Kan ik het gazon maaien bij regen?

15 november 2021

Heb je een gazon in jouw tuin? Dan moet je deze zo nu en dan maaien. Wanneer je dit niet doet, is het gras binnen de kortste keren centimeters hoog. Veel Nederlanders maaien hun gazon bij warm weer, maar sommigen kiezen voor gras maaien bij regen.

Gras maaien bij regen is alleen niet verstandig. Allereerst word je zelf natuurlijk behoorlijk nat. Dit is zeker het geval wanneer je een flink stuk gras moet maaien. Je kunt het maaien halverwege staken, maar hierdoor ontstaan lengteverschillen in het gras.

Redenen waarom nat gras maaien slecht is

Indien je waarde hecht aan een mooie, strakke grasmat, doe je er goed aan geen gras te maaien bij regen. Hier zijn verschillende redenen voor. Allereerst wordt het gras niet regelmatig afgesneden wanneer het nat is.

Een tweede reden om jouw gazon niet te maaien bij regen is dat het gras vaak plat komt te liggen. Het regenwater drukt de grassprieten als het ware omlaag. Dit kan ervoor zorgen dat de messen van een grasmaaier bepaalde delen van jouw gazon helemaal niet meenemen.

Tot slot kan nat gras maaien in de regen een verstopping van jouw grasmaaier veroorzaken. Het gras kan namelijk aan de binnenzijde van de machine blijven plakken. Hierdoor draaien de messen mogelijk langzamer of minder goed, waardoor het gras niet mooi gemaaid wordt.

Toch maaien bij regen? Vang het maaisel altijd op

Ondanks dat gras maaien bij regen niet verstandig is, zijn er genoeg Nederlanders die dit wel doen. Behoor jij ook tot deze groep? Zorg er dan voor dat je het gemaaide gras te allen tijde opvangt. Bij de meeste grasmaaiers gebeurt dit automatisch met de bijgeleverde opvangbak.

Ben je niet in het bezit van zo’n bak? Dan dien je na nat gras maaien het maaisel bij elkaar te harken. Hier kun je bijvoorbeeld een bladhark voor gebruiken. Waarom je het maaisel niet moet laten liggen? Omdat er dan hopen op het gras kunnen ontstaan.


Nu vraag jij je mogelijk af wat er zo erg is aan hoopjes gras op het gazon. Deze hoopjes zorgen ervoor dat het onderliggende stuk van jouw gazon geen licht en zuurstof krijgt. Indien het hoopje lange tijd blijft liggen, kan dit ervoor zorgen dat het gras eronder verstikt.

Is gras maaien bij dauw verstandig?

Er zit een verschil tussen gras maaien bij dauw en gras maaien bij regen. In het eerste geval is het gras immers niet bijzonder nat. Alleen de bovenzijde van het gras is bij dauw namelijk wat vochtig. Toch raden wij je ook af om gras te maaien bij dauw.

Zie je geen andere mogelijkheid dan het maaien van het gras in de ochtend? Dan kun je de dauw van het gazon halen. Gebruik hiervoor een harde bezem. Veeg hiermee over de sprieten heen, zodat de dauw verdwijnt. Doe dit wel met zorg, want te hard vegen kan schade aan het gras veroorzaken.

Maai vlak voor een regenbui

Gras maaien bij regen is niet verstandig, dat is je na het lezen van de bovenstaande tekst wel duidelijk geworden. Het gras wordt in dat geval namelijk ongelijkmatig gemaaid. Ook kun je hele stukken gras missen, doordat de regen ervoor zorgt dat gras plat komt te liggen.

Wanneer je dan wel het beste kunt maaien? Als het gras goed droog is. Doe dit bij voorkeur dus ook niet als er nog dauw op het gras zit. Is er in de avond regen voorspeld? Maai je gras dan direct als je daar tijd voor hebt. Indien je het gras vlak voor de regen maait, herstelt het namelijk een stuk sneller.

Hannie
Door

Hannie

op 02 Aug 2023

Wat als het dagenachterelkaar zoals nu regent en het gras wordt te lang? Blijft voorlopig regenen dus kan niet lang meer wachten met maaien. Wat is je advies?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 03 Aug 2023

Hoi Hannie, de afgelopen dagen en komende dagen zijn echt extreem slecht. Er is al heel veel regen gevallen en er komt nog meer. Ik adviseer om wel te maaien op een hogere stand en het gras op te vangen.

Reactie plaatsen