Het gras maaien? Lees hier hoe het beter kan!
30 november 2017 
in Gazon

Het gras maaien? Lees hier hoe het beter kan!

Het is waarschijnlijk de meest uitgevoerde onderhoudstaak in je tuin; gras maaien. 

Toch onderschatten de meeste tuineigenaren het effect van een goed gemaaid gazon op de vitaliteit van het gazon. Je zult denken: ‘’maaien is toch maaien’’.

Echter is dat niet waar. De maaihoogte, de periode waarin je maait, de manier waarop je maait én de grasmaaier die je gebruikt zijn allemaal factoren die de vitaliteit van het gazon bepalen.

Maar op welke hoogte moet je het gras maaien? Hoe moet je het gazon maaien? Wanneer moet je het gras maaien? Dit zijn enkele vragen die mensen mij stellen als ik ze vertel over het belang van het gras maaien voor een groen gazon.

Dat is de aanleiding voor het schrijven van dit artikel. Zit jij met dezelfde vragen? Vind het antwoord daarop in dit artikel.

Waarom is gras maaien belangrijk voor een groen gazon?

De meeste tuineigenaren maaien het gazon om de directe verbetering te zien. Direct na het maaien zijn de lange grassprieten verdwenen, en ziet het gazon er een stuk beter uit.

Maar het maaien van je gazon heeft ook indirecte voordelen. Het zijn juist die voordelen die zorgen voor het vitalter en groener worden van het gazon.

Door regelmatig het gras te maaien kan zonlicht en zuurstof de bodem beter bereiken. Dit stimuleert de groei van nieuwe grassprieten. Tevens krijgen fijnere grassoorten, die zorgen voor een mooi groen gazon, meer kans om te groeien.

Als het gras te lang is, worden deze fijne grassoorten verdrongen door de grove grassoorten. Hierdoor ontstaan er kale plekken in je gazon, en ziet het gazon er minder mooi uit. Ook krijgen onkruid en mos door regelmatig maaien minder kans om te groeien of uit te zaaien.

De groei van gras

Het begrijpen van de manier waarop gras groeit helpt je bij het begrijpen én toepassen van de informatie in dit artikel. Hieronder lees je hoe gras groeit.

Zodra gras een bepaalde hoogte bereikt gaan de grassprieten bloeien. Misschien vind je dit mooi, maar het tast de vitaliteit van je gazon aan. Het bloeien kost de grasspriet namelijk veel energie. Deze energie kan de grasspriet niet gebruiken voor de groei, waardoor een bloeiende grasmat steeds verder verzwakt. Maai dus regelmatig het gras om deze bloei te voorkomen.

Op zo’n 2 à 3 cm maken grassprieten nieuwe scheuten aan. Deze nieuwe sprieten zien er fris en groen uit, en verjongen de grasmat. Zorg dus dat je het gazon niet te kort maait.

Wanneer groeit gras?

Gras groeit niet in de winter. Zodra de temperatuur onder de 6 graden Celsius komt stopt gras namelijk met groeien.

Rond maart/ april ontwaakt je gras uit de winterslaap. Het gras heeft daarna in eind april/ begin mei een groeispurt. Gedurende de zomermaanden, juni t/m augustus, groeit het gras langzamer.

Voordat de winter start heeft het gras nog een tweede groeispurt. Dit is in september/ oktober. In december is de temperatuur vaak lager dan 6 graden, waardoor het gras vanaf dan niet meer groeit. Ligt de temperatuur hoger? Maai het gras dan nog een keer.

Hieronder zie je de groeicurve van gras.

wanneer-groeit-gras

Hoe vaak moet je het gras maaien?

Oké je weet nu wanneer gras groeit. Om een groen gazon te creëren is het belangrijk om regelmatig te maaien in deze groeiperiode. Daarbij geldt

Hoe vaker je maait, hoe beter het is!

Zoals je kunt zien in de groeicurve zijn april/ mei en september/oktober perioden waarin het gras hard groeit. Het is in die periodes belangrijk om het gazon eens in de 4 à 5 dagen te maaien.

In de tussenliggende maanden volstaat 1 keer per week maaien. In maart en november is 1 keer in de twee weken maaien voldoende.

Beste moment om gras te maaien

Maai het gras het liefst als het droog is. Nat of vochtig gras verstopt niet alleen de machine, maar ook wordt gras minder mooi afgesneden.

Helaas is het in Nederland en België nogal regenachtig. Houd daarom het weerbericht in de gaten om je maaibeurt te plannen op een droge dag.

Wat nog veel schadelijker is voor je gazon is maaien met warm weer. De felle zon brandt dan op de graswortels, wat kale plekken veroorzaakt. Maai het gras daarom ’s avonds op dagen met een felle zon en temperaturen hoger dan 25 graden.

Eerste keer maaien van een nieuw gazon

Heb je een nieuw gazon aangelegd? Dit kan zijn in de vorm van graszoden of graszaad.

Als je een nieuw gazon aangelegd hebt, in welke vorm dan ook, is de eerste maaibeurt belangrijk. Maai het gras pas voor het eerst als de grashoogte 10 cm of hoger is, of na 2 weken.

Zorg er tijdens de eerste maaibeurt voor dat je niet teveel draait met je grasmaaier. Teveel draaien kan er tot leiden dat grasmatten losgerukt worden, of dat de jonge grassprieten breken.

Hoe kort of lang moet ik het gras maaien?

De juiste grashoogte is zeer belangrijk voor een groen gazon. Als het gras te lang is overwoekeren grove grassoorten de fijnere grassoorten. Wanneer het gras te kort gemaaid wordt, kan de grasplant geen nieuwe uitlopers maken.

De juiste grashoogte is afhankelijk van de manier waarop het gras gebruikt wordt. Een siergazon mag korter gemaaid worden, dan een speelgazon.

Maai het gras van een siergazon op 3 centimeter af. Bij een speelgazon is de grashoogte voor het maaien 4 centimeter. De reden hiervoor is dat een speelgazon intensiever belast wordt.

Laat het gras niet langer worden dan 6 centimeter. Vanaf die lengte komt er te weinig licht en zuurstof bij graswortels.

Maaisel laten liggen of niet?

Moet je het gras opruimen of laten liggen na een maaibeurt?

Persoonlijk ben ik voorstander om het altijd op te ruimen. Maar hieronder vertel ik je de voor- en nadelen van het gras opruimen of het gras laten liggen.

Hiermee kan je voor jezelf een keuze maken.

Gras laten liggen na het maaien: Mulchen

Als je het gras wilt laten liggen gebruik dan altijd een maaier met mulchstand. Zo’n mulchstand zorgt ervoor dat het gras versnippert wordt in kleine stukjes. Hierdoor valt het tussen de grasmat.

De voordelen van mulchen zijn:

  • Je hebt geen grasafval
  • De versnipperde grassprieten dienen als voeding voor je gazon. Mulchen kan alleen als je organische meststoffen gebruikt die schimmels en bacteriën bevatten. Deze schimmels en bacteriën zetten het grasafval om in voeding voor het gazon.
  • Het maaien van het gras gaat sneller, omdat je niet steeds de opvangbak hoeft te legen.

grasmaaier-kleine-tuin

Er kleven ook nadelen aan mulchen. Dat zijn:

  • Je moet vaker het gras maaien, omdat je niet kunt mulchen als het gras lang is
  • Het is absoluut uit den boze om te mulchen als het gras nat of vochtig is. Hierdoor kleeft het grasafval samen en verstikt het gazon.
  • Mulchen verspreidt onkruid in het gazon. Mulch dus alleen als je gazon onkruidvrij is.

Wil je het gras laten liggen? Dan is twee keer per jaar het gazon verticuteren aan te raden. De grasresten vormen namelijk een viltlaag.

Grasafval opruimen

Zelf heb ik de voor- en nadelen van het mulchen tegen elkaar afgewogen. Dit heeft me doen besluiten om een grasmaaier te kiezen die het grasafval opvangt.

Er liggen dan geen grashopen op het gras. Hierdoor ziet het gemaaide gazon er mooier uit. Misschien vraag je jezelf af:

Wat moet ik doen met het grasmaaisel?

Als je kippen, eenden of geiten hebt kun je die het grasmaaisel laten opeten. Je kunt het grasmaaisel ook op een composthoop gooien. Zorg wel dat er ander structuurmateriaal aanwezig is zoals snoeiafval, herfstbladeren, houtsnippers, stro of dennennaalden om het gras mee te vermengen.

Tips voor het gras maaien

Naast de tips hierboven geef ik hieronder nog twee extra tips om het gras maaien makkelijker of efficiënter uit te voeren. Deze tips dragen ook bij aan een groen gazon.

  • Grasmaai tip #1: zorg dat de messen van je grasmaaier scherp zijn. Botte messen maaien het gras namelijk niet af, maar trekken het gras eraf. Hierdoor droge de grassprieten bovenaan in, en worden ze geel. Het hele gazon krijgt hierdoor een gele gloed.
  • Grasmaai tip #2: maai iedere maaibeurt in een ander patroon. Tijdens het maaien duw je het gras in de richting die je maait. Maai je iedere keer in dezelfde richting? Dan blijft het gras in die richting liggen wat verstikking veroorzaakt. Ook voorkom je spoorvorming door het maaien in verschillende patronen.

Welke grasmaaier gebruik je?

Tegenwoordig zijn er gigantisch veel grasmaaiers te koop. Er zijn hand grasmaaiers, duwmaaiers, loopmaaiers, zitmaaiers en robotmaaiers. Maar welke grasmaaier is geschikt voor jou?

Op basis van de grootte van je gazon kun je het gigantische aanbod van grasmaaiers inperken. Hieronder geef ik aan welk type grasmaaier het meest geschikt is op basis van de verhouding maaitijd versus prijs. Het onderscheidt is:

  • Kleine tuin (tot 200m2): een handmaaier of duwmaaier met een smalle maaibreedte zijn dan het meest geschikt.
  • Middel grote tuin (200 – 800 m2): neem een zelfrijdende grasmaaier, of overweeg een zitmaaier.
  • Grote tuin (groter dan 800 m2): een zitmaaier of robotmaaier zijn het meest geschikt.

Is voor jou de maaitijd belangrijker dan de prijs? Of ben je regelmatig op vakantie? Dan is een robotmaaier beter geschikt. Een robotmaaier heeft verder als voordeel dat die in verschillende richtingen over het gazon maait. Dit voorkomt spoorvorming en dat het gras schuin gaat liggen. Wil je de geschikte grasmaaier vinden voor jouw gazon? Klik hier op de knop hieronder voor aankoopadvies.

Ontvang gratis advies en koop de juiste grasmaaier

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen