Het onderhoud van graszoden na het leggen
13 maart 2019 
in Gazon

Het onderhoud van graszoden na het leggen

Na het leggen van graszoden hebben de grasmatten intensief ondxerhoud nodig. Graszoden onderhouden na het leggen bestaat uit diverse taken. Denk aan water geven, maaien en bemesten.

Bij een nieuw gazon is intensief onderhoud cruciaal. Zonder een goede verzorging groeien de graszoden niet vast en wordt de grasmat geel of bruin. De periode voor intensief gazon onderhoud is kort. Als de graszoden eenmaal goed geworteld zijn in de bodem volstaat het reguliere onderhoud, wat een stuk minder intensief is.

Zorg daarom dat je voldoende aandacht besteed aan het nieuwe gazon in de intensieve onderhoudsperiode. Door graszoden na het leggen goed te onderhouden leg je de basis voor een diepgroen gazon in de toekomst.

Graszoden groeien niet vast

Regelmatig hoor ik particulieren die zeggen dat de graszoden niet goed vast groeien aan de bodem. Het probleem is vaak dat deze particulieren het intensieve onderhoud dat graszoden nodig hebben na de aanleg onderschatten.

Na het volgen van de stappen voor het aanleggen van graszoden denken ze dat het tijd is om te genieten van het gazon. Natuurlijk kan je meteen genieten van een gazon wat er prachtig groen uitziet. En mag je trost zijn hoe het eruit ziet. Echter, houdt het werk daar niet op en wordt er vergeten dat:

  1. De grasmatten niet direct beloopbaar zijn
  2. Er intensief onderhoud nodig is
  3. Het tijd kost voordat de graszoden goed vastzitten
  4. Hoe belangrijk de juiste aanleg is

Door het negeren van deze 4 punten groeien de graszoden niet goed vast. Wanneer je bijvoorbeeld bij de aanleg van een nieuw gazon de grasmatten niet hebt aangewalst zit er lucht en ruimte tussen de bodem en de graszoden. Die lucht en ruimte belemmert het wortelen van de graszoden aan de bodem.

graszoden-groeien-niet-vast

Natuurlijk is het beter om de graszoden direct na het leggen aan te walsen. Ben je dat vergeten en ontdek je in de intensieve onderhoudsperiode dat de grasmatten niet goed vast groeien? Wals de grasmatten dan alsnog aan.

Het wortelen van grasmatten heeft tijd nodig. Til daarom niet elke dag de graszoden op om te kijken of deze al vast geworteld zijn in de bodem. Je trekt dan elke keer de kleine wortels los, waardoor het langer duurt voordat graszoden vast groeien. Beloop de nieuwe grasmat zo min mogelijk na het aanleggen. Voor het maaien en sproeien is het noodzakelijk, maar zorg buiten dat voor zo min mogelijk belasting. Bij te veel belasting tijdens de intensieve onderhoudsperiode groeien graszoden niet goed vast.

Nieuwe grasmat wordt geel of bruin

Door het negeren van de 4 hierboven genoemde punten kleurt een nieuwe grasmat snel geel of bruin. Gele of bruine graszoden betekenen overigens niet dat deze dood zijn. Een verkleurde grasmat is te herstellen.

Nieuwe graszoden zijn erg kwetsbaar, vooral bij slechte kwaliteit graszoden. In de periode waarin grasmatten intensief onderhoud nodig hebben kunnen deze snel geel of bruin kleuren bij een gebrek aan het juiste onderhoud.

Tip: door op deze punten te letten bij het kopen van graszoden verzeker je jezelf van goede kwaliteit graszoden.

Vooral watergeven is erg belangrijk voor het op kleur houden van een nieuwe grasmat. Indien een nieuwe grasmat verkleurt is dat een seintje dat je niet genoeg of niet op de juiste manier het gras besproeit. Meer over de juiste manier van graszoden sproeien na het leggen ervan lees je hieronder.

Andere redenen dat een nieuwe grasmat geel kleurt zijn dat je het gras te vroeg beloopt of bij de aanleg niet de juiste stappen hebt gevolgd. Denk aan de juiste bodemverbetering en het walsen van de grasmatten.

Eerste maaibeurt nieuw gazon

De eerste maaibeurt van een nieuw gazon kan uitgevoerd worden als de grashoogte 8 tot 10 centimeter is. Dit is ongeveer binnen 1 tot 2 weken na het aanleggen van de graszoden. Doe het niet eerder! De graswortels zijn dan nog niet sterk genoeg geworteld in de bodem. Wanneer je gaat maaien trek je deze wortels los en groeien de graszoden niet vast aan de bodem.

eerste-maaibeurt-nieuw-gazon

Maai het nieuwe gazon de eerste keer met een kleine grasmaaier. Een grote zitmaaier is te zwaar voor het nieuwe gazon. Dat belemmert de groei en het wortelen van de grasmatten. Probeer tijdens de eerste paar maaibeurten zo min mogelijk op het gras te draaien. Draai bij voorkeur op een stoep die langs het gras ligt. Bij het draaien komt er veel wrijving op de jonge grasmatten.

Na de 2e maaibeurt, na ongeveer 2 tot 3 weken, zie je dat de naden tussen de graszoden verdwijnen. Na 5 weken dienen deze naden helemaal verdwenen zijn. Dat is het teken dat de graszoden stevig aan de bodem geworteld zijn. Maaien met een zitmaaier is vanaf dat moment mogelijk.

Bemesting na de aanleg van graszoden

Bemesting is de voeding voor nieuwe graszoden. Na de aanleg van een nieuw gazon is bemesten daarom cruciaal. Doe dit echter niet direct na het leggen van de grasmatten. Eerst moeten de grasmatten stevig geworteld zijn in de bodem om de meststof effectief op te kunnen nemen.

Bij het strooien van meststof is het belangrijk dat de voedingsstoffen bij de wortels terecht komen. Een kort gemaaid gazon zorgt ervoor dat de mestkorrels de bodem makkelijker bereiken. Strooi daarom direct na de 2e maaibeurt organische mestkorrels over het gazon.

Gebruik een organische meststof die vrij is van zouten. Deze zouten leveren namelijk een verbrandingsgevaar op voor de graszoden. Dat kan lijden tot een gele of bruine verkleuring van nieuwe graszoden.

Een meststof die ik gebruik voor het bemesten van nieuwe graszoden is DCM Gazonstart. Deze meststof is niet alleen vrij van zouten, maar bevat ook magnesium wat zorgt voor een diepgroene kleur van het gazon. Van deze bemesting is ongeveer 1 kilogram per 25 vierkante meter (m2) nodig. Hieronder zie je het resultaat van de DCM bemesting.

bemesten-na-grazoden-aanleggen

Koop DCM Gazonstart voor een scherpe prijs

Graszoden sproeien na het leggen

Een onderhoudstaak die niet vergeten mag worden tijdens het intensieve onderhoud van nieuwe graszoden is sproeien. Regelmatig graszoden sproeien na het leggen voorkomt dat de randen van een gazon opkrullen en dat het gazon geel of bruin kleurt.

Bij het sproeien van een nieuw gazon is de frequentie belangrijker dan de hoeveelheid water. De toplaag van het gazon droogt namelijk snel uit. Nieuwe graszoden hebben geen lange wortels naar beneden. Hierdoor zakt een grote hoeveelheid water snel naar beneden waar de korte graswortels het water niet aankunnen.

Door regelmatig de graszoden een beetje te sproeien blijft de toplaag vochtig. Hierdoor creëer je de optimale groeiomstandigheden voor graszoden die altijd toegang hebben tot water. Sproei daarom minimaal 2 keer per dag. De eerste keer in de ochtend en de tweede keer in de avond rond 7 – 8 uur.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Katrien
Door

Katrien

op 02 Oct 2020

Dag Koen, een heel goede uitleg. Wij hebben begin september grasmatten laten leggen. Drie weken later voor het eerst afgedaan en dan heeft de tuinman ook meststoffen gestrooid. Kort daarna zijn er gele plekken tevoorschijn gekomen En het rare is dat ze allemaal in de buurt van de stapstenen zijn. Kan het zijn dat de plekken door de stenen, het salpeterzuur of steenzuur dat erin zit? Door het gras goed te besproeien is dat zuur er misschien uitgekomen? Of is dat te ver gezocht? Wel enorm teleurgesteld... een kleine maand maar kunnen genieten van die prachtig groene gazon!

Koen
Door

Koen

op 07 Oct 2020

Hoi Katrien,Bedankt voor je mooie woorden. Balen dat die plekken zo snel ontstaan zijn. Met wat voor meststoffen heeft de hovenier gestrooid? Stel dat hij kunstmest gebruikt heeft, kan het zijn dat na het sproeien de kunststof die op de stapstenen lag uitgespoeld is naar het overige gras waardoor het een overdosis aan meststoffen gehad heeft. Daarom adviseer ik altijd organische meststoffen te gebruiken.De stoffen die uit de stenen komen kunnen ook zeker een oorzaak zijn. Wat voor stenen/ tegels zijn het?Advies is om nu de gele plekken bij te zaaien met graszaad. Dat ontkiemt nog voor de winter en in het voorjaar kan je dan genieten van een mooie groene grasmat. Succes!

marcel
Door

marcel

op 15 Mar 2021

gm Koen, wanneer mag je de grasmatten voor het eerst verticuteren, hebben ze vorig jaar juni gelegd.

Koen
Door

Koen

op 15 Mar 2021

Hoi Marcel,Wanener je een nieuw gazon aangelegd hebt met grasmatten duurt het zo'n 6 maanden voor je het voor het eerst kunt verticuteren. Bij een ingezaaid gazon is dat 9 tot 12 maanden, afhankelijk van het jaargetij dat het gras gezaaid is.Hoe heb je jou gazon aangelegd?Succes ermee!

Pamela Putteman
Door

Pamela Putteman

op 17 Jun 2021

Beste, Wij hebben gisteren onze gekoelde grasmatten in de ochtend mogen ontvangen. Onmiddellijk zijn we van start gegaan. Alle nodige voorbereidingen waren getroffen. Voor eerst hebben we het bijgevoegde plaatsingsmeststof zorgvuldige uitgestrooid en dan onmiddellijk begonnen met leggen. Het viel ons op dat niet alle graszoden van dezelfde groene frisse structuur voorzien waren, sommige leken er oud en verdroogd uit. Tijdens en na het plaatsen goed water gegeven, zodat deze nieuwelingen niet te kort zouden komen in deze warme temperaturen. Gisterenavond, zoals de bijgeleverde voorschriften het voorgeschreven hadden, hebben wij de graszoden zo'n 1.5 uur van water voorzien (van 21u tem 22u30). Doch moeten wij vaststellen dat de graszoden die er oud en verdroogd uitzagen, nu helemaal gedroogd hooi blijken te zijn. Kunnen we hier nog iets aan doen, hoe krijgen we ze weer mooi groen?

Koen
Door

Koen

op 20 Jun 2021

Beste Pamela,Leuk dat je zelf aan de slag bent gegaan met graszoden leggen! Heb je de stappen doorlopen van mijn artikel over graszoden leggen? (https://online-tuinman.nl/zelf-graszoden-leggen/) Waren de grasmatten als niet vers groen bij het kopen? Dat kan te maken hebben dat de matten te lang voordat ze verkocht werden gerooid zijn of dat ze verkeerd opgeslagen zijn. Bij het aanschaffen van graszoden zijn er namelijk best wel een aantal aandachtspunten. zie mijn artikel https://online-tuinman.nl/tuinieren-kennisbank/gazon/waar-welke-graszoden-kopen/Een grasmat heeft weinig body en als deze eenmaal verdroogd is en er uitziet als hooi is het heel lastig om een mooi groene grasmat te krijgen. Het enige wat je nu nog kan doen is water, water en nog eens watergeven.Succes ermee!

Abdilgani
Door

Abdilgani

op 10 Aug 2021

HoiIn het artikel spreekt u over de DCM gazonstart als "organische mest" die vrij is van zouten. Echter op de DCM website wordt deze omschreven als een organisch-minerale meststof. Dan zitten er toch zouten in zou ik denken? En waarom geen 100% organische meststof? Mvg

Koen
Door

Koen

op 21 Aug 2021

HOi Abdilgani,Leuk dat je een berichtje achter laat. De mineralen die erin zitten zijn Stikstof, Fosfor, Kalium (zie NPK meststof) en Magnesium.Deze mineralen zijn in de juiste verhouding aanwezig in DCM Gazonstart. In volledig organische meststoffen, zoals kippenmest, is teveel stikstof aanwezig. Dit kan het opstartende gazon niet aan waardoor het verbrand.Succes!

Thomas Kiekens
Door

Thomas Kiekens

op 20 Oct 2021

Beste, Wij hebben graszoden gelegd een kleine maand geleden op 25/09/21. De eerste 2 weken en na de 1ste maaibeurt, zag de gazon er nog perfect uit. Ondertussen voor een 2de keer gemaaid en blijkt dat er nu veel plekken zijn waar het gras geel geworden is. Ik heb schrik dat dit erger zal worden met de winter in aantocht en dat we volgend jaar met veel kale plekken zullen zitten. Het maaisel zelf dat werd opgevangen in de bak van mijn grasmaaier ziet mooi groen, maar de onderkant van de grasmat ziet bruin/geel. Is het raadzaam om nog extra bemesting te strooien? Alvast bedankt voor uw hulp!

Koen
Door

Koen

op 21 Oct 2021

Hoi Thomas,Dat is vervelend! Is het grondwerk van het gazon goed uitgevoerd? DCM najaaarbemesting Mix6 is een goede bemesting om te strooien voor het gazon. Doe dit de helft van de dosering zoals deze op de zak staat aangezien het nog een jong gazon is.Succes!

Sofie
Door

Sofie

op 27 Mar 2022

Beste,Wij hebben 10 dagen geleden zelf onze tuin aangelegd met graszoden. Wij hebben dagelijks onze graszoden water gegeven zoals ons was gezegd. Er zijn nu wel hele mooie zonnige dagen gepasseerd dus beregenden we de graszoden lang genoeg. Nu zie ik dat ons gras wat gelig begint te worden na 10 dagen mooi groen te zien. Mogen wij onze graszoden nu reeds bemesten om dit goed te krijgen? Ik heb 10 dagen zo mijn best gedaan dus wil dit graag goed krijgen. Alle advies is zeker welkom. Alvast bedankt

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 04 Apr 2022

Hoi Sofie,Het is natuurlijk schrikken als je de grasmat geel ziet worden. Heb je toevallig gesproeid toen de zon fel op het gras scheen? De regendruppels kunnen dan voor verbranding van het gras zorgen. Hier kan het gras wel tegen en komt het wel overheen overigens.Mesten zou ik nog even mee wachten tot na de 2e maaibeurt. De wortels hebben dan echt goed de kans om de meststoffen op te nemen. Dat het gras nu wat geel wordt ligt dus niet aan een mest tekort.Succes!

Barrie
Door

Barrie

op 13 Jul 2022

27 dagen geleden nieuwe zoden gelegd alles gaat goed al 3keer gemaaid maar na 4 dagen moet alweer, mag ik dan al iets korter maaien?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 16 Jul 2022

Hoi Barrie,Dan groeit het gras goed aan. Goed bezig! Je kan het gras dan gerust iets korter maaien, inden de temperaturen niet hoger dan 30 graden zijn. Zorg ervoor dat het gras voldoende wat blijft. Indien het niet regent, sproei dan.Succes!

Barrie
Door

Barrie

op 17 Jul 2022

Hallo Koen. Ik doe de laatste week iedere dag nog 15 min. de beregening aan en wil dat denk deze warme week ook nog doen. De pomp doet zijn werk goed ik moet alleen op de knop drukken en het slootwater sproeit.

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 18 Jul 2022

Hoi Barrie,Dat is heel verstandig om de nieuwe graszoden zo te besproeien na het aanleggen. Makkelijk dat je een complete sproei installatie hebt!

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 18 Jul 2022

Hoi Barrie,Dat is heel verstandig om de nieuwe graszoden zo te besproeien na het aanleggen. Makkelijk dat je een complete sproei installatie hebt!

Vandenheede Marie christine
Door

Vandenheede Marie christine

op 19 Aug 2022

grasmatten doen leggen nov 2020, alles is or geworden bruin hooi en nu, hebben gemest en gewaterd zoals gevraagd wij weten echt geen raad meer. Dank U Koen M. Christine

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 21 Aug 2022

Hoi ChristineDat is vervelend om te horen. De grasmatten zouden al goed aangegroeid moeten zijn als ze in november 2020 gelegd zijn. Het is de afgelopen weken erg warm en heel droog geweest. Goed watergeven is dan cruciaal voor gras om het groen te houden.Hoe heb je gemest? Is dat met een organische meststof of kunstmeststof? Met een kunstmeststof verbrand het gras snel in combinatie met droge en warme dagen. Met organische mest is die kans veel kleiner, maar kan het nog voorkomen door deze extreme weersomstandigheden. Als je met zulke warme en droge dagen gaat bemesten is het belangrijk om goed te sproeien, zodat de meststof snel intrekt en niet voor verbranding van het gras zorgt.

Klaas
Door

Klaas

op 28 Oct 2022

Hoi Koen, mijn graszoden zijn in april 2022 aangelegd. Hiervoor is ondergrond vermengd met doorwaterende grond en bemest. Regelmatig goed nat gehouden, Vervolgens na 6weken bemest met VivFos en weer herhaald. Gras groeit niet dicht.Weet U de oplossing?

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 03 Nov 2022

Hoi Klaas,Heb je voor het leggen van de graszoden de ondergrond ook getest? Een simpele bodemtest kan uitwijzen aan welke voedginsstoffen een gebrek is en welke schadelijke stoffen er eventueel in de grond zitten. Als je dat niet hebt gedaan raad ik je aan dat alsnog te doen.

Johan
Door

Johan

op 06 Nov 2022

6 maanden voor je het voor het eerst kunt verticuteren met nieuwe zoden ??? dat lijkt me een beetje snel is mij altijd geleerd een jaar of 3 !!!

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 21 Feb 2023

Hoi Johan,Daar heb je deels wel gelijk. De grasmat is na 6 maanden sterk genoeg om geverticuteerd te worden. Echter, het zal in veel gevallen nog niet nodig zijn. Algemeen wordt er gezegd dat het na 3 jaar voor het eerst nodig is bij nieuwe graszoden.

ruben
Door

ruben

op 06 Apr 2024

Beste, wij hebben oktober 2023 grasmatten gelegd maar nu merken we dat het gras redelijk uitgedund is na de winter. Sinds 3 weken rijdt de robot ook terug rond (wel eerst met grasmaaier er door gegaan) wat kunnen we gebruiken om het te versterken

Koen Bijvelds
Door

Koen Bijvelds

op 09 Apr 2024

Hoi Ruben, het weer is vanaf die periode ook extreem geweest met de vele regenval. Dit zie je bij meer gazons terug dat het niet echt super groeit. De groei begint er nu weer in te komen. Mijn advies is om eind april / begin mei DCM Vital Green te strooien.

Reactie plaatsen