Slakken bestrijden met azijn? Alles wat je moet weten in 1 artikel
10 oktober 2020 

Slakken bestrijden met azijn? Alles wat je moet weten in 1 artikel

Heb jij in jouw tuin ook zo’n last van slakken? Dit merk je wellicht aan kaalgevreten planten of aan struiken die volledig aan het verkleuren zijn. Het bestrijden van slakken is behoorlijk lastig, aangezien sommige slakken zich ook ónder de grond bevinden. Dat is het geval bij naaktslakken. Deze naaktslakken weten de wortels van de planten en struiken aan te tasten, waardoor de groei van de plant/struik belemmerd wordt.

Daarnaast is het bestrijden van de slakken ook lastig, omdat je andere insecten en dieren in jouw tuin kwaad kunt doen. Sommige mensen zijn voorstander van het bestrijden van slakken met gif, maar dat levert zeker niet het gewenste resultaat op. Ja, toegegeven; je weet de slakkenplaag hoogstwaarschijnlijk een halt toe te roepen, maar je doodt ook andere insecten en dieren met het gif. Dit komt het ecologische systeem in je tuin niet ten goede.

Gelukkig zijn er méér dan voldoende andere mogelijkheden om slakken te bestrijden. In dit artikel bespreken we graag één van de mogelijkheden; het bestrijden van slakken met behulp van azijn. Relatief veel mensen kiezen voor deze bestrijdingsmogelijkheid, aangezien het één van de makkelijkste bestrijdingsmanieren is. Maar, is het ook de beste manier om slakken te bestrijden? Of is ook deze manier niet al te goed voor het milieu?

Wel of niet kiezen voor het bestrijden van slakken met azijn?

Als je de slakken in jouw tuin wilt gaan bestrijden, moet je belangrijke keuzes gaan maken. Zoals hierboven al gesteld; je hebt de keus uit meerdere bestrijdingsmanieren. Het is echter tegelijkertijd ook een feit dat lang niet alle bestrijdingsmanieren goed voor het milieu zijn; onder meer insecten en andere (kleine) diertjes kunnen in jouw tuin last krijgen van de bestrijdingsmanieren. Dat is onder meer het geval als je met gif aan de slag gaat.

Het bestrijden van slakken met azijn is helaas te vergelijken met het bestrijden van slakken met gif. Zowel het azijn als het gif zijn schadelijk voor andere insecten en kleine diertjes in jouw tuin; kies dus zéker niet voor één van beide bestrijdingsmanieren.

In dit artikel kan je lezen dat het wél aan te raden is om de slakken met azijn te bestrijden. In dat artikel staan echter enkele tegenstrijdigheden, waardoor het artikel een vertekend beeld geeft. Graag leggen we in ons artikel nader uit waarom het bestrijden van slakken met azijn géén goed idee is.

Waarom je nooit slakken met azijn moet bestrijden

Een absoluut voordeel van (schoonmaak)azijn is dat je het voor allerlei verschillende doeleinden kunt gebruiken. Een negatief gevolg daarvan is dat azijn ook voor allerlei verkeerde doeleinden wordt gebruikt, waaronder voor het bestrijden van slakken. In het hierboven aangehaalde artikel wordt het volgende gesteld:

‘Gebruik een plantenspuit, vul de plantenspuit met azijn en water en spuit op de slakken. Je ziet de slakken vervolgens nooit meer terug’.

Henk Polie - Tuinkalender

Op zich klopt niks met deze stelling. De slakken kunnen inderdaad niet tegen azijn, waardoor de populatie van de slakken in jouw tuin direct af gaat nemen. Het is echter ook zo dat je de planten, de struiken én de bodem in jouw tuin op een negatieve manier beïnvloedt.

Daarover lees je helemaal niks in het hierboven aangehaalde artikel, terwijl dat minstens net zo belangrijk is. Als je de slakken in jouw tuin gaat bestrijden, moet je namelijk andere facetten in jouw tuin niet uit het oog verliezen. In een gemiddelde Nederlandse tuin vind je namelijk allerlei planten/struiken en insecten terug die van essentieel belang zijn voor het ecologische systeem in ons land.

Zodra iedereen azijn in de tuin gaat spuiten, krijgt het ecosysteem met een ongekende klap te maken. Het ecosysteem komt dat hoogstwaarschijnlijk zelfs niet te boven, waardoor de flora en fauna in ons land volledig aangetast wordt. Moraal van het verhaal; gebruik nóóit azijn voor het bestrijden van slakken in jouw tuin.

Wat zijn de nadelen van azijn?

Als je toch besluit om de slakken met azijn te gaan bestrijden, merk je de gevolgen hiervan al heel snel. Volgens het hierboven aangehaalde artikel is het de bedoeling dat je het azijn met een plantenspuit op de slakken gaat spuiten.

Deze slakken bevinden zich echter op de struiken en planten in jouw tuin, waardoor je de bladeren ook direct natspuit met azijn. Dit is absoluut niet bevorderlijk voor de groei, voor de kleur en voor de gezondheid van de bladeren. Het is zélfs mogelijk dat de bladeren gaan verbranden, aangezien azijn een nogal heftig middel is.

nadeel-azijn-bestrijding-slakken

Met het oog op de conditie van jouw planten en struiken is het dus níet verstandig om azijn in jouw tuin te spuiten. Zelfs als je heel gericht op slakken spuit, weet je de planten en struiken in jouw tuin nog te bedelven onder een laag azijn. Juist die laag met azijn zorgt ervoor dat jouw planten en struiken erg snel qua gezondheid erop achteruitgaan. Je moet er dus zeker rekening mee houden dat je de planten en struiken in jouw tuin weet te vernielen, indien je met azijn aan de slag gaat.

Er zijn meer nadelen aan azijn bestrijding

Dat is echter nog niet eens het enige nadeel van het bestrijden van slakken met azijn. Als je het azijn in jouw tuin rond gaat spuiten, komt dit azijn uiteindelijk in de bodem terecht. Zoals je wellicht weet, is azijn nogal zuur. Zodra het azijn in de bodem terecht komt, wordt de bodem een stuk zuurder.

Naarmate er meer en meer azijn in de bodem terecht komt, wordt de bodem zuurder. Een zure bodem is absoluut niet wenselijk, aangezien een plant of een struik hierdoor niet in staat is om de juiste benodigdheden op te nemen. Kalkminnende planten krijgen als eerste last van een zure bodem.

Een (te) zure bodem zorgt onder meer voor het opnemen van minder fosfor, kali, magnesium, zwavel en stikstof. Dit is niet alleen van grote invloed op de planten en struiken zelf, maar ook op het volledige ecosysteem. Zoals je wellicht weet, hebben de planten en struiken een cruciale rol in dit ecosysteem. Voorkom dus te allen tijde dat de bodem zuur wordt; spuit dus nooit azijn in jouw tuin om de slakken te bestrijden.

Het mag duidelijk zijn; het bestrijden van slakken met azijn is zéker geen verstandige keuze. Wat je dan wel het beste kunt doen om de slakkenplaag in jouw tuin te gaan bestrijden? Daarover vertellen we je hieronder graag iets meer.

Verder verwijzen we jou ook graag naar ons artikel ‘Hoe slakken bestrijden uit tuin’. In dat artikel bespreken we eigenlijk uitgebreid hoe je de slakken juist wél moet bestrijden. Ook bespreken we daarin wat de nadelige gevolgen zijn van het toepassen van een verkeerde bestrijdingsmanier, zoals het gebruik maken van azijn.

Hoe moet je de slakken in jouw tuin wél bestrijden?

Als je opzoek gaat naar bestrijdingsmanieren kom je onwijs veel verschillende bestrijdingsmanieren tegen. Wij hebben echter – helaas – vast moeten stellen dat op het internet de nodige onwaarheden verkondigd worden. Dat is onder meer het geval in het hierboven aangehaalde artikel waarin doodleuk gesteld wordt dat het bestrijden van slakken met azijn een prima optie is.

azijn-voor-slakken-doden

Je hebt hierboven kunnen lezen dat het echter allesbehalve een prima optie is. We kunnen ons echter goed voorstellen dat je alsnog van de slakkenplaag in jouw tuin af wilt komen. Mede daarom bespreken we hieronder in het kort op welke manieren je de slakken in jouw tuin kunt bestrijden. Dat zijn stuk voor stuk manieren waarmee je de flora en fauna in jouw tuin geen kwaad doet.

Sowieso willen wij je adviseren om altijd voor een duurzame bestrijdingsmethode te kiezen. Dat is een methode waarmee je de populatie van de slakken aan weet te pakken, maar waarmee je de rest van de flora en fauna met rust laat. Dat is onder meer het geval als je met aaltjes aan de slag gaat.

Bestrijding met aaltjes

Aaltjes zijn hele kleine worpjes die je amper met het blote oog kunt zien. Deze aaltjes kan je online kopen, waarna deze in een bakje bij jou thuis bezorgd worden. Deze aaltjes dien je vervolgens met water te mengen, waarna je dit mengsel met een speciale sproeier over de planten en struiken kunt sproeien. Aangezien dit mengsel uitsluitend water bevat, is het mengsel niet schadelijk voor de planten en struiken.

Ondertussen sproei je ook de aaltjes over de planten en struiken. Deze aaltjes doen vervolgens maar één ding; ze gaan zich ín de slakken nestelen. Na enkele dagen gaan de slakken hierdoor vanzelf dood, waarna de aaltjes op zoek naar het volgende slachtoffer gaan. Ondertussen weten de aaltjes zich ook nog voort te planten, waardoor de slakkenplaag op een zeer efficiënte manier bestreden wordt.

Het belangrijkste voordeel hiervan is dat je de rest van de flora en fauna in jouw tuin met rust laat. Deze aaltjes hebben namelijk alleen maar interesse in de slakken en niet in andere zaken. Ook wordt de bodem met rust gelaten en blijft de conditie van de planten en struiken prima. Wil je meer weten over het bestrijden van slakken met aaltjes? Lees daarvoor ons artikel 'slakken bestrijden met aaltjes' Voorkom in ieder geval dat je met azijn aan de slag gaat!

Hoe ga jij de slakkenplaag bestrijden?

Ik ben altijd benieuwd naar ideeën en tips van anderen. Heb jij nog tips voor een succesvolle bestrijding van slakken? Laat het in de reacties hieronder weten.

Veel succes met het bestrijden van de slakken in je tuin!

Over de schrijver
Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.
Henk
Door

Henk

op 17 Jan 2021

Hallo Koen, Wat dacht je van potjes met bier in de tuin. Af en toe een dooie muis maar.... De slakken nemen af. En voor de rest is het een drama hier. Alles wordt volgebouwd. De tuinen worden rondom verhardt. Hoge richels langs tuinen. Hoe die egels hier nog weten te komen??? Maar, gelukkig is er een blijvende oplossing op komst. Heel veel succes met je tuin. Groetjes, H&C

Koen
Door

Koen

op 20 Jan 2021

Hoi Henk, Jazeker, bier tegen slakken kan ook zeker helpen. Hier schreef ik eerder dit artikel over https://online-tuinman.nl/slakken-bestrijden-met-bier/ Ik ben het met je eens dat er helaas steeds meer verhard wordt. Hierdoor is er minder leven in de tuin. Dat is zonde. Gelukkig zien steeds meer mensen in dat een groene omgeving en tuin een heel positief effect heeft op hun gezondheid. Groetjes, Koen

H.v.d.Heuvel
Door

H.v.d.Heuvel

op 07 Nov 2021

Ik heb een paar vragen, als we het hebben over slakken, je heb grote slakken en die hele kleine grond slakjes en daar wilde ik het over hebben van die grote slakken heb ik geen last die kan ik buiten de deur houden maar die kleintjes die altijd al in de grond al zitten dat is echt een plaag er zitten wel 300 van die slakjes en die kan je bijna niet bestrijden ik heb en omheining van 15 cm. planken gemaakt met stroom op de planken en dat helpt maar die zwarte kleintjes dat echt niet leuk meer dan denk ik toch echt aan azijn helaas

Koen
Door

Koen

op 13 Nov 2021

Hoi Hennes, Wat vervelend voor je! Heb je ook al mijn andere artikel gelezen over het verjagen en bestrijden van slakken? https://online-tuinman.nl/slakken-bestrijden-verjagen-voorkomen/ Succes!

Reactie plaatsen