Welke mest voor rozen gebruik jij? Dit zijn de 3 beste!

Welke mest voor rozenHeb je op het internet wel eens gezocht naar welke mest je voor rozen het beste kunt gebruiken?

Het aanbod is gigantisch groot, en elke aanbieder beweert de beste meststof voor rozen te hebben. Welke aanbieder heeft gelijk? Hoe maak je een goede keuze? En hoe vergelijk je 2 of meer meststoffen eerlijk met elkaar?

Waarschijnlijk zit jij met één of meer van deze vragen, en ben je zodoende op deze pagina terecht gekomen.

In dit artikel lees je welke meststoffen WEL werken voor prachtige rozen én betaalbaar zijn.

Wat is rozenmest

Rozenmest is een meststof die speciaal ontwikkeld is voor rozenplanten.

Functies van rozenmest, indien goed toegepast, zijn:

 • Verbeteren weerstand
 • Volle en langdurige bloei
 • Gezonde groei van de rozenplant
 • Verhogen van stabiliteit in de plant

Meer informatie over rozen bemesten? In dit artikel lees je waarom, hoe vaak en wanneer je rozen kunt bemesten.

Rozen hebben deze voedingstoffen nodig

Welke voedingstoffen hebben rozen nodig? Het is handig om eerst een antwoord te hebben op deze vraag. Met dit antwoord kan bepaald worden welke mest voor rozen geschikt is.

Er zijn 4 belangrijke voedingstoffen die rozen jaarlijks nodig hebben, namelijk:

 • Stikstof (N): dit vormt de bouwstof voor rozen. Het zorgt ervoor dat rozenplanten minder snel verouderen.
 • Fosfor (P): deze voedingsstof bevordert de wortelvorming van rozen. Ook zorgt fosfor voor knopvorming en winterhardheid.
 • Kalium (K): verbetert de vochtopname door de wortel, zorgt voor mooiere bloemen en verhoogt de weerstand van rozen zodat deze minder gevoelig zijn voor ziekten en plagen.
 • Magnesium/ kieseriet (Mg): zorgt voor groene bladeren en meer energieproductie.

De eerste 3 voedingstoffen vormen de NPK-verhouding van een meststof. Deze verhouding staat altijd op een zak bemesting.

Voorbeeld NPK-bemesting

NPK = 10 – 6 – 4

Dit betekent dat er 10% stikstof, 6% fosfor en 4% kalium in een zak bemesting zit.

In sommige rozenbemesting is magnesium al toegevoegd. Andere bemestingssoorten moeten worden aangevuld met extra Magnesium.

Een tekort herkennen

Eerst moet je weten welke voedingstoffen je rozen te kort komen. Als je dat weet kan je bepalen welke rozenmest voor jouw rozen het meest geschikt is.

In de tabel hieronder zie je kenmerken waaraan je een tekort en overschot aan voedingstoffen kunt herkennen.

Voedingstof Kenmerken tekort Kenmerken overschot
Stikstof (N) Gele kleur en afvallen oude bladeren Waterige stengels en blad (slappe planten), gevoelig voor schimmels en ziektes, minder bloemen.
Fosfor (P) Achterblijvende groei, vlekken in het blad of donkere verkleuring Geen directe gevolgen voor je rozen. Overschot spoelt weg.
Kalium (K) Afsterving die begint aan de randen van het blad. Roos kan minder goed magnesium opnemen.
Magnesium (Mg) Gele verkleuring tussen nerven van bladeren Komt nauwelijks voor.

Herken jij een van deze symptomen bij jouw rozen?

Soorten mest voor rozen

Zoals eerder al genoemd zijn er vele aanbieders van rozen meststoffen te vinden. Deze bieden allen een iets andere meststof aan voor het bemesten van je rozen.

Maar er zijn ook meststoffen die niet specifiek ‘rozenmest’ genoemd worden. Echter zijn enkele van deze meststoffen wel degelijk heel goed te gebruiken als mest voor rozen.

Hieronder worden de verschillende soorten mest voor rozen besproken. Welke mest voor jouw rozen het beste is ligt aan je eigen wensen.

Paarden- of koeienmest

Voor het bemesten van rozen is paarden- of koeienmest geschikt. Deze mestsoorten, en dan voornamelijk paardenmest, zitten vol met stikstof, fosfor, kalium en magnesium.

Strooi deze mestsoorten nooit rechtstreeks na productie bij je rozen. Paarden- of koeienmest moet namelijk eerst minimaal 18 maanden composteren.

Rozen bemesten paardenmest

Ook beschikt niet iedereen thuis over paarden- of koeienmest. Je zou verse mest dan (tegen betaling) kunnen halen bij een manege of boerderij.

Houd er dan rekening mee dat verse mest tijdens het composteren veel volume verliest. Na compostering houd je vaak nog maar 8 tot 10% van het originele volume over. 500 kg verse mest wordt dus 40 tot 50 kg gecomposteerde mest.

Voordelen paardenmest:

 • Rijk aan stikstof, fosfor, kalium en magnesium
 • Goedkope manier om te bemesten (als je de mest zelf hebt liggen)

Nadelen paardenmest:

 • Niet direct te gebruiken (moet lang composteren)
 • Veel werk om te verwerken
 • NPK-verhouding is niet bekend.

Daarnaast laat paardenmest de pH-waarde (zuurtegraad) van de bodem dalen. Dit is in geval van een te hoge zuurtegraad voordelig. Je hoeft dan minder of geen kalk te strooien. Als de pH-waarde aan de lage kant is, is dit een nadeel van paardenmest.

Kant-en-klare rozenmest

Veel fabrikanten hebben een kant-en-klare rozenmest samengesteld. Deze producten zijn vaak alleen bedoeld voor het bemesten van rozenplanten.

Het voordeel hiervan is dat je voor je rozenstruiken maar één soort meststof nodig hebt. Tenminste, als de NPK-verhouding van de kant-en-klare meststof voldoet aan de tekorten voor je rozen.

Gelukkig zijn er meerdere mengsels op de markt. Wanneer het ene mengsel niet aansluit, kun je het andere proberen.

Voordelen kant-en-klare rozenmest:

 • Je hebt maar één soort meststof nodig
 • Speciaal ontworpen voor rozen (ook te gebruiken voor andere bloeiers; zie “rozenmest en andere planten”)
 • Verkrijgbaar in kleine verpakking

Nadelen kant-en-klare rozenmest:

 • Prijziger dan universele meststoffen (als je de prijs per kg vergelijkt)

P.S.: Met deze kant-en-klare rozenmestsoorten bedoel ik de korrel varianten, en niet de vloeibare rozenmest. Persoonlijk heb ik geen goede ervaringen met vloeibare rozenmest. Dit soort rozenmest is niet voor niets veel minder verkrijgbaar dan de korrel varianten.

Universele meststoffen

Voor het bemesten van je rozen kan je ook universele meststoffen gebruiken. Deze dien je in veel gevallen wel aan te vullen met magnesium.

Universele meststoffen zijn, zoals de naam als doet vermoeden, op meerdere plekken in de tuin toe te passen. Zoals op gazon, bij de hagen of voor het bemesten je rozen.

Het voordeel is dat deze meststoffen vaak goedkoper zijn dan de kant-en-klare rozenbemesting.

Voordelen:

 • Goedkoper dan kant-en-klare rozenbemesting
 • Makkelijk toe te passen
 • Ook bruikbaar in de rest van de tuin

Nadelen:

 • Moet aangevuld worden met extra voedingsstoffen, zoals magnesium.

Rozenmest en andere planten

Met kant-en-klare rozenmest kun je niet veel meer dan de rozen in je tuin bemesten zou je denken.

Toch is dat niet helemaal waar. Een kant-en-klare rozenmest is ook voor andere bloeiende planten zeer geschikt als meststof.

Denk aan planten als de Blauweregen of Clematis.

Met een universele meststof heb je nog een bredere meststof voor het bemesten van zowel je rozen als ook de rest van de tuin en gazon.

Welke mest voor rozen je het beste kunt kopen (+KOOPTIPS)

Weet je al welke soort meststof je wilt gebruiken? Een kant-en-klare of universele meststof?

Zelf heb ik online veel verschillende meststoffen met elkaar vergeleken. De meststoffen voor rozenplanten met de beste recensies heb ik thuis uitgetest (10 verschillende merken).

Van die 10 verschillende merken durf ik nu de volgende meststoffen aan te raden aan jou. Deze meststoffen werken goed voor de bemesting in mijn eigen tuin.

Kant-en-klare rozenmest kopen

Rozen mest kopen

Persoonlijk ben ik fan van de kant-en-klare meststoffen van DCM. Deze bevatten relatief veel kalium wat zorgt voor prachtige en volle bloemen.

Ook is deze meststof in verschillende verpakking groottes verkrijgbaar, zoals 1.5, 3.5 of 10 kg. Hierdoor hoeft één verpakking niet meer dan 1 jaar open te staan, wat de kwaliteit ten goede komt.

Met 1 kilogram DCM meststof is ongeveer 10 m2 rozenperk te bestrooien. Bij net aangeplante rozen is dit iets meer (ongeveer 12 m2 per kg) en bij oude rozen iets minder (8 m2 per kg).

Bestel DCM rozenmest tegen de beste prijs

check de KORTING voor afname van 3 verpakkingen van 1,5 kg

Een goed alternatief voor DCM is de rozenmest van ECOstyle. Deze meststof bevat meer stikstof en fosfor dan kalium. Hierdoor is ECOstyle rozenmest uitermate geschikt voor het stimuleren van de groei en wortelvorming van je rozenplanten.

ECOstyle rozenmest is verkrijgbaar in verpakkingen van 1 of 2 kg. Wat betreft de bestrooiing geldt dezelfde verhouding als voor de DCM meststof.

Bestel ECOstyle rozenmest tegen de beste prijs

Universele mest voor rozen kopen

Als universele meststof gebruikte ik eerst altijd de groene zakken van Culterra. Deze meststof heeft een NPK-verhouding van 10-4-6 (eigenlijk iets te veel stikstof). Aan de meststof voegde ik zelf magnesium toe.

Totdat ik de oranje zakken van Culterra online tegen kwam. Deze zakken hebben een NPK-verhouding van 7-3-4 +3 MgO = magnesium.

Hierdoor hoef ik niet Culterra en magnesium los te bestellen om deze vervolgens te mixen. Dit bespaart me een hoop tijd en geld.

De oranje zakken van Culterra zijn verkrijgbaar in 10 en 25 kg. Per kilogram kun je ongeveer 10 m2 rozenperk (of een ander stuk tuin) bestrooien.

Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>
close
Stop met geld verspillen aan niet werkende meststoffen!
Bemestingsgids cover ringband

Je gegevens zijn 100% veilig