Strooiwagen voor je gazon? Bekijk deze top 10!

Strooiwagen gazonEen strooiwagen voor het gazon is stukken makkelijker dan handmatig strooien.

Ongelijkmatige verspreiding van meststoffen is het grootste nadeel van handmatig strooien. Tenminste, dat vind ik dan.

Ook krijg je vieze handen van meststoffen strooien zonder strooiwagen. Vooral als je koemestkorrels strooit. De lucht van deze korrels was je zomaar niet van je handen af.

En het gazon bemesten met een zak bemesting onder je arm loopt ook niet erg prettig moet ik zeggen.

Genoeg redenen om een strooiwagen aan te schaffen. Maar welke strooiwagen gebruik je voor het gazon, de oprit en de rest van de tuin?

In dit artikel ontdek je wat de beste strooiwagen voor meststoffen is.

Hoe werkt een strooiwagen?

Een strooiwagen is een zeer praktisch hulpmiddel voor je gazon en tuin. Met een strooiwagen voorkom je dat je vieze handen krijgt, en verdeel je meststoffen of ander strooimateriaal egaal over je gazon, tuin of oprit.

Maar hoe werkt een strooiwagen nu eigenlijk?

Nou, dat is niet zo ingewikkeld. Op de meeste strooiwagens voor gazon en tuin zit weinig techniek. Dit betekent dat deze strooikarren weinig tot geen onderhoud nodig hebben, en handig in gebruik zijn.

Een strooiwagen bestaat uit 2 wielen, een bak voor de opslag van strooigoed, een draaischijf direct onder de bak en een handvat voor het vooruit duwen van de strooikar.

Het strooien met een strooiwagen gaat als volgt:

 1. Vul de bak met strooigoed
 2. Duw of trek de strooiwagen naar een plek waar je wilt strooien
 3. Zet de bak open zodat strooigoed op de ronde schijf onder de bak kan vallen
 4. Duw of trek de wagen vooruit. De ronde schijf begint te draaien.
 5. Via de opening in de bak valt het strooigoed op de ronde schijf die het strooigoed gelijkmatig verdeeld over het te bestrooien oppervlakte.

Dit maakt het strooien met een strooiwagen stukken eenvoudiger dan handmatig strooien. Ook zorgt een strooiwagen voor een egalere verdeling van meststoffen over het gazon.

Strooiwagen instellen voor de perfecte dosering

Te weinig of te veel meststof strooien heeft schadelijke gevolgen voor je gazon en tuin. Voordat je begint met strooien is het daarom belangrijk om de strooiwagen goed in te stellen.

Maar hoe kun je een strooiwagen instellen?

Dat is afhankelijk per strooiwagen en type strooigoed. Een grotere mestkorrel vraagt een ruimere opening dan een kleinere korrel.

In de gebruikshandleiding van de meeste strooiwagens is daarom te vinden hoe je de strooiwagen kunt instellen. Zo zorg je altijd voor de perfecte dosering, wat verspilling voorkomt en een beter resultaat geeft.

Op de afbeelding hieronder zijn de instellingen voor Gardena strooiwagens te zien.

Instellingen Gardena strooiwagen

Let op: deze instellingen gelden alleen voor de Gardena strooiwagen XL. Voor andere strooiwagens gelden andere instellingen.

Verschillende strooiwagens: zo koop jij de perfecte strooiwagen!

Online zijn er gigantisch veel verschillende strooiwagens die je kunt kopen. Vaak meer dan een tuincentrum of andere fysieke winkel je kan bieden.

Dat is ideaal. Tenminste als je weet welke strooiwagen je het beste kunt kopen. Om je te helpen bij het kopen van de perfecte strooiwagen voor jouw gazon en tuin vind je hieronder de verschillen tussen strooiwagens.

 • Getrokken strooiwagen of duwstrooier
 • Luchtbanden of harde plastic banden
 • Inhoud strooigoedbak
 • Strooibreedte

Lees meer over het kiezen van de beste strooiwagen voor je gazon of tuin onder de kopjes hieronder.

Getrokken strooiwagen of duwstrooier

De keuze tussen een getrokken strooiwagen of een duwstrooier (ook wel loopstrooier genoemd) is afhankelijk van de grootte van je tuin.

Met een kleine tuin, en dus klein gazon, is het verstandig om voor een duwstrooier te gaan. Wanneer je een grote tuin en een groot gazon hebt, is een getrokken strooiwagen het overwegen waard.

Getrokken strooiwagen gazon tuin

Getrokken strooiwagens zijn over het algemeen groter, en worden vooruit getrokken door een zitmaaier of gazontrekker. Voordelen van een getrokken strooiwagen:

 • Deze strooiwagens zijn groter; er kan meer strooigoed in.
 • Strooien breder; waardoor je sneller klaar bent
 • Jij wordt niet moe; je hoeft niet heel het gazon af te lopen.

Omdat de meeste gazons in Nederland niet mega groot zijn, zal het grootste gedeelte van de huiseigenaren geen zitmaaier nodig hebben.

Gelukkig bestaan voor die mensen de compactere duwstrooiers of loopstrooiers. De keuze duwstrooiers is daarom gigantisch.

Inhoud strooigoedbak en strooibreedte

Het gigantische aanbod duwstrooiers bestaat uit strooiers met verschillende strooibreedtes en diverse maten meststrooiers voor het gazon en tuin.

Met de tabel hieronder kun je bepalen welke strooibreedte en inhoud duwstrooier bij jou past.

Oppervlakte Advies strooibreedte Advies inhoud
50 – 150 m2 40 – 50 cm 10 liter
150 – 750 m2 150 – 200 cm 15 liter
750 – 2.000 m2 250 – 300 cm 20 liter
2.000 + 300 cm + 25 liter

Voor een oppervlakte kleiner dan 50 m2 is een handstrooier voldoende. Deze neemt minder plaats in beslag, en is vaak iets goedkoper.

Bekijk top 10 strooiwagens

Toepassingen van een strooiwagen: ken jij ze allemaal?

Een strooiwagen voor het gazon of tuin. Wat kun je daar nu eigenlijk mee?

Veel tuineigenaren zijn positief verrast als ze alle mogelijkheden van een strooiwagen horen. Zo kun je zaaien met een strooiwagen. Of zand strooien over het gazon.

Een strooiwagen kun je gebruiken voor het strooien van:

 • Kunstmest
 • Organische meststoffen in korrelvorm
 • Graszaad
 • Kalk
 • Zout
 • Zand

Zoals je ziet is een strooiwagen voor meer toepassingen te gebruiken dan alleen het strooien van meststoffen. Bijna het hele jaar door, van voorjaar tot winter, is een strooiwagen in de tuin te gebruiken.

Vanwege de vele toepassingen van een strooiwagen adviseer ik om te kiezen voor een kwalitatief goede strooiwagen. Ook al is deze enkele euro’s duurder. Niet alleen is het gebruiksplezier dan stukken hoger. Ook gaat een kwalitatief goede strooiwagen langer mee.

Zoutstrooier: is dat elke strooiwagen?

Zout is nogal een gemeen goedje. Het kan planten en het gazon lelijk aantasten.

Om zorgvuldig zout te strooien is het verstandig om gebruik te maken van een zoutstrooier of strooiwagen. Maar is elke strooiwagen ook een zoutstrooier?

Beste zoutstrooier

Het antwoord is: JA!

Elke strooiwagen is te gebruiken als zoutstrooier.

Tip: maak de strooiwagen goed schoon na het strooien van zout. Dit doe je door alle zoutresten te verwijderen uit de bak en op de draaischijf. Als je dat niet doet kan de strooier vastroesten, of op een andere manier kapot gaan.

De beste strooiwagen voor gazon, tuin en oprit

Het kopen van een strooiwagen is niet een jaarlijkse activiteit. Sterker nog, met een goede meststrooier moet je minimaal 10 jaar vooruit kunnen.

Hopelijk hebben de tips in dit artikel je geholpen bij het vinden van de beste strooiwagen voor jouw gazon, tuin en oprit.

Heb je nog geen geschikte strooiwagen gevonden?

… Niet getreurd!

Ik heb namelijk een GRATIS top 10 met de beste strooiwagens gevonden. Deze top 10 is samengesteld door de vele tuineigenaren die de strooiwagens zelf gebruikt hebben.

Bekijk top 10 strooiwagens
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>
close
Wil je meer resultaat met bemesten?
Bemestingsgids cover ringband

Je gegevens zijn 100% veilig