaringen

Weet je al hoeveel kilogram kalk jij voor je tuin nodig hebt? Dankzij de verpakkingen van 2, 5, 10 en 20 kg kun je precies genoeg kalk kopen. Zo hoef je geen halve zakken kalk op te slaan.

Bestel AZ-kalk nu

DCM Groen kalk

Een zeer goed alternatief voor ECOstyle AZ-kalk is DCM Groenkalk. De kalk van DCM heb ik eerst altijd gebruikt en deze Groenkalk hoort zeker tot een van de beste kalk soorten voor je gazon en tuin.

In deze kalk zit veel magnesium. 15% om precies te zijn. Dit zorgt voor een diepgroene kleur van het gazon.

Natuurlijk laat ook deze kalk het mos in je gazon verdwijnen. Ook zorgt DCM Groenkalk ervoor dat gazon, planten en bomen makkelijker voedingsstoffen uit de bodem kunnen opnemen.

Hieronder zie je wat anderen van DCM Groenkalk vinden.

DCM Groenkalk ervaringen

DCM levert de kalk in verpakkingen van 2, 4, 10 en 20 kg. Teruggerekend per kilogram is deze kalk iets goedkoper dan die van ECOstyle. Het scheelt ongeveer €0,15 per kg.

Bij een grotere afname neemt dat verschil nog iets toe. Via de link hieronder ontvang je KORTING voor een grotere bestelling.

Koop DCM kalk
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>
close
Wil je meer resultaat met bemesten?
Bemestingsgids cover ringband

Je gegevens zijn 100% veilig