Kalk strooien en bemesten zijn 2 belangrijke onderhoudstaken om planten en het gazon vitaal te houden. Kalk voegt calcium en magnesium toe aan de bodem. Deze mineralen zorgen ervoor dat de bodem minder zuur wordt, planten meer bladeren krijgen (voller worden) en bladeren diepgroen kleuren.
Het strooien van mest komt na het strooien van kalk. Doordat kalk de bodem minder zuur maakt, kunnen planten en het gazon de voedingsstoffen uit een meststof makkelijker opnemen. Dit zorgt voor een betere benutting van de kalk en bemesting, wat voorkomt dat je onnodig geld uitgeeft.
Let op: kalk strooien en bemesten kunnen 2 vijanden van elkaar zijn. Als je kalk en mest tegelijk strooit gaan deze stoffen elkaar tegenwerken. Het resultaat is dat het gras en je planten niet optimaal genieten van de voedingsstoffen. Kort gezegd gooi je geld weg. Strooi dus geen kalk en mest tegelijk.
Kalk en bemesting strooien: wanneer doe je dat?
Kalk strooien kan het hele jaar door, maar even effectief is het niet altijd. Met het strooien van mest moet je beter uitkijken, omdat mest strooien op een warme zomerdag het gazon of plantbladeren kan verbranden.
Wanneer kalk en mest strooien het meest effect heeft hangt af van een aantal factoren, namelijk:
- Verwachte neerslag
- Temperatuur
- Lengte van het gras
- Soort kalk en mest
- Tijd tussen het strooien van kalk en mest
Kalk en mest strooien met regen
Vaak wordt er gedacht dat kalk en mest alleen gestrooid kunnen worden als het regent, of als er op korte termijn neerslag verwacht wordt. Dat is niet helemaal waar.
Ja, het is waar dat kalk en mest sneller in de bodem worden opgenomen als je ze op een regenachtige dag strooit. Maar beide meststoffen kan je ook strooien als er geen regen verwacht wordt. De beste periode om kalk te strooien is namelijk het voorjaar en/of najaar. In deze twee seizoenen komt er ’s avonds voldoende vocht in de vorm van dauw naar de bodem zodat de kalk en bemesting makkelijk opgenomen kunnen worden.
In een periode met dauw is het verstandig om 4 weken na het strooien van kalk de mest te strooien. In die 4 weken krijgt kalk de kans om in de bodem te trekken en de zuurgraad van de bodem te verbeteren. Mocht het in de eerste 2 weken van die periode veel regenen, dan is het al mogelijk om na 2 weken te bemesten.
Kortom: kalk strooien en bemesten kan ook in perioden dat het niet regent. Wacht wel 2 tot 4 weken met bemesten zodat de kalk de kans heeft gekregen om in de bodem te trekken.
Strooi geen mest op warme dagen
Kalk strooien is hooguit 2 keer per jaar nodig. De beste periode daarvoor is het voorjaar en/of het najaar. Afhankelijk van de kwaliteit van de bodem in je tuin is 1 of 2 strooirondes per jaar nodig. Sommige bodems verzuren minder snel.
Bij mest is dat een ander verhaal. Omdat planten de voedingsstoffen uit de meststof binnen 3 tot 4 maanden op hebben is 3 keer per jaar bemesten verstandig. Twee keer kan je mest strooien 2 tot 4 weken na het strooien van kalk. In het voorjaar en najaar dus. Tussen deze 2 bemestingsrondes in is het verstandig om nog een 3e keer mest toe te dienen.
Vaak komt deze 3e ronde in de periode half juni tot half augustus uit. In deze maanden kan de temperatuur hoog zijn met veel felle zon. Het is niet verstandig om op een dag met felle zon de mestkorrels te strooien. Dit kan lijden tot het verbranden van het gazon en bladeren van planten. Strooi daarom geen mest dagen met een felle zon.
Maai het gras
Het gras maaien voor het strooien van kalk en mest is aan te raden. Door een kort gemaaide grasmat vallen de kalkkorrels en mestkorrels makkelijk tussen de grassprieten door. De korrels bereiken zo sneller de bodem en kunnen direct hun werking doen.
Wanneer je het gras niet maait en toch kalk strooi en bemest bestaat de kans dat de korrels aan grassprieten vastplakken. Als er vervolgens een felle zon op komt te staan kunnen de grassprieten verbranden van de meststofkorrels.
Een ander voordeel aan het maaien van het gazon vlak voor het strooien van kalk en mest is dat je enkele dagen niet hoeft te maaien. Hierdoor krijgen de korrels de kans om in de bodem te trekken, waardoor je ze niet opzuigt bij de volgende maaibeurt. Wanneer je één dag na het strooien van kalk en mest zou maaien is de kans groot dat een deel van korrels in de opvangbak van de grasmaaier verdwijnt. Zonde, wat dat gaat ten koste van het resultaat.
Hoe kalk en mest strooien makkelijker kan
Het strooien van kalkkorrels en bemesting kan je handmatig doen. Echter, dit is niet de ideale manier om het te doen. Door handige tools tegenwoordig kan het bekalken en bemesten stukken makkelijker.
Voor kleinere tuinen is een handstrooier een handig gereedschap. In tuinen die groter zijn is het een strooiwagen al snel een handig instrument. De voordelen van beide gereedschappen is:
- Je wordt aanzienlijk minder vies
- Kalk- en mestkorrels worden beter verdeeld
- Graszaad strooien is ook mogelijk
- Het is minder belastend voor je lichaam
- Strooizout is er ook mee te strooien
Belangrijk is dat je organische meststoffen en kalk in korrelvorm gebruikt. Een poederkalk of vaste organische mest past niet in een handstrooier of strooiwagen.
Zorg dat planten en het gazon deze voedingsstoffen krijgen
De drie belangrijkste voedingsstoffen van planten en het gazon in je tuin worden de NPK-samenstelling genoemd. Deze samenstelling staat voor:
- N = nitrogenium (stikstof)
- P = phosphorus (fosfor)
- K = kalium (kali)
In universele meststoffen zitten deze 3 voedingsstoffen. Elke fabrikant en elk product heeft een andere samenstelling van de voedingsstoffen. Stikstof is een van de belangrijkste voedingstoffen voor planten en het gazon. Het is een bouwstof die de groei van een plant bevorderd. Kies daarom voor een NPK-meststof met een groter aandeel stikstof (N), dan fosfor en kali.
Stikstof is een voedingsstof die erg mobiel is. Dat betekent dat stikstof makkelijk in de bodem beweegt. Dit heeft als voordeel dat het makkelijk de plantwortels bereikt. Maar de andere kant van de medaille is dat de voedingsstof snel uitspoelt in een periode met veel regenval. Het is daarom verstandig om 3 keer per jaar te bemesten in plaats van 2 keer.
Naast NPK-bemesting doe je er goed aan om planten en het gazon van calcium en magnesium te voorzien. Calcium bevindt zich altijd in kalk. Het is namelijk het ‘hoofdingrediënt’. Ook magnesium kan in kalk zitten. Dat is afhankelijk van de samenstelling van de kalk. Kies daarom voor een kalk die beide mineralen bevat.
Gebruik de juiste kalk en bemesting
Er zijn vele aanbieders van kalk en bemesting. Alle met een net iets andere samenstelling van de NPK-verhouding of soms wat extra aanvullingen aan de meststof, zoals extra magnesium.
Vaak zijn deze extra’s niet nodig. Kijkend naar de prijs/kwaliteit verhouding kan je het beste kiezen voor een universele organische meststof om planten te voorzien van voldoende stikstof, fosfor en kali. Een organische meststof op basis van koe- of kippenmest bevat veel stikstof en is wat betreft de prijs zeer aantrekkelijk. Dit is mijn favoriete meststof
Wat betreft kalk is AZ-kalk een zeer aantrekkelijke kalk. Deze kalk bevat zowel veel calcium als magnesium, wat veel kalksoorten hebben. Wat AZ-kalk vooral onderscheidt is dat de kalk voorzien is van gepatenteerde micro-organisme die het bodemleven in de tuin opgang brengen en houden. Deze organisme zorgen voor een vruchtbare bodem en stimulering van de wortelontwikkeling.
Maja Kirchner
op 20 Feb 2023Koen Bijvelds
op 21 Feb 2023Jan
op 20 Feb 2023Koen Bijvelds
op 21 Feb 2023Sophia Weerts
op 23 Feb 2023Koen Bijvelds
op 24 Feb 2023