Beste aaltjes tegen slakken – Alle informatie op een rij!

welke aaltjes tegen slakken kopen

Wil jij graag de slakkenplaag in jouw tuin gaan bestrijden? Ben je daarvoor nog op zoek naar een geschikt middel? Wij kunnen je eigenlijk maar één ding adviseren; ga voor een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Een slak kent namelijk meerdere natuurlijke vijanden en daar kan jij prima gebruik van gaan maken.

Een typische natuurlijke vijand van een slak zijn namelijk de aaltjes. Dit zijn hele kleine wormpjes die zich in de grond nestelen. Deze wormpjes zijn echter dusdanig klein dat ze zich in een naaktslak kunnen nestelen, waardoor ze op die manier de naaktslak weten te doden. Je hoeft hier zelf geen moeite voor te doen en je weet dat je op een duurzame en biologische manier bezig bent.

In de wereld van het bestrijden van slakken zijn de aaltjes dan ook het meest geliefde middel. Maar, hoe kom je aan deze aaltjes? Wat zijn aaltjes precies? En wat zijn nou de beste aaltjes tegen slakken? Op de laatste vraag vind je in dít artikel een antwoord. Voor de overige vragen verwijzen wij je graag naar ons informatieve artikel ‘Slakken bestrijden met aaltjes’.

In dat artikel bespreken we onder meer hoe je aan de aaltjes kunt komen, wat de voordelen van aaltjes zijn en hoe de aaltjes nou precies te werk gaan. Ons advies is om dat artikel even rustig door te nemen en vervolgens weer naar dit artikel terug te komen. In dít artikel bespreken we namelijk welke aaltjes je het beste kunt kopen, en wat de beste aaltjes zijn.

De beste aaltjes – kweken of kopen?

Je kunt ervoor kiezen om de aaltjes zelf te gaan kweken. Mocht jouw voorkeur daar naar uit gaan, moet je rekening houden met de nodige tijd en aandacht die je hieraan moet besteden. Voor het kweken van aaltjes moet je zeker 6 maanden intensief te werk gaan, waarna je weer met een nieuwe ‘lichting’ aaltjes kunt gaan beginnen.

Het kweken van aaltjes is dus zeker niet de makkelijkste en snelste manier. Nee, het is vele malen makkelijker en sneller om aaltjes te kopen. Via het internet kan je op verschillende manieren deze aaltjes kopen. Mocht je daartoe besluiten, is het wel verstandig om een uitgebreide zoektocht op te zetten. Je moet namelijk niet lukraak op elke website bestellen en je moet ook niet lukraak zomaar aaltjes bestellen.

Nee, voor het bestrijden van de slakken is het van belang dat je voor de juiste aaltjes weet te kiezen. Welke aaltjes dat dan zijn? Dat is volledig afhankelijk van jouw tuin, de intensiteit van de slakkenplaag en jouw eigen voorkeuren. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij besloten om dit artikel op te stellen.

In dit artikel bespreken we namelijk wat de beste aaltjes zijn. We bespreken in welke situatie je voor welke aaltjes moet kiezen en we bespreken waar je op moet letten bij het uitkiezen van de beste aaltjes voor het bestrijden van slakken.

Waar moet je op letten bij het uitkiezen van aaltjes?

Mocht je graag de slakken in jouw tuin met aaltjes willen bestrijden, moet je dus belangrijke keuzes gaan maken. Tijdens de zoektocht is het belangrijk om op meerdere criteria te letten, waarover we je hieronder graag nader informeren.

Keuze voor de webshop

Zo willen wij je wijzen op het soort website waar je de aaltjes gaat bestellen. Ons advies is om altijd bij een gerenommeerde partij, zoals Biogroei, de aaltjes te bestellen. Dergelijke partijen hebben bewezen dat ze vakkundig, betrouwbaar en stipt zijn. Je kunt bij hen dus zonder enige twijfel aaltjes bestellen, zonder dat je bang hoeft te zijn om ‘opgelicht’ te worden. Het is nu eenmaal – helaas – een feit dat niet elke webshop even betrouwbaar is.

Kies dus altijd voor een betrouwbare webshop en ga vervolgens op die webshop op zoek naar de beste aaltjes. In onze Biogroei review lees je meer over deze partij, waar wij erg goed over te spreken zijn.

Afmetingen tuin

Bij de zoektocht naar de juiste aaltjes is het onder meer van belang om naar de grootte van jouw tuin te kijken. Of beter gezegd; te kijken naar het gebied waarin de (naakt)slakken actief zijn. Is dit bijvoorbeeld een gebied van 100 vierkante meter? Of is het een gebied van ‘slechts’ 30 vierkante meter?

geschikte aaltjes bestrijden slakken

Afhankelijk van het aantal vierkante meter kan je vervolgens een juiste hoeveelheid aaltjes aanschaffen. Op de verpakking van de aaltjes zie je altijd staan voor welk gebied de aaltjes geschikt zijn. Zo kan er op de verpakking bijvoorbeeld 40 – 100 vierkante meter staan. Dit betekent dat je een oppervlakte van minimaal 40 vierkante meter en van maximaal 100 vierkante meter kan bestrijden met de aaltjes.

Het is overigens sowieso goed om naar de verpakking te kijken. Op de verpakking staat namelijk ook aangegeven in welke dosering je de aaltjes moet spreiden. Wist je overigens dat je voor het spreiden van de aaltjes een doseersproeier voor aaltjes nodig hebt? Een dergelijke sproeier, ook wel nematodensproeier genoemd, helpt je op een ideale manier met het verspreiden van de aaltjes in jouw tuin.

Recensies en ervaringen van anderen

Bij het uitkiezen van de juiste aaltjes is het ook verstandig om naar de beoordelingen te kijken. Hebben andere mensen positieve beoordelingen over de aaltjes achtergelaten? Dan is dat een duidelijk teken dat de aaltjes de gewenste werking hebben én dat de kwaliteit dus dik in orde is.

Zie je alleen maar negatieve beoordelingen? Dan is het verstandiger om naar een andere webshop te gaan en te kijken of je daar de geschikte aaltjes kunt vinden.

Het juiste moment

Tot slot willen wij je nog aanraden om goed naar het moment van aankoop te kijken. Je moet je namelijk goed beseffen dat aaltjes levende wezens zijn. Deze aaltjes zijn dus maar een korte tijd te bewaren en moeten eigenlijk zo snel mogelijk in jouw tuin verspreid worden.

Mocht je bijvoorbeeld komend weekend daar tijd voor hebben, is het verstandig om de aaltjes op tijd te bestellen. Let hierbij goed op de levertermijn van de webshop én zorg ervoor dat je de aaltjes niet 2 weken in huis hoeft te bewaren. Als dat het geval is, heb je namelijk niks meer aan de aaltjes.

Wat zijn volgens ons de beste aaltjes?

Je hebt hierboven kunnen lezen waar je op moet letten bij het uitkiezen van de juiste aaltjes voor het bestrijden van de slakken. Zoals je hebt kunnen lezen, moet je goed op diverse punten letten. Daardoor is het uitzoeken van de beste aaltjes niet altijd even makkelijk, maar daar helpen we jou graag een handje mee.

Wij hebben zelf namelijk ook goede ervaringen met één specifiek soort aaltje. Dat zijn de aaltjes van de Belgische firma Biogroei. Deze firma is bijzonder betrouwbaar, zorgt voor een snelle levering en hanteert ook een prima prijskaartje.

Bijkomend voordeel is dat deze aaltjes de gewenste werking met zich mee brengen. Daarbij is het wél van belang dat je de aaltjes in de periode van half maart tot half oktober in jouw tuin gaat verspreiden. Doe dat bij voorkeur op een dag waarbij de grond vochtig is en waarbij de bodemtemperatuur tussen de 6 en 30 graden zit.

Mocht je deze aaltjes tegen slakken willen kopen, kan je bovendien kiezen tussen twee verpakkingseenheden: 40 vierkante meter of 100 vierkante meter. Mocht je een tuin van 20 vierkante meter hebben, kan je dus het beste voor de eenheid van 40 vierkante meter kiezen.

Heb je een grote(re) tuin? Kies dan bij voorkeur voor de variant van 100 vierkante meter. Beide varianten – ongeacht de eenheid – brengen in ieder geval de gewenste werking met zich mee.

Ervaringen met de aaltjes van Biogroei

Zijn wij de enige die zo te spreken zijn over deze aaltjes voor het bestrijden van slakken? Nee, zeker niet. Je kunt namelijk op de website van Biogroei allerlei positieve beoordelingen over deze aaltjes vinden.

Hieronder heb ik enkele gebruikerservaringen met de aaltjes uitgelicht:

ervaringen aaltjes slakken biogroei

Uit deze beoordelingen blijkt overduidelijk dat deze aaltjes de gewenste werking met zich mee brengen. Zoals we hierboven al zeiden, is het volgens ons heel belangrijk om naar de beoordelingen te kijken. De aaltjes van Biogroei scoren in ieder geval erg goed als je kijkt naar de beoordelingen van andere mensen.

Al met al zijn deze aaltjes volgens ons de beste keus, mocht je op zoek zijn naar de beste aaltjes voor het bestrijden van slakken. Deze aaltjes brengen de gewenste werking met zich mee, kunnen rekenen op veel positieve beoordelingen en zijn ook nog eens relatief betaalbaar. Door deze aaltjes te kopen en op de juiste manier in jouw tuin te verspreiden, kan je al snel de slakkenplaag in jouw tuin een halt toeroepen.

Het is hierbij dus wél van belang dat je de verpakking van deze aaltjes goed doorneemt. Op de verpakking staat vermeld welke dosering je aan moet houden en hoe je de aaltjes het beste kunt verspreiden. Voor het verspreiden kan je het beste een doseersproeier gebruiken.

Aan de slag!

Moraal van het verhaal; let bij het uitzoeken van de beste aaltjes altijd op meerdere criteria. Heb je geen zin om zelf die gehele zoektocht uit te voeren? Kies dan voor de juiste aaltjes door bovenstaande aaltjes van de firma Biogroei aan te schaffen. Daar ga je géén spijt van krijgen!

Succes! Laat je jouw ervaringen met aaltjes hierover weten?

  • Koen
  • 8 september 2020
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>