Welke maaipatronen zijn er? En welke is de beste?
25 maart 2020 
in Gazon

Welke maaipatronen zijn er? En welke is de beste?

De gemiddelde Nederlander besteedt niet of nauwelijks aandacht aan grasmaaien. Hecht jij waarde aan een mooie grasmat? Dan behandel je jouw gazon ongetwijfeld met zorg. De kans bestaat in dat geval dat je zelfs kiest voor een maaipatroon in jouw gazon.

Je hebt ongetwijfeld weleens een maaipatroon in een gazon gezien. Kijk je bijvoorbeeld met regelmaat voetbal op televisie? Dan valt het je ongetwijfeld op dat ze bij veel voetbalclubs vakken of strepen in het gazon maaien.

Naast strepen in het gras zijn er nog talloze verschillende maaipatronen voor jouw gazon. Hieronder vertellen wij jou meer over de verschillende patronen. Ook gaan we in op de voor- en nadelen van de verschillende maaipatronen.

Willekeurig patroon

Een groot deel van de Nederlanders maait een gazon zonder hierbij na te denken. Er wordt geen routine gebruikt voor het heen en weer lopen met de maaier. Vandaar dat we in dit geval ook wel spreken van een willekeurig maaipatroon.

Het grote voordeel van een willekeurig maaipatroon in jouw gazon is dat je er niet veel tijd aan kwijt bent. Je gaat hierbij namelijk zo snel en efficiënt mogelijk met de machine over jouw gazon. Na een maaibeurt is er niet echt een patroon zichtbaar, maar jouw gazon kan er voorlopig wel weer tegenaan.

willekeurig-patroon

Een willekeurig maaipatroon in jouw gazon heeft ook een groot nadeel. Dit nadeel is met name van toepassing wanneer je hoogteverschillen hebt in jouw tuin. Maaien kan hierdoor lastig worden, omdat je stukken vergeet of niet alles even kort maait.

Klassiek maaipatroon

Vind je het prettig om jouw gazon op een bepaalde manier te maaien? Dan is de kans groot dat je dit in banen doet. Zodra je één baan gemaaid hebt, draai je de grasmaaier en begin je met de volgende baan. We spreken in dit geval van een klassiek maaipatroon.

Een eerste voordeel van dit maaipatroon is dat jouw grasmat er strak bij komt te liggen. Doordat je van baan naar baan maait, is de kans klein dat je bepaalde stukken overslaat. Ten tweede zorgt dit maaipatroon voor een strakke uitstraling. Na het maaien zijn de banen immers zichtbaar.

Nadeel van een klassiek maaipatroon in jouw gazon is dat het je meer tijd kost dan een willekeurig maaipatroon. Je moet jouw grasmat namelijk zorgvuldig en baan voor baan maaien om een mooi effect te krijgen. Heb je de tijd? Dan is een klassiek maaipatroon in jouw gazon zeker de moeite waard.

Indien je kiest voor een klassiek maaipatroon in jouw gazon, raden wij je aan altijd eerst een aantal banen dwars te maaien aan de kopse kanten van het gras. Op deze manier kun je de grasmaaier goed draaien. Zorg er ook altijd voor dat de banen elkaar overlappen. Kies bijvoorbeeld voor een overlap van ongeveer 5 centimeter.

Gazon in spiraalpatroon maaien

Is een willekeurig maaipatroon of strepen maaien in het gazon voor jou te saai? Dan kun je kiezen voor een spiraalpatroon in jouw gazon. Dit raden wij overigens alleen aan wanneer jouw gazon redelijk dichtbegroeid is.

Vraag je je af waarom je voor een spiraalpatroon in jouw gazon moet kiezen? Omdat het eens een ander maaipatroon is dan de gemiddelde Nederlander gebruikt. In plaats van strepen in het gazon te maaien, maai je cirkels. Zodoende voegt jouw gazon een extra dimensie toe aan je tuin.

spiraalpatroon

Een spiraalpatroon in jouw gazon maken lijkt allemaal leuk en aardig. Het heeft echter ook een groot nadeel. Je moet namelijk behoorlijk precies te werk gaan. Dit is zeker het geval wanneer je jouw gazon maait met een handmaaier.

Voor een spiraalpatroon moet je namelijk constant rondjes blijven lopen. Het is zaak om te allen tijde dezelfde baanbreedte aan te houden. Doe je dit niet? Dan zie je dit hoe dan ook terug in het eindresultaat. Een spiraalpatroon maaien vergt dus behoorlijk wat precisie en geduld.

Randpatroon

Het laatste patroon dat we hier behandelen is het randpatroon. Dit is ook een geliefd patroon onder Nederlanders. Het randpatroon heeft wel wat weg van het spiraalpatroon, maar het is alleen een stuk makkelijker te maaien.

Bij het randpatroon begin je jouw gazon te maaien langs de rand. Nadat je dit gedaan hebt, schuif je steeds wat verder op naar binnen. De rondjes (of eigenlijk vierkantjes) die je maait, worden zodoende steeds kleiner en korter. Je gaat net zo lang door tot je in het midden van jouw gazon uitkomt.

Het gemak van een randpatroon in jouw gazon is direct het grote voordeel van dit patroon. Hier houdt het echter niet bij op. Nee, want het randpatroon is ook betrekkelijk snel te realiseren. Al moeten we er natuurlijk wel bij zeggen dat dit afhankelijk is van de oppervlakte van jouw gazon.

Net als de maaipatronen die we hierboven behandelden, heeft het randpatroon ook een nadeel. Dit zit hem voornamelijk in de uitvoering. Je moet namelijk constant dezelfde baanbreedte aanhouden. Doe je dit niet? Dan komen er scheve strepen in jouw gazon en dat zorgt voor een minder mooi resultaat.

Maaipatroon in gazon met robotmaaier

Strepen in het gazon maaien is niet bepaald lastig met een handmaaier. Het enige waar je op moet letten is dat je de juiste overlap gebruikt bij iedere baan. Indien je dit niet doet, ontstaan er namelijk scheve banen in het gazon.

Wil je geen strepen in het gazon maaien, maar gaat jouw voorkeur uit naar een ander maaipatroon? Dan ervaar je waarschijnlijk dat dit behoorlijk lastig is met behulp van een handmaaier. Gelukkig kun je dit betrekkelijk eenvoudig oplossen. Hoe? Met een robotmaaier!

Een robotmaaier heeft als grote voordeel dat jij je niet langer druk hoeft te maken over jouw gazon. Nee, want het apparaat zorgt ervoor dat jouw gras altijd de juiste lengte heeft. Veel robotmaaiers maaien volgens een willekeurig maaipatroon.

Er zijn vandaag de dag echter ook robotmaaiers beschikbaar die een maaipatroon in jouw gazon kunnen maaien. Wil je zo’n maaier? Bedenk je dan wel dat zo’n apparaat duurder is dan een robotmaaier met willekeurig maaipatroon.

Het grote voordeel van een robotmaaier met een klassiek maaipatroon, spiraalpatroon of randpatroon is dat je verzekerd bent van een fraai patroon. Je stelt het betreffende patroon namelijk in op het apparaat en de robotmaaier gaat aan de slag. Zodoende heb je altijd een mooi maaipatroon in jouw gazon.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Reactie plaatsen