Regelmatig krijg ik mails waarin wordt gevraagd naar uitleg over bemesting voor in de tuin. Daarbij wordt er regelmatig gevraagd: welke meststof werkt het beste?
Die vraag snap ik volledig. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende merken en varianten. Maar welke meststof gebruik je waarvoor?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik ook niet alle meststoffen heb uitgeprobeerd. Wel weet ik door mijn ervaring in het tuinieren welke merken goed werken, en welke minder goed werken.
In dit artikel leg ik uit wat het verschil is tussen verschillende soorten meststoffen. Hierdoor kun je beter beoordelen welke meststoffen voor jou geschikt zijn.
Belang van bemesting
Veel mensen onderschatten het belang van bemesting. Helemaal als ze de prijs van een zak meststof zien. De gedachten is dan al snel;
Ik heb al eens vaker meststoffen gebruikt, alleen ik zag niet echt het verschil.
Dat klopt! Het effect van meststoffen zie je vaak ook niet direct. Het is een structureel onderhoudsproces.
Ik vergelijk het onderhoud van de tuin altijd met het onderhoud van een auto. Als je geen onderhoud uitvoert aan de auto, zijn de kosten voor reparaties hoog. Voer je wel regelmatig onderhoud uit, dan heb je geen of weinig reparatiekosten.
Zo werkt het ook met de tuin. Of het nu bemesten, snoeien, maaien of schoffelen is; doe het regelmatig. De uitspraak van Peter Mecklenfeld over dit onderwerp vind ik wel leuk:
Goed bemesten kost geld, slecht voeden nog meer…
Gecoate meststoffen versus reguliere meststoffen
Ik wil je eerst het verschil uitleggen tussen gecoate en reguliere meststoffen. Hierdoor begrijp je beter waar ik over praat als ik de verschillende soorten meststoffen bespreek. Gecoate meststoffen zijn voorzien van een kleine laag harscoating. Die coating is biologisch afbreekbaar. De harscoating breekt geleidelijk af, en zorgt zo voor een geleidelijke afgifte van de meststof.
De wortelactiviteit van je gazon of planten en de bodemtemperatuur bepalen de snelheid van deze afbraak. Bij een lage bodemtemperatuur is de wortelactiviteit laag en groeit een plant of gazon niet. De mestkorrel geeft dan ook geen of een minimale hoeveelheid meststof af.
Het voordeel hiervan is dat er minder meststof verloren gaat aan uitspoeling. Ook groeien de planten rustiger en gelijkmatiger waardoor een geforceerde groei wordt voorkomen.
Zorg voor een boost met reguliere meststoffen
Reguliere meststoffen, dan bedoel ik hier meststoffen zonder coating, zorgen voor een boost. Na de donkere wintermaanden of een slecht groeiseizoen hebben planten een extra zetje nodig.
Meststoffen zonder coating zijn dan het meest geschikt. Deze meststoffen kunnen direct veel voedingsstoffen afgeven aan de beplanting of het gazon.
Een goede balans tussen gecoate meststoffen en reguliere meststoffen is belangrijk tijdens een groeiseizoen. Hierdoor geniet je maximaal van een groen gazon, bloeiende planten of mooi groeiende struiken.
N-P-K meststof: wat houdt dat in?
Vraag jij jezelf wel eens af wat de letters NPK op een zak meststof doen? Op de ene zak staat het groter dan op de andere. Voor de letters NPK staat ook nog een cijfer.
De letters NPK met de cijfers ervoor geven aan waaruit de meststof bestaat. Een NPK meststof bestaat dus niet, want iedere meststof heeft een andere samenstelling van de verhouding NPK.
Lees hieronder waar elke letter in de NPK-mix voor staat, en wat de werking is.
Stikstof (N)
Zijn de bladeren van je planten lichtgroen tot geel? Of wordt je gazon niet mooi groen? Je planten of gazon komen dan stikstof tekort. Hierdoor zullen je planten en gazon minder mooi en slechter groeien.
Een stikstofgebrek treedt sneller op bij een zandgrond dan een kleigrond. Dit komt omdat zandgrond beter doorlaatbaar is. Hierdoor spoelt de stikstof snel uit door regen of besproeien.
Gebruik jij stalmest met veel stro erin als meststof? Stop daarmee. Op het stro wat je onderwerkt groeien bacteriën. Deze bacteriën nemen veel stikstof op, waardoor er weinig of niets meer overblijft voor je planten.
Stikstof zorgt ervoor dat de bladeren van je planten of het gazon mooier groen worden. Ook stel je de veroudering van planten uit met stikstof. Dit komt omdat je met stikstof een vitalere plant creëert.
Fosfor (P)
De fosfor uit een zak meststof vind je in de grond terug als fosfaat. Hoe herken je een fosfaattekort? Een fosfaattekort herken je aan achterstallige groei van planten, donkere verkleuring van bladeren of zelfs afstervende bladeren.
Fosfor verspreidt zich stukken moeilijker in de grond dan stikstof. Hierdoor kan een plant toch een fosfaattekort hebben, ondanks veel fosfaat in de bodem. Zorg dat de meststof de plant kan bereiken. Strooi de meststof dus goed rondom de plant.
Door fosfor wordt de wortelontwikkeling, vruchtvorming en/of bloemvorming gestimuleerd van een plant of het gazon.
Kalium (K)
Hebben je planten of gazon snel last van uitdroging of van de vorst? Verbeter dan de weerstand. Kalium draagt bij aan de verbetering van de weerstand en stevigheid van de plant.
Door voldoende kalium in de bodem nemen planten makkelijker vocht op en verlaagt de vochtafgifte door de bladeren. Dit beschermt je planten beter tegen droge periodes of periodes met vorst.
Kalium zorgt er ook voor dat je plant mooiere bloemen of vruchten gaat geven. Tevens is de plant beter beschermt tegen ziekten en plagen.
De NPK-verhouding: uitleg bemesting
Hierboven lees je dat de letter N voor stikstof staat, de letter P voor fosfor en de letter K voor kalium. Maar hoe zit dat dan met die verhouding op een zak meststof?
Stel er staat op een zak meststof: NPK = 20 + 12 + 15. Dan betekent dat er in die zak 20% stikstof zit, 12% fosfor en 15% kalium.
De voordelen van stikstof, fosfor en kalium onderbouwen de uitspraak van Peter Mecklenfeld. Door geld uit te geven aan de juiste bemesting beperk je bedreiging van ziekten en plagen, en verleng je de levensduur van een plant. Hierdoor hoef je niet regelmatig nieuwe planten te kopen.
Organische of chemische meststof gebruiken?
Op hoofdlijnen bestaan er twee verschillende meststoffen. Organische meststoffen en chemische meststoffen. Chemische meststoffen zijn beter bekend als kunstmest.
Beide type meststoffen kunnen weer bestaan uit verschillende NPK-verhoudingen. Welke meststof is nu het beste voor jouw tuin?
Zo zwart op wit is dat niet te zeggen. Het ligt er aan wat je doel is met het bemesten.
Chemische meststoffen: kunstmest
Kunstmest is een mengsel van niet-biologisch ontgonnen meststoffen. De zouten in de kunstmest lossen direct op met water. Dit maakt dat kunstmest een snelle werking heeft.
Deze snelle werking geeft je planten en gazon een boost. Ik strooi altijd aan het begin van het groeiseizoen één keer met kunstmest. Hierdoor krijgen de planten meteen een boost, en zijn ze al vroeg in het groeiseizoen groen.
Het nadeel van kunstmest is dat het relatief een korte werkingsduur heeft. De werking van kunstmest is ongeveer 5 tot 6 weken. Daarnaast bestaat de kans dat je al snel teveel kunstmest toegepast. Hierdoor groeit de plant geforceerd, wat de plant kwetsbaarder maakt voor weersinvloeden.
Organische meststoffen
Organische meststoffen zijn meststoffen die gemaakt zijn van dierlijke uitwerpselen. Koemestkorrels bijvoorbeeld. Hierdoor vinden sommigen de mestkorrels stinken. Organische meststoffen hebben een langere werking dan kunstmestkorrels.
De werking van organische meststoffen duurt tot wel 3 maanden. Dit komt omdat organische meststoffen geleidelijk worden afgegeven aan de bodem. Hierdoor vermindert de kans op geforceerde groei.
Als je kijkt naar de prijs van een zak kunstmest en een zak organische meststof, is de prijs van kunstmest aanzienlijk goedkoper. Bekijk het van de andere kant. Kunstmest werkt 5 tot 6 weken, terwijl organische mest tot wel 3 maanden werkt.
Samenvatting van bemesting
In dit artikel heb je gelezen wat het belang van bemesting is, en welke meststoffen er bestaan.
Van die meststoffen zijn er mega veel verschillende merken. Ieder merk probeert met een net iets andere verpakking de aandacht van de koper te trekken. MAAR.... Daarvoor betaal je vaak wel een premium prijs.
Dat wil je natuurlijk niet.
Je wilt meststoffen die écht werken EN betaalbaar zijn. Goede bemesting betaalt zichzelf uiteindeljik altijd terug, want:
- Er gaan minder planten dood
- Planten en het gazon groeien beter dicht. Onkruid krijgt geen kans
- Ziekten en plagen maken geen kans
Maar wat zijn nu goede en betaalbare meststoffen? Ik zocht het voor je uit en heb het in een PDF verwerkt. Klik op onderstaande link om deze pdf GRATIS te downloaden!
Verspil Niet Onnodig Veel Geld Aan Niet Werkende Meststoffen!
Veel particulieren passen meststoffen op een verkeerd moment of in een verkeerde verhouding toe met als gevolg dat de meststoffen geen of niet het gewenste resultaat hebben. Dit voorkom je met de tips in de Bemestingsgids!
Let op: binnenkort ga ik geld vragen voor dit waardevolle e-book