Buxusschimmel bestrijden? 5 Praktische tips om dat te doen!
27 juli 2019 
in Hagen

Buxusschimmel bestrijden? 5 Praktische tips om dat te doen!

Het bestrijden van buxusschimmel is cruciaal voor het in leven houden van de plant. Zonder goede bestrijding van de schimmels gaat Buxus langzaam maar zeker dood.

Er zijn 2 soorten buxusschimmels. Iedere schimmel vraagt om een andere manier van bestrijden.

Maar waarom zou je het eigenlijk zover laten komen dat bestrijding nodig is? Met enkele simpele maatregelen kun je voorkomen dat de buxus aangetast wordt door schimmels.

In dit artikel bespreek ik de best werkende technieken voor het bestrijden van buxusschimmels. Daarbij licht ik ook biologische technieken van bestrijden toe. Ook geef ik je praktische tips voor het voorkomen van buxusschimmels in jouw tuin.

Zijn er in jouw buxus als symptomen van buxusschimmels zichtbaar? Dan is er geen tijd te verliezen. Lees snel verder!

Wat zijn buxusschimmels?

Buxusschimmels zijn infecties die buxusplanten door tal van redenen oplopen. Zodra de schimmels in de plant zitten streven delen van de plant af. Totdat op een moment de hele plant dood is.

Er zijn 2 soorten buxusschimmels in Nederland en België. Dit zijn:

  • Volutella buxi
  • Cylindrocladium buxicola (nieuwe naam = Calonectria pseudonaviculata)

Voor de bestrijding is het niet belangrijk om alle details van de schimmels te weten. Kijk hier voor meer informatie over buxusziekte en de buxusschimmels.

Buxusschimmel vaststellen

Beide buxusschimmels zijn dus op dezelfde manier te bestrijden. Dat is makkelijk. Hoef je niet eerst vast te stellen om welke schimmel het gaat.

buxus-schimmelziekte-bestrijden

Kijk voor bestrijding wel of de afstervende buxus wordt veroorzaakt door schimmels. Er zijn namelijk ook andere redenen waarom delen van de buxus afsterven. Denk aan:

Buxusschimmel vaststellen? Dat kan met een handige praktijktest. Deze test gaat alsvlolgt:

  • Knip enkele aangetaste takken van de buxus
  • Stop de takken in een luchtdichte plastic tas
  • Bewaar de zak in een warme ruimte (kamertemperatuur)
  • Open na 3 tot 4 dagen de zak
  • Zitten er witte of roze sporenhoopjes op de onderkant van de bladeren? Dan zit de schimmel Volutella buxi in de plant.
  • Zijn veel bladeren zwart geworden of hebben ze zwarte vlekken? Dan heeft de buxus last van de schimmel Cylindrocladium buxicolli.

Als er meer dan 30% van de plant aangetast is met buxusschimmels is bestrijding vaak niet meer mogelijk. Bekijk in zo’n geval de .

Let Op: Indien de schimmel in een ver gevorderd stadium is zie je de symptomen ervan duidelijk op de buxusplanten. Daarvoor hoef je de praktijktest niet te doen. Ga in dat geval direct over op bestrijding.

Bestrijden van buxusschimmel

Buxusschimmel was en is een veel voorkomend probleem in Nederland en België. Simpelweg omdat de buxus in heel veel tuinen te vinden is.

Hierdoor zijn er veel producten ontwikkeld voor het bestrijden van buxusschimmels. Helaas werken niet alle producten even goed.

Zonde, want dan betaal je voor iets wat de buxus moet redden. Maar in plaats daarvan gaat de buxus dood.

Hieronder bespreek ik de producten die het beste werken. Zelf werk ik altijd met deze producten.

Bestrijden met eminent

Eminent is een zeer doeltreffend product voor het bestrijden van buxusschimmels. Het is een vloeibaar middel dat over de aangetaste buxus wordt gespoten.

Buxusschimmel-eminent

De bestrijding van buxusschimmel met eminent werkt als volgt:

  • Pak een plantenspuit (Tip: dit is mijn top 3 beste plantenspuiten) en de verpakking Eminent.
  • Giet 6 tot 7 ml eminent in de plantenspuit.
  • Vul de gieter met 10 liter water.
  • Bespuit buxus met het mengsel.

Buxus is een compacte plant. Dat is ook een van de redenen waarom buxusschimmels ontstaan. Maar deze compactheid zorgt er ook voor dat schimmels lastig te bestrijden zijn.

Voor een goede bestrijding is het belangrijk om de buxushaag goed nat te spuiten met eminent. Wanneer je 6 tot 7 ml eminent gebruikt op 10 liter water is er geen risico op overdosering. Te weinig middel op de buxus spuiten is wel schadelijk.

Door de behandeling met eminent worden de schimmels gedood of verdreven uit de buxusplant. De plant krijgt nu de kans om zich te herstellen.

Let Op: Vanwege strenge reguleringen in Nederland mag Eminent alleen in België gebruikt worden. Maar dat is geen probleem. Tabletten tegen buxusschimmels zijn zeker zo efficiënt. En ook nog eens makkelijker toe te passen.

Schimmel bestrijden met tabletten

Tabletten zijn zeer effectief tegen buxusschimmel. Zowel voor het voorkomen als het stoppen van de verspreiding van buxus schimmels.

In een verpakking TopBuxus Health-Mix zitten 10 tabletten. Deze tabletten lossen op in water. Elke tablet is voldoende voor het aanmaken van 1 liter spray. Met deze liter kan 10 m2 buxus behandeld worden.

Buxus-schimmel-tabletten

Buxusschimmel bestrijden met TopBuxus doe je als volgt:

  • Stop één tablet in 1 liter water.
  • Laat het water 10 minuten staan. De tablet lost op.
  • Giet het mengsel in een plantenspuit.
  • Spuit het mengsel over een aangetaste buxus.
  • Herhaal deze stappen totdat alle schimmels in de buxus bestreden zijn.

Persoonlijk ben ik zeer goed tevreden over de werking van de tabletten. Ik heb TopBuxus Health-Mix veel gebruikt voor het bestrijden van buxusschimmels.

Tegenwoordig gebruik ik de tabletten preventief. Mijn buxus heeft nog nooit zo mooi gegroeid!

Bestel TopBuxus via Bol.com

Wanneer buxus schimmelziekte bestrijden?

De buxus schimmelziekte kan altijd opduiken. Maar gedurende warme periodes met langdurige regenval ontwikkelen de schimmels zich snel.

Om de buxusplant te redden is het belangrijk om direct over te gaan op behandeling. Houdt er wel rekening mee dat:

  • Schimmelbestrijdingsmiddelen niet toegepast kunnen worden boven 25 graden Celsius.
  • Het beste moment van de dag voor behandeling de morgen of de avond is.
  • Het middel het beste werkt als de buxusplant droog is. Kan wel toegepast worden bij vochtig weer.

Buxusschimmel wordt voorkomen door buxusplanten 3 tot 5 keer per jaar preventief te besproeien. Gebruik hiervoor de Health-Mix tabletten.

Pas de tabletten van april tot oktober toe. Dit voorkomt schimmelvorming en verhoogt de weerstand van je buxusplanten.

Buxusschimmels voorkomen

Door enkele simpele handelingen kan je voorkomen dan buxusplanten ziek worden. Tenminste, het risico daarop aanzienlijk verlagen.

Voorkomen is beter dan genezen, nietwaar?

Mensen met een goede weerstand zijn minder ziek. Dat geldt ook voor planten. Een buxus met hoge weerstand wordt niet of in minder mate aangetast door buxusschimmels.

buxusschimmel-voorkomen

Om de weerstand van een buxus te verhogen kan je het volgende doen:

  • Maak ruimte voor buxus. Zet de planten niet strak tegen elkaar. Hierdoor kan de plant drogen door de wind en zon.
  • Maak de bladeren van de buxus zo min mogelijk nat. Geef de plant bij voorkeur water aan de wortels.
  • Knip eventueel aangetaste takken direct uit de plant. Zorg dat je de snoeischaar ontsmet.
  • Behandel de buxus na het snoeien preventief met Health-Mix. Dit voorkomt dat de plant geïnfecteerd raakt via de snoeiwonden.
  • Onderhoudt een buxus op de juiste manier.

Veel mensen strooien iets onder de buxus plant om opspattende water te voorkomen. Ondanks dat dit goed is, is dit geen garantie dat hierdoor de buxus ziekte wordt voorkomen.

Conclusie

Buxusschimmels kunnen voorkomen en gestopt worden met Health-Mix. Dit product werkt zeer effectief en is mijn favoriete product voor bestrijding van buxus schimmel.

Behandel je buxus regelmatig met dit middel. Door dit goed te doen komt de buxus over zijn aantastingen heen. En wordt het weer een prachtige plant.

Als er meer dan 30% van de plant aangetast is met buxusschimmels is bestrijding vaak niet meer mogelijk. Bekijk in zo’n geval de alternatieven voor buxusplanten.

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
bouwinspecteur
Door

bouwinspecteur

op 29 Jul 2019

Ik ben een renovatie aan het plannen van mijn huis, aangezien ik met mijn familie aan het settelen ben. Daarom breng ik nu vooral tijd door in de tuin. Wat een tof artikel!

Koen
Door

Koen

op 03 Aug 2019

Beste Bouwinspecteur,Luek om te horen. Bedankt!

Reactie plaatsen