Slakken in de tuin bestrijden én voorkomen; alle informatie op een rijtje!

hoe slakken bestrijden

In elke Nederlandse tuin zijn de nodige dieren te vinden. Je denkt hierbij wellicht direct aan insecten, maar ook diertjes zoals slakken komen in grote getalen voor in een gemiddelde Nederlandse tuin. Kunnen deze slakken kwaad in jouw tuin? Of is het beter om deze slakken te bestrijden?

Op onder meer die twee vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord terug. Ook bespreken we of/hoe het mogelijk is om slakken in de tuin te voorkomen en op welke manieren je een slakkenplaag uit jouw tuin kunt verdrijven.

Slakken in de tuin; wenselijk of onwenselijk?

Merk jij regelmatig in jouw tuin één of meerdere slakken op. Dan vraag je je wellicht af of deze slakken schadelijk kunnen zijn voor bijvoorbeeld de planten en struiken in jouw tuin. Het antwoord op die vraag is behoorlijk kort: ja, slakken kunnen schadelijk zijn.

Zo hebben slakken er een handje van om zich in planten en struiken te nestelen en daar de bladeren aan te vreten. Je merkt dit als bijvoorbeeld de planten een stuk minder bladeren krijgen of als de bladeren opeens grote gaten in zich hebben. Het hoeft hierbij niet per sé door slakken te komen, maar die kans is wel vrij groot.

Het is daarbij goed om te weten dat er onderscheid gemaakt kan worden tussen twee soorten slakken. De naaktslakken en de huisjesslakken zijn qua uiterlijk duidelijk uit elkaar te houden, maar beide slakken zijn schadelijk voor de planten en struiken in jouw tuin. Het maakt dus niet al te veel uit wat voor slakken zich in jouw tuin bevinden; het advies is om deze slakken in de tuin zo snel mogelijk te bestrijden.

Waarom slakken in de tuin bestrijden?

Als je fraaie planten en struiken in jouw tuin hebt staan, wil je daar uiteraard zo goed mogelijk van genieten. Daarbij is het wenselijk dat de bladeren fraai zijn, dat de plant/struik mooi groeit en dat de kleur van de plant/struik in stand blijft. Zodra slakken zich in deze planten of struiken gaan nestelen, worden de planten en struiken al snel een stuk minder fraai.

zijn slakken schadelijk tuin

De slakken zorgen voor gaten in de bladeren, vreten complete planten/struiken kaal of zorgen voor een kleurverandering van de bladeren. Dit is eigenlijk alleen al voldoende reden om de slakken te gaan bestrijden. Je wilt immers dat de planten en struiken in jouw tuin zo lang mogelijk zo fraai mogelijk blijven. Dat is mogelijk door de slakken tijdig én op de juiste manier te bestrijden.

Hoe kan je slakken bestrijden?

Heb jij last van meerdere slakken in jouw tuin? Ben je het zat de bladeren van de planten en struiken aangevreten worden? Of heb je wellicht last van compleet kale struiken/planten in jouw tuin? Dan is het advies om zo spoedig mogelijk de slakken te gaan bestrijden. Maar, hoe kan je dit nou doen? Wij hebben enkele veelvoorkomende bestrijdingsmogelijkheden voor slakken op een rijtje gezet:

 • Gebruik maken van koperringen om planten heen
 • De slakken met de hand uit de tuin halen
 • Bestrijdingsmiddel gebruiken
 • Een bierval maken

Zoals je aan bovenstaand lijstje kunt zien, zijn er nogal diverse mogelijkheden voor het bestrijden van slakken. Bovenstaand lijstje laat echter ook zien dat niet alle bestrijdingsmogelijkheden duurzaam zijn voor het milieu. Als je bijvoorbeeld een bierval maakt, vul je eigenlijk een jampotje half met bier, waarna je het jampotje half in de aarde stopt.

Slakken zijn dol op bier en kruipen dus maar al te graag het jampotje in. Logischerwijs komen zij echter niet meer uit dit jampotje, waardoor je op een relatief makkelijke manier de populatie van slakken in jouw tuin kunt verkleinen. Is het echter aan te raden om op deze manier te werk te gaan? Nee, dat zeker niet. Je loopt namelijk óók het risico dat andere insecten in het jampotje terecht komen.

Welke manier kan ik het beste gebruiken?

Als je de slakken in jouw tuin wilt bestrijden, moet je een keuze voor jezelf gaan maken. Wil je de slakken in jouw tuin gaan doden? Of wil je de slakken in jouw tuin gaan verjagen? Het is wenselijk dat je voor de tweede optie kiest, aangezien slakken óók van belang zijn voor de gehele ecologie. Indien iedereen ervoor kiest om de slakken in zijn/haar tuin te gaan doden, daalt de populatie van de slakken (te) snel.

Ons advies is daarom om altijd voor een duurzame bestrijdingsmanier te kiezen. Welke bestrijdingsmanier daarbij het meeste aan te raden is? Wij zijn persoonlijk zeker fan van het gebruiken van het juiste bestrijdingsmiddel. In ons artikel over bestrijdingsmiddelen tegen slakken vind je meer informatie over de verschillende soorten middelen. In dat artikel bespreken we óók voor welk bestrijdingsmiddel je het beste kunt kiezen en hoe je dit middel vervolgens toe kunt passen.

slakken tuin bestrijden

Moraal van het verhaal; het is zeker mogelijk om de slakken in jouw tuin te bestrijden. Je hebt hier meerdere mogelijkheden voor, maar helaas zijn niet alle mogelijkheden even duurzaam en even milieubewust. Ons advies is om louter voor een duurzaam bestrijdingsmiddel te kiezen, aangezien je daarmee het milieu niet al te veel schade aanbrengt.

Is het mogelijk om slakken in jouw tuin te voorkomen?

Zit je helemaal niet te wachten op een plaag van slakken in jouw tuin? Heb je er ook geen zin in om de slakken te gaan bestrijden? Dan is het goed om te weten dat het in de basis al mogelijk is om de aanwezigheid van slakken in de tuin te voorkomen. Dat doe je onder meer door de juiste planten in jouw tuin te zetten.

Slakken zijn namelijk op bepaalde planten héél dol en op bepaalde planten absoluut niet dol. Ons advies is daarom om één of meerdere van de volgende planten in jouw tuin te zetten:

 • Aquilegia
 • Nepeta
 • Euphorbia
 • Penstamon
 • Persicaria amplexicaulis
 • Geranium
 • Achiliea millefolius
 • Fuchsia
 • Tropaeolum
 • Hyssopus
 • Salvia officinalis
 • Thymus
 • Solanum lycopersicum
 • Allium sativum.
slakken verjagen uit tuin planten
Nepeta – een plant voor het verjagen van slakken uit de tuin.

Deze planten bevatten bepaalde stoffen waar slakken absoluut niet gek op zijn. Door deze planten in jouw tuin neer te zetten, kan je dus op een relatief makkelijke manier de aanwezigheid van slakken in jouw tuin voorkomen of inperken. Aangezien de slakken niet dol op deze planten zijn, hoef je ook niet bang te zijn dat de slakken deze planten kaal gaan vreten. De slakken blijven namelijk bewust zo ver mogelijk bij bovengenoemde planten vandaan!

Andere tips voor het voorkomen van slakken

Ook is het advies om tuinafval, schuilplaatsen en strakke aarde zoveel mogelijk te voorkomen. Wat dit concreet betekent? Onder meer het volgende:

 • Laat tuinafval niet in de tuin slingeren, maar ruim dit direct in de kliko op. Dit geldt voor bijvoorbeeld onkruid of als je de heg gesnoeid hebt. Ruim dit afval direct in de kliko op en laat het niet in de tuin slingeren.
 • Schoffel regelmatig in de aarde. Vlakke/strakke aarde is ideaal voor slakken, aangezien de bovenste grondlaag een ideale plek voor slakken is om zich te verstoppen. Door regelmatig de aarde te schoffelen, voorkom je dat de bovenste grondlaag uitdroogt. Daarmee voorkom je ook dat slakken zich probleemloos in deze grondlaag kunnen verstoppen.
 • Trek zoveel mogelijk vogels naar jouw tuin toe. Om deze vorming van slakken in jouw tuin te voorkomen, is het aan te raden om bijvoorbeeld nestkastjes in jouw tuin op te hangen. Daarmee trek je vogels naar jouw tuin toe; vogels zijn één van de belangrijkste natuurvijanden van slakken.
 • Voorkom de plaatsing van Hosta, Iberis en Ligularia. Deze drie plantensoorten zijn zéér geliefd bij slakken. Als je één of meerdere van deze planten in jouw tuin neerzet, ben je binnen de kortste keren verzekerd van een flinke populatie van slakken. Dat voorkom je dus makkelijk door deze plantensoorten links te laten liggen.

Al met al zijn er dus meerdere mogelijkheden om de aanwezigheid van slakken zoveel mogelijk te voorkomen. Je kunt ook gaan werken met agressieve middelen, zoals het neerleggen van koper, het neerleggen van cacaodoppen of het neerleggen van zaagsel. Dit zijn in onze ogen echter maatregelen die je pas moet nemen na bovengenoemde maatregelen.

Door jouw tuin goed schoon te houden, door de juiste planten in de tuin neer te zetten en door de aarde regelmatig te schoffelen, kan je de aanwezigheid van slakken in jouw tuin al grotendeels voorkomen. Daarbij is het dus ook nog aan te raden om veel vogels naar jouw tuin toe te trekken; deze vogels zijn de natuurlijke vijand van slakken en eten de slakken maar al te graag op.

Conclusie slakken bestrijden, verjagen of voorkomen

De aanwezigheid van slakken in een tuin is absoluut niet wenselijk. Slakken vreten planten/struiken aan, waardoor deze planten/struiken niet meer zo mooi zijn als je graag zou willen zien. Mede daarom is het advies om de slakken zo snel mogelijk te bestrijden; kies daarbij wel bij voorkeur voor één van de duurzame bestrijdingsmogelijkheden.

Je kunt de aanwezigheid van slakken ook al grotendeels voorkomen door bovenstaande tips op te volgen. Plaats bijvoorbeeld de juiste planten in jouw tuin en houd je tuin netjes schoon. Daardoor weet je niet alleen slakken te voorkomen, maar ziet jouw tuin er ook nog eens strak en netjes uit!

 • Koen
 • 24 augustus 2020
Koen
 

Koen heeft een passie voor tuinieren. Jarenlang heeft hij gewerkt als tuinman. Op Online-Tuinman.nl deelt hij informatie, tips en trucks om andere tuineigenaren te helpen bij het makkelijk en goedkoper onderhouden van de tuin.

>