Kalk strooien

In het voorjaar en najaar denken veel tuineigenaren dat kalk strooien in de tuin een ‘must’ is. Dat hoeft zeker niet altijd te zijn. Sterker nog, in sommige gevallen is het alleen maar schadelijk om 2 keer per jaar kalk te strooien op het gazon en bij de planten in je tuin.

Kalk strooien maak de bodem in de tuin namelijk minder zuur. Iets wat zogenaamde zuurminnende planten niet prettig vinden. Maar ook kalkminnende planten, zoals Buxus, zijn niet gebaat bij te veel kalk. Strooi daarom niet zomaar kalk in je tuin.

Het strooien van bemesting is zeer belangrijk na het strooien van kalk. Kalk strooien, mits je dit in de goede hoeveelheden bij de juiste planten doet, zorgt ervoor dat planten en het gazon makkelijker voedingsstoffen opnemen. Wanneer de voedingsstoffen niet aangevuld worden in de bodem verschraalt de bodem.

Waarom kalk strooien in de tuin?

Waarom kalk strooien in de tuin belangrijk is weten veel tuineigenaren niet. Vaak wordt er gedacht dat het een vorm van bemesten is. Dat is niet correct. Kalk bevat geen voedingsstoffen die de groei van de plant bevorderen, zoals bemesting dat wel heeft.

Maar waar is kalk dan goed wel goed voor? Kort samengevat:

  • Verzuring van de bodem tegengaan
  • Verbeteren van de structuur van kleigronden
  • Bestrijden van mos
  • Planten helpen met het opnemen van meststoffen

Ten eerste is dat verzuring van de grond tegen gaan. De regen die op het gazon en in de borders van je tuin valt is namelijk redelijk zuur. Na een periode van veel regenval kan de bodem in je tuin dusdanig zuurder worden dat planten niet optimaal kunnen groeien. Vooral zandgronden hebben hier snel last van. Door het strooien van kalk verlaag je de zuurheid van de bodem, wat je planten en gazon fijn vinden.

Ook kleigronden zijn gebaat bij een jaarlijkse portie kalk. Door de kalk wordt de klei luchtiger, beter bewerkbaar en de kans op dichtslippen van de grond verkleint aanzienlijk. Fruitbomen zijn ook gebaat bij een jaarlijkse portie kalk:

kalk-strooien-bij-fruitbomen-tuin

Voor het bestrijden van mos in het gazon werkt kalk zeer effectief. Als je regelmatig kalk strooit op het gazon kun je mos zelfs preventief bestrijden. In sommige gevallen is het gazon verticuteren dan overbodig, of hoef je dat maar 1 keer per jaar te doen in plaats van 2.

waarom-kalk-strooien

Wellicht het belangrijkste argument om kalk te gebruiken is dat het planten helpt bij het opnemen van voedingsstoffen. Organische meststoffen worden door kalk makkelijker omgezet in voeding voor de planten in je tuin. Dit komt omdat kalk de structuur van kali, stikstof (2 van de 3 voedingsstoffen in NPK-bemesting) en magnesium los maakt. Planten en het gazon kunnen deze voedingsbronnen uit meststoffen hierdoor makkelijker opnemen.

Kan je te veel kalk strooien?

Ja, dat kan. Kalk verlaagt de zuurgraad van de bodem in je tuin. Deze zuurgraad wordt uitgedrukt met een waarde, namelijk de pH-waarde. Door kalk toe te dienen verhoog je de pH-waarde.

Die pH-waarde kan ook te hoog worden. Als dat het geval is groeien de planten in je tuin en het gazon niet optimaal. Deze zouden mooier kunnen groeien en bloeien als de kalk minder zou zijn geweest. Te veel kalk op het gazon is minder snel zichtbaar aan de groei van het gras.

Echter, te weinig kalk is veel schadelijker dan te veel kalk. Als je niet regelmatig de zuurgraad van de bodem wil controleren adviseer ik om regelmatig kalk te strooien.

Wanneer en hoeveel kalk strooien?

Niet alleen regelmatig de juiste hoeveelheid kalk strooien in de tuin is belangrijk. Maar dit doen op de juiste momenten is even belangrijk. Het juiste moment om dat te doen verschilt per type ondergrond in je tuin. Zo heeft een zandondergrond meer kalk rondes nodig dan een kleiondergrond.

De beste momenten om kalk te strooien zijn in het vorige voorjaar en het late najaar. Als je maar 1 keer kalk strooi is het late najaar de beste periode. In de tabel hieronder zie je precies wanneer en hoeveel kalk je per jaar moet strooien per type zandgrond.

Grondsoort 

Wat 

Wanneer 

Hoeveel 

Zand- en leemgronden

Kalk strooien

Februari – begin maart en oktober - november

2x per jaar; 1 kg per 10 m2

Klei en löss

Kalk strooien

Oktober – november

1x per jaar; 1,5 kg per 10 m2.

Wanneer je in de aangegeven periode kalk strooit maakt niet zoveel uit. Als is het wel zo dat kalk sneller in de bodem wordt opgenomen als je de kalk strooit op regenachtige dagen. Persoonlijk houd ik geen rekening met het weer als ik kalk ga strooien. Dit komt omdat ik februari – begin maart altijd mijn kalk gestrooid wil hebben. Anders klopt mijn verdere bemestingsschema niet helemaal meer.

Kies de juiste kalk en voorkom geldverspilling

Er zijn veel verschillende vormen en soorten kalk op de markt. Zo bestaat er korrelkalk en poederkalk. Poederkalk is erg onhandig in gebruik, en ik adviseer je niet om dat te gebruiken.

Het aantal merken korrelkalk is werkelijk gigantisch. Er zijn veel goedkope kalksoorten te vinden die amper werken. Daarentegen zijn er ook merken die duur zijn maar ook niet het gewenste effect opleveren.

Kijk daarom niet alleen naar de prijs bij het kopen van kalk. Ik adviseer je te kijken naar de prijs-kwaliteit verhouding. In een ander artikel vertel ik je uitgebreid welke kalk je het beste kunt kopen.

Geen kalk strooien bij zuurminnende planten

Zuurminnende planten zijn planten die graag in een zure bodem staan. Denk hierbij aan planten zoals:

  • Rododendrons
  • Azalea’s
  • Hortensia’s*

*alleen blauwe hortensia’s bloeien het beste in een zure bodem. Bij rode, roze, witte en paarse hortensia’s adviseer ik je om een hogere pH-waarde aan te houden. Tenminste, als je wil dat de bloemen hun kleur behouden. Hier vind je meer informatie over de juiste pH-waarde (zuurgraad) bij de verschillende kleuren hortensia’s.

Strooi bij zuurminnende planten geen kalk. Door de kalk voorkom je verzuring van de bodem die deze zuurminnende planten juist zo fijn vinden. Staan de zuurminnende planten tussen kalkminnende planten? Strooi dan plaats gericht, zodat de bodem rondom de zuurminnende planten geen kalk krijgt.

Bemesten na het kalk strooien

Door kalk te strooien nemen planten makkelijker de meststoffen in de bodem op. Echter, kalk begint niet direct te werken zodra je het op het gazon of in de border hebt gestrooid. Dat heeft 2 tot 4 weken nodig.

Na deze tijd is de kalk dusdanig in de grond getrokken dat het direct zijn werk kan gaan doen. Strooi daarom 2 tot 4 weken na het kalk strooien een ronde meststoffen. Dit mogen zowel organische meststoffen als kunstmeststoffen zijn.

Geef geen geld uit aan niet-werkende meststoffen en kalk

Helaas zie ik het nog vaak fout gaan: mensen die lukraak maar allerlei meststoffen en kalk kopen. Veel van deze meststoffen leveren niet het gewenste effect op, waardoor dezelfde mensen stoppen met het bemesten van de tuin.

Zonde!

Door de juiste meststoffen te gebruiken zorg je ervoor dat je tuin wél zo gaat groeien en bloeien als jij wilt. En bespaar je een boel geld. Want zeg nou zelf; wil jij wel onnodig geld uitgeven?

Ik heb daarom een e-book geschreven met daarin tips en adviezen over het bemesten van de complete tuin. Dus inclusief gazon, borders en bomen. In dat e-book geef ik je ook tips en adviezen waar je op moet letten als je meststoffen gaat kopen.

Het boek is nu tijdelijk gratis te downloaden via onderstaande link. Doe er je voordeel mee nu het nog kan!

Gratis Bemestingsadvies Ontvangen?

Regelmatig merk ik dat er veel onduidelijk is over welke meststoffen en de juiste hoeveelheid het beste gebruikt kunnen worden. Dit heeft mij doen besluiten om een boek te schrijven over bemesting. De Bemestingsgids. Klik hier om dat boek tijdelijk gratis te downloaden!

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Vancauwenberghe Anne-Marie
Door

Vancauwenberghe Anne-Marie

op 19 Dec 2020

Graagwil ik een goed advies krijgen voor het bemesten en bekalken van mijn moestuin

Ans en Rob
Door

Ans en Rob

op 09 Feb 2023

Vraag vanwege het vele mos op mijn sedumdak kan ik dan evengoed kalk strooien.?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 21 Feb 2023

Hoi Anss en Rob,Jazeker, kalk strooien kan zeker ook op een Sedum dak. Sedum groeit namelijk het beste bij een pH waarde (zuurgraad) van de bodem tussen de 6 en 7,5. Dat is best basis en vergt dus dat er regelmatig kalk gestrooid wordt.

Laura
Door

Laura

op 20 Mar 2023

Dag Koen, bedankt voor deze waardevolle informatie. Heel duidelijk geschreven en makkelijk te begrijpen voor een leek zoals ik :-)

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 23 Mar 2023

Hoi Laura, Fijn om te horen dat je er zoveel aan gehad hebt. Veel succes!

kees
Door

kees

op 12 Apr 2023

vreemd stukjekalk verlaagt de zuurgraad en verhoogt de Ph waardeis dat niet tegenstrijdig ?nog een vraag:kun je ook poederkalk of gips uit een bouwmarkt gebruiken ?zo ja. welke ??

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 14 Apr 2023

Hoi Kees, het kijkt vreemd voor het eerst als je het leest maar het is echt zo. Kalk maakt de grond minder zuur. Hoe minder zuur, hoe hoger de pH waarde.

Joyce
Door

Joyce

op 03 Sep 2023

Wij hebben een vraag en er komen nergens wat uit. Wij hebben in het voorjaar onze tuin verandert. We hebben borders met voedingrijkegrond gevult. Nu hebben we sinds een paar maanden last van padenstoelen. Hoe krijg ik ze weg?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 05 Sep 2023

Hoi Joyce, dat is eigenlijk een goed teken. Paddenstoelen in de tuin geven aan dat de bodem erg voedzaam en gezond is. De paddenstoelen zetten organische restmaterialen om in voedingstoffen voor de plant. Erg nuttig dus. Als je er toch vanaf wil kan je ze gewoon eruit plukken of om schoffelen.

Loes Kernkamp
Door

Loes Kernkamp

op 06 Sep 2023

ik heb gehoord dat kalk goed is tegen varkensgras .... , dat in mijn tuin een plaag is . Kunt U mij raden ?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 09 Sep 2023

Hoi Loes, varkensgras is een vervelende onkruidsoort. Hij groet in het gras voornamelijk op zandgronden en groeit juist harder als deze elke keer gemaaid wordt. Varkensgras is een indicator van een slechte grondstructuur en voedingstoestand in de bodem. Bekalken helpt bij het verbeteren van de bodemstructuur (verzuring tegen te gaan). Zorg ook dat je regelmatig bemest met organische meststoffen. Daardoor voeg je voeding aan de bodem toe en breng je het bodemleven opgang. Dat verbeterd de bodemstructuur. Succes!

Reactie plaatsen