Kan ik gemaaid gras laten liggen of moet ik het weghalen?

15 november 2021

Heb je net het gazon in jouw tuin gemaaid? Dan is de kans niet groot dat je gemaaid gras laat liggen. De meeste grasmaaiers vangen het maaisel tegenwoordig vanzelf op in een bak. Zodra deze vol zit, leeg je deze in de container of op de composthoop.

Er zijn echter ook genoeg mensen die gemaaid gras wel laten liggen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er geen opvangbak aanwezig is. Ook bij het maaien met een drukmaaier blijft gemaaid gras vaak op het gazon liggen.

Aangezien er twee mogelijkheden zijn, vraag jij je mogelijk af of je gemaaid gras moet laten liggen of opruimen. Je bent niet de enige die met deze vraag zit. Wij zetten in deze tekst de voor- en nadelen van gemaaid gras laten liggen op een rijtje.

Voordelen van gemaaid gras laten liggen op het gazon

Gemaaid gras laten liggen kan voordelig zijn voor jouw gazon. Wanneer je gemaaid gras laat liggen? Als het droog is. Droog gras doet namelijk dienst als mulchlaag voor jouw gazon. Een grasmat kan zich voeden met de stoffen die in het maaisel zitten.

Indien je ervoor kiest om gemaaid gras te laten liggen op het gazon, moet je ervoor zorgen dat dit goed verspreid is. Bovendien is het alleen verstandig dit te doen wanneer het maaisel kort is. Twijfel je of het te lang is? Ga er dan nogmaals met de grasmaaier overheen om het maaisel fijner te hakselen.

gemaaid-gras-laten-liggenDrukmaaier

Er zijn tegenwoordig speciale grasmaaiers te koop met een speciale mulch-functie. Deze apparaten hakselen het maaisel extra fijn. Hierdoor kun je het zonder problemen op jouw gazon laten liggen. Let er alleen wel op dat er geen grote hopen op het gras blijven liggen, maar verdeel het maaisel.

Voor jou heeft het laten liggen van gemaaid gras natuurlijk ook een aantal voordelen. Indien je het gras maait met een drukmaaier, hoef je het namelijk niet bij elkaar te harken en op te rapen. Je bent zodoende dus aanzienlijk minder tijd kwijt aan gras maaien.

Bemest je jouw gazon regelmatig? Dan is het ook bijzonder aantrekkelijk om gemaaid gras te laten liggen in plaats van weg te halen. Waarom? Omdat het maaisel eigenlijk natuurlijk mest is. Je hoeft jouw gazon niet of nauwelijks meer te bemesten als je gemaaid gras laat liggen.

Heeft gemaaid gras laten liggen ook nadelen?

Na het lezen van bovenstaande kies je er mogelijk voor om gemaaid gras te laten liggen. Dit is echter niet altijd verstandig. Nee, want het maaisel op jouw gazon achterlaten kan in bepaalde gevallen namelijk ook nadelig zijn voor de grasmat.

Maai je jouw gras tijdens een regenbui? Dan kun je gemaaide gras beter weghalen in plaats van laten liggen. Tijdens het maaien blijft het gras namelijk aan elkaar plakken. Hierdoor blijft er op meerdere plekken waarschijnlijk een hoopje gras liggen.

Het nadeel van een hoopje gras is dat dit gevolgen heeft voor het gedeelte van het gras dat onder dit hoopje ligt. Er komt namelijk niet of nauwelijks zuurstof bij dit deel van jouw grasmat. Laat je een vochtig hoopje gras op jouw gazon liggen? Dan kan dit ervoor zorgen dat het gras eronder afsterft.

Ook bij droog weer kunnen er hoopjes gras achterblijven op jouw gazon. Dit kan dezelfde nadelige gevolgen hebben als een vochtig hoopje gras. Om te voorkomen dat jouw gras afsterft, hark je het maaisel goed door. Ligt er op de ene plek veel meer gras dan elders? Verdeel het maaisel dan goed over jouw gazon.

Conclusie

Moet je gemaaid gras laten liggen of is opruimen toch beter? Dat hangt van een aantal zaken af. Allereerst is het belangrijk wanneer je jouw gras maait. Maai je het wanneer het droog is? Dan kun je het laten liggen. Indien je nat gras maait is het beter het maaisel direct na het maaien te verwijderen.

Daarnaast speelt ook het soort grasmaaier dat je gebruikt mee. Heb je een machine met een mulch-functie? Dan kun je het maaisel doorgaans zonder problemen laten liggen. Is deze functie niet aanwezig? Hark het gras dan los en verdeel het goed wanneer je gemaaid gras wilt laten liggen.

Heb je geen grasmaaier met een mulch-functie? En ontbreekt het je ook aan de tijd om het gras los te harken en te verspreiden? Kies er dan niet voor om gemaaid gras te laten liggen, maar haal het direct na het maaien van jouw gazon.

Reactie plaatsen