Hoe kan ik bladluis in de tuin bestrijden? 3 Krachtige Methodes

bladluizen bestrijden tuin

Bladluizen, wolluizen, tripsen en witte vliegen; het zijn stuk voor stuk plagen die van grote invloed zijn op de planten in jouw tuin. Deze plagen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de planten minder snel groeien. Mochten er bladluizen in jouw tuin aanwezig zijn, zijn er gelukkig meerdere mogelijkheden om deze kleine beestjes te bestrijden.

Over de bladluizen vind je in dit artikel alle relevante informatie. We bespreken wat bladluizen precies zijn, waar de bladluizen vandaan komen én hoe je de bladluizen kunt bestrijden. Ook bespreken we of er mogelijkheden zijn om de komst van bladluizen zoveel mogelijk te voorkomen. Niemand ziet immers op de aanwezigheid van deze kleine beestjes te wachten.

Wat zijn bladluizen?

Bladluizen zijn hele kleine beestjes die zich graag in een plant nestelen. In de planten krijgen deze plantetende insecten snel baby’s, waarna deze baby’s ook alweer snel nieuwe baby’s krijgen. Saillant detail daarbij is dat bladluizen zwanger kunnen raken zonder dat er een contact tussen mannetjes en vrouwtjes geweest is. In de plant richten deze bladluizen ondertussen ook nog schade aan, aangezien het zogeheten plantetende insecten zijn.

De bladluizen zijn te herkennen aan een groene kleur. In sommige gevallen kunnen de luizen ook een paarse, rode, gele, zwarte of witte kleur hebben. Het lastige van de groene bladluizen is dat je deze nagenoeg niet ziet; dit komt deels door kleur die hetzelfde is als de plant, maar ook door de minieme afmetingen van een bladluis. Een gemiddelde bladluis is nog geen twee millimeter groot.

Waar bladluizen zich het liefste in een plant verschuilen? Dat is veelal rondom de groeipunten van een plant; denk hierbij aan de top van een jonge steel. Doordat de bladluizen zich juist op deze plekken nestelen, heeft de plant moeite om te groeien. Deze groei wordt simpelweg tegengewerkt door de aanwezigheid van de vele bladluizen.

Richten bladluizen veel schade aan?

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, bevinden de bladluizen zich graag op plekken waar de planten in groei zijn. Op die plekken zijn voor de bladluizen namelijk onwijs veel voedingscellen te vinden. Als er voedingscellen in de plant aanwezig zijn, neemt een bladluis hier een hap van. Bij deze hap komt er echter ook speeksel van de bladluis terecht in de plant. Dit speeksel bevat virussen en hierdoor wordt een plant geïnfecteerd. Bladluizen richten dus zeker veel schade aan planten aan.

De schade is eigenlijk tweeledig. Enerzijds zorgen deze virussen ervoor dat de planten verzwakt worden. De planten kunnen daardoor compleet sterven, terwijl de bladluizen er ondertussen ook voor zorgen dat de nieuwe stelen niet kunnen groeien. Een plant is door de aanwezigheid van bladluizen dus óók niet meer in staat om op de gewenste manier door te groeien.

schade bladluizen

Ondertussen richt een bladluis mogelijk nog meer schade aan. Door het gif van de bladluizen kunnen de planten ook compleet geel uitslaan. Je hebt daardoor geen fraaie groene tuin meer, maar je krijgt planten in een bijzondere gele kleur. Dat komt de uitstraling van jouw tuin uiteraard niet ten goede.

Hoe herken je bladluizen?

Ben je trots op jouw prachtige planten in de tuin? Dan is het aan te raden om de planten regelmatig te controleren. Het advies is hierbij om jonge stelen en jonge bladeren van de plant goed te onderzoeken. Als de bladluizen in grote hoeveelheden tegelijkertijd aanwezig zijn, kan je deze met het blote oog goed zien. In andere gevallen is het wellicht raadzaam om een vergrootglas te gebruiken.

Kleuren bepaalde planten helemaal geel? Of groeien bepaalde planten minder snel dan andere planten in jouw tuin? Dan kunnen dat ook mogelijke tekenen van de aanwezigheid van bladluizen zijn. Ook kunnen de bladeren gaan krullen door de aanwezigheid van de bladluizen.

Bevinden zich rondom een bepaalde plant veel mieren? Dan is dat ook een duidelijk signaal dat er (veel) bladluizen aanwezig zijn. De mieren worden namelijk aangetrokken door de honingdauw die afgescheiden wordt door de bladluizen; de mieren zijn gek op de smaak van deze honingdauw. Ook de aanwezigheid van mieren is dus een prima mogelijkheid om de aanwezigheid van bladluizen te constateren.

Hoe kunnen bladluizen bestreden worden?

Heb je geconstateerd dat er in planten in jouw tuin bladluizen aanwezig zijn? Dan sta je voor een leuke uitdaging; je moet deze bladluizen namelijk zo snel mogelijk bestrijden. Doe je dat niet? Dan kunnen de bladluizen veel schade aanrichten, zoals je hierboven hebt kunnen lezen.

Voor het bestrijden van de bladluizen heb je meerdere mogelijkheden. Het is van belang om daarbij onderscheid te maken tussen natuurlijke middelen en onnatuurlijke middelen.

Bladluizen bestrijden met lieveheersbeestjes (mijn favoriet)

Eén van de beste mogelijkheden is om lieveheersbeestjes in te gaan zetten. In de natuurwereld staan de lieveheersbeestjes en de bladluizen namelijk recht tegen over elkaar; een lieveheersbeestje geniet van de heerlijke smaak van de bladluizen. Bovendien zijn de lieveheersbeestjes behoorlijk grote eters; één lieveheersbeestje kan tientallen bladluizen in korte tijd opeten. Vooral de larven van lieveheersbeestjes zijn grote eters. 

Het advies is dus om larven van lieveheersbeestjes in jouw tuin los te laten. Hoe je dat doet? Je kunt larven lieveheersbeestjes kopen, maar je kunt ook een bloemenmengsel in jouw tuin verspreiden. De lieveheersbeestjes komen op deze bloemenmengsel af, waarna de lieveheersbeestjes de bladluizen met alle liefde opeten.

Deze 2e optie duurt een stuk langer. Eerst moet het bloemenmengsel ontwikkelen, dan moeten er lieveheersbeestjes komen en die moeten vervolgens larven leggen. Lees hier alles over het bestrijden van bladluizen door middel van larven van een lieveheersbeestje.

Luizendoder gebruiken

Een andere manier is om met een zogeheten luizendoder aan de slag te gaan. Dit is een ecologische variant om bladluizen te bestrijden; je hoeft dus niet in te zitten over het milieu. Let er wel op dat je deze luizendoder op de juiste manier in jouw planten weet te spuiten. Volg daarom altijd de beschrijving/handleiding van de luizendoder strikt op.

luizendoder gebruiken

Persoonlijk heb ik erg goede ervaringen met de luizendoder van ECOstyle. ECOstyle Spruzit-R. Deze krachtige luizendoder verwijdert luizen in je planten snel, efficiënt en gemakkelijk zonder de planten aan te tasten.

Andere manieren voor bestrijding

Op het internet kan je nóg meer mogelijkheden vinden voor het bestrijden van bladluizen. Niet alle mogelijkheden zijn echter milieuvriendelijk en ook is niet de werking van alle mogelijkheden aangetoond. Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om de tuinslang op de planten te zetten, maar daarmee verspreid je alleen maar de bladluizen door je gehele tuin heen.

Oorwurmen pot op te hangen is een andere optie. Oorwurmen zijn namelijk dol op bladluizen.

Als laatste kom je op het internet ook vaak tegen dat het pletten van bladluizen goed zou helpen. Dat is natuurlijk niet erg diervriendelijk en raden we daarom sterk af. Het pletten van bladluizen zorgt ervoor dat een bepaalde geur verspreid wordt dat andere bladluizen af schrikt. Aangezien het doden van bladluizen niet echt een fijn idee is, is het een veel beter idee om voor een van de twee bovengenoemde manieren te kiezen en bestrijd de bladluizen in jouw tuin op een efficiënte manier.

Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>