Kunnen bladeren op het gras blijven liggen?

15 november 2021

In de herfst verliezen veel bomen, planten en struiken hun bladeren. De bladeren komen vaak in jouw tuin terecht. Ze kunnen in borders en perkjes blijven liggen, maar ook op het gazon. Veel mensen laten de bladeren op het gras liggen, maar is dit eigenlijk wel verstandig?

Veel Nederlanders denken dat het geen kwaad kan om bladeren op het gras te laten liggen. Dit is echter een misvatting. Er kunnen in dat geval namelijk problemen ontstaan met betrekking tot jouw gazon. Bladeren op het gras moet je dus altijd verwijderen.

Wanneer je bladeren het beste kunt verwijderen van jouw gazon? Eigenlijk direct. De kans is aanwezig dat je hier niet altijd tijd  voor hebt. In dat geval raden we jou aan om er in ieder geval te zorgen dat het blad voor het voorjaar van jouw gazon verdwenen is.

Waarom bladeren niet op gazon laten liggen

Vaak wordt gedacht dat een paar blaadjes op het gazon geen kwaad kunnen. Toch kan ook een klein beetje blad al voor problemen zorgen. Waarom? Omdat de bladeren het licht tegenhouden. Hierdoor krijgt jouw gras niet voldoende licht, waardoor problemen ontstaan.

Wat er kan gebeuren wanneer je blad op jouw gazon laat liggen? Allereerst verkleurt een grasmat vaak wanneer er blad op blijft liggen. Het gedeelte van het gazon waar blad op ligt, krijgt hierdoor een gelige kleur.

De problemen kunnen echter ook groter worden wanneer je blad op het gras laat liggen. Indien het gazon lange tijd geen licht krijgt, kan het gras sterven. In het voorjaar, wanneer het gras tot bloei komt, zijn er dan kale plekken te zien. Deze zullen zich dan vullen met onkruid.

Hoe verwijder je bladeren van het gazon?

Ligt er behoorlijk wat blad op jouw gazon? Dan weet je nu dat het raadzaam is om dit regelmatig te verwijderen. Je kunt de bladeren met behulp van jouw handen bij elkaar rapen. Gaat het om grote bladeren? Dan heb je bladeren op het gazon snel verwijderd.

kunnen-bladeren-op-het-gazon-blijven-liggen

Het wordt echter een stuk makkelijker wanneer je een bladhark of bladblazer gebruikt. Met behulp van deze hark of blazer veeg je de bladeren binnen de kortste keren op één grote hoop. Vervolgens kun je ze in de gft-container of op de composthoop gooien.

Bladeren op het gras mulchen

Naast het verwijderen van blad met een bladhark kun je bladeren op het gras mulchen. Dit houdt in dat je het maaisel van gras en blad laat liggen om er nogmaals met de grasmaaien overheen te gaan. Hierdoor wordt het afval nog fijner gesneden door de messen in de grasmaaier.

Wat het voordeel is van bladeren op het gras mulchen? Allereerst bespaart het jou de nodige tijd. Je hoeft bladeren op het gras namelijk niet meer handmatig te verwijderen. Ook bespaar je geld, want je gft-container zit minder snel vol.

Bladeren op het gras mulchen is overigens niet alleen voordelig voor jou. Nee, want het is ook goed voor het gras. Maaiafval wordt namelijk omgezet in voedingsstoffen, waardoor bemesting niet of nauwelijks nodig is. Ook zorg je voor een dikkere laag humus door bladeren op het gras te mulchen.

Bladeren op pas ingezaaid gras

Heb je aan het einde van de zomer nieuw gras gezaaid? Dan is de kans groot dat er behoorlijk wat tijd overheen gaat voordat dit begint te groeien. Het kan maar zo dat het gras pas aankomend voorjaar gaat groeien.

In de herfst en winter kunnen er bladeren op ingezaaid gras belanden. Om in het voorjaar van een groene grasmat te genieten, moet je bladeren op ingezaaid gras verwijderen. Indien de grasmat bedekt wordt met blad, komt er namelijk geen licht bij. Het gras zal dan niet of nauwelijks groeien.


Bij het verwijderen van bladeren op ingezaaid gras moet je voorzichtig te werk gaan. Indien je te hard met een bladhark in de weer gaat, kun je het graszaad namelijk meenemen. Hierdoor ziet jouw gras er in het voorjaar waarschijnlijk niet zo mooi uit als je verwacht had.

Conclusie: verwijder bladeren op het gras

Bladeren op het gras dien je te verwijderen. Doe je dit niet? Dan zorgt dit voor gele plekken. Indien je bladafval lange tijd laat liggen, kan jouw gazon zelfs afsterven. Er ontstaan dan kale plekken, waardoor je onkruid de kans geeft om te groeien.

Is blad op het gras verwijderen je te veel werk? Kies er dan voor om bladeren op het gras te mulchen. Dit bespaart jou tijd en bovendien is ook nog goed voor jouw gazon. Weet je niet hoe dit werkt? Dan raden wij je aan bladeren op het gras gewoon handmatig of met een bladhark te verwijderen.

Reactie plaatsen