Het gazon bemesten? Doe het niet zonder deze tips!
04 december 2017 
in Gazon

Het gazon bemesten? Doe het niet zonder deze tips!

Voor een groen gazon zijn meerdere onderhoudstaken nodig, zoals sproeien, verticuteren, graskanten afsteken et cetera. Het gazon bemesten mag zeker niet ontbreken in dat lijstje.

Bemesting is dé voedingsstof voor het gazon. Bemesting voor het gazon is als eten voor de mens. Teveel eten maakt je dik, en te weinig eten verlaagt je weerstand. Tevens is een gevarieerde voeding belangrijk.

Voor je gazon is dat niet anders. Alhoewel de meeste mensen wel weten hoe ze op hun voeding moeten letten, weten ze niet waarop ze moeten letten bij het bemesten van het gazon.

In dit artikel lees je waarom het gazon bemesten belangrijk is, wanneer het nodig is en welke meststof je ervoor gebruikt. Tevens vind je nog enkele tips voor het bemesten van je gazon.

Waarom een gazon bemesten?

Door het maaien van je gazon wordt het gras gestimuleerd om te groeien. Dit groeiproces kost het gras veel energie. Deze energie trekt het gras uit de bodem.

Als je niet bemest, verschraalt de bodem steeds verder totdat er nagenoeg geen voedingsstoffen meer inzitten. Dit lijdt tot een minder groen gazon, en kale plekken in het gazon.

Door het gazon te bemesten voorzie je de bodem van nieuwe voedingsstoffen. Mits de bemesting op de juiste manier wordt gebruikt zorgt het voor:

  • Een groen gazon. Als je denkt dat je gazon al groen is: het kan altijd groener
  • Het vitaler worden van het gazon. Bemesting verhoogt de weerstand van het gazon waardoor het gras beter bestand is tegen ziekten en plagen.
  • Minder of geen onkruid in je gazon. Dit vanwege het feit dat je grasmat een dichtere structuur krijgt.
  • Minder of geen mos in je gazon. Vanwege de dichtere gazonstructuur.
  • Een verlaagde kans op verdroging van de grasmat. Door de extra voedingsstoffen is het gras beter instaat om een periode van droogte te overbruggen. Dit is overigens geen vrijbrief om helemaal niet te sproeien in lange periodes van droogte.
  • Het sneller herstellen van het gazon na een periode van kou, vorst en sneeuw.

Genoeg redenen om het gazon te bemesten lijkt me.

Welke meststof gebruik je om het gazon te bemesten?

Tegenwoordig zijn er honderden, dan wel niet duizenden, verschillende gazonmeststoffen verkrijgbaar op de markt.

Er bestaat gazonmest met kalk, gazonmest voor het najaar, gazonmest voor het voorjaar, gazonmest tegen onkruid, gazonmest voor een groen gazon en ga zo maar door.

stalmest-gebruiken-voor-het-gazon

Sommigen denken dat NPK een meststof is voor het gazon. Dat is niet waar. Iedere meststof heeft namelijk een andere verhouding NPK. Deze lettercombinatie staat voor:

  • N = stikstof
  • P = fosfor
  • K = kalium

Wil je meer weten over de NPK-verhouding in meststoffen? Ontdek hier wat NPK-meststof precies is>>

Maar heb je zoveel verschillende meststoffen nodig? En wat is de beste meststof voor het gazon? Nee, je hebt maar twee of drie meststoffen nodig om je gazon het hele jaar door te bemesten. Wat de beste meststof is, in mijn ogen, lees je hieronder.

Mijn gazonbemesting

Ik zie het nog zo vaak bij mijn buren en vrienden: een garage vol met halve zakken bemesting. Ze kopen veel verschillende meststoffen, omdat ze denken dat het een groot verschil gaat maken voor een groener gazon.

Totaal overbodig is dat, tenzij je meedoet aan een kampioenschap voor het groenste gazon ;). Met een universele gazonmeststof krijg je ook een groen, vitaal en onkruidvrij gazon.

De verschillende speciale gazonmeststoffen zorgen voor de fijn afstelling van het gazon. Deze fijn afstelling merkt de gemiddelde tuinliefhebber echter niet eens op. Voor zo’n speciale gazonmeststof betaal je over het algemeen wel 1,5 tot 2 keer meer dan een universele meststof.

De keuze voor de meststoffen die ik gebruik heb ik gebaseerd op de prijs-kwaliteit verhouding. Ik heb gekeken naar wat het effect is van verschillende meststoffen.

In een ander artikel ontdek je wat de beste gazonmest is om te gebruiken voor het gazon te bemesten.

Gazonmest met kalk gebruiken?

Kalk verlaagt de zuurgraad in de bodem. In een zure bodem kan mos makkelijk groeien, en worden meststoffen minder goed opgenomen. Een kalksoort met magnesium erin draagt tevens ook nog bij aan het groener worden van het gazon.

Als je kalk strooit, doe dat dan 5 tot 6 weken voordat je een meststof strooit. Deze periode is nodig, omdat kalk en de meststof elkaar anders tegenwerken.

Zelf gebruik ik DCM Groen-Kalk. Het voordeel van deze kalk is dat het verrijkt is met magnesium, wat zorgt voor een diepgroenere kleur.

Wil je meer weten over kalk strooien? In een uitgebreid artikel vertel ik welke kalk het beste werk en hoeveel je per keer moet strooien.

Wanneer is het gazon bemesten nodig?

Aan het begin vertelde ik je het belang van het gazon bemesten. Het mag daarom wel duidelijk zijn dat het een jaarlijkse activiteit is die bijdraagt aan een groen gazon.

Het gazon bemesten doe je zo’n 3 à 4 keer per jaar. Afhankelijk van de zuurgraad in je gazon kan daar nog 1 of 2 keer kalk strooien bijkomen.

Ik adviseer de volgende tijdstippen voor het bekalken en bemesten van het gazon:

  • Eind februari: kalk strooien. Doe dit alleen als je van plan bent om 2x per jaar kalk te strooien.
  • Maart/ april: kunstmest voor het gazon strooien. De kunstmest zorgt direct voor een boost van het gras, waardoor het gazon voorbereid is op de groeipiek in april/mei.
  • Half mei: organische meststof strooien (zo’n 5 weken na de kunstmestgift). Deze gift zorgt ervoor dat het gazon in de zomer, wanneer het droger is en het gazon intensiever gebruikt wordt, groen blijft.
  • Half augustus: organische meststof strooien.
  • Oktober: organische meststof strooien, zodat het gazon haar graswortels kan ontwikkelen. Deze wortelontwikkeling zorgt voor het verjongen van het gazon, en het gazon komt beter door de winter heen.
  • November: kalk strooien. Als je 1x per jaar kalk strooit is dit de beste periode.

Het tijdstip waarop je het gazon bemest

In het bemestingsschema voor het gazon hierboven zie je in welke maanden je het beste het gazon kunt bemesten. Tijdens het bemesten van het gazon moet je rekening houden met:

  • Regen en dauw
  • Wind

Regen en dauw

Wil je het gazon bemesten bij droog weer en gebruik je kunstmest? Doe het dan niet als het gras vochtig is door dauw. Kunstmest bestaat namelijk uit zouten die aan natte grassprieten blijven plakken.

Als de zon vervolgens gaat schijnen, dan branden deze zouten het grassprietje kapot. Je kunt wel tijdens de dauw kunstmest strooien, maar besproei het gras dan zodat de meststoffen van de grassprieten spoelen.

Het beste is om kunstmest te strooien bij droog weer, of als het regent. Voor organische meststoffen is dat niet van toepassing, omdat daarin geen zouten zitten.

Wind

Strooi geen bemesting over je gazon als er een sterke wind staat. Door de wind is het zeer lastig om de korrels goed te verdelen.

Wacht dan op een moment waarop er minder wind staat, en strooi dan de gazonbemesting.

Het gazon bemesten: waar moet je op letten?

Hieronder wil ik je nog enkele tips geven om het gazon op een effectieve en makkelijke manier te bemesten.

Deze bemestingstips zijn gebaseerd op veelgemaakte fouten tijdens het gazon bemesten. Door deze fouten ontstaat niet het gewenste resultaat; een groen gazon.

Tevens verspil je een boel geld aan meststoffen door op een ineffectieve manier bemesting te strooien.

Beter teveel dan te weinig meststof?

Sommige tuineigenaren strooien meer meststof dan nodig is. Ze denken dat hierdoor het gras sneller herstelt en sneller groen wordt. Dat is niet waar. Teveel meststof zorgt voor een geforceerde groei van het gras.

Door deze geforceerde groei verlaag je de weerstand van je gazon. Hierdoor wordt het gazon vatbaarder voor ziekten en plagen.

Er zijn ook tuineigenaren die onbewust teveel meststof strooien. Ze hebben bijvoorbeeld online gelezen dat ze 100 gram meststof per vierkante meter moeten strooien. Maar ze houden daarbij geen rekening met het feit dat iedere meststof verschilt in de NPK-verhouding.

Stel je leest online dat je 100 gram meststof moet strooien per vierkante meter, en die verhouding is gebaseerd op een NPK-verhouding van 10-6-18. Wat nu als je zelf een meststof gebruik met de NPK-verhouding 20-5-15?

Het gazon krijgt dan een overdosis aan stikstof (N). Lees daarom goed op de zak meststof die jij hebt wat de juiste hoeveelheid is om te strooien.

Slechte verdeling van de meststof

Een slechte verdeling van de meststof komt je gazon niet ten goede. Door een slechte verdeling groeit de ene plek in het gazon beter dan de andere.

gras-bemesten

Tevens kunnen er ook plekken ontstaan waar teveel gazonbemesting ligt, waardoor er verbranding kan ontstaan. Er kunnen ook lichtgroene en donkergroene banen in het gazon ontstaan door een ongelijke verdeling.

Kortom: zorg voor een goede verdeling van de meststof. Maar hoe doe je dat? Als je een klein gazon hebt kun je een handstrooier gebruiken. Wanneer je een groter gazon hebt, raad ik je een strooiwagen aan.

Een strooiwagen voor het gazon gebruiken

Met een strooiwagen kopen alleen ben je er nog niet. Je moet hem ook op de juiste manier gebruiken. Hieronder geef ik je enkele tips voor het gebruik van een strooiwagen om het gazon te bemesten:

  • Sta niet stil tijdens het strooien: als je stilstaat blijven er korrels uit de strooiwagen vallen, waardoor het gazon op die plek een overdosis aan gazon bemesting krijgt. Als je een professionelere strooiwagen koopt, zal je via een handvat de strooiopening kunnen sluiten. Dan is stilstaan geen probleem.
  • Vul de strooiwagen niet op het gras: de korrels die je langs de bak van de strooiwagen laat vallen zorgen voor een overdosis. Vul de strooiwagen daarom altijd op de stoep, en leg er een zeiltje onder. Hierdoor kun je de gevallen korrels makkelijk opruimen.
  • Houd rekening met de strooibreedte van de strooiwagen: zorg dat je niet teveel, maar ook niet te weinig overlap hebt tijdens het strooien.
  • Vermijd hobbels: in een strak groen gazon wil je geen hobbels hebben, maar mocht je hobbels in je gazon hebben vermijdt deze dan met je strooiwagen. Als je over een hobbel rijdt met de strooiwagen komt er extra meststof uit de strooiwagen.

Bekijk mijn favorietet strooiwagen

Wil je meer bemestingsinformatie?

In dit artikel heb je gelezen hoe je het gazon kunt bemesten. Wil je meer weten over het bemesten van je gazon, of het bemesten van de tuin in het algemeen?

Dan raad ik je aan om op onderstaande link te klikken.

Je ontvangt dan tips over het bemesten van je gazon en tuin in het algemeen. Hiermee voorkom je:

  • Te veel bemesten
  • Te weinig bemesten
  • Op het verkeerde moment bemesten
  • Te dure meststof kopen die niet werkt

Klik op onderstaande link voor meer informatie.

Verspil Niet Onnodig Veel Geld Aan Niet Werkende Meststoffen!

Veel particulieren passen meststoffen op een verkeerd moment of in een verkeerde verhouding toe met als gevolg dat de meststoffen geen of niet het gewenste resultaat hebben. Dit voorkom je met de tips in de Bemestingsgids!

Let op: binnenkort ga ik geld vragen voor dit waardevolle e-book

Download de Bemestingsgids nu gratis! 

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Dirk
Door

Dirk

op 14 Jul 2018

Bedankt voor de duidelijke informatie Koen!Ik heb de bemesting gekocht die je hebt geadviseerd. Ik heb dit jaar al 2x het gras bemest. Dit jaar ga ik nog 1x het gazon bemesten (in oktober). Maar ik zie nu al dat het gras/ gazon een stuk is. Het oogt vitaler en ik heb minder last van onkruid.

Koen
Door

Koen

op 14 Jul 2018

Hoi Dirk,Leuk dat je een reactie achterlaaat en goed om te horen dat je vooruit kunt met de informatie.Graag gedaan en veel plezier van je groene gazon!

Ingrid
Door

Ingrid

op 29 May 2020

ik had graag je raad... nieuwe gazon gezaaid.. door de droogte en de hitte alle dagen, op aanraden van de zaaier gesproeid, de nodige tijd dat hij heeft aangegeven.. bepaalde plekken groeiden heel hard andere plekken, geen sprietje te zien.. men heeft dan komen bij mesten.. en 2 weken later na een check up werd er opnieuw bijgemest, vooral op de plaatsen waar de groei nog steeds niet goed inzette. Deze 2 bemesting is gebeurd bij heel warm weer en om ca 11 uur waar daarna de heetste periode van de dag kwam.. Wij merken nu ca 1 week later dat de bijgemeste zones donker grijzig, dor zijn.. het gras is duidelijk kapot.. komt dit nog goed of moet dit opnieuw ingezaaid worden en is dit te wijten aan het bijmengen in volle zon en hitte? alvast bedankt voor uw antwoord (ps MESTSTOF ENTEC PERFECT 14+7+17)

Koen
Door

Koen

op 30 May 2020

Beste Ingrid,Dat is verveld om mee te maken. Het is momenteel erg droog en graszaad heeft het erg lastig met ontkiemen. Omdat het graszaad langer ligt is de kans groter dat vogels de zaden oppikken. 2 keer bemesten in zulke korte periode met een kunstmest (MESTSTOF ENTEC PERFECT 14+7+17) is niet verstandig met een nieuw gazon. Bij een nieuw gazon adviseer ik eerder om organische meststoffen te gebruiken. Kunstmest is namelijk erg 'scherp'. Hierdoor treedt verbranding sneller op.Ik denk dat opnieuw zaaien de beste oplossing is op dit moment. Let op: gebruik wel hetzelfde graszaad als de eerste keer, anders kunnen er kleur- en groeiverschillen te zien zijn later.Succes ermee. Laat je even weten hoe het afgelopen is?

Marina
Door

Marina

op 25 Sep 2022

Allereerst complimenten voor uw website! Wij strooien in maart altijd 1cm compost over het gazon omdat we op zandgrond zitten. Kan ik dan tegelijk kunstmest strooien (erop- of onder)? En dan later de organische gazonmest volgens uw bemestingsplan?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 28 Sep 2022

Hoi Marina, compost over het gazon strooien is goed voor het gazon zolang het in een dun laagje is dat het gazon niet verstikt. 1 cm is prima. Het kunstmest zou ik achterwegen laten in april als het gras door de compost is gekomen de organische bemesting op te pakken volgens het bemestingsplan.

Reactie plaatsen