Welke takkenschaar kopen? Mijn top 3!

welke takkenschaar kopen

Om een tuin op de juiste manier te kunnen onderhouden, heb je de beschikking over meerdere soorten gereedschappen nodig. Met een drukspuit kan je bladluizen bestrijden, met een bladblazer kan je alle bladeren uit jouw tuin wegblazen en met een takkenschaar kan je (grote) takken van bomen en struiken wegknippen.

Door de jaren heen hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan. Integendeel zelfs; je hebt tegenwoordig de keus uit onwijs veel verschillende takkenscharen. Mede door het uitgebreide en diverse aanbod weet je wellicht niet zeker wat voor jou de beste koop zou zijn. Gelukkig vind je in dit artikel alle relevante informatie om tóch de juiste aankoop te kunnen doen.

Welke informatie je zoal in dit artikel vindt? Wij bespreken onder meer waar je een takkenschaar voor kunt gebruiken, waar je op moet letten bij het uitkiezen van een takkenschaar en welke drie takkenscharen uit onze test het beste naar voren zijn gekomen. Die takkenscharen voldoen op het gebied van prijs-kwaliteitsverhouding, op het gebied van functionaliteiten en op het gebied van een lange levensduur.

Bij het samenstellen van deze top 3 hebben wij overigens ook gekeken naar de beoordelingen op Bol.com; indien andere gebruikers positief over een bepaalde takkenschaar zijn, is dat uiteraard een goed teken.

Waar kan je een takkenschaar voor gebruiken?

Heb je een grote struik of een boom in jouw tuin staan? Dan wil je ongetwijfeld wel eens de takken van deze struik of boom snoeien. Indien je dat niet doet, worden deze begroeiingen wellicht té groot en gaan de takken bijvoorbeeld in de weg hangen. Om deze takken weg te knippen, kan je het beste een takkenschaar gebruiken.

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit stuk gereedschap perfect geschikt voor takken. Hierbij komen met name de twee telescopische stelen goed van pas; door deze lange stelen heeft een takkenschaar een hefboom effect. Wat dit betekent? Jij hoeft met jouw armen niet al te veel kracht te zetten, terwijl de twee messen van de takkenschaar wel onwijs krachtig zijn. Door het hefboom effect wordt de kracht namelijk perfect overgebracht.

Ook hoog hangende takken kan je met de meeste takkenscharen moeiteloos doorknippen. Bij nagenoeg alle takkenscharen is het namelijk zo dat je de handvatten uit kunt schuiven. Hierdoor wordt de takkenschaar nóg langer en kan je dus ook hoog hangende takken moeiteloos doorknippen.

Een hand-snoeischaar is beter geschikt om kleine takken waar je makkelijk bij kunt weg te snoeien.

Welke soorten takkenscharen bestaan er?

Als je het aanbod van takkenscharen gaat bekijken, valt het je wellicht direct op dat er twee verschillende soorten bestaan. Je kunt allereerst kiezen voor een takkenschaar met een papegaaienbek. Dit zijn twee messen die langs elkaar heen glijden; eigenlijk is de werking van een dergelijke takkenschaar vergelijkbaar met een normale schaar voor thuisgebruik.

De andere optie is een takkenschaar met aambeeld en snijmes. Bij deze takkenscharen dien je de tak te leggen op het aambeeld, waarna je met het snijmes de tak door kunt knippen. Uiteindelijk komt het snijmes bij het aambeeld uit, waardoor de tak volledig doorgeknipt wordt.

beste takkenschaar

Welke takkenschaar het beste is? Dat is even afhankelijk van de werkzaamheden die je met de takkenschaar uit wilt voeren:

  • Takkenschaar met een papegaaienbek: hiermee kan je een zeer zuivere snede maken. Hierdoor kan je verschillende struiken en bomen op een duurzame manier snoeien.
  • Takkenschaar met aambeeld en snijmes: hiermee kan je snel en efficiënt werken. De takken worden echter niet op de meest duurzame manier doorgeknipt.

Uiteindelijk moet je voor jezelf zien te bepalen wat de beste soort takkenschaar is. Zet al jouw wensen op een rijtje en ga vervolgens gericht op zoek naar de beste takkenschaar. Gelukkig hoef je die zoektocht niet volledig zelf uit te voeren. Wij zijn namelijk al op onderzoek gegaan naar de beste takkenscharen. Uiteindelijk hebben wij een top 3 samen weten te stellen.

De 3 beste takkenscharen

Wil je graag voor in jouw tuin een takkenschaar aanschaffen? Dan moet je eerst een keuze maken tussen de twee hierboven genoemde soorten. Vervolgens moet je de verschillende takkenscharen op verschillende criteria met elkaar gaan vergelijken.

Dit kan behoorlijk veel tijd in beslag nemen, maar gelukkig helpen we jou hier een handje mee. Hieronder vind je namelijk korte reviews van de drie beste takkenscharen. Dit zijn drie takkenscharen waar je veel plezier aan gaat beleven en die de aanschaf meer dan de moeite waard zijn!

WOLF-Garten Takkenschaar POWER CUT RR*** 900 T

Deze takkenschaar van Wolf Garten is onze absolute favoriet. Dit betreft een zogeheten takkenschaar met een papegaaienbek. Hierdoor kan je takken op een duurzame doorknippen, waardoor de takken weer snel op een gezonde manier aan kunnen groeien.

Met deze takkenschaar ben je in staat om takken met een diameter van maar liefst 50 millimeter dik door te knippen. Dit is onder meer te danken aan de telescopische stelen en het feit dat je de stelen dus uit kunt schijven. Hierdoor is deze takkenschaar in staat om tot 4 keer meer kracht te leveren, terwijl jezelf niet al te veel kracht hoeft te zetten.

wolf garten takkenschaar review

De messen zijn haarscherp, de handgrepen van de stelen zijn bijzonder ergonomisch en de mes spanning is ook nog instelbaar. Eigenlijk heeft deze Wolf Garten takkenschaar alles waar je naar op zoek kunt zijn. Ook andere gebruikers zijn zeer onder de indruk van deze takkenschaar, zoals onderstaande twee beoordelingen duidelijk laten zien:

  • “Vlijmscherpe schaar en licht in gewicht. Een aanwinst op mijn tuingereedschap.”
  • “Een geweldige schaar. Hij knipt licht en moeiteloos alle takken door.”

En op Bol.com krijgt deze takkenschaar een gemiddelde score van 4,8 van de 5 sterren op basis van 19 reviews.

GARDENA Comfort Takkenschaar 500 BL

Ook over deze takkenschaar van het merk Gardena zijn wij uiterst te spreken. Deze takkenschaar houdt bijzonder prettig vast, stelt je in staat om dikke(re) takken door te knippen en heeft een lange levensduur. Die lange levensduur is onder meer te danken aan het gebruik van duurzame materialen én aan de scherpe messen. Dankzij deze scherpe messen knip je moeiteloos alle takken door.

Dat is overigens niet alleen aan de scherpe messen te danken, maar ook aan de handgrepen van deze takkenschaar. Door deze lange handgrepen geniet je van een hefboom effect, waardoor je zelf amper kracht hoeft te zetten. De messen van deze takkenschaar zijn echter wel bijzonder krachtig, waardoor je takken met een diameter van 35 mm door kunt knippen. Ideaal!

gardena takkenschaar ervaring

De lengte van deze takkenschaar is 50 centimeter, het gewicht is slechts 620 gram en de takkenschaar heeft een zogeheten papegaaienbek. Hierdoor kan je de takken van struiken en bomen op een duurzame manier doorknippen. Nadat je de takken doorgeknipt hebt, kunnen deze weer snel opnieuw aangroeien. Daardoor blijft de struik/boom gezond en geniet je al snel weer van fraaie takken vol met groene bladeren.

Ook op Bol.com zijn veel gebruikers positief over deze takkenschaar. De onderstaande twee beoordelingen spreken wat ons betreft boekdelen:

  • “Erg handig in gebruik. Zowel voor dunne als voor dikke takken.”
  • “Goede en scherpe schaar. Snijdt zeer perfect; ook de dikke takken.”

En op Bol.com krijgt deze takkenschaar een gemiddelde score van 4,6 van de 5 sterren.

Kreator KRTGR4023 Takkenschaar

Deze top 3 van beste takkenscharen sluiten we graag in stijl af. Dat doen we met deze takkenschaar van Kreator. Een absoluut voordeel van deze takkenschaar zijn de telescopische stelen. Door deze stelen kan je de takkenschaar een lengte van maar liefst 78 centimeter geven; ook hoog hangende takken kan je hierdoor probleemloos afknippen.

Bijkomend voordeel is dat de takken behoorlijk dik kunnen zijn. Deze takkenschaar is namelijk in staat om takken met een diameter van 45 mm moeiteloos door te knippen. De takkenschaar maakt daarbij gebruik van zowel een aambeeld als een snijmes; hierdoor werk je zeer snel, prettig en efficiënt. De messen zijn bovendien bijzonder scherp, de handgrepen zijn ergonomisch vormgegeven en je kunt dus zelf de lengte van de handgrepen instellen.

Kreator takkenschaar recensie

In onze ogen is dit één van de beste takkenscharen voor mensen die graag in hun tuin aan het werk zijn. Je kunt de takken van struiken en van bomen probleemloos en snel doorknippen. Door de lange handgrepen hoef je hier bovendien niet al te veel kracht voor te zetten. Ook over het prijskaartje zijn wij zeer te spreken; dit is de goedkoopste takkenschaar van de drie varianten die we in dit artikel bespreken.

Op Bol.com blijken de beoordelingen ook onwijs positief te zijn. Wij vonden met name de volgende twee beoordelingen typerend voor deze takkenschaar van Kreator:

  • “Prima scherpe takkenschaar voor als je veel te snoeien hebt.”
  • “Ben zeer tevreden met deze snoeischaar. Snijdt scherp en zuiver, ook dikke takken. Een aanrader…”

Hoe moet je een takkenschaar gebruiken?

Wil je graag één van de hierboven benoemde takkenscharen aanschaffen? Dan heb je in ieder geval al een verstandige keuze gemaakt. De hierboven benoemde takkenscharen zijn namelijk stuk voor stuk interessant en bieden de beste resultaten. Bovendien werken deze takkenscharen bijzonder prettig, terwijl jezelf amper kracht hoeft te zetten voor het doorknippen van de takken.

Het enige wat je nog moet doen, is de takkenschaar op de juiste manier gaan gebruiken. Meer informatie over het gebruik van een takkenschaar vind je in onderstaande video. Schaf de beste takkenschaar aan, bekijk onderstaande video en knip de takken van de struiken/bomen in jouw tuin op de juiste manier:

Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>