Hagen bemesten? Gebruik deze tips voor een groenere haag!
15 februari 2018 
in Hagen

Hagen bemesten? Gebruik deze tips voor een groenere haag!

Hagen vind je veel terug in de Nederlandse en Belgische tuin. Voor allerlei toepassingen worden de hagen gebruikt. Zoals: beperken van de inkijk in de tuin, windafscherming, bieden van schaduw of simpelweg als aankleding voor de tuin.

Wat de meeste tuineigenaren wel weten is dat je de hagen jaarlijks moet snoeien. Maar de hagen bemesten wordt nog vaak vergeten.

Weet jij hoe vaak je een haag moet bemesten? Of wanneer je dat doet? En welke meststof gebruik je daar dan voor?

Vaak hoor ik dat mensen geen goed antwoord kunnen geven op bovenstaande vragen. In dit artikel zet ik daarom uiteen waarom je hagen bemest, hoe vaak en wanneer je dat doet en welke meststof je het beste kunt gebruiken.

Waarom is het bemesten van hagen belangrijk?

Hierboven gaf ik al aan dat het vaak vergeten wordt: het bemesten van hagen. Maar nu zal je denken:

Mijn haag is toch niet dood gegaan in al die tijd, waarom moet ik hem dan bemesten? 

Nee dat is waar, een haag gaat niet snel dood van te weinig bemesting. Toch kan het niet bemesten van hagen nare gevolgen hebben. Heeft je haag kale plekken, of lelijke bruine plekken? Groeit het gazon of de planten in de border langs de haag niet goed? Ga dan je haag bemesten!

De voordelen van het bemesten van hagen zijn:

  • Een haag groeit sneller dicht
  • Planten en het gazon rondom een haag profiteren ook van de bemesting van de haag. Als je een haag niet bemest pikt hij namelijk de voedingsstoffen om in leven te blijven weg uit omliggende borders of gazons.
  • Door meststof voor hagen te gebruiken krijgt de haag een mooie diepgroene kleur. Vooral voor groenblijvende hagen, zoals Taxus en Buxus, is bemesting belangrijk.
  • De weerstand van je hagen verbetert door de juiste meststof. Hierdoor is je haag minder gevoelig voor ziekten en plagen.

Hoe vaak dien je de hagen te bemesten?

Hoe vaak je bemesting bij je hagen dient toe te voegen hangt af van het type grond waarop de hagen geplant zijn.

Staat de haag op een kleibodem? Dan adviseer ik om minimaal 2 keer per jaar te bemesten. Bij een zandbodem raad ik je aan om minimaal 3 keer per jaar meststof toe te passen. Hier vind je meer over de verschillende grondsoorten in Nederland of de verschillende grondsoorten in België.

hagen-in-zandbodem

Hierboven noem ik minimaal, omdat vaker (niet meer) geen kwaad kan. Daarmee bedoel ik dat je de hoeveelheid bemesting per keer vermindert, maar het aantal beurten verhoogt. Dit heeft als voordeel dat de meststof beter wordt opgenomen door de haag, omdat er minder kans op uitspoeling is.

De beste perioden om hagen te bemesten zijn:

  • Voorjaar: maart/ april
  • Zomer: mei/ juni
  • Najaar: augustus/ september

Als je te maken hebt met een kleibodem volstaat 2x bemesten per jaar. Je kunt dan het beste de bemestingsronde in de zomer overslaan.

Welke meststof gebruik je?

Voor het bemesten van je hagen kun je gebruik maken van organische meststoffen of kunstmest. Persoonlijk gebruik ik liever organische meststoffen, omdat dit het bodemleven verbetert en de kans op overbemesting vermindert.

Bij het kopen van een meststof is het belangrijk dat je kijkt naar het stikstofgehalte. Dit stikstofgehalte zorgt namelijk voor een diepgroene kleur.

Zelf gebruik ik DCM Hagenbemesting voor de hagen in mijn tuin. Dit is een organische meststof die rijk is aan stikstof. Verder heeft de meststof van DCM een prima prijs-kwaliteitverhouding.

Na het toepassen van de mestkorrels hark ik een keer langs de haag af met een ijzeren harkje om de korrels lichtjes in te werken. Dit komt de werking van de meststof ten goede.

Beukenhaag bemesten

Een beukenhaag (Fagus sylvatica) of haagbeuk (Carpinus betulus) hebben een iets andere bemesting nodig als hierboven is genoemd.

Bij het bemesten van een beukenhaag is het belangrijk om een meststof te gebruiken die goedaardige schimmels bevat. Een veel gebruikte goedaardige schimmel is mycorrhiza.

beukenhaag-bemesten

Door zo’n goedaardige schimmel worden kwaadaardige schimmels verdrongen uit de bodem. Dit is belangrijk, omdat een beukenhaag of haagbeuk slechter gaat groeien of zelfs kan afsterven door zo’n kwaadaardige schimmel.

Voor een haagbeuk of beukenhaag volstaat twee keer per jaar bemesten. Zelf doe ik het altijd direct na het snoeien van mijn hagen. Voor het bemesten van mijn beuken gebruik ik Pokon beuken & hagen voeding.

Bekijk Pokon Beuken & hagen mest

Buxus bemesten

Een Buxus is een kalkminnende plant. Dit betekent dat deze planten een kalkrijke bodem nodig hebben om voedingstoffen efficiënt te kunnen opnemen.

Voor buxus geldt dat de plant een bodem nodig heeft met de pH-waarde van 7 of hoger. Doordat de grond ieder jaar verzuurt (= daling van pH-waarde), is het belangrijk dat je Buxus hagen en planten naast meststoffen ook kalk toedient.

De voordelen van het toedienen van kalk voor een Buxus haag of plant zijn:

  • De Buxus groeit zonder stress, waardoor ziekte en plagen minder kans krijgen.
  • Het zorgt voor een mooie diepgroene kleur en een mooie bladvorm
  • Er ontstaat een stevige haag of plant

Persoonlijk ben ik een voorstander van DCM bemesting voor Buxus. Dankzij deze specifieke Buxusmeststof heb je een evenwichtige verhouding tussen stikstof en kalk wat de groei en vitaliteit ten goede komt. Voor een extra frisgroene kleur is er Magnesium aan de meststof toegevoegd.

Coniferen bemesten

De familie van de Coniferen is heel groot. In bijna elke tuin staat daarom ook wel een Coniferenplant of Coniferenhaag. Enkele soorten Coniferen zijn:

  • Thuja (Levensboom)
  • Cupressocyparis (Leylandcipres)
  • Chamaecyparis (Dwergcipres)
  • Taxus
  • Metasequoia (Chinese mammoetboom)
  • Picea (spar)
  • Larix (Lariks)

Al deze soorten Coniferen hebben één belangrijk ding gemeen: ze hebben het spoorelement Magnesium nodig voor een mooie bladkleur. Dit spoorelement is onmisbaar voor de Coniferen.

coniferen-bemesten

Zoek daarom een meststof uit die voldoende Magnesium bevat. Een goede optie is ECOstyle Coniferen-AZ. Dit is een organische meststof met ruim voldoende Magnesium erin.

Coniferen dien je twee keer per jaar te bemesten. Bij voorkeur na de twee snoeibeurten in juni en augustus/ september.

Verspil Niet Onnodig Veel Geld Aan Niet Werkende Meststoffen!

Veel particulieren passen meststoffen op een verkeerd moment of in een verkeerde verhouding toe met als gevolg dat de meststoffen geen of niet het gewenste resultaat hebben. Dit voorkom je met de tips in de Bemestingsgids!

Let op: binnenkort ga ik geld vragen voor dit waardevolle e-book

Download de Bemestingsgids nu gratis! 

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen