Kun je het gazon maaien bij warm weer?

15 november 2021

Veel Nederlanders hebben gras in hun tuin. Geldt dit ook voor jou? Dan moet je het gazon regelmatig maaien om deze strak en netjes te houden. Veel mensen maaien hun gras wanneer het mooi weer is. Maar is het eigenlijk wel verstandig om het gazon te maaien bij warm weer?

Gras maaien bij warmte kan geen kwaad. Althans, niet wanneer je het op de juiste manier aanpakt. Wil je jouw gras in de zomer maaien? Doe dit dan maximaal één keer per week. Op deze manier beschadig je jouw gazon zo min mogelijk.

Gazon maaien bij heet of extreem warm weer

In de zomer is het geregeld rond de 25 graden in Nederland. We spreken dan van warm weer. We krijgen echter ook regelmatig te maken met heet of extreem warm weer. Dit is het geval wanneer het kwik oploopt tot boven de 30 graden.

Bij warm weer kun je jouw gras maaien, maar is het ook verstandig gras te maaien bij heet of extreem warm weer? Nee, dit raden wij jou ten zeerste af. In dagen met extreme hitte is jouw gazon namelijk behoorlijk kwetsbaar.


Gras maaien bij heet weer kan ervoor zorgen dat jouw gras flink wat schade oploopt. Indien het gras kort is, loopt het namelijk het risico om te verbranden. Verbranding van jouw gazon kan blijvende schade veroorzaken.

Kies je ervoor om geen gras te maaien bij extreem warm weer? Dan wordt het gras mogelijk langer dan je wilt. Toch is dit wel beter. Waarom? Omdat gras minder snel verbrandt wanneer het meer lengte heeft. Bovendien houdt lang gras beter vocht vast, waardoor het extreem warm weer vaak overleeft.

Wanneer kun je het gazon het beste maaien bij warm weer?

Menig Nederlander vindt gras maaien bij 30 graden geen straf. Dat is begrijpelijk, maar voor jouw gazon is het beter om dit niet te doen. Op zomerse dagen is het beter om jouw gras in de avonduren te maaien.

Waarom gras maaien in de zon niet verstandig is? De messen van jouw grasmaaier worden dan namelijk ontzettend heet. Het gras wordt dan vaak niet afgesneden, maar weggebrand. Hierdoor loopt jouw gazon schade op. In de avond is het minder warm, waardoor je jouw gras beter kunt maaien.

Bij warm of extreem heet weer wordt een gazon geregeld gesproeid. Menig Nederlander maait het gras direct na een sproeibeurt. Dit is echter niet verstandig. Allereerst snijdt je grasmaaier het gras niet gelijkmatig af. Daarbij komt dat het gras vaak plat ligt, waardoor niet alles even goed gemaaid wordt.

Hoe kort maai je een gazon bij warm weer?

Bij het merendeel van de grasmaaiers kun je zelf instellen hoe kort je het gras wilt maaien. Heb je een hekel aan grasmaaien? Dan zet je de messen waarschijnlijk zo laag mogelijk. In dat geval hoef je namelijk niet vaak te maaien. Maar is het eigenlijk wel verstandig om gras kort te maaien bij warm weer?

Nee, dat is het niet. Zoals we eerder in deze tekst aangeven verbrandt gras sneller wanneer het kort is. Ook houdt het minder goed vocht vast, waardoor het een warme, droge zomer mogelijk niet overleeft.

Indien je gras maait bij warm weer raden wij je aan om de maaihoogte in te stellen op ongeveer vijf centimeter. Het gras houdt op deze manier een mooie lengte, waardoor de kans op schade aan jouw gazon minimaal is. Dat je hierdoor iets vaker moet maaien moet je dus maar voor lief nemen.

Jouw gazon maaien bij warm weer is dus wel degelijk mogelijk, maar je moet hierbij wel rekening houden met een aantal zaken. Maai bij voorkeur in de avonduren, wanneer de zon minder krachtig is. Vergeet ook niet de maaihoogte van de grasmaaier aan te passen.

Reactie plaatsen